Jump to content


Photo
- - - - -

"Ni Ajnštajn ne bi položio naš test za posao"


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
79 replies to this topic

#76 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 25 January 2009 - 12:31

...Hocu da kazem da se do resenja moze doci i matematikom i logikom ali ako resavate zadatke matematicki treba vam puno vise vremena i ako je ono ograniceno poslodavac moze videti koliko ce vam trebati vremena na primer za obradu jednog predmeta, stranke itd...
...

Iskreno rečeno, ja se razbesnim kada se taj, trgovački račun naziva matematikom. Možda i zato što se takav metod dolaženja do rezultata preko Male Krsne favorizuje i u školama (bar, takav utisak steknem gledajući šta moje unuke uče pod "matematikom") Osim ako nije cilj da se iškoluju trgovci za MAXI, takva "matematika" je katastrofalna. To je neka negativna, kusur matematika gde brojevi imaju vrednost "onoliko koliko nedostaje do deset, sto, hiljadu ...". Ustvari koliko nedostaje do cele novčanice*. "Logika" takvog računanja pokaže svoje posledice već kod trigonometrije na primer, pa naravno da više ne može da se izračuna površina, zapremina ... ako se ne memoriše formula. Jer nije zapamćen/usvojen princip i procedura.
Obaška što takvo "intuitivno računanje" nemilosrdno ubija osećaj za red veličina pa su moguće neshvatljive, apsurdne greške.

A možda sam dinosaurus u ovom modernom skupljačkom društvu gde je bitno dobiti rezultat sad-i-odmah, nebitno kako. U skupljačkoj kulturi, intuicija je visokovrednovana "sposobnost".

* edit: da se ja nešto pitam kao što se ne pitam, ja bih kao Borat štampao novčanice od 6, 47.3, 122, 1750.4 ... dinara. Ako to već ne bi naučilo ljude da računaju, bar bi ih usporilo dok plaćaju neku glupost koja im ionako nije trebala. Dalo pletora vremena da se predomisle. :ph34r:

Edited by Hill Bill, 25 January 2009 - 12:38.


#77 qmedic

qmedic
  • Members
  • 1,144 posts

Posted 25 January 2009 - 12:48

...

To se druže zove digitalizacija mozga. Ja sam npr. za Teoriju skupova prvi put čuo u IV razredu gimnazije, danas se sa Teorijom skupova počinje u I razredu osnovne.

Ovo sa deseticama takodje. Razbijanje na storine, desetice ... pa sabiranje prvo jednih pa drugih ...

Što su činovnici po ministarstvima gluplji to se deci više komplikuje život. To ne bi bilo strašno samo po sebi /to sa komplikovanjem života/ da glavna posledica nije teško zaglupljivanje.

Dodaj tome veronauku i biologiju, revidiranu istoriju, svetog Savu ... Što bi reko Avram Izrael, gotovo, gotovo, gotovo.

#78 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 25 January 2009 - 13:17

Komentar je čista spekulacija, ali rezultati su nesporni... prosečno 8/18, a kažu i da su rezultati iz stručnog dela očajni. Posebno me čudi da ekonomisti ne znaju ko je guverner narodne banke.


Za manjak opšte informisanosti može da bude kriv isključivo sadržaj masovnih medija (obrazovanje da preskočimo), sigurno ne samo postojanje interneta.

Internet je danas toliko laka meta da je to strašno... prosvetni radnici raznih vrsta se svako malo maše za tu floskulu, "mladi ne čitaju zbog tzv. interneta i tzv. računara, zato nikad ništa ne nauče". Pa da, najbolje da se zatvore u manastire i da prepisuju knjige starostavne do besvesti, tako se efikasno uči. Nedajbože da se nastavni programi prilagode vremenu, i da se učini obaveznim profesionalizam u prosveti, to je previše komplikovano...

O regulaciji medijske sfere i "just giving the people what they want" strategiji ne bih, već odoh off topic...

#79 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 25 January 2009 - 13:23

* edit: da se ja nešto pitam kao što se ne pitam, ja bih kao Borat štampao novčanice od 6, 47.3, 122, 1750.4 ... dinara. Ako to već ne bi naučilo ljude da računaju, bar bi ih usporilo dok plaćaju neku glupost koja im ionako nije trebala. Dalo pletora vremena da se predomisle. :ph34r:


Nije Borat nego Ali G, ali se slažem.

Doduše, zašto se zaustaviti tu, mogle bi novčanice da se prave i u egzotičnim oblicima, pa da trafikantkinja mora da izračuna kotangens da bi ti vratila kusur, a šalterski službenik u banci da ti isplati svaki veći ulog fraktalno, primenjujući Mandelbrotovu funkciju...

Edited by The Ugliest Weenie, 25 January 2009 - 14:10.


#80 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 25 January 2009 - 13:51

DA li ima ovde neko ko je resavao testove iQ recimo tipa MENSE

Da, rešavala sam ga krajem 1999. godine. Test je petodelni, od opšteg dela do matematičkih zavrzlama, prilagođeno našoj kulturi, svaki deo je bio vremenski ograničen...Ako te zanima nešto više, pogledaj
http://www.donstalen...ljivosti/iq.php