...
...
Dam'n 300-godisnje sisanje i zalivanje trave!
Jedan moj drug je narucivao od nekih komsija da mu prave kozji sir, a eksperimentisao sa dodavanjem suvog aromaticnog bilja.
Sir bi malo promenio boju (od majcine dusice) i cak ponegde dobio braon fleke. Ukus mu se nije kvario.
I tako jedne godine ode moj drug na pecanje jedno 10-15 dana, a zaboravi u frizideru, u kutiji, taj kozji sir sa m.dusicom.
Kad, eto ti ga kod mene, sav sija - probaj ovo, vice sa vrata!
Pomirisem ja i kazem - sta si radio ovom siru? A on - zaboravio u frizideru!
Pojeli smo ga - super! Plemenito je 'mirisao' i bio sav pegav, spolja i iznutra.
To nije bila budj 'kvareza', vec, verovatno nesto drugo, posto je sir malo odstojavao u drvenim kacama kod ovih sto su ga pravili.
Doduse, nismo uspeli vise to da ponovimo, ali nam se mnogo dopalo.
Inace, kad sam bio u Msk. redovno sam kupovao gruzijski sir 'suluguni' manje koturove (to je vrlo blisko 'paskom siru') sekao na kriske, stavljao u staklene tegle sa vecim otvorom, dodavao ruzmarin, zalfiju i nalivao turskim maslinovim uljem.
Uz crne maslinke!
Tako, dodju neki nasi likovi, a ja ih posluzim - na sta ce oni odakle ti paski sir u ulju!?
Ja im ispricam i pokazem - mal' nisu otrcali u prodavnicu odmah. Jedino je bila frka za tegle, jer su bile nemacke.
Inace, ima mnogo gruzijskih i jermenskih egzoticnih sireva.
Impresivan je jermenski dimljeni 'čečil' u obliku pletenice.
Moji unuci su odrasli na kozjem mleku misleci da je kravlje.
Posle im se kravlje nije dopadalo - samo ako je 'choko'.
...