"Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism,ADD/ADHD,Dyslexia,Dyspraxia,Depression,Schizophrenia" u kojoj objasnjava na koji nacin prehrana utjece na nase zdravlje a posebno na spomenute bolesti koje (navodno) i uzrokuje. Koga vise zanima, o knjizi moze pronaci ovdje, medjutim sama knjiga zapravo nije tema topica, vec ono sto sam saznala razgovarajuci s njom o prehrani, tj. hrani opcenito, kao i nekim drugim stvarima, no da krenem redom; ona tvrdi da je konzumiranje, a osobito termicka obrada bilo koje vrste jestivog ulja izrazito stetna za organizam, dok je s druge strane koristenje zivotinjskih masti u svakodnevnom kuhanju preporucljivo i nimalo stetno. Takodjer istice da nikad nije znanstveno dokazano da mast uzrokuje visak kolesterola, kao ni kardiovaskularne bolesti, nego dapace - preporucuje konzumiranje mesa (osim industrijski proizvedenih kobasica, salama i slicnog gdje ima puno kemikalija) od svinjskog do govedjeg, moze slobodno i masnijeg, kao i slaninu, prsut, i slicno. Posto sam ja odrasla "na ulju", sad se pitam, kome vjerovati? Njeno objasnjenje je da se radi o cistoj reklamnoj kampanji prehrambene industrije gdje je daleko vazniji profit od istinske brige za ljudsko zdravlje, a "problem" sa zivotinskom mascu je sto nema potrebe za velikom industrijom, kao ni bilo kakvom umjetnom preradom da bi bila spremna za konzumiranje, dok je s uljem situacija obrnuta. Pri termickoj obradi ulja se stvaraju stetni kemijski spojevi koji se taloze u organizmu i uzrok su (po njenom misljenju) mnogih, pa i kancerogenih bolesti. Dalje, zivotinjska mast, kao ni masna snicla, navodno ne debljaju, dok su daleko gori krumpir, riza, secer, brasno, zitarice, itd. Ukratko, sve obrnuto od onoga sto su mene ucili kao ispravno. Kuhanje na masti se smatralo seljackim, zaostalim, stetnim, u svakom slucaju nepozeljnim, a sad mi pada na pamet i vrijeme kad su svi hvalili margarin i zgrazavali se nad putrom, da bi nekoliko godina kasnije kampanja krenula u obrnutom smjeru.
I prica koja me jos vise zbunila; nije stetno sunce, nego koristenje krema za suncanje u kojima (navodno) ima preko 20 svakojakih kemijskih spojeva, neki su (kako tvrdi) i kancerogeni, a i tu se radi o industriji kozmetike koja masno zaradjuje proizvodeci kreme koje (sto sam naknadno negdje procitala) izbjeljuju koralje i truju kompletnu morsku floru i faunu posto milijuni kupaca svakodnevno ulaze u more napirlitani zastitnim faktorima. Natasha zakljucuje da je za ljudsku kozu daleko pogubnije koristenje doticnih krema, nego izlaganje suncu i dodaje da znanstvenici nikad nisu rekli da je sunce stetno vec samo da prekomjerno izlaganje nije zdravo, a sto svakako nije isto, medjutim industrija je tu diskretnu razliku debelo iskoristila.
S jedne strane mi gore navedeno prilicno zvuci kao podmukla industrijska teorija zavjere, a opet, zapravo se ne sjecam da sam o kremama za suncanje, kao i (ne)stetnosti zivotinjske masti ista cula od znanstvenika. Uglavnom su to uvijek sarene reklame proizvodjaca koji istina, vjerojatno imaju svoje timove strucnih ljudi, samo pitanje je koliko su oni nepristrani, tj. neovisni o kući od koje im ovisi egzistencija. I tako, dakle - kome na kraju vjerovati?
Ovdje nadam se, ima nekolicina forumasa koji ce se temom tj. spomenutim slucajevima znati pozabaviti strucnije od mene kao laika, s tim sto mozda nije nebitno spomenuti da Natasha ima prilican uspjeh u lijecenju autizma pomocu nutricionizma, a sto mene osobno opet dodatno zbunjuje jer zasad nemam utisak da se radi o sarlatanstvu.
Edited by Ziza, 07 July 2008 - 23:02.