Jump to content


Photo

Колапс западне цивилизације?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
82 replies to this topic

#46 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 22 February 2009 - 12:48

Hajde ... da te nije uhvatio neki virus osim on-line :)
Pih :ph34r: mislio sam da ćemo konkretizovati situaciju
1. Moliću lepo/kad ozdraviš/da odgovoriš ,pošto nisam razumeo tvoj post 2
1.1,5 ostaje pitanje u odnosu na šta ?
2. Ni ovaj odgovor ne zadovoljava moju potrebu za novim saznanjima a Kant mi se nešto ne čita 2nite
dakle,šta je sloboda /konkretno/
sposobnost da se bira ?
sloboda od ropstva ?
od ograničenja ?
ekonomska sloboda ?
i koji oblik slobode je najprijemčiviji ? na kojoj pijaci se to nudi ? samo nemoj da navodiš filozofske traktate,ako može

Nije virus, hvala na lepim zeljama.
Heh, pod c. Sloboda od ropstva, tj. sloboda od robovanja potrebama, zeljama, strastima; postupanje prema ratio. Elaboraciju istorijske borbe slobode i neslobode (ratia i ne-retia) mozhesh naci u (mnogi smatraju pljuvachkoj) knjizi G. Lukacsa - Razaranje uma. Ima i poglavlje o Spengleru, ako te zanima.



Da uletim umjesto Schmelinga, ponudio sam, vjerujem opstojnu, dovoljnu definiciju Zapada: ideja individualne slobode i naučna paradigma (empirijska evidencija s dokazivanjem po pravilima dedukcije).
Sloboda je fantom, fantom slobode. Ovo tvoje pitanje me podsjetilo kako se pokojni Kangrga izrugivao 68ašima i njihovim zahtjevima, dajte nam slobodu! Sloboda se ne daje, ona se uzima. Sloboda je žena, uuuuuuuuzmi je!
E a to je temeljna pogreška. Kad bi čitao Kanta našao bi i slijedeću misao: znakom je velike promišljenosti znati koja pitanja je moguće postavljati sa smislom.
@Schmeling, još jednom o Spenglerovoj terminologiji, katastrofičarska dezinterpretacija nestanka Zapada bi bila izražena riječju Verfall, ne Zerstörung. Ključna je organicistička paradigma, kultura kao biološka kultura. Društvena kultura kao kolonija mahovine, koja vremenom prekriva kamen, rađa se, širi i razvija, buja, vene, trune... dolazi nova...
Onaj film da pogledaš, ako ni zbog čega drugog zbog Brune Ganza.
Kinika si nepravedno optužio. Samo je pomenuo Spenglera. Nije tvrdio da ovaj predviđa propast Zapada kao jehovisti smak svijeta.

I ideja slobodnog trzhista, ako mogu dodati.
Lujo, Zerstörung sam napisao u smislu da ne moze da se pominje Spengler u ovom kontekstu cak ni da pise jasno i glasno ta rech u naslovu. Inace pretpostavljas kakav je moj stav prema Spengleru, kao levicara... A sto se tice kinika, veruj mi, imam razvijenu intuiciju u vezi s tim specimenom. Znam tacno sta je mislio. Zar ne vidis da cuti; da ga nije sramota zbog lupetanja, vec bi odavno izgamizao da nas nagradi nekim "kinickim" postom.
Za film cu da vidim, razmisljam... Mozda cu ipak da sacekam da Uve Bol odradi film o Hitleru.

Edited by Schmeling, 22 February 2009 - 12:49.


#47 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 22 February 2009 - 20:01

članak iz početnog posta naravno nije jedini koji se bavi kolapsom (zapadne) civilizacije.
ovaj put želim da preporučim drugi koji ide malo više u detalje:

The Five Stages of Collapse

evo i par citata:

Elizabeth Kübler-Ross defined the five stages of coming to terms with grief and tragedy as denial, anger, bargaining, depression, and acceptance, and applied it quite successfully to various forms of catastrophic personal loss, such as death of a loved one, sudden end to one's career, and so forth. Several thinkers, notably James Howard Kunstler and, more recently John Michael Greer, have pointed out that the Kübler-Ross model is also quite terrifyingly accurate in reflecting the process by which society as a whole (or at least the informed and thinking parts of it) is reconciling itself to the inevitability of a discontinuous future, with our institutions and life support systems undermined by a combination of resource depletion, catastrophic climate change, and political impotence.


Stages of Collapse

Stage 1: Financial collapse. Faith in "business as usual" is lost. The future is no longer assumed resemble the past in any way that allows risk to be assessed and financial assets to be guaranteed. Financial institutions become insolvent; savings are wiped out, and access to capital is lost.

Stage 2: Commercial collapse.
Faith that "the market shall provide" is lost. Money is devalued and/or becomes scarce, commodities are hoarded, import and retail chains break down, and widespread shortages of survival necessities become the norm.

Stage 3: Political collapse. Faith that "the government will take care of you" is lost. As official attempts to mitigate widespread loss of access to commercial sources of survival necessities fail to make a difference, the political establishment loses legitimacy and relevance.

Stage 4: Social collapse. Faith that "your people will take care of you" is lost, as local social institutions, be they charities or other groups that rush in to fill the power vacuum run out of resources or fail through internal conflict.

Stage 5: Cultural collapse. Faith in the goodness of humanity is lost. People lose their capacity for "kindness, generosity, consideration, affection, honesty, hospitality, compassion, charity" (Turnbull, The Mountain People). Families disband and compete as individuals for scarce resources. The new motto becomes "May you die today so that I die tomorrow" (Solzhenitsyn, The Gulag Archipelago). There may even be some cannibalism.


za sad smo dobrano zakoračili u fazu 1, a faza 2 nije uopšte daleko...

autor članak se ne bavi nikakvim konkretnim predvidjanjima niti tvrdi da je kolaps neizbežan (što je naravno optimistično)... zato mislim da je članak vredan pažnje...

#48 king louie

king louie
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 22 February 2009 - 20:29

The Five Stages of Collapse
za sad smo dobrano zakoračili u fazu 1, a faza 2 nije uopšte daleko...

Aha, ovo mislim da su, bez uvrede, gluposti i budalaštine. There may even be some cannibalism. :ph34r:

#49 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 22 February 2009 - 21:23

Aha, ovo mislim da su, bez uvrede, gluposti i budalaštine. There may even be some cannibalism. :D


uvrede? ma kakvi. sto bi se vredjao :)

koliko kapiram tebi je očigledno da je sve što je napisano u tom članku - glupost i budalaština?
baš sve? jesi li siguran?

jedina stvar koja je očuigledna je da si ti u denial fazi. i ništa više.


izvukao si iz celog članka jednu jedinu rečenicu i proglasio ceo članak glupošću i budalaštinom??? da "malo" ne preteruješ? :ph34r:

al, kad već insistiraš na toj jednoj jedinoj rečenici, da prokomentarišem: civilzacija sa uskršnjeg ostrva (kakva god da je ipak je nekakva civilizacija) je u svojoj završnoj fazi kolapsa doživela i kanibalizam. ako je moglo tad i tamo možda može i nekad i na nekom drugom mestu? ne tvrdim da hoće ni gde, ali ja ne bih toliku težinu pridavao toj jednoj jedinoj rečenici.

#50 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 22 February 2009 - 21:35

Heh, pod c. Sloboda od ropstva, tj. sloboda od robovanja potrebama, zeljama, strastima; postupanje prema ratio. Elaboraciju istorijske borbe slobode i neslobode (ratia i ne-retia) mozhesh naci u (mnogi smatraju pljuvachkoj) knjizi G. Lukacsa - Razaranje uma. Ima i poglavlje o Spengleru, ako te zanima.


Schmeling, zaista me interesuje, shta cete sa nama, a nije nas malo, koji NE ZELE da budu "oslobodjeni" od robovanja, potreba, robovanja potrebama, zelja ili strasti, pa makar bile i niske. Jedino shto mi pada na pamet je da cete nas "malo" primorati na "slobodu".

Opcija da nas edukujete i pripitomite nije u kombinaciji, mi to, opet, NE ZELIMO, NECEMO.

Edited by down with the sickness, 22 February 2009 - 21:37.


#51 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 23 February 2009 - 00:52

Aha, ovo mislim da su, bez uvrede, gluposti i budalaštine. There may even be some cannibalism. :)


Pa evo izabrashe ovog za predsednika... Ti mislish da je to sluchajno? :ph34r:

Shalu na stranu, zashto mislish da je kanibalizam neshto tako neverovatno? Uzmi, na primer, situaciju gde sutra eksplodira Yellowstone, i da unishti sve useve shirom sveta. Shta mislish, shta se dogadja kad imash 7 mlrd. gladnih ljudi? Ja mislim da je kanibalizam jako realna opcija, ako ova ili neka buduca kriza dovede do masovne gladi i nemashtine. Sasvim drugo je pitanje da li ce ova ili neka buduca kriza dovesti do toga. Ja lichno mislim da nece ova, vec ona povezana sa globalnim zagrevanje, chiji pun udar mozhemo ochekivati krajem veka (kako kazhu relevantni nauchnici).

A evo i par primera kanibalizma, chisto kao dokaz da nije nemoguc.

- opsada Lenjingrada u WWII, cak su formirane specijalne jedinice za borbu protiv kanibalizma; bilo ga je i na ruskoj i na nemackoj strani
- 1943 je 100000 nemackih zarobljenika poslato u Sibir; prezivelo je 5000, od kojih je vecina pribegla kanibalizmu
- Japanci su za vreme WWII, u nedostatku zaliha, pribegavali organizovanom kanibalizmu (uglavnom su jedinice jele zarobljenike, po naredbi komandanta); u februaru '45. japanski vojnici su u Chichijimi pojeli pet Amerikanaca
- za vreme gladi u Ukrajini, 30tih, zabelezeni su mnogi slucajevi kanibalizma
- cuveni slucaj leta 571 koji se srushio na Andima 1972.

Dakle, skoro da se moze zakljuciti da ljudi zapadne kulture, u vremenima velikih gladi, redovno pribegavaju kanibalizmu.

Schmeling, zaista me interesuje, shta cete sa nama, a nije nas malo, koji NE ZELE da budu "oslobodjeni" od robovanja, potreba, robovanja potrebama, zelja ili strasti, pa makar bile i niske. Jedino shto mi pada na pamet je da cete nas "malo" primorati na "slobodu".
Opcija da nas edukujete i pripitomite nije u kombinaciji, mi to, opet, NE ZELIMO, NECEMO.


Deca se moraju uchiti da kake u noshu, a ne u gace. Ni oni ne zhele da budu primorani na taj degradirajuci chin, koji im oduzima slobodu defekacije whenever and wherever they wish, no, kad porastu, obichno budu zahvalni za tu malu neprijatnost.

#52 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 23 February 2009 - 03:44

Deca se moraju uchiti da kake u noshu, a ne u gace. Ni oni ne zhele da budu primorani na taj degradirajuci chin, koji im oduzima slobodu defekacije whenever and wherever they wish, no, kad porastu, obichno budu zahvalni za tu malu neprijatnost.


To sam i mislio, znachi opet logori i prevaspitavanje :ph34r: , a i kako bi komunisti drugachije.

#53 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 23 February 2009 - 09:27

...
A evo i par primera kanibalizma, chisto kao dokaz da nije nemoguc.

...



uh, bre, Schmeling, čemu to? Nisam znao za te primere, a da budem iskren, ne želim da znam. Nemoj molim te da nabrajaš nešto slično.

Što se mene tiče kolaps je i faza 3, do kraja ne mora ni da se ide.
Tako da mi nije potrebno da dokazujem da je kanibalizam moguć da bih dokazao da je kolps moguć.

Kome je to potrebno, nek sam traži dokaze i kontradokaze...


...


Ja sam mislio da tebe ova tema ne interesuje? :ph34r:
Ma ne možeš ti nikako bez ovih "katastrofičnih" tema :)
genetika, šta ćeš :D

Edited by dekss, 23 February 2009 - 10:00.


#54 king louie

king louie
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 23 February 2009 - 09:56

zashto mislish da je kanibalizam neshto tako neverovatno?
A evo i par primera kanibalizma

Naravno da ne mislim da je kanibalizam nemoguć i da se ne događa. Pa prije nekog vremena je net vrvio vijestima o onome Nijemcu što je pojeo tipa. Naravno da se u extremnim situacijama pribjegava kanibalizmu.

Ali pisati o kanibalizmu kao simptomu terminalnog stanja civilazicije, navoditi primjer uskršnjootočne "civilizacija" gdje se kanibalizam navodno pojavio pri kraju "propasti" je daleko od razuma koliko je to moguće biti. Extremne existencijalne situacije nagone ljude na milion različitih vidova anomalnog ponašanja. Zašto baš kanibalizam? Šta je sa sodomijom, jedenjem štakora, ubijanjem roditelja i novorođenčadi?

Ako se o kraju civilizacije govori na ovaj način, onda je deponija prirodno stanište takve diskusije.

#55 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 23 February 2009 - 10:02

Naravno da ne mislim da je kanibalizam nemoguć i da se ne događa. Pa prije nekog vremena je net vrvio vijestima o onome Nijemcu što je pojeo tipa. Naravno da se u extremnim situacijama pribjegava kanibalizmu.

Ali pisati o kanibalizmu kao simptomu terminalnog stanja civilazicije, navoditi primjer uskršnjootočne "civilizacija" gdje se kanibalizam navodno pojavio pri kraju "propasti" je daleko od razuma koliko je to moguće biti. Extremne existencijalne situacije nagone ljude na milion različitih vidova anomalnog ponašanja. Zašto baš kanibalizam? Šta je sa sodomijom, jedenjem štakora, ubijanjem roditelja i novorođenčadi?

Ako se o kraju civilizacije govori na ovaj način, onda je deponija prirodno stanište takve diskusije.



rekoh ja: denial faza, a nazire se i anger :ph34r:

#56 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 23 February 2009 - 10:13

To sam i mislio, znachi opet logori i prevaspitavanje :ph34r: , a i kako bi komunisti drugachije.


Zhao mi je shto si ti shkolu dozhiveo kao logor, a obrazovanje kao prevaspitavanje.

#57 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 23 February 2009 - 11:22

Pa evo izabrashe ovog za predsednika... Ti mislish da je to sluchajno? :ph34r:

Shalu na stranu, zashto mislish da je kanibalizam neshto tako neverovatno?

Objasni mi šalu nije mi baš najjasnija, na šta aludiraš?

#58 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 23 February 2009 - 11:46

A evo i par primera kanibalizma, chisto kao dokaz da nije nemoguc.

- opsada Lenjingrada u WWII, cak su formirane specijalne jedinice za borbu protiv kanibalizma; bilo ga je i na ruskoj i na nemackoj strani
- 1943 je 100000 nemackih zarobljenika poslato u Sibir; prezivelo je 5000, od kojih je vecina pribegla kanibalizmu
- Japanci su za vreme WWII, u nedostatku zaliha, pribegavali organizovanom kanibalizmu (uglavnom su jedinice jele zarobljenike, po naredbi komandanta); u februaru '45. japanski vojnici su u Chichijimi pojeli pet Amerikanaca
- za vreme gladi u Ukrajini, 30tih, zabelezeni su mnogi slucajevi kanibalizma
- cuveni slucaj leta 571 koji se srushio na Andima 1972.

Dakle, skoro da se moze zakljuciti da ljudi zapadne kulture, u vremenima velikih gladi, redovno pribegavaju kanibalizmu.

Da li su po tebi azijska prostranstva centar zapadne kulture?

#59 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 23 February 2009 - 12:18

Objasni mi šalu nije mi baš najjasnija, na šta aludiraš?

Shale se ne objasnjavaju. Ili ukapirash ili ne.

#60 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 23 February 2009 - 12:19

Da li su po tebi azijska prostranstva centar zapadne kulture?


Osim Japana, sve shto sam pomenuo je deo zapadne kulture.