Jump to content


Photo
- - - - -

Problemi


  • Please log in to reply
1486 replies to this topic

#1381 djolesrb

djolesrb
  • Members
  • 9,837 posts

Posted 26 January 2018 - 19:44

Vaso prebaci nas ako misliš da treba, odgovoriću samo kratko na ovo.

 

NE! Nije "njegova kuća, njegova pravila", već  "njegov restoran, po pravilima države". Kad to bude KLUB, sa članarinom i pristupom samo za članove, onda ok. Dok je to RESTORAN, sa šifrom delatnosti, obavezama, sanitarnim kriterijumima KOJE JE PROPISALA DRŽAVA, a nije ostavljeno na slobodnu volju vlasniku - diskriminacija je zabranjena.

 

U suštini, podržavam ban, ali ubeđen sam da bohumilo nije rasista i fašista.

 

Mislim da Bohumilo nije pričao o trenutnoj zakonskoj regulativi već kako bi po njemu to trebalo da izgleda. Odnosno, pošto on ide u ekstreme, potpuno odsustvo državne regulative :) A to je da svako u svom privatnom vlasništvu određuje koja su pravila.

 

Iskreno ne vidim da on zbog toga treba da bude banovan, a da li je takvo razmišljanje ok ili ne, o tome može da se raspravlja.


Edited by djolesrb, 26 January 2018 - 19:47.

  • 0

#1382 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 26 January 2018 - 19:51

Nisam razjasnio na šta mislim. Nečije delovanje se svakako može okarakterisati kao rasističko ili vođeno rasizmom. Ako ćemo da se već frljamo s vikipedijom onda ovo

 

Ovim nista nisi razjasnio ... naime, polemises sa necim sto niko nije rekao. Delovanje moze biti rasisticko ali je rasizam i dalje individualni svetonazor koji moze, a i ne mora da se ispolji u javnom diskursu - sto je bohumilo napisao, a ti se svakako nisi slozio ...


  • 1

#1383 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 26 January 2018 - 19:54

Ovde je počelo da se priča o banu, a ostalom nije mesto na ovoj temi, budući da se o tome može pričati u okviru Politike i Društva.

 

Hvala na razumevanju.

 

Ti tvrdis da covek propagira nesto sto ne propagira i na osnovu toga mu dodeljujes ban od 30 dana ... samo da se zapljunem da nisi u pravu po vise osnova ...


Edited by Hromi Daba, 26 January 2018 - 20:02.

  • 0

#1384 chilli

chilli
  • Members
  • 946 posts

Posted 26 January 2018 - 20:03

Vaso prebaci nas ako misliš da treba, odgovoriću samo kratko na ovo.

 

 

Mislim da Bohumilo nije pričao o trenutnoj zakonskoj regulativi već kako bi po njemu to trebalo da izgleda. Odnosno, pošto on ide u ekstreme, potpuno odsustvo državne regulative :) A to je da svako u svom privatnom vlasništvu određuje koja su pravila.

 

Iskreno ne vidim da on zbog toga treba da bude banovan, a da li je takvo razmišljanje ok ili ne, o tome može da se raspravlja.

 

Ovde se brka privatno vlasništvo i zakon (rekao bih)... Imam li ja pravo pozvati nekoga na kafu u svoju kuću, pa kada on zakorači u moje vlasništvo, da ga zveknem bejzbolkom po licu? Mislim, ko ga je terao da ide preko "no trespassing" natpisa? Pa naravno da nemam, zabranjeno je udarati ljude bejbol palicom. Ako prihvatiš ingerencije države (npr. da ti sanitarna poseti objekat pre otvaranja, ili da ga kontroliše povremeno), ne možeš se posle "vaditi" na privatno vlasništvo i autonomiju. To što bohumilo zastupa stav da državni upliv u ekonomiju nije dobar, ne znači da država ne postoji, a bogami ne znači i da on svojim stavovima "subverzivno deluje".

Kao što rekoh, nespretno se izrazio, popio ban, bože moj. Nije smak sveta.


  • 0

#1385 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 26 January 2018 - 20:09

Nisam misljenja da Bohumilo propagira bilo koji vid mrznje iako cesto koristi provokativni stil. Nista mu ne smeta ban, ali bih ja predlozio malo krace, ako ne i oslobadjanje.

Ulazimo u poziciju da nije zgodno nesto napisati, a u sustini se, ako procitate prethodne postove ovde svi salzemo. Jedina zamerka je da bas text nije bio pamperisan, pa grubo zvuci.

 5c


  • 0

#1386 fulleren

fulleren
  • Members
  • 555 posts

Posted 26 January 2018 - 20:31

Bohumilo je napisao nešto kao rasizam nije delovanje, rasizam je osećanje. Uglavnom, sa tim delom se svakako ne slažem.

 

Međutim po meni je sasvim legitiman stav da neko ima pravo da u svoj restoran, svoju prodavnicu, svoju kuću ima pravo da pusti koga hoće, pa na kraju krajeva i da diskriminiše na rasnoj, religioznoj ili kakvoj već osnovi. Najbolji primer bi svakako bili noćni klubovi. I to je nešto što postoji svuda u svetu, možda se ne dobija eksplicitno razlog zašto neće nekog da puste unutra ali negde je to broj godina (iako po zakonu nisi underage da piješ) ili jednostavno preferiraju lokalce, ne sviđa im se kako si obučen, kakav utisak ostavljaš (Berghain u Berlinu recimo) ili bilo šta slično.

 

Naravno da ne mislim da je nešto dobro kad neko ne želi da usluži crnca u svom restoranu (au contraire, mislim da je taj budaletina) ali isto tako mislim da je legitmno da neko misli da zbog toga vlasnik ne treba zbog toga da bude ćorkiran, plaća kaznu ili šta već. Njegova kuća, njegova pravila. Mislim da je i Bohumilo na to ukazivao, ne vidim da je bilo gde glorifikovao to što neko neće da usluži nekoga zato što je crnac ili bilo šta slično.

 

Ekonomija je komplikovana nauka, a moderacija nije dorasla da uzme ucesce u tome -- jednostavno. Citava sadrzajana rasprava izmedju Bohumila i Shrodingera je u ocima onog ko ne trazi dlake u jajetu vidjena nesto kao - konzervativna vs progresivna-liberalna verzija slobdonog trzista.

 

Ostaje samo misterija kako je moderaciji neolit simpatican i legitiman obilk drustvenog uredjenja za 21vijek, a Bohumilov stav o legitimnosti antisemitizma, islamofobije, i mrznje prema crncima u okvirima slobodnog trzista (koje nazalost sve trpi) nesimpatican, provokacija i bljuvotina.


  • 0

#1387 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 26 January 2018 - 20:55

Ekonomija je komplikovana nauka, a moderacija nije dorasla da uzme ucesce u tome -- jednostavno. Citava sadrzajana rasprava izmedju Bohumila i Shrodingera je u ocima onog ko ne trazi dlake u jajetu vidjena nesto kao - konzervativna vs progresivna-liberalna verzija slobdonog trzista.

 

Sa ovim da se covek i slozi, da on nije sa tim idejama koketirao i ranije.

 

ja ne bih isao toliko daleko kao Honey Badger da ga nazovem fasistom, ali je vec nekoliko puta nagovestio da su mu ekstremno desne ideje ej okej ako su antiteza komunizmu.

 

Za svakog razboritog coveka fasizam i komunizam su lice i nalicje jednog novcica i uopste nece da ulazi u takve diskusije, kao sto je i sam Vasa rekao gore.


Edited by McLeod, 26 January 2018 - 20:55.

  • 1

#1388 Harun el Rašid

Harun el Rašid
  • Members
  • 153 posts

Posted 26 January 2018 - 21:18

Ovde se u stvari postavlja nekoliko pitanja, šta je legalno/nelegalno, a šta legitimno/nelegitimno. Dečko je malo preterao, ima se utisak da želi da privuče pažnju, ali to sada nije ni bitno. Tvorza na tridesetak dana je više nego primerena kazna.

To što je ekonomija komplikovana nauka(šta ovo uopšte znači?), nikako ne bi smelo da vodi u rasizam i ksenofobiju, pa čak i propagiranje ideja koje naginju fašizmu ili su čist fašizam.

U kuću možeš pozvati koga želiš, ali to ne znači da svako može da ti uđe u kuću nepozvan. Ne može niko. Kuća kao tvoje vlasništvo i firma/kompanija/preduzeće kao tvoje vlasništvo nisu ista stvar. Ako si vlasnik privatne škole/fakulteta, onda si dužan da upišeš svakog ko zadovoljava kriterijume koje si propisao i spreman je/može da plati. Ni manje ni više. Ako si vlasnik kafića/kafane, onda si takođe dužan da primiš svakog u objekat, naravno ako može da plati. Ako okačiš tablu da primaš samo pristojno obučene, dečake u sakou, devojčice zakopčane do grla, može i to, ali kriterijum nikako ne sme biti rasna/etnička pripadnost. Možeš i da kažeš da je članarina 1000 evra mesečno, ali ove fore "njegova kuća, njegova stvar" ne bi trebalo da prolaze.


  • 0

#1389 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 26 January 2018 - 21:36

Ovde se mesaju neke stvari i vade iz konteksta rasprave. Polemika je bila oko toga da li je ponasanje vlasnika nekog restorana trzisno ili ne, odnosno da li je sa aspekta teorije slobode trzista njegovo ponasanje uredu ili ne. Ovo je kljucna stvar. Zasto? Zato sto polemika Shrodija i Bohumila nije bila vezana za druge imperativne zakonske norme, teorije ili pravila, vec iskljucivo vezana za teoriju slobodnog trzista i trzisnog poslovanja. Posto je po Bohumilu ponasanje tog Kocergina u skladu sa teorijom slobodnog trzista, postavljeno mu je pitanje i da li je ponasanje suprotno ponasanju tog Kocergina takodje u skladu sa slobodnim trzistem na sta je on odgovorio da jeste. Nakon toga je nastalo potpuno bezrazlozno dizanje tenuzija od nekog ko u raspravi nije ni ucestvovao, a ubrzo i ban.
On nije promovisao takvo ponasanje, niti ga je kvalifikovao u pogledu na neke druge drustvene ili zakonske norme, vec iskljucivo sa aspekta slobode trzista. Tako da ovde nema nikakvog osnova za ban. To se sve jasno vidi kada se procita celokupna rasprava.

Druga sporna tacka je takodje potpuno pogresno protumacena. On je naveo da su antisemitizam i rasizam legitimni kao vid misljenja ili osecanja mrznje. Sto je apsolutno tacno, svako ima legitimno pravo da misli i oseca ono sta on hoce ili zeli. Dalje navodi, da je svako delovanje u skladu sa tim misljenjem ili osecanjem negativno i nelegitimno. Sto je takodje u pravu. Znaci on ne da promovise rasizam, on ga osudjuje i to vrlo jasno i nedvosmisleno. Tako da ni tu nema razloga za ban.

Kada pogledamo nasa pravila, vidimo da njegovo pisanje ne potpada ni pod jedan model inkriminacije, te da on nije prekrsio nijedno pravilo ovog foruma. Nema kazne bez krivicnog dela. Tako da on ne treba da bude kaznjen i mora se odmah osloboditi. Ljudski je gresiti, niko nije bezgresan. Gresku treba ispraviti i idemo dalje.
  • 1

#1390 bohumilo

bohumilo
  • Members
  • 1,267 posts

Posted 26 January 2018 - 21:39

Elem, posto izgleda da jos uvek iz nekog razloga mogu da pisem, iskoristicu priliku da upitam moderatora nesto, posto kaze:

 

 

Pusti ti te njegove priče koje predstavlja kao Jehovini svedoci svoje lupetanje, nego da vidimo lepo pravilnik foruma.

 

Hajde da ga vidimo:

 

Takođe, neće biti tolerisani rasistički niti bilo kakvi drugi šovinistički ispadi, poput korišćenja bilo kog oblika reči: Cigan(in), Shiptar, peder, itd.

 

 

Pitanje je, ocigledno: gde sam ja to prekrsio ovo pravilo foruma? Naprotiv, tvrdim da insistiranje na punoj zastiti svacijeg privatnog vlasnistva doprinosi smanjenju a ne povecanju rasizma, jer upravo i jedino tava zastita garantuje manjinama (koje su na udaru netolerantnih grupa) prosperitetan zivot, jer gle cuda, kada ljudska prava ne vaze onda obicno deblji kraj izvuku manjinske grupe. Ali ne samo to, praksa pokazuje da takva zastita doprinosi i smanjenju privatnog rasizma, jer ljudi vide da je to glupo, kako sam vec napisao u toj diskusiji:

 

 

Naprosto, ispostavlja se da Grk vise voli da kupi dobar sladoled od nepoznatog Talijana nego los sladoled od takodje nepoznatog Grka (a ovaj drugi voli da kupi dobre cipele od nepoznatog Talijana nego od prvog Grka - jer je druga opcija da Prvi Grk kupuje od Drugog los sladoled, a Drugi od Prvog lose cipele, sto samo rezultira time da Grci jedu lose sladolede noseci lose cipele!!!). Dokaz za ovo je upravo taj da drzave moraju silom da ometaju slobodnu trgovinu, jer ljudi sami (kad udju u prodavnicu, na birackom mestu je druga prica) vide da je za njih bolje da trguju sa strancima...

 

 

Rasisticku tenziju i netoleranciju je moguce odrzavati samo pomocu socijalistickog nasilja i represije nad slobodnim trzistem.


Edited by bohumilo, 26 January 2018 - 21:41.

  • 0

#1391 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 26 January 2018 - 21:44

On je naveo da su antisemitizam i rasizam legitimni kao vid misljenja ili osecanja mrznje. Sto je apsolutno tacno, svako ima legitimno pravo da misli i oseca ono sta on hoce ili zeli. Dalje navodi, da je svako delovanje u skladu sa tim misljenjem ili osecanjem negativno i nelegitimno. Sto je takodje u pravu. Znaci on ne da promovise rasizam, on ga osudjuje i to vrlo jasno i nedvosmisleno. Tako da ni tu nema razloga za ban.

 

 

Cekaj cekaj...

 

znaci, covek moze da zeli da na primer crnci nestanu sa lica planete, ali nece da uzme pusku da ih ubija, i to je legitimno?


  • 0

#1392 Harun el Rašid

Harun el Rašid
  • Members
  • 153 posts

Posted 26 January 2018 - 21:50

Pokušaću da se suzdržim koliko mogu. Mogli bismo onda da dekriminalizujemo krvne i seksualne delikte, posle izvesnog vremena društvo će reagovati, pa će opasti broj ovih dela. Pride, uštedećemo na organima reda i sudovima. Zar ovo nije u suprotnosti sa onim što se vidi u praksi, tj. najobičnija utopija? Na stranu to što je zabrana pristupa u kafić crncima ogoljeni rasizam.


  • 0

#1393 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 26 January 2018 - 21:51

Mislim da si u pravu u vezi Bohumilovog bana, kolikogod da se ne slažem sa njim, sa njegovim religioznim pristupom tržištu, ali nije u redu da prebacuješ Badgeru nekakvo navlačenje na ban, nije Bohumilo naivna veverica da ga neko navuče.

Možda je trebalo Bohumila opomenuti, može svoje stavove i drugačije da obrazlaže, ne mora do i preko ivice noža.

Uz duzno postovanje, to je isto tako navlacenje na ban kao sto je meni svojevremeno radio onaj sluzbenik ruske ambasade Wei (a imao je jos kloniranih nickova) kada je rekao, aha, znaci ti negiras pobedu Crvene armije u WW2, itd. a ja sam se jednom upecao, no na greskama se uci. 


  • 1

#1394 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 26 January 2018 - 21:53

Cekaj cekaj...

znaci, covek moze da zeli da na primer crnci nestanu sa lica planete, ali nece da uzme pusku da ih ubija, i to je legitimno?


Svako misljenje, zelja i osecanje je legitimno, pa tako i to.

Da li mozda ugrozava nekog tom svojom zeljom?
  • 0

#1395 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 26 January 2018 - 21:53

Pokušaću da se suzdržim koliko mogu. Mogli bismo onda da dekriminalizujemo krvne i seksualne delikte, posle izvesnog vremena društvo će reagovati, pa će opasti broj ovih dela. Pride, uštedećemo na organima reda i sudovima. Zar ovo nije u suprotnosti sa onim što se vidi u praksi, tj. najobičnija utopija? Na stranu to što je zabrana pristupa u kafić crncima ogoljeni rasizam.

A branis na drugom topiku coveka koji zagovara povratak u neolit - gde se desavalo upravo ovo sto ti kao osudjujes?!


  • 1