Jump to content


Photo
- - - - -

Postanite član Biblioteke grada Beograda


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
76 replies to this topic

#46 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 18 January 2009 - 01:58

Da vise ne bude zabune, evo za sve mrzitelje fer-pleja kompletna lista pitanja i odgovora. Broj pitanja koji ce u odredjenom danu biti se moze dobiti pozivom na KLIK - poslednja varijabla koja kaze bp=<neki broj> je zapravo broj pitanja za doticni dan. Good luck :ph34r:

Spoiler! --Click here to view--

Spoiler! --Click here to view--

edit: Izgleda da spoiler tagovi ne podrzavaju vise od 175 linija po spojleru tako da sam morao da razbijem pitanja u dva spojlera...

Edited by incognito, 18 January 2009 - 02:09.


#47 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 20 January 2009 - 09:00

Imamo li nekog novog druga člana biblioteke ?
Da znate da članstvo ne važi od 1. 1. nego godinu dana od upisa. Ovo sigurno zna većina, kao i to da elektronski katalog BGB možete naći na adresi
http://bisis.bgb.rs/
pa fino kao drug ili drugarica član možete pretražti bazu i upisati brojeve knjiga i prepisati ih na listiće u samoj biblioteci ili još bolje poneti nekoliko praznih listća sa sobom :wicked:i sve upisati kod kuće .
Sledeća stavka je naručivanje knjiga, ali to se ne može telefonom, nego lično, ne pitah koliko košta.
Da sve nije idealno :ph34r: govori to da sam ukucala pisca knjige koju sam uzela u biblioteci i pročitala, da bi mi kompjuter izbacio nulu, tj. da nema ni jedna knjige dotičnog pisca.
Onda sam išla preko naslova knjiga i našla sam, a postoji mogućnost napredne prtrage, po raznim kriterijumima, uključujući i izdavača, zato je bitno da znate da možete da bazu pretražujete od kuće, npr. ukucate izdavača koji vam je zanimljiv i dobićete spisak knjiga, a to ne možete iz biblioteke.
Kada sam preljubaznu bibliotekarku telefonom pitala za nelogičnost - kako da knjiga ne postoji kad se traži preko imena pisca, a postoji kada se traži preko naslova ili izdavača, odgovorila mi je : "Ne znam." :)

#48 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 05 February 2009 - 03:35

E pa da se pohvalim da sam pre neki dan i ja postala drug član biblioteke :ph34r:

#49 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 05 February 2009 - 06:36

:ph34r:
Drugarici clanici Rahel cestitamo na prijemu u clanstvo Biblioteke. Verujemo se da ce opravdati ukazano poverenje, citanjem sto veceg broja knjiga i jos boljim rezultatima na "Literarnom kvizu".

#50 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 09 February 2009 - 00:04

Prekjuče iskoristila svoje pravo kao član i uzajmila tri knjige (ne daju više :ph34r: )) - Selenića, Svetlanu Velmar-Janković i Evu Ras - dakle sve domaći pisci koje se do sada nisam usuđivala da kupujem jer nisam bila sigurna da će mi se dopasti.

Što se mene tiče, članska karta se već isplatila. Procedura bila kratka - dala LK, potpisala se, dobila člansku kartu i išetala sa 3 knjige. Milina :)

Zahvaljujem Umi na skretanju pažnje na ovu mogućnost (nikad se sama ne bih setila da pokušavam sa kvizom), ali i Incognitu bez čije pomoći nema šanse da bih znala da odgovorim na pitanje koje se zadesilo te noći kad sam ja pokušavala.

Edited by Rahel, 09 February 2009 - 00:05.


#51 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 09 February 2009 - 01:16

Prekjuče iskoristila svoje pravo kao član i uzajmila tri knjige (ne daju više :ph34r: )) - Selenića, Svetlanu Velmar-Janković i Evu Ras - dakle sve domaći pisci koje se do sada nisam usuđivala da kupujem jer nisam bila sigurna da će mi se dopasti.

Druze Rahel, vidim da si ozbiljno prionula na radni zadatak, cime konkurises za udrarnicu Literarnog kviza :D .
Mozes opet da igras ( evo, ovaj post si napisala samo 4 minuta posle ponoci ), ali sada na ime nekog clana tvoje porodice, tako imam 2 kartice ( muz i ja ) pa ponosito izlazim sa sa 6 knjiga iz biblioteke :D .
Posto cak ni ja ne mogu da procitam 6 knjiga za 20 dana :), tu je telefon, produzis rok, za jos toliko :D .

#52 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 09 February 2009 - 09:25

Posto cak ni ja ne mogu da procitam 6 knjiga za 20 dana :ph34r:, tu je telefon, produzis rok, za jos toliko :) .


E ovo mi se sviđa. Nisam znala da može. Tako je to sa mnom - od silne sreće kad nešto uspešno obavim, obavezno zaboravim da se raspitam za sve mogućnosti :D

#53 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 24 February 2009 - 18:36

Ovaj post nije striktno vezan za temu, ali da ne otvaram novu. Nadam se da će za nekoliko godina sve biblioteke na području Beograda, a i drugih gradova imati kompjutere i svoje elektronske kataloge, pa će onda doći vreme i za to.
Ovo će omogućiti da knjigu koju ne možete da nađete u svojoj matičnoj biblioteci pronađete u drugoj, a sve to sa svog kompjutera :ph34r: .
Jedna biblioteka koja je kompletno renovirana i počela je da radi po novom sistemu je "Petar Kočić" na Vračaru ( kod Kalenić pijace) , čiji sam ponosita drugarica članica nekih dvadesetak godina.
Danas sam bila i rezervisala knjigu koju nisam mogla da nađem, oni vas pozovu telefonom kad je drug član kod koga je na čitanju vrati ( ova mogućnost postojala je i ranije, ali nije se znalo kod koga je knjiga, jer nije bilo kompjuterske evidencije, a taj je mogao da se "začita", ne vrati na vreme i sl. :) ). Usluga se plaća 40 din. Ako nekoga zanima kako izgleda sajt i katalog linkovi su dole :
http://www.bgb.rs/op...lsh/glavna.html
http://vracar.bgb.rs/

#54 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 25 February 2009 - 14:32

da i ja skrenem sa teme.
dok sam bio u vojsci premestali smo knjige iz jedne prostorije u neku odvratnu supu. tamo se knjige ne broje na komade nego na kubike. bilo je tu svakakvih knjiga, socijalistickih, vojnih, ali i vrlo vrednih i sada to jedu misevi. a ja nisam mogao da uzmem nijednu jer toboze ce neko ih nekad prebrojati i pregledati. nemate pojma kako mi je krivo. dodje mi da obijem taj magacin na popovici.
jednog dana bi i oni trebali to sve kompjuterski zavedu. mogli bi vrlo brzo jer vojnika jos uvek ima dovoljno za raznorazne gluposti i za to bi se naslo par odlicnih momaka koji bi to odradili sa zadovoljstvom.
sta sve mozemo da uradimo, ali toliko smo lenji da je to neverovatno. pri tome mislim i na sebe, ali to je u ljudskoj da ne kazem srpskoj prirodi.

#55 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 10 March 2009 - 16:55

:) Onemogućen pristup fondu BGB :D


Danas se spremim i kao prava drugarica članica odem do BGB, kad tamo, lepljive trake koje ne dozvoljavaju prilaz policama sa knjigama. Knjige se mogu naći samo na jednoj vrtešci i polici, pa ako vas zanima npr. biografija Eminema na pravom ste mestu.
Jedva sam probrala nekoliko knjiga i od muke napisala signature za one koje sam planirala da uzmem, misleći da će se drugarice bibliotekarke prošetati, tamo gde nama nisu dozvolile.
Nažalost te signture važe samo za knjige koje se nalaze u podrumu, odn. ređe čitaju, tako dobih svoje listiće natrag.
Za to vreme sam se nadisala mirisa belog luka, jer je jedan klošar obedovao u prostorijama biblioteke, a drug projektant se nije setio da napravi ventilaciju na mestu gde se u svakom trenutku nalazi gomila ljudi.
Na moje pitanje, kada će biti omogućen pristup fondu preljubazna bibliotekarka mi je rekla : Ne znam.
Njena nešto ljubaznija koleginica je procedila da će biti omogućen kada dobiju "međaše", na moje pitanje, da li su međaši "L" profili koji služe za razdvajanje knjiga ( prave se od plastike ili lima ), rekla je : Da.
Kako da ih liju od suvoga zlata.
Idem za 20 dana, pa ću javiti da li su međaši stigli.
Tužnu sliku naših biblioteka upotpunjuje Narodna biblioteka Srbije na Vračaru, pošto stanujem u neposrednoj blizini iste pratim odmicanje, ustvari stajanje radova na mrtvoj tački. Kad god prođem i zagledam se unurta isti prizor, gomila šuta, polomljena wc šolja, kanalizacione cevi i sl. Rok je davno probijen i tako stoji mesecima.
Da završim anegdotom ( nije sve tako crno :ph34r: ), moj muž ode "našu" lokalnu u biblioteku na Vračaru gde radi jedna bakica pred penzijom, ta biblioteka je uređena i osavremenjena, ali kadar im je nesposoban do koristi kompjutere, pa ispade još gore. On se raspitivao za knjigu pisca za koga je tek čuo i nije bio siguran kojoj književnosti pripada.
Biblitekarka : I ja sam čula za njega. :D

Edited by Uma, 11 March 2009 - 10:58.


#56 BarryWhite1

BarryWhite1
  • Members
  • 6,712 posts

Posted 12 March 2009 - 15:11

Uma bas nemas srece sa bibliotekama u tvojoj blizini :D
Ja sam clan biblioteke "Laza Kostic" na Banovom brdu,ovde imam i citaonicu gde ucim svakodnevno,osoblje je ljubazno kao i direktor biblioteke koji stalno nesto namesta,popravlja,sredjuje....jednom sam mu i pomogao da iznese neke knjige i odusevio se :) Ima i besplatan interenet tako da sad odatle pisem :ph34r:
Inace bibliotekarke su naravno sjajno knjizevno obrazoveane,ljubazne i redovno se ispricaju sa clanovima,preporuce im knligu.Po meni najbolja biblikoteka u kojoj sam bio,a clanarinu sam sa zadovoljstvom platio tako da nisam ucestvovao u kvizu...

#57 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 12 March 2009 - 17:25

Uma bas nemas srece sa bibliotekama u tvojoj blizini :D
Ja sam clan biblioteke "Laza Kostic" na Banovom brdu,ovde imam i citaonicu gde ucim svakodnevno,osoblje je ljubazno kao i direktor biblioteke koji stalno nesto namesta,popravlja,sredjuje....jednom sam mu i pomogao da iznese neke knjige i odusevio se :D Ima i besplatan interenet tako da sad odatle pisem :D
Inace bibliotekarke su naravno sjajno knjizevno obrazoveane,ljubazne i redovno se ispricaju sa clanovima,preporuce im knligu.Po meni najbolja biblikoteka u kojoj sam bio,a clanarinu sam sa zadovoljstvom platio tako da nisam ucestvovao u kvizu...

Drago mi je zbog tebe :D . U mojoj bibliteci "Petar Kočić", kod Kalenić pijace ima jedan računar, ali sa njega može da se pregleda samo baza knjiga. Postoji i čitaonica, lepo izgleda, ali ne znam koliko su plastične stolice udobne za nekoga ko treba tu da provede sate čitajući :) .
Inače, kviz se odnosi na Biblioteku grada Beograda, za ovu u koju si učlanjen morao si da platiš članarinu.
Ja sam navikla na dede i babe, budući da je vračarska biblioteka jedna od centralnih gradskih biblioteka, a sad još i uređena (npr. sistem grejnja je poboljšan, novi radijatori, pa grejalice više nisu obavezni deo mobilijara), mlađe i sposobnije bibliotekare bacaju da se kale po prigradskim ograncima, a ove pred penzijom stavljaju u centar. Tako da se godinama borim sa njima i već sam naučila kako :ph34r: .
Još samo da oni savladaju rad na računarima :D .

#58 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 26 March 2009 - 15:34

:ph34r: Onemogućen pristup fondu BGB :)

Ista meta isto odstojanje. I dalje zabranjen pristup, navodno možete reći drugarici bibliotekarki ili drugu bibliotekaru da vam donese knjigu, što sam danas pokušala, međutim ona je počela da piše signaturu, tvrdeći da je knjiga u podrumu.
Pri tome svi sede, ako donose knjige kao što kažu stalno bi morali da ustaju.
Mislim da je, tim postupkom ( pisanjem signature), htela da me otera, što je i učinila, jer čekanje knjige iz podruma traje 15 - 20 minuta, a knjiga po pravilu nema.
Ja sam članarinu dobila besplatno, ali šta je sa ljudima koji su uredno platili 800 din i sad ne mogu do knjiga ?
Nisam ni pitala kada će biti omogućen pristup fondu, jer već znam šta bi mi rekli.
Eto, pa videćemo za 20 dana, ako neko u međuvremenu uspe da prodre do polica neka javi.

#59 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 10 April 2009 - 18:00

:ph34r:
I danas sam bila u BGB, jedan od službenika se smilovao i rekao da će pristup fondu biti omogćen oko 1. maja, daj Bože.
Znači, korisnici će praktično najmanje 2 meseca biti uskraćeni za mogućnost da pristupe fondu i sami pregledaju i izaberu knjige.
Nisam sigurna da je ovo bilo neophodno i sigurna sam da je postojao način da se fond sredi parcijalno, ali...
Rok za vraćanje knjiga koje sam uspela da izaberem sa vrteške i poličice je 29. 4., videćemo šta će tada reći.

#60 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 13 May 2009 - 14:59

Evo izvestaja, posle vise od mesec dana ( jednom sam produzila rok za vracanje telefonom ). Pristup je delimicno, omogucen, znaci jedno 3 - 4 reda polica, vidim da su sredivali, nalepili zastavice zemlja iz kojih knige poticu, tako da se nadam da cu pri sledecem odlasku naci bar jos deo knjige kojima je pristup slobodan. Inace, mozete pristupiti domacim knjigama i jos nekim koji poticu iz knjizevnosti koje nisu male, ali nazalost, nisu prevedene proporcionalno broju knjiga, npr. kinska knjizevnost.
Srecom, pa sam na polici na kojoj stoje aktualene knjige nasla 2 koje sam odavno tazila i iskopala jos 4, toliko mogu da uzmem, jos samo da procitam :ph34r: .