Jump to content


Photo
- - - - -

Zlostavljanje životinja


  • Please log in to reply
366 replies to this topic

#301 Upekkha

Upekkha
  • Members
  • 3,058 posts

Posted 12 July 2012 - 20:40

Eticke i moralne norme nisu apsolutne. Sve su usvojene i podlozne promenama. Neke posmatramo kao "apsolutne" zato sto su opsteprihvacene. No sve te norme su rezultat dogovora i drustvene i bioloske evolucije.



Tvrdnja da su sve eticke norme podlozne promenama je takodje eticka norma koja pri tom pretenduje da bude apsolutna, tako da je u pitanju svojevrsna 'perfomativna kontradikcija', kako bi to rekao Papirius.

No to nije toliko bitno u ovom slucaju jer se nisam ni upustao sa tobom u raspravu sa aspekta pretpostavljenih apsolutnih moralnih normi. Pozivao sam se iskljucivo na moralne norme koje i ti u ovom momentu uvazavas kao i na ono sta te norme impliciraju ako se primeni zakon nekontradikcije. Npr ne mozes racionalno da drzis u isto vreme da inteligentnija bica zasluzuje veci obzir i da inteligentnija bica zasluzuje manji obzir. Razlog zasto je vrstizam potpuno iracionalan je isti kao i razlog zbog kojeg je to rasizam: princip koji je toboze koriscen da se ustanovi bezuslovna superiornost jedne grupe nad drugom se okrece naglavacke cim se ukaze na izuzetke. Tada maska pada i ukaze se ruzno lice grupnog altruizma po kojem je jedino bitno da li je nesto ingroup ili outgroup--i nista drugo.
  • 0

#302 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 18 July 2012 - 13:24

Valjevcu tri meseca zatvora za ubistvo četiri psa

Obrad Pivić iz Valjeva osuđen je na tri meseca zatvora zbog ubistva svoja četiri psa.
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Obrada Pivića iz Valjeva na tri meseca zatvora, jer je iz revolta, zato što su mu zaklali jagnje, svirepo ubio svoja četiri psa 30. maja prošle godine, objavljeno je na sajtu tog suda.
"Pivić je oglašen krivim što je 30. maja 2011. godine u Valjevu, nakon izražene sumnje i revolta da su njegovo i bakino jagnje napali i zaklali njihova četiri psa, najpre drvenom motikom koju je našao u dvorištu udario tri psa u predelu glave koji su na licu mesta uginuli", navodi se u presudi.
Pivić je potom četvrtog psa uhvatio rukama za noge i udarao ga od betonske stepenice, sve dok od zadobijenih povreda nije uginuo, da bi zatim tela jagnjeta i sva četiri psa odneo do reke Kolubare i bacio u vodu, piše u presudi.

Po nalazu Apelacionog suda u pogledu odluke o sankciji, prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj otežavajućim okolnostima za Pivića, i nalazi da će se zatvorskom kaznom umesto uslovne osude u potpunosti ostvariti svrha izricanja krivičnih sankcija.

(Tanjug)

O kako je teeeeška kazna.... :blink:
  • 0

#303 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 18 July 2012 - 15:54

O kako je teeeeška kazna.... :blink:


Srpski sudija: Zasto ih niste pustili, covece Bozji, da se sami upokoje?
Optuzeni: Zaklali su Moje jagnje.
Srpski sudija: A zasto Vam je to umiljato janje bilo toliko vazno da ste se odlucili na eutanaziju Vasih dzukela tupim orudjem?
Optuzeni: Hteo sam Ja da ga zakoljem.
Srpski sudija: Ah, kako plemenite namere. Divna je janjetina ispod saca; jeo sam je otoic kod kuma na slavi. Evo, devet meseci manje - kuca casti. Sledeci!

Edit: red reci

Edited by cmix909, 19 July 2012 - 10:08.

  • 2

#304 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 22 July 2012 - 19:06

Veću kaznu bi dobio da je drpio flajku rakije iz prodavnice :furious:
  • 1

#305 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 09 August 2012 - 09:11

Prijavi zlostavljanje!

Da li ste znali da je zlostavljanje životinja krivično delo u Srbiji? Zato, ukoliko primetite da neko surovo postupa sa životinjom, prijavite zlostavljanje! Samo pravovremenom zajedničkom akcijom možemo se boriti protiv nasilja i tako učiniti svet bezbednijim kako za životinje tako i za ljude.
Pravno savetovalište za zaštitu životinja ORCA je osnovano je sa namerom da pomogne građanima da prevaziđu probleme koji se tiču njihovih, tuđih ili ničijih životinja uz pomoć za to predviđenih zakonskih sredstava. Svake godine, preko 1000 građana od nas zatraži pravni savet ili prijavi zlostavljanje životinja. Naša pravna saradnica obrađuje svaku od ovih prijava, a one za koje postoje svi zakonski uslovi se prosleđuju nadležnim organima.
Ukoliko ste svedok nasilja prema životinjama ili imate neki problem u vezi sa životinjama, posetite naše Pravno savetovalište za zaštitu životinja, ponedeljkom od 16-19 časova, na adresi Risanska 1/1, ili nam pišite na pravna.pomoc@orca.rs
Nasilje prema životinjama možete prijaviti i policijskoj upravi u svojoj opštini. Značajno je da pored ORCA i građani reaguju na slučajeve zlostavljanja životinja, obracajući se nadležnim institucijama. Tako će one prepoznati da postoji velika zainteresovanost javnosti za procesuiranje ovakvih slučajeva.

Šta je zlostavljanje životinja?


Zlostavljanje životinjа jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt. Obuhvata fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad životinjama, zanemarivanje i napuštanje životinja, borbe životinja, kao i neke manje poznate oblike zlostavljanja poput gomilanja životinja (hordašenja).

Zašto je važno prijaviti zlostavljanje životinja?


Brojni naučni dokazi potvrđuju vezu između zlostavljanja životinja i nasilja prema ljudima. Utvrđeno je da nasilno ponašanje prema životinjama kod maloletnih lica može biti značajan pokazatelj mogućeg nasilnog i kriminogenog ponašanja (Ascione, F. R. 2001), dok je zlostavljanje kućnih ljubimaca prepoznato kao značajan pokazatelj nasilja u porodici (Ascione i sar. 1997). Jasno je da nasilje prema životinjama ne treba sagledavati kao zasebnu kategoriju gde je samo životinja žrtva, već ga treba posmatrati u kontekstu mnogo šire slike nasilja, kao najčešće neprepoznatu komponentu destruktivnog ponašanja.
Kao jedna od najvažnijih metoda prevencije nasilja prema životinjama, pored uspostavljanja funkcionalnog sistema kažnjavanja počinilaca, jeste obrazovanje dece, mladih kao i najšire javnosti o dobrobiti životinja i značaju koji ona ima za društvo u celini.
  • 0

#306 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 01 September 2012 - 17:46

Posted Image
  • 0

#307 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 15 September 2012 - 14:59

TUGA: Štenci sisaju ubijenu kerušu!

Nepoznati bezdušnici otrovali su prošle noći kerušu koja se oštenila pre desetak dana
Posted Image
Užas u Kuršumliji

KURŠUMLIJA - Tuga!
Nepoznati bezdušnici otrovali su prošle noći kerušu koja se oštenila pre desetak dana. Potresna slika šest malih štenaca koji sisaju mrtvu kerušu nije ostavila ravnodušnim stanare u zgradi u centru grada, koji kažu da ova keruša živi tu već godinama i da su je svi voleli.

- Samo bezuman čovek može da otruje kerušu koja se tek oštenila. Psići imaju samo dvanaest dana i nemaju nikakvu šansu da prežive. Ženkica je dugo živela u dvorištu. Bila je ljubimica čitavog kraja. Ovo je uradio divljak a ne čovek - tužno nam je rekao jedan od stanara.

Inače, prošle noći u Kuršumliji otrovano je nekoliko pasa lutalica u centru grada, a stradala je i jedna mačka.

Svi ljudi dobre volje koji su zainteresovani da udome neko od ovih šest mališana i pruže im šansu da prežive mogu kontaktirati sa redakcijom Kurira na broj telefona 011/3240-551.

(M. Đ.)

:furious:
  • 1

#308 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 15 September 2012 - 15:55

Dokle više... :(
Od postanka života na Zemlji (vremenski), ljudskoj vrsti pripada svega poslednjih nekoliko sati, a toliko je zla nanela ostalim vrstama... sva tako napredna i ˝svesna˝
  • 2

#309 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 15 September 2012 - 16:11

Pre nekih 6 meseci na Karaburmi je neki skot bacio otrov i ubio 17 pasa, uglavnom vlasničkih.
  • 0

#310 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 15 September 2012 - 17:56

Znam i za to.Nažalost. Uostalom, i sama sam svoje ulične štićenice u dva navrata spašavala od trovanja.
Srećna okolnost je bila da smo mnogo brzo reagovali i odjurili kod veta, ali kolike je to posledice ostavilo na njihovim jetrama to ni vet nije znao da nam kaže :(
Nakon drugog pokušaja trovanja, jednu od ˝problematičnih˝ kuja, po mišljenju vrlog mi komšiluka, istu sam uspela da udomim.
Trenutno sam mirna od trovača, jer je kujica koja je udomljena bila i najživahnija i navodila je i ove ostale na razne nestašluke.
Ali, nisam sigurna da li su i pozivi šinteraju prestali obzirom da smo onomad opet imali posetu šintera gde nam je jedna od kuja bila uhvaćena. Jedva smo je iščupali odande.
  • 0

#311 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 25 November 2012 - 21:09

komšija koji je prijavio ubicu kučića
"Prijavio sam monstruma koji je ubio pse, jer niko drugi nije hteo"


Ema Grubiša | 24. 11. 2012. - 15:43h | Komentara: 182
- Na pijaci je bilo petnaestak ljudi. Niko se nije usudio da reaguje. Uzeo je lopatu, bez reči prišao kutiji i izvlačio jedno štene za drugim. Nakon što ih je ubio, prebacio je tela preko obližnje ograde. Ni reč nije rekao. Nisam bio tu, ali su mi svi koji jesu ispričali isto. Morao sam nešto da uradim - kaže Tomislav Krantić koji je pozvao “Veterinu Beograd” i policiju.
Posted Image
Tomislav Krantić pokazuje mesto gde se sve odigralo
Vujica K. (43) priveden je juče i policija će protiv njega podneti krivičnu prijava zbog sumnje da je dan ranije lopatom ubio četiri kučeta na pijaci Gornja varoš u Zemunu. Brutalni čin šokirao je Beograđane, ali čak ni očevici ne žele da svedoče pred sudom.



Očevici nisu želeli da govore ni za medije.

- Neće da se mešaju jer znaju kakva je ličnost - objašnjava Krantić.

Kutiju sa šestoro štenaca na pijacu je doneo S. Č. u nadi da će ih neko usvojiti.

Posted Image
Jedno od dva šteneta koja su uspela da umaknu užasnoj smrti
- Čuvao sam ih od septembra, ali nisam mogao više, pa sam ih u nedelju doneo na pijacu, nadajući se da će neko hteti da im pruži dom. Prišlo je nekoliko ljudi, hteli su da ih usvoje, ali je onda došao meni nepoznati muškarac sa željom da ih sve uzme i odnese u selo. Pristao sam jer sam mislio da je bolje da svi ostanu zajedno i otišao – kaže S. Č. koji je juče saznao šta se dogodilo sa njima.

On je, vidno uzrujan, zajedno sa Krantićem otišao do pijace da pronađu dva šteneta koja su uspela da pobegnu.

Iz VU “Veterina Beograd” saopštili su da je njihova služba pokupila leševe četiri šteneta i prenela ih u hladnjaču u Ovči, gde će biti zadržana za slučaj da je potrebna obdukcija, posećajući da se radi o krivičnom delu po Zakonu o dobrobiti životinja.

U MUP-u navode da je dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu rekla da postoje elementi krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja. Osumnjičeni je pušten iz policije, ali će protiv njega biti podneta krivična prijava.

Ako bude okrivljen, osumnjičeni bi mogao da se suoči sa kaznom od 5.000 do 50.000 dinara ili zatvorom od jedne do tri godine. Do sada su počinioci nasilništva nad životinjama kažnjeni u samo dva slučaja.

Tomislav Krantić kaže da je, kada je čuo šta se dogodilo, morao da reaguje: Na pijaci gde su pobijeni kučići Foto: Ž. ŠafarJedno od dva šteneta koja su preživela egzekuciju.

Edited by Pitbull, 25 November 2012 - 21:27.

  • 0

#312 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 26 November 2012 - 14:42

cutite o vlasnicima pasa koji samim drzanjem velikih pasa u stanovima zlostavljaju te pse navikle da trce.
  • 0

#313 Pitbull

Pitbull
  • Banned
  • 617 posts

Posted 26 November 2012 - 14:56

...рече врсни кинолог и заштитник паса Сапунар.
  • 0

#314 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 28 November 2012 - 11:00

placete nad psima i mackama, a sudbina jedne daleko inteligentnbije zivotinje vas ne zanima

to je svinja. da SVINJA. Isao sam po sremu. U mracnim svinjcima bez prozora ogromne svinje od 300 kila. Ne vide nis vetla ni sunca. Vlasnici zveri, u toj nazovi humanoj Vojvodini. U centralnoj Srbiji barem ih pustaju po nekad...

A tek svinje na farmama... u metalnim boksovima, u smradu u izmetu. Bez dodira na koji ovim inteligentnim zivotinjama prirodno treba. Nakljukane antibioticima, otrovima, kastrirane i izmucene, ovim zivotinjama negira se sam zivot, ono sto one JESU.
  • 0

#315 Manoly

Manoly
  • Members
  • 14,176 posts

Posted 30 November 2012 - 12:45

Ako izuzmemo činjenicu da se radi o živim stvorovima, ipak je poređenje domaće svinje i psa neadekvatno.

Šta je nekom omatorelom i frustriranom manijaku skrivilo štene na ulici da bi ga ubio lopatom dok je isto verovatno mislilo da će ga gad nahraniti?
Ono se tu našlo ne svojom krivicom i sam čin usmrćivanja bespomoćnog stvorenja govori mi da bi takav(ne)čovek mogao da napadne i ugrozi i ljudsko biće ako na svirep način može ubiti kuče na ulici.

Druga strana medalje je vezana za pitanje šta ti psi rade na ulici i zašto po tom pitanju Grad ništa nije preduzeo.

Ipak, grozim se bilo kog oblika nasilja nad nedužnim životinjama, koje na mnogim priperima pokazuju da mogu bitibolji prijatelj od samog čoveka.
  • 2