Jump to content


Photo
- - - - -

Teorije zavjere


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
83 replies to this topic

#76 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 30 September 2008 - 19:37

Rekla bih da stetnost suncevog zracenja ipak primarno ovisi o debljini ozonskog omotaca. U protivnom bi ljudska vrsta, a i svi ostali zivi organizmi davno pocrkali od silne stetnosti sunca.

naravno da zavisi, ali ozonske rupe su relativno nova stvar. Zbog toga Australija ima politiku na nivou drzave kad je rec o zastiti od sunca.
UV radijacija izaziva progresivna ostecenja kojima najcesce treba dugo vremena da se manifestuju. Danasnji slucajevi melanoma su (najcesce) posledica prekomernog suncanja tokom 70-tih i 80-tih, ne od juce. Ljudski vek je u proslosti bio znatno kraci (a i danas na mnogim mestima na planeti nije ni blizu 70-80 godina kao u zapadnim zemljama) pa ova vrsta bolesti nije u toj meri dolazila do izrazaja kao danas. Nije bilo toliko slucajeva svojevoljnog izlaganja suncu velikog dela povrsine koze, robovi, radnici, kmetovi i ostali su se pokrivali koliko su mogli, a kako se ide blize ekvatoru vidi se da tradicionalna odeca sve vise pokriva (dobar deo tkanina zaustavlja UVB zrake). Dalje tamnija koza je otpornija na UV, kao sto sam pomenula melanin ima ulogu "suncobrana" za molekule DNA.Pa ti si strucnjak. Valjda je jasno sto podrazumijeva relevantnu naucnu studiju.

meni je jasno ali mozda ti imas neke drugacije kriterijume. Istrazivanja koja su dovela do toga da se UVB klasifikuje kao kancerogen su stara, to se danas nalazi u udzbenicima i bog zna da li i gde ima na netu. Radovi koji se danas bave UV i rakom koze vec uzimaju to kao cinjenicu, dacu neki primer ako moze da pomogne.


Ali nisam sigurna koliko netko tko radi u marketingu ima uvid u sve procese proizvodnje. Nadam se da npr. ne radis za "Copertone". :ph34r:

ja radim (i) u marketingu samo poslednje 2 godine, a uz to sam radila reviziju klinickih testova i monitoring svega novog sto se objavi/proizvede (i edukaciju i bla bla, mi smo relativno mala firma pa svako ima vise zaduzenja), sad se spremam da napustim marketing u potpunosti i u predjem na cisto klinicke testove i razvoj novih produkata. Pre toga sam radila u industriji u istrazivanju, pre toga na univerzitetu na projektima koji su bili kooperacija sa industrijom. Ne radim za Copertone, vec za medicinski brand koji se distribuira iskljucivo kroz lekarske ordinacije i aesthetic clinics i pokriva i neke specificne situacije (post-op, post laser-resurfacing, post chemo-exfoliation itd) ali u principu aktivni sastojci (koje drzava odbrava, u USA je to FDA, u Kanadi Health Canada) su isti, pa verujem da ih i Copertone koristi.


Ovaj dio se odnosi na St. Maurica, pa ne bih komentirala.#77 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 30 September 2008 - 19:45

http://www.pnas.org/.../13948.abstract

http://cancerres.aac...ract/52/22/6400

http://cancerres.aac...stract/58/4/711

http://content.karge...p;file=sph15316

http://cat.inist.fr/...&cpsidt=4138569

http://cancerres.aac...stract/43/1/171

idite na scholar.google.com i ubacite UV i carcinogen ili cancer ili skin cancer ili sta vas tacno ineteresuje, bice puno rezultata.

#78 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 30 September 2008 - 20:03

pojedine studije pokazuju da kreme sa visokim zastitnim faktorom navodno sprecavaju da koža "prepozna" UV zracenja pri cemu prirodna zastita izostaje [2]
....(ako se zastitis kremom - neces biti zasticen melaninom: ako se zastitis - neces biti zasticen. W-t-f?)


pa ideja zastitnih krema jeste da UV ne dospe do koze, samim tim nece ni imuni sistem (melanogeneza) biti pokrenut. Sve sto prodje kroz sunscreen ce izazvati zastitni mehanizam koze (produkciju melanina) na koji krema ne utice na bilo koji nacin.

Nema tu neke velike filozofije, zastitne kreme su ili physical blocks, to su bele boje ZnO ili TiO2 koje odbijaju sunceve zrake ili chemical sunscreens, odredjene molekulske strukture koje talasne duzine UV zracenja koriste za premestanje svojih elektrona (najlaickije moguce opisano) i transformisu u toplotu (nije vise UV). Najcesce se koriste kombinacije jer nema nijedne supstance koja pokriva celu UV oblast ili ne u dovoljnoj meri. ZnO je generalno najpopularniji medju lekarima, bar na ovom kontinentu.

Ja ne znam da ijedan lekar savetuje suncanje uz zastitu, naglasak je na ne-suncanju i svakodnevnoj zastiti, posebno pojacanoj prilikom aktivnosti napolju, voznje i sl. Dakle ideja je smanjiti izlaganje suncevim zracima, prevashodno eliminisanjem nepotrebnog suncanja, a prilikom izlaganja koristiti zastitu. Ja se ne suncam vec godinama. Suncanje je inace fenomen vezan za drugu polovinu XX veka, pre toga se niko nije suncao niti je ten smatran modernim; naprotiv u mnogim kulturama je na ceni bela (sto svetlija) koza i narocito zene su se klonile sunca - u tim kulturama je rak koze prisutan u znacajno manjoj meri (npr. Japan, bliski istok...).

#79 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 13 October 2008 - 19:49

@kiti

ja radim (i) u marketingu samo poslednje 2 godine, a uz to sam radila reviziju klinickih testova i monitoring svega novog sto se objavi/proizvede (i edukaciju i bla bla, mi smo relativno mala firma pa svako ima vise zaduzenja), sad se spremam da napustim marketing u potpunosti i u predjem na cisto klinicke testove i razvoj novih produkata.


Ma ok, nema potrebe da iznosis svoj CV, moje spominjanje Copertona je bila aluzija na jedan od ranijih tekstova :ph34r: :

In a new investigation of 952 name-brand sunscreens, the Environmental Working Group (EWG) found that 4 out of 5 sunscreen products offer inadequate protection from the sun, or contain ingredients with significant safety concerns. Leading brands were the worst offenders: None of market leader Coppertone's 41 sunscreen products met EWG's criteria for safety and effectiveness, and only 1 of 103 products from Banana Boat and Neutrogena, the second- and third-largest manufacturers, are recommended by EWG.

Ja ne znam da ijedan lekar savetuje suncanje uz zastitu,


Ja znam. Ne suncanje uz zastitu, nego samo (umjereno) suncanje koje blagotvorno djeluje kod slucajeva psorijaze kao i nekih drugih bolesti, pa i depresije.

Edited by Ziza, 13 October 2008 - 19:50.


#80 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 17 October 2008 - 05:21

@kitiMa ok, nema potrebe da iznosis svoj CV, moje spominjanje Copertona je bila aluzija na jedan od ranijih tekstova :ph34r: :

In a new investigation of 952 name-brand sunscreens, the Environmental Working Group (EWG) found that 4 out of 5 sunscreen products offer inadequate protection from the sun, or contain ingredients with significant safety concerns. Leading brands were the worst offenders: None of market leader Coppertone's 41 sunscreen products met EWG's criteria for safety and effectiveness, and only 1 of 103 products from Banana Boat and Neutrogena, the second- and third-largest manufacturers, are recommended by EWG.Ja znam. Ne suncanje uz zastitu, nego samo (umjereno) suncanje koje blagotvorno djeluje kod slucajeva psorijaze kao i nekih drugih bolesti, pa i depresije.


Recimo da je EWG ne bas kredibilna grupa u strucnim krugovima. Ja bih se uvek pre pouzdala u ono sto objavi FDA nego EWG. Videla sam vise njihovih krajnje nebuloznih objava, ne samo kad su sunscreens u pitanju. Licno se ogradjujem od Copertona, Neutrogene, Banana Boat-a - stvarno ne znam nista o njihovim proizvodima, ja ih ne koristim.

Light box za tretiranje depresije (uglavnom u severnim zemljama) treba da ima pazljivo odabrane talasne duzine i to ne bih poredila sa suncevim zracenjem. Za psorijazu, kao i za vitiligo se jeste preporucivalo suncanje, ali to danas spada u zastarele i mahom napustene metode posto se isti, pa i veci stepen poboljsanja kod psorijaze moze postici drugom vrstom terapije, sa manje negativnih side effects nego UV zracenjem. Za vitiligo su i dalje sanse slabe, na bilo koji nacin. Slazem se da se jos uvek moze naci lekar koji bi to preporucio, ali mislim da ih je vrlo malo i sve manje.

Ne znam, meni kroz ruke prolaze zaista strahovite case studies raka koze i ja sam vise poslednjih godina veoma oprezna kad je izlaganje UV zracima u pitanju. Cak i da stavimo rak po strani - na Suncu koza brze stari :)

#81 Schmeling

Schmeling
 • Banned
 • 4,275 posts

Posted 22 February 2009 - 01:36

http://www.mirror.co...15875-21123653/


Komentari?

#82 tex

tex
 • Members
 • 587 posts

Posted 24 February 2009 - 10:14

http://www.mirror.co...15875-21123653/


Komentari?


Mislim da su sve samo spekulacije...naravno da su sve misije Apollo-a sletele na Mesec (osim 13-ice - interesantno je da niko ne postavlja pitanje kako je moguce ono sto se desilo ovoj misiji) i naravno da bi crveni ucinili sve da raskrinkaju prevaru da je stvarno postojala. Uostalom, dosta opreme je ostavljeno tamo, neka se i danas "vidi" sa Zemlje, tako da...

#83 Klika

Klika
 • Members
 • 751 posts

Posted 24 February 2009 - 21:56

sto se tice zivotinjskih masti, to sam znala i ranije.
jedino mislim da maslinovo ulje (od ulja) najbolje podnosi termicku obradu?

Poptuno netacno, maslinovo ulje gubi svojstva iznad 40-tak C, vrlo je vazno da se prilikom hladnog cedjenja obrati paznja na pritisak jer sa povecenjem istog dolazi i do povecanja temperature.

A koliko vremena je proslo dok covek(ili neki njegov prethodnik u evolucionom stablu) nije dospeo u stadijum da ume spretno da ulovi zivotinju?

Simpanze love druge vrste majmuna da bi ishranu upotpunili sa zivotinjskim proteinima .........

Sto se tice UV zracenja, stetnost istog se moze dokazati na primeru jednog vrlo jednostavnog uredjaja za sterilizaciju/preciscavanje vode , Steripen http://www.mec.ca/Pr...845524442624777

Edited by Klika, 24 February 2009 - 22:16.


#84 tex

tex
 • Members
 • 587 posts

Posted 25 February 2009 - 01:17

Poptuno netacno, maslinovo ulje gubi svojstva iznad 40-tak C, vrlo je vazno da se prilikom hladnog cedjenja obrati paznja na pritisak jer sa povecenjem istog dolazi i do povecanja temperature.

<snip>Kako sa povecanjem pritiska dolazi do povecanja temperature kada se radi o nestisljivom fluidu?