Sam naslov teme je vrlo problematican. Slom zapadne civilizacije (od kojih je i Srbija jedan deo), je nesto sto ce se svakako kad tad desiti, ali tako da ce neka nova civilizacija nastati na korenima stare i koja ce zadrzati vecinu pravila ponasanja. To je istorijska realnost i to se unazad desavalo milion puta i samo je dovelo do jos veceg i brzeg napretka drustva. Poslednji lom "zapadne" civilizacije je bio za vreme Drugog svetskog rata, i doneo je za dvadesetak godina veci napredak neko za stotinak godina ranije.
to sto se u proslosti desavalo da posle velikih padova ili cak kolapsa drustvo krene jos brze napred
apsolutno ne garantuje da ce tkao biti i u buducnosti! istorija se ne ponavlja, razvoj dogadjaja danas i u buducnosti moze sao da potseca na nesto sto se desavalo u proslosti, ali nikako da se ponavlja. znam, ovo ne dokazuje nista, a pogotovu ne obara tu tvoju teoriju. ali bi trebao ovo da uzmes u obzir kad razmisljas o buducnosti (ako imas nameru).
ali ajde sad konkretno. napredak posle drugog svetskog rata koji pominjes je bio moguc iskljucivo zbog obilne i jeftine energije iz nafte.
sad (a pogotovu u buducnosti) je situacija sasvim drugacija! energije iz fosilnih goriva je sve manje, potrosaca je sve vise, i cena nikad vise nece biti tako niska kao sto je nekad bila.
zapadna ekonomija (i civilizacija) jednostavno ne moze opstati u uslovima skupe i oskudne energije!
dalje: zapadna ekonomije (a s njom i civilizacija) zahtevaju stalni rast! a kako je moguc rast u uslovima kad su resursi ograniceni?
odgovor je jednostavan: nije moguc!
i sta sledi u suprotnom?
hmm... odgovor nije bas lep
od 18. veka, tj. od industrijske revolucije (i pocetka sirenja zapadne civilizacije) do danas, zahavljujuci teholoskom napretku i lako dostunoj i jeftinoj energiji iz fosilnih goriva, a naravno i obilju drugih resursa, broj stanovnika se povecao priblizno eksponecijalno. eksponecijalno (cak i brze) se povecala i potrosnja svega zivoga na planeti.
i tako, valjda treba da se nastavi?
problem je u tome sto je eksponencijalna funkcija veoma "nezgodna" - raste sve brze i brze kako vreme odmice. znaci jednostavno: takav trend je nemoguce nastavljati do u beskonacno! NEMOGUCE! i tako ce i biti. taj trend ce se zaustaviti i to je kraj zapadne ekonomije i - civlizacije!
kad se to desi, SVE ce biti drugacije! ni sam ne znam sta SVE. SVE sto mozete sa zamislite...
unistenja prirode i klimatskih promena se nisam ni dotakao! bolje ne ovaj put. i bolej ne... bilo bi previse!
Od tada pa do danas svet se menjao i menja se i verovatno ce za desetak godina biti ako ne drasticno, onda makar bitnije razlicit nego danas. Ali, ako neko misli da ce to znaciti i dolazak komunistickih ideja na celo, grdno gresi, takvo nesto se nece desiti, iz prostog razloga sto se nikada nije desilo da tocak istorije ide unazad, stare ideje koje nisu prosle zub vremena propadaju i menjaju se sa novim, i to je jednostavno tako.
Nego....Socijalizam i komunizam su deo takodje zapadne civilizacije, hteo to neko da prihvati ili ne (i to vazan cinilac), ako propadne zapadna civilizacija propadaju i one. Osim ako neko ne misli na "kineski" model socijalizma, koji ima sanse na zapadu da se primi kao kosovski bozur u Teherenu.
kakvr crne komunisticke ideje? ko govori o komunistickim idejama? boli me uvo za komunistickwe ideje. i za kapitalsiticke i neolibralisticke i sve!
sta ste svi navalili na komunizam i kapitalizam??
ja ovde govorim o kolapsu!
a slazem se: tocak istorije ne ide unazad. kako lepo receno
sta uopste znaci to s tim tockom. to sam sto puta cuo i nikad nisam razumeo? da li mozes da mi objasnis?
sto se tice, ja sam vec nesto slicno rekao gore, pa da ne ponavljam.
ako vec moram da pominjem drustvena uredjenja: ja tipujem na feudalizam ili cak robovlasnistvo.
znam, reci ces tocak ne moze....