Jump to content


Photo
- - - - -

"Ni Ajnštajn ne bi položio naš test za posao"


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
79 replies to this topic

#46 ezoterista

ezoterista
  • Members
  • 426 posts

Posted 22 January 2009 - 02:00

U prethodnom postu sam se spustio na nivo rasprave koji forsiraju pojedinci ovde i jako mi je zao zbog toga(bas me briga kako ce oni to da shvate). Ako neko misli da moze da izvede zakljucak na osnovu onoga sta mogu da urade njegove kolege i slicni( PMF i tehnicki fakulteti)on je u zabludi, jer to ne odslikava prosecnu sposobnost. Ja sam sve vreme govorio o prosecnim sposobnostima i iza toga stojim.

#47 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 22 January 2009 - 02:40

Posebnu paznju da obratis na `Kreativni centar` i njihovu knjigu `Zabavna matematika` (za prvi razred osnovne skole!) u kojoj stoji komplikovanija matematicka proporcija koja se ne moze resiti bez racuna (za razliku od navedenog zadatka): `Koka i po za dan i po snese jaje i po. Koliko jaja snesu tri koke za tri dana?`



Nemoj tako. U testu za kreditnog referenta su dvocifreni brojevi. Znachi drugi razred :ph34r: .

#48 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 22 January 2009 - 06:03

Zasto je bolje biti lazov nego lopov ili obrnuto? Zasto moras da budes jedno od ta dva (koja se btw ne iskljucuju)?
Znaci u svakom slucaju ti biras ono sto mislis da je "manje lose" biti nego ono drugo, znaci lazes. Nema nikakve razlike izmedju ovih pitanja i onih tipa vredan/lenj, jer niko za sebe nece reci da je lenj. Ajde da kazemo da na long strech odgovori kazu nesto o tvojoj INTELIGENCIJI ( u ovom slucaju o tvojoj sposobnosti da procenis sta je "manje zlo biti" u datoj situaciji, ali ne govori nista o TEBI, a za proveru inteligencije ima i boljih nacina.


a sta je manje zlo biti se moze razlikovati od sredine do sredine....

#49 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 22 January 2009 - 12:20

Pod A - 15 dana i manje ako sam ja poslovođa!

#50 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 22 January 2009 - 12:23

Pod A - 15 dana i manje ako sam ja poslovođa!


Ti si izgleda (iz)ucio menadzment kod ovih sto su gradili Belomorsko-balticki kanal:

Panamski kanal, u duzini od 80 km gradjen je 28 godina, Suecki, u duzini od 160
km - 10 godina, a Belomorsko-balticki, u duzini od 227 km - manje od 2 godine.



#51 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 22 January 2009 - 18:22

turbulencija ti je vec dala odgovor. To sto je tebi mrsko da odgovaras na takva pitanja (sto je jedan od ciljeva testa) i sto nemas pojma o psihologiji ne znaci ama bas nista u ovom slucaju - to je sasvim validan psiholoski test za procenu licnosti (doduse jos nigde nisam cuo da se bira izmedju lopova i lazova, jer se u istom ne pominju `zanimanja` vec emotivna stanja, ali ima itekako nezgodnih situacija gde te ama bas nijedna, po tvom subjektivnom misljenju, ne opisuje). Je l' isto tako reagujes i kad odes kod doktora pa te pita neku po tebi glupu stvar ili te posalje na neko ispitivanje koje je pointless IYHO? Postoji jako dobar razlog zasto se doticni test daje.


Ni ja nisam cula da se bira izmedju lopova i lazova, zato sam i pitala. Medjutim turbulencija je i sama rekla da je to bilo pre 25 godina i da se ne seca bas dobro, mozda nije bio bas ovaj par na izbor. Ja sam sasvim sigurna da jeste bio u pitanju par smusen/smotan u primeru koji sam ja navela, ali ni to nije bilo tako skoro.
Ovaj primer sa doktorom nije dobar, to bi bilo kao da te doktor posalje na ispitivanja koja treba da pokazu da li si blesav ili shuntav.
Uopsteno o testovima, ne vidim razloga za toliko uzbudjivanje, polozio/nije polozio i da se u tome sto je samo 20% recimo resilo neki test trazi dokaz da je bilo toliko tesko da treba genije da ga resi. Niti je testiranje/intervju za posao nekakav preki sud u kome je cilj da se kandidati preplase i da "im bude mrsko" da odgovaraju na pitanja., tako da ih na kraju ostane sto manje, pa im bude lakse da odaberu (moze da se desi da ostanu bas oni koji poslodavcu ne odgovaraju). To je dvosmerna interakcija u kojoj oba strane "kupuju" i "prodaju" nesto. Tako da kao sto njima mogu da se ne svidim ja, tako i oni mogu da se ne svide meni i da zakljucim da ne bih volela u toj firmi da radim i nikom nista. Niti firmu treba da boli uvo sto ja honey njih ne volim, jer imace na izbor bar nekoliko koji bi hteli kod njih da rade, a i ja cu vec skoro imati drugi test/intervju i naci cu nesto sto mi odgovara. Problem postaje samo u dva slucaja:

a) ako je testiranje neka namestaljka za zamajavanje kandidata
b) ako se cela ova prica desava u zemlji sa visokom stopom nezaposlenosti, pa kandidati mogu da se nadaju drugoj prilici za posao, ali malo prekosutra.

Inace, to NIJE IQ test, vec test licnosti i zove se PIE test (Profil indeks emocija, a cesto se na njega referise kao na `Plucikov indeks emocija` po imenu jednog od ko-kreatora istog) koji je kod nas standardizovan prilicno davno, mnogo pre nego sto smo poceli da se pravimo da primenjujemo EU standarde ('70-i-neke godine). Kod nas se inace primenjuje revizija Plucik-Klimerman testa i nosi genericki naziv PIE-JRS a sanse su da ces ga danas raditi u svakoj drugoj kompaniji koja ima HR department (izbegavaju ga HR odeljenja gde rade trutovi koje mrzi da prostudiraju nalaze zato sto to nije apsolutni test, tj. mora se vrsiti procena istog po odredjenim smernicama a nema nekog skora).


Drugacije izgledaju ti testovi ovde, radila sam ih i ja. To sto je bilo "standardizovano" kod nas jos sedamdesetih na nacin na koji jeste meni govori o mogucnost zloupotrebe testa koji se moze tumaciti ovako i onako, jer nema nekog skora. Zato se napravi seljacka varijanta, "da imamo neki test, jer zakon tako nalaze", dok u stvari "Zivorad iz kadrovskog ima bratanca, mali je savrsen za ono sto nam treba". Ne mora da znaci da je bas uvek bilo ovako, ali vecinom jeste. Sta hteo bi da te zaposimo, a sam si za sebe zaokruzio da si blesav? Jesi li ti normalan? :ph34r:

#52 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 22 January 2009 - 20:51

Obrni okreni, Ajnastajn ne bi uopste prosao ovaj test ali ne zbog testa kao takvog vec zato sto ne dolazi iz istog plemena kao generalni. :ph34r:

DakleM, pitanje "jednacina" je poslednje oko cega vredi diskutovati. Mada, test je takodje interesantan za prokomentarisati. Veci je problem kadrovska politika. O tradicionalno infektiranim odnosima na radnom mestu da ne govorimo. Kakvi su zapravi ti koji "poloze" test shvatimo svaki put kada treba da obavimo neki posao te (za)visimo o njihovoj retardiranoj milosti.

Tja, kakav polsodavac takav i test. A ko dobija posao zavisi o kom se kolenu radi.

#53 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 23 January 2009 - 06:01

Ni ja nisam cula da se bira izmedju lopova i lazova, zato sam i pitala.

Nije neophodno sve bukvalno shvatati, ali u krajnjoj liniji, sasvim je moguće da su bile te dve opcije. Primetno je kroz ceo test da su u pitanju parovi negativnosti. Ja sam ga tako shvatila, što je, naravno, sasvim LOGIČAN ZAKLJUČAK, pa tako test delom "meri" sposobnost zapažanja, logiku...etc. Rešenje testa je: Ne zaokružujte ono što se odnosi na vas, jer će te kad tad "pasti", već ono što je manje negativno, na taj način test će te rešiti za 2 minuta.

#54 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 23 January 2009 - 07:29

`Koka i po za dan i po snese jaje i po. Koliko jaja snesu tri koke za tri dana?`

joj. je l 6?
:ph34r:

#55 ilke_etf

ilke_etf
  • Members
  • 942 posts

Posted 23 January 2009 - 08:24

zavisi da li je stresno okruzenje

#56 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 23 January 2009 - 15:23

Uzračunao sam i znam da nisam blesav, 60 dana. I zatim, reših da pročitam odgovore i kad vidim tolike silne ljude koji ubeđuju da je 15 i još kažu da oni što su tačno rekli pojma nemaju... E zato i nemam posao. Zato i ne dolazim više na tako glupe intervjue. Bio sam ih na nekoliko, nisu bili ovakvi, ali su bili testovi inteligencije i testovi ličnosti. (Za prodavca :ph34r: ). I onda sam ja lepo odustao.
Stoga se uopšte ne čudim ovoj zemlji više, čim su joj bankari i rukovodioci ovoliko inteligentni. Bolje je biti nezaposlen, nego raditi za takvog šefa.

#57 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 23 January 2009 - 16:45

Rešenje testa je: Ne zaokružujte ono što se odnosi na vas, jer će te kad tad "pasti", već ono što je manje negativno, na taj način test će te rešiti za 2 minuta.


Tako sam i pretpostavljala da treba da bude, to ima logike. Ono sto me je zbunjivalo je (ovde se ogradjujem, ja sam mozda izgubila finese za srpski) sto npr ne mogu da vidim razliku izmedju smusen i smotan, meni su to sinonimi. Ali dobro, posto smo razjasnili da ne cepidlacimo dalje.

Uzračunao sam i znam da nisam blesav, 60 dana. I zatim, reših da pročitam odgovore i kad vidim tolike silne ljude koji ubeđuju da je 15 i još kažu da oni što su tačno rekli pojma nemaju... E zato i nemam posao. Zato i ne dolazim više na tako glupe intervjue. Bio sam ih na nekoliko, nisu bili ovakvi, ali su bili testovi inteligencije i testovi ličnosti. (Za prodavca :ph34r: ). I onda sam ja lepo odustao.
Stoga se uopšte ne čudim ovoj zemlji više, čim su joj bankari i rukovodioci ovoliko inteligentni. Bolje je biti nezaposlen, nego raditi za takvog šefa.


Razumela sam da su kandidati najvise i protesvovali sto medju ponudjenim odgovorima nema tacnog. Greska moze svugde da se desi. U tom slucaju, pravilo bi trebalo da bude da se to pitanje ponistava kao da ga nije ni bilo, ili se svima priznaje kao tacan odgovor. Kada se to desilo prilikom polaganja jednog ispita ovde na koledzu potkrala se greska u delu ispita koji je bio baziran na principu zaokruzivanja, profesor je resio da bude ovo prvo, tj umesto 20 tacnih odgovora da bude 100%, racunao je da je 19 tacnih 100% resen ispit. Ovo ne vazu u slucaju da je npr na pocetku receno: ukoliko nema tacnog odgovora medju ponudjenim, zaokruzi najpriblizniji (problem je sto ovo ne bi imalo smisla ako odgovori nisu brojevi).

#58 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 23 January 2009 - 18:09

razliku izmedju smusen i smotan

Za smušen bi odgovarajuća zamena bila zbunjen, a za smotan šeprtlja.

#59 Marksman

Marksman
  • Members
  • 7 posts

Posted 23 January 2009 - 19:57

Ovakvu vrstu testa sam rešavala pre tačno 25 godina, i nije se radilo u jednom ponuđenom "paru", već o, ako se ne varam, 20.
Napomena pre testa je bila: u ponuđenim parovima (a i b) zaokružite osobinu koja se odnosi na vas, pa je bilo

a) smušen*
b) smotan

a) lenj
b) vredan*

a) veseo*
b) tužan

Zvezdicama je označeno šta je kandidat izabrao, a onda dolazi sledeći "par", kad gle čuda...šta izabrati u sledećem, a pogledaj prethodne izbore.

a) smotan
b) lenj...

e eto "kvake 22". Ovim testom se može proceniti iskrenost i sposobnost kandidata da kalkuliše. Deluje smešno?
Još da napomenem da su "parovi" kako se išlo dalje, postajali sve "lošiji", između ostalog

a) lažov
b) lopov

itd.



Ovo je odlican zadatak. Rekao bih da se njime dolazi do zakljucka o inteligenciji.
Naizgled se biraju sopstvene osobine i bira manje zlo.

Ovaj zadatak bi se najgore uradio kad bi se biralo manje zlo. Prvo birate da ste VREDAN, VESEO itd, a onda dodjete do pitanja da li ste LAZOV ili LOPOV. Birate manje zlo i kazete da ste LAZOV. Time sve gore odgovoreno pada u vodu i vi ste u stvari LENJ i TUZAN.
Bolji odgovor je da birate manje zlo, a u pitanju lazov/lopov izaberete vece zlo LOPOV da bi odrzali svoje gornje odgovore.
Jos bolji odgovor bi bio da birate vece zlo LENJ,TUZAN itd. i onda u poslednjem pitanju odaberete manje zlo LAZOV i time ispravite sve svoje gornje odgovore. :ph34r:
Najbolji odgovor koji zahteva i notu filozofije je da odgovorite upravo da ste LENJ, TUZAN itd. a onda odgovorite u poslednjem pitanju da ste LOPOV jer time ste uzeli u obzir da se predstavljate kao lazov i da cete kao takav lagati i na pitanje da li ste lazov :) :D :D

Zaista fin zadatak.

Edited by Marksman, 23 January 2009 - 19:57.


#60 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 23 January 2009 - 20:19

Ovo je odlican zadatak. Rekao bih da se njime dolazi do zakljucka o inteligenciji.
Naizgled se biraju sopstvene osobine i bira manje zlo.

Ovaj zadatak bi se najgore uradio kad bi se biralo manje zlo. Prvo birate da ste VREDAN, VESEO itd, a onda dodjete do pitanja da li ste LAZOV ili LOPOV. Birate manje zlo i kazete da ste LAZOV. Time sve gore odgovoreno pada u vodu i vi ste u stvari LENJ i TUZAN.
Bolji odgovor je da birate manje zlo, a u pitanju lazov/lopov izaberete vece zlo LOPOV da bi odrzali svoje gornje odgovore.
Jos bolji odgovor bi bio da birate vece zlo LENJ,TUZAN itd. i onda u poslednjem pitanju odaberete manje zlo LAZOV i time ispravite sve svoje gornje odgovore. :)
Najbolji odgovor koji zahteva i notu filozofije je da odgovorite upravo da ste LENJ, TUZAN itd. a onda odgovorite u poslednjem pitanju da ste LOPOV jer time ste uzeli u obzir da se predstavljate kao lazov i da cete kao takav lagati i na pitanje da li ste lazov :D :D :D

Zaista fin zadatak.


Nemam običaj da post citiram u celosti, ali Vi ste zaslužili da budete "celokupni". Zanimljivo inteligentno razmišljanje, začinjeno dozom (rekla bih "okret mlina" bibera) filozofije, odaje ličnost koja je u ranim 30-tim godinama, zanimanja profila društvenih nauka (eventualno DIF), ili ranim 50-tim, prirodno-matematičke orijentacije... :ph34r: