Jump to content


Photo
- - - - -

Osnovna pitanja o kosmologiji za laike


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
76 replies to this topic

#61 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 25 January 2009 - 04:47

^
Генијалан пост (без сарказма)!
Можда ни овај форум не постоји? :ph34r:

Karikirate. Nekada je sličan "argument" korišćen za postojanje boga koji je sve "stvorio".

Korisnije bi bilo naći neki dokaz da postoji ono što zapravo svi samo veruju da postoji. "Svi veruju" je jedan jako nepouzdan metod. U nauci, jedan dokaz više vredi od verovanja svih.

edit:

...
U BioloZiji nema evolucije, nema prelaska kvantiteta u kvalitet, ustvari nema Biologije jer nema zivota. Bez vremena po meni nema promene.
...

Pa, na izvestan način vreme je zamenilo i ulogu boga u kreaciji, biologiji kako kažeš. Mi ustvari ne znamo šta je iz primordijalne kaše napravilo molekul života. Pripisujemo i to delovanju vremena. Zašto bi? Neki proces, svaki proces će se beskonačno mnogo puta ponavljati sa jednakim ishodom ukoliko ne deluje nešto što će narušiti tu monotoniju. Evolucija upravo potvrđuje da do promene ne dolazi pukim protokom vremena već promenom uslova, okoline. Ukoliko su uslovi isti, promene nema.
"Bez vremena nema promene", ali i obrnuto: bez promene nema vremena. No promene uvek ima delovanjem realnih sila u realnom prostoru, pa naša iluzija vremena opstaje.

Edited by Hill Bill, 25 January 2009 - 05:17.


#62 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 25 January 2009 - 19:07

Kao sto je astrofizicarima potrebna Dunkle Materie (tako ju je jos negde tridesetih prosloga veka uveo i nazvao gos'n Fric Zviki (Fritz Zwicky) smatran jednim od prvih astrofizicara) za objasnjenje nekih anomalija, koje prema postojecim, vazecim, prihvacenim zakonima fizike nisu bile moguce bez prisustva znatno vece mase, tako i meni treba fizicka velicina vreme. Treba mi ne bi li opisao (kvantifikovao) kretanje (brzinu, ubrzanje) i sile koje koje se javljaju usled kretanja (inercijalne sile, recimo centrifugalnu).

Uostalom i Her Fric je uveo tamnu materiju (koje nema, ne vidi se, ne moze se detektovati, pa je cak u jednom trenutku izjavio da je to mozda bog) zbog vremena. Njegov proracun brzine medjusobnog udaljavanja galaksija u Koma (Coma) klasteru nije se slagao sa posmaranjem. Znaci izmereni predjeni put u jedinici vremena je narusavao vazeci zakon privlacenja masa (Gravitaciju). I covek lepo dodao onoliko mase koliko mu trebalo da se proracun i izmereno poklope. Tu misterioznu masu ili ti materiju nazvao Dunkle Materie i resio problem, za sada.

Takodje i teorija relativnosti je prvenstveno u vezi vremena (takav je bar moj dojam na osnovu nekih Ajnstajnovih izjava). Posto mu je tast, gos'n Maric, stalno govorio "E moj Alberte sve ti je to relativno" ovaj na kraju shvatio sustinu i zakljucio da je vreme relativno i da zavisi od posmatraca (od toga za sta vezes koordinatni sistem). Dobro de, zakljucio je i da su i rastojanje i masa relativni takodje. Pa lepo mu je gos'n tast vazda govorio da je sve, ama bas sve relativno, samo mu trebalo malo vremena da shvati.

Slazem se da je obratno mozda tacnija formulacija, da bez promene nema vremena. Zato i kazem da vreme pocinje da tece sa Velikim Praskom. To je nulti trenutak. Nema pre toga, samo posle.

Lep pozdraU, chicha balu.

#63 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 26 January 2009 - 18:11

...
Tu misterioznu masu ili ti materiju nazvao Dunkle Materie i resio problem, za sada.
...

Nije rešio problem već ga je gurnuo pod tepih. Ne kažem ja da fitovanjem empirije ne možeš doći do savršeno upotrebljivih formula. Ono što ne znamo šta je, smestimo u konstantu i sve je lavlidžabli. Ili kumujemo nečem što ne znamo šta je, a može biti i greška, može i da ne postoji. Uvek je najteže dokazati da nešto ne postoji.

Pazi sad ovo: ako je brzina gravitacije ajnštajnovski spora, onda mora da se pretpostavi da gravitacija može da opstane i bez mase, na primer i bez mase koja ju je "emitovala". Za crne rupe pretpostavljamo da imaju ogromnu masu, ali to podrazumevamo jer imaju jaku gravitaciju. Možda uopšte nemaju masu, možda su samo nekakav vortex čiste gravitacije? Takođe pretpostavljamo da je brzina gravitacije jednaka (ili tek malo manja) od brzine svetlosti; to se izračuna iz frekvencije pulsara kojima se smanjuje orbita usled gravitacione disipacije. Ok. Čekaj, nije ok, kako to da se masa gubi gravitacionom emisijom? Ako se gravitacija "gubi", zašto je Mesec još uvek tamo gde je?
Kako možemo verovati u dve stvari koje se isključuju istovremeno? Znam da za relativiste to nije problem jer veruju da dva sata mogu istovremeno da žure, jedan u odnosu na drugi. Da, znam, teorija se odnosi na inertial frame. No da li može da stvarno postoji taj frame. Možemo mi napraviti kompletno novi matematički model magnetizma baziran na magnetnom monopolu (ili bolje, unipolu) i koji je "monopolan" na način kao što je gravitacija, ali promenljive jačine polja. OK? Pa nije ok, ne postoji magnetni monopol i naš savršeni matematički model je bezvredan. Da bi dobili Nobela, moramo dokazati da magnetni monopol postoji. Ili, možemo da uverimo sve da zaista postoji. Što reče Mujo, "Kad smo krenuli na poverenje, al' me krenulo!"
Tako, bio bi red da relativisti dokažu postojanje time komponente spacetime-a. Ne vidim kako, osim ubeđivanjem "ma postoji, ali stvaaarno!" Ako je to vreme "pretopljeno" u entropiju, zašto naš svemir nije pakleno vruć, umesto hladan?

Nemam ja nameru da ubijam vreme, bar ne bukvalno ... mislim, znaš šta hoću da kažem :ph34r: nego da pokušam da koliko-toliko odvojim verovanje od znanja. Jer pazi, mi ateisti bi naišli na problem kada bi nas neko pitao kako to da ne verujemo u Boga, a verujemo u Vreme. Ne može se dokazati postojanje ni jednog ni drugog. (Sva sreća pa vernici nisu skeptici by default, by name.) Ja sam radikalni ateista pa ne verujem ni u šta što se ne može dokazati, a u čije postojanje posumnjam. Nema sumnje da i ja verujem u ponešto što možda ne postoji; naprimer verujem da postoji gravitaciona sila, u šta sumnjaju neki još radikalniji. Ili što kaže Daba, i sam prostor. Ja sa prostorom nisam u ratu, sa vremenom jesam. :)

Edited by Hill Bill, 26 January 2009 - 18:16.


#64 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 26 January 2009 - 18:36

Tako, bio bi red da relativisti dokažu postojanje time komponente spacetime-a. Ne vidim kako, osim ubeđivanjem "ma postoji, ali stvaaarno!" Ako je to vreme "pretopljeno" u entropiju, zašto naš svemir nije pakleno vruć, umesto hladan?

Ja sam radikalni ateista pa ne verujem ni u šta što se ne može dokazati, a u čije postojanje posumnjam. Nema sumnje da i ja verujem u ponešto što možda ne postoji;


Sorry zbog iseckanog posta, ali hoću da odgovorim samo na ovo.
1. Svemir nije pakleno vruć zato što se širi i talasna ukupna energija u sve većem prostoru teži nuli. Jasno ko dan. Da je statičan, odavno bi kolapsirao. Hojl i Anštajn to jednostavno nisu mogli da prihvate. Ali entropija ostaje. Ja sam još stariji nego pre neki dan kad sam pisao post.
2. Dokaži mi da ti postojiš! Nisam te video, sliku nemaš, samo avatar. Nisam te dodirnuo, omirisao... dokaži mi da ja postojim. Ja takođe nemam ni sliku niti ijedan fizički entitet. Čak ni ime! Postojim samo kao gomila bitova. Ko zna možda sam i kompjuter. Dokaži mi postojanje bilo čega osim tvoje sopstvene misli, jer ako ovo čitaš, onda misliš, dakle postojiš. Čula varaju, mozak vara. Čak i logika ume da prevari. Neke stvari u kvantnoj mehanici jednostavno nisu logične, one su takve.
3. Kojim konceptom zamenjuješ vreme? Zašto moja zamisao u tvome umu ima više bora, više nesavršenosti. Zašto nisko frekventnu energiju (toplotu) ne možeš ponovo iskoristiti za vršenje rada?

#65 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 26 January 2009 - 18:42

Pokušavam da ukažem da verovanje u vreme nije naučno. Nekada je u nauci isto tako postojao bog koji je upravljao događajima (promenama rasporeda prostora). Jednako tako se nije mogao meriti, detektovati. "Proticanje" vremena je jedino proticanje koje ne proizvodi talase, ništa. Da li je proticanje vremena linearno? I da se događa akceleracija vremena, kako to možemo znati ako jednako "ubrzava" sve časovnike, pa i biološke? Pa šta je onda vreme nego isti taj nevidljivi, arhaični kontrolor, samo drugačije nazvan? Naravno, i ja koristim orijentire kao što je "nekada", "ranije" za marker jednog rasporeda u prostoru od x zemljinih orbita; ne sporim ja korist od koncepta "vreme", ali ta korist nije dokaz postojanja.
Maje su imale savršene kalendare, pa su izračunale da vreme "ističe" 21. decembra 2012. Glupo, a? Pa ni mi se mnogo ne razlikujemo od tog "kad bi vreme stalo, svet bi se smrzao". Na sreću, mi verujemo da postoji mistični generator koji obezbeđuje da vremena uvek bude, ili da su proizvedene količine vremena neiscrpne. Ni jedno ni drugo meni ne izgleda baš mnogo pametnije.

Vreme ne postoji, ali može da se troši. Naprimer, kao mi sada. :ph34r:


Zasto nije? Kako bi nesto sto ne postoji moglo bude korisno?

#66 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 27 January 2009 - 00:26

Sorry zbog iseckanog posta, ali hoću da odgovorim samo na ovo.
1. Svemir nije pakleno vruć zato što se širi i talasna ukupna energija u sve većem prostoru teži nuli. Jasno ko dan. Da je statičan, odavno bi kolapsirao. Hojl i Anštajn to jednostavno nisu mogli da prihvate.

Ne mogu ni ja. Širenje svemira je još ponajveći liferant entropije. Kao što pivom ne možeš utoliti žeđ. U šta je još teže ubediti ljude nego u "paradoks entropije".

2. Dokaži mi da ti postojiš! Nisam te video, sliku nemaš, samo avatar. Nisam te dodirnuo, omirisao... dokaži mi da ja postojim. Ja takođe nemam ni sliku niti ijedan fizički entitet. Čak ni ime! Postojim samo kao gomila bitova. Ko zna možda sam i kompjuter. Dokaži mi postojanje bilo čega osim tvoje sopstvene misli, jer ako ovo čitaš, onda misliš, dakle postojiš. Čula varaju, mozak vara. Čak i logika ume da prevari. Neke stvari u kvantnoj mehanici jednostavno nisu logične, one su takve.

Frankly, my dear, I don't give a damn da li postojiš ili ne. I algoritama ima boljih i lošijih, ali postoje. Uglavnom, ne postoji algoritam koji je u stanju da proizvede originalnu misao, naravno uvek uz ogradu da "originalno" nije zato što za to nisam čuo. Računajući i prvu ogradu da ne znam za inteligentni algoritam. Tako da moram da pretpostavim da si homo sapiens kao i ja. Good enaugh for me. A još ako izneseš originalnu misao, mogu i da tvrdim.
Upravo zato insistiram da ljudi iznesu svoje ideje i viđenja, a ne linkove na etablirane i nabubane "istine". Više cenim originalnu grešku nego common knowledge. Što reče jedan moj prijatelj "common sense is not so common, and usualy is no sense at all". Treba poštovati, ali i testirati autoritete jer ... i oni su ljudi.

Zbunio si me tvrdnjom da logika ume da prevari? Ako se to desi, to je definitivno signal da smo podlegli predrasudama. Logika je Zakon o održanju razuma i uvek je u pravu.

3. Kojim konceptom zamenjuješ vreme? Zašto moja zamisao u tvome umu ima više bora, više nesavršenosti. Zašto nisko frekventnu energiju (toplotu) ne možeš ponovo iskoristiti za vršenje rada?

Ne zamenjujem vreme nijednim drugim konceptom, samo apelujem da se svede na ono što jeste. Vreme je sjajan izum za brojač događaja, odlična apscisa. Ali, nije fizička veličina, pogotovo ne dimenzija. Ponavljam se, ali nemam bolje poređenje: bez imaginarne jedinice (koren iz -1) ne bi imali kompleksne brojeve, ali to ne znači da i ima neku vrednost u fizičkom, realnom svetu. Može li nešto da ima masu xi ? Matematički da - fizički ne.

Kako misliš da se niske frekvencije ne mogu (ponovo?) pretvoriti u rad? Nisam razumeo.

Ovo nisam siguran da jesam:

Zasto nije? Kako bi nesto sto ne postoji moglo bude korisno?

I ja to kažem. No, vidiš da i prethodni sagovornik traži nešto čime bi(h) zamenio vreme, onako kao što je spacetime zamenilo aether. Dobro, nije se moglo dokazati postojanje nekakvog etra ... kao ni vremena. Evo rešenja: strune! Kvragu, jel' mi to nabadamo?

#67 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 27 January 2009 - 16:40

Kako misliš da se niske frekvencije ne mogu (ponovo?) pretvoriti u rad? Nisam razumeo.


Pa, recimo za rad parne mašine. Uzmi radioaktivni kamen i stavi ga poded kotla. Visoka energija brzo zagreva vodu, koja se pretvara u paru, para vrši rad i ostane na kraju samo toplota, kojom više ne možeš da vršiš rad. I uzmi sad neki izvor radio zračenja i stavi ka pored kotla. Nema šanse da ga zagreje. Ali on može da pogoni elektrčne mašine. I uzmi sad talas najniže moguće frekvencije. Talasna dužina je ogromna. Može da izvrši neki rad, ali je potrebno nezamislivo dugo vreme. Ništa praktično se time ne može dobiti.
I šta je u stvari toplota. Haos? Entropija? I kako vreme prolazi i svemir se širi, toplota opada.
Edit: Ili sam ja skroz potpuno pogrešno sve shvatio. Da li toplota i toplotna smrt jeste smrt svemira ili nije?

P.S. Pričaj mi o strunama. Volim da uvek saznam nešto novo.

Edited by psiho_d, 27 January 2009 - 16:53.


#68 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 28 January 2009 - 16:37

...
P.S. Pričaj mi o strunama. Volim da uvek saznam nešto novo.

Ovo izgleda kao naslov šlagera. Pričaj mi o struuunamaaaa .... Željko Joksimović? :)

Sasvim si me pogrešno razumeo! Ja upravo apelujem na suprotan princip, princip da se razume nešto staro da bi moglo da se nauči novo. Pokušaj da razlikuješ informaciju od ideje, apstraktno od realnog i skupljaj, baš kao da ti je manija, hobi ... skupljaj informacije.
Za početak, zapitaj se zašto voliš da saznaš nešto novo? Jer si takav? Gotovo je, gotov si. Ako si u stanju da prihvatiš nešto kao zadato i neizbežno, onda traži crkvu. Ako nisi, onda imaš aparat i fali ti gorivo. Skupljaj informacije o svom mozgu i obrađuj ih ih tim sopstvenim procesorom. Misliš li da je lakše shvatiti sopstveni um nego svemir? Da nije dovoljan izazov?

Čini mi se da si dečak. Ako i nisi, za mene verovatno jesi jer ako vreme jeste relativno - starost bogme nije. Pogledaj apsurd: ti od mene tražiš da ti objasnim tuđu ideju? Kako ja to mogu? Istovremeno, na internetu si, u golemom špajzu; ti od mene tražiš da ti od raspoloživih (i ispravnih) namirnica napravim doručak? Ti ustvari tražiš autoritet kojem bi se priklonio, mesiju. Ja, ako išta, ratujem protiv mesija i mesijanstva.
Moji motivi su moji. Ja tačno znam zašto ratujem sa ... naprimer vremenom. Tražim jedan davni trenutak, jednu izgubljenu hemijsku olovku. Šta ti tražiš? Sigurno ne istu olovku, šta će ti ona? Odgovori sebi jer samo u tvom mikrokosmosu su to pitanje i taj odgovor važni.

Deco, što ne uživate u detinjstvu? Detinjstvo daje pravo na grešku, na mlečne ideje. To više nikada nećete imati; kad ostarite, možete samo da budete u pravu jer vam ništa drugo i ne preostaje. Deca bi da budu starci, starci bi da budu deca! Ovaj svet je stvarno nekako naopak.

Doduše, to što starci žele da budu deca, to i mogu da razumem. Logično, tek sada. :ph34r:

Edited by Hill Bill, 28 January 2009 - 16:42.


#69 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 28 January 2009 - 19:20

Pokušaj da razlikuješ informaciju od ideje, apstraktno od realnog i skupljaj, baš kao da ti je manija, hobi ... skupljaj informacije.
Za početak, zapitaj se zašto voliš da saznaš nešto novo?

Skupljaj informacije o svom mozgu i obrađuj ih ih tim sopstvenim procesorom. Misliš li da je lakše shvatiti sopstveni um nego svemir? Da nije dovoljan izazov?


Ovo ide ozbiljno u off topic.
Spoiler! --Click here to view--


#70 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 28 January 2009 - 21:54

Od filozofije mi bude loše jer sam u stanju da razumem samo do Kanta. Od Kanta pa na ovamo se više nisam ni trudio da učim - preteško je.


Uvek su postojale dve vrste ljudi, oni koji sede pored vatre i smišljaju priče i oni koji špartaju okolinom tražeći drva da se vatra ne ugasi. Ti si od onih drugih, a ja od onih prvih. I kao što bih ja umro od gladi da nema takvih kao ti koji bi me nahranili (socijalna pomoć, budžet za zdravstvo i ostala razna budžetska izdvajanja), tako bi i ti ostao siromašan duhom da nije bilo onih kao ja koji žive u oblacima i smišljaju priče za laku noć.
Zašto svi daju prosjacima, a niko filozofima? Jednostavno, utvrdili su grčki filozofi, zato što ljudi se boje da bi jednog dana i sami mogli postati prosjaci, a niko se ne zanosi da bi mogao postati filozof.
Dakle, pusti mene da i dalje "sanjarim" i pričam lovačke priče ispred logorske vatre, a ja ću tebe pustiti da praviš ekonomske modele i skupljaš drva za vatru. OK?


A da se prvo odlucis ja l' oces da budes filozof i pripovedac ili inzenjer i `sakupljac drva za vatru`? Posto, ispada, tebi ni jedna od tih strana nesto bas i ne ide :ph34r:

#71 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 04 February 2009 - 21:26

Ima li neko ko bi odgovorio na moja pitanja postavljena u postu broj 54. Incognito (pošto vidim da me stalno nešto prozivaš, a sve znaš)? Bilo koga?

#72 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 09 February 2009 - 00:30

Imam dva pitanja za stručnjake.
1. Zamislimo jedan masivan disk. Disk je izgrađen od čvrste materije. Kada bi se disk teoretski obrtao brzinom svetlosti, šta bi se desilo sa njim? Kako bi se rasporedjivala masa? Kako bi izgledalo njegovo gravitaciono polje? Da li bi se stvorila crna rupa? Kako bi ona izgledala?

2. Crna rupa ima horizont događaja. Ne znam kako on izgleda, pročitao sam jedino da bi se u njegovoj blizini vreme zaustavilo. Zamislimo jedan super akumulator (nuklearna baterija ili nešto slično). Na akumulator je povezana jedna jaka sijalica koja sija. Cela konstrukcija je zalivena u neprobojnu plastiku otpornu na teška fizizka oštecenja. Ceo paket uputimo ka crnoj rupi i na bezbednoj udaljenosti posmatramo teleskopom sa svemirskog broda. Kako bi posmatraču na tom svemirskom brodu izgledala ta sijalica? Da li bi posmatrač video usporenje vremena i momenat kada sijalica propada kroz horizont događaja? Kako bi to izgledalo? Ako se vreme zaustavlja, da li bi onda sijalica večno sijala? Ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, da li bi tada, ako bi lansirali 1000000 sijalica, crna rupa bila vidljiva (to jest ne bi više bila crna, već bi njen horizont događaja sijao kao novogodišnja jelka)?

Jedva nadjoh ovaj tvoj pedesetcetvrti. Ja ti nisam neki Vaseljenski strucnjak, ali sam recimo Njutonijanski strucnjak i meni je potrebno vreme da izracunam brzine, ubrzanja, sile i kineticku energiju. Znaci odgovaram ti sa tih zastarelih, prevazidjenih pozicija.

1. Prvo disk ne moze da se obrce brzinom svetlosti jer mera za brzinu obrtanja je ugaona brzina, koja se izracunava u radijanima u sekundi (to je usvojena, osnovna jedinica za nepostojecu fizicku velicinu vreme). Ovaj pak radijan je bezdimenziona, relativna velicina i bez obzira na precnik diska njegov obim ima 2pi radijana. Ugaono, taj luk duzine jednog poluprecnika (radijusa), odgovara uglu od 180/pi, priblizno 57,3 stepena. I gle cuda jedinica za ugaonu brzinu je reciprocna vrednost jedinice za vreme (1/s). Nema predjenog puta, nema duzine, prilicno interesantna brzina i obicno se obelezava malim omega.

Elem, obimna brzina je ista kao "normalna" i zavisi i od poluprecnika i od omege. Jednostavno pomnozis radijus (u metrima) i ugaonu brzinu (1/s) i dobijes prostacku brzinu u m/s, koju ta neka tacka ima oko ose obrtanja. E to (obimna brzina) bi moglo da se uporedi sa brzinom svetlosti (c=299 792 458 m/s, u vakuumu; brz bre taj foton, svaka mu cas' mada ako se ukine vreme i nije bas nesto brz). U slucaju tvog diska sledi da je ugaona brzina funkcija (zavisna od) radijusa:

omega=299 792 458/r i recimo da je poluprecnik tog diska 1 km onda je omega=299 792,458 [1/s]

Ovako kad pogledas ovu cifru vidis da je velika ali nemas bas osecaj koliko je to veliko, jer ti radijani mu dodju nekako cudni. Medjutim kada to pretvoris u broj obrtaja u sekundi (obrtaj/s=2pi puta 1/s) ispada da bi disk precnika 2 km trebao da se obrce 47 713,45 obrtaja u sekundi (podvlacim u sekundi, znaci 60 puta vise u minutu)

Znaci pravilno bi bilo da si rekao da su brzine tacaka na obodu tog diska jednake c. Znaci moja opaska je vise formalne prirode. Pogresno si se odrazio. I veruj mi ne postoji materijal koji bi izdrzao takva naprezanja. Taj tvoj disk bi se razleteo na sve strane mnogo pre dostizanja obimne brzine jednake brzini svetlosti.

Centrifugalno ubrzanje (u nekoj tachci diska) je jednako rastojanju te tacke od ose obrtanja (jednostavnije receno radijus na kome se nalazi) puta omega na kvadrat. Znaci obimna brzina jednaka c bi na obodu dvokilometarskog diska izazvala centrifugalno ubrzanje od:

1000 x 299 792,458^2=89 875 517 873 681 [m/s^2] a to bi znacilo da parcence mase od 1 gr materije na obodu tog diska 'oce da se otkine od diska silom (masa x ubrzanje) od:

89 875 517 873,681 [N]. Za one koji bas nemaju osecaj za Njutne to vam je skoro 10 000 000 000 starinskih kp (kilopond=kg sile)

Elem kako ja laicki tumacim ovaj disk bi mozda mogao da postane crna rupa jedino da je iskljucivo sastavljen od neutrona i da je gravitaciona sila (privlacenje) veca ili jednaka centrifugalnoj. Medjutim sumnjam da ishta moze da se suprotstavi ovolikoj centrifugalnoj sili.

Zasto sam se ovoliko zamlacivao i zamajavao vas ovim racunom? Prosto zeleo sam da pokazem da u celom ovom racunu vreme i pored toga sto ga nema, igra vrlo vaznu ulogu kao izmisljena fizicka velicina.

2. Ovde ne mogu da dam ni laicko misljenje ali sam ti bar pitanja ponovo doveo u zhizhu.

Lep pozdraU strichek balu.

Edited by balu, 09 February 2009 - 00:34.


#73 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 01 March 2009 - 20:20

Sta bi? Neki ukinushe vreme i nema veze sto dani prolaze to za njih nije nista. Svi junaci nikom ponikoshe i u crnu zemlju pogledashe. A mozda ih je ovo ekonomsko sranje direktno pogodilo, pa imaju prece brige od piskaranja po forum o Vaseljeni?!? Shteta, a bas bila intersantna ova diskusija. Malo pobegnesh od surove stvarnosti i zamlacujesh se Vaseljenom i njenim tajnama.

Otkud materija i energija? Otkud vreme? Otkud prostor? Da li je sve to proizvod Velikog Praska? Da li pre ne postoji (nema vremena pre toga) samo posle? Da li ce Vaseljena da nastavi da se shiri u beskrajon? Ili ce pak opet da se sazhme u tacku i ponovo da eHplodira? Sve kazu zavisi od Dunkle Materie und Dunkle Energie koje neki dodase tek onako, na casnu rec!?!

Ja vise verujem u ovo potonje, da ce da se sazme. Sve u prirodi kruzi, sve ima pocetak i kraj pa mi onda nekako deluje logicnije da i ova nasa Vaseljena mora da ima kraj u jednoj Gooolemoj Crnoj Rupi. I naravno kada dostigne kriticnu masu i kritican spin ima opet da se razleti na sve strane. Nigdar ni bilo da nekak ni bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu.

Lep pozdrau, strichek balu

#74 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 02 March 2009 - 15:28

Ja verujem u multiverzume. Bezbroj mogućnosti, bezbroj šansi. Ništa se ne ponavlja, ništa nije određeno sudbinom. Desiće se sve što je zamislivo da se desi. Samo što ja to neću moći da vidim jer ne živim u tom univerzumu.
A zašto u to verujem? Kako je moguće? Jednostavno - kako je moguć kvantni kompjuter. A ipak postoji, već danas.
Ako je u modelu moguć kraj univerzuma - ovog, tada će se to i desiti. Ako je opet, modelom moguće da se univerzum zauvek širi, on će se širiti. I desiće se oba događaja, jer su oba podjednako moguća. Jedino što mi ne znamo u kom modelu mi živimo. Nama jednino ostaje da čekamo i vidimo šta će se desiti.

#75 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 12 March 2009 - 14:49

Nije bas osnovno pitanje, ali zvuci interesantno:

"...The idea that we live in a hologram probably sounds absurd, but it is a natural extension of our best understanding of black holes, and something with a pretty firm theoretical footing. It has also been surprisingly helpful for physicists wrestling with theories of how the universe works at its most fundamental level..."

Our world may be a giant hologram