SIR
#256
Posted 26 November 2008 - 14:15
Krostini sa džemom i listićem Parmigiana na vrhu..
KOZA, samlevena sa bosiljkom i maslinovim uljem u pesto, na bilo čemu..
Cheddar u sendviču..
Reblochon sam..
yummy
#257
Posted 29 November 2008 - 14:52
#258
Posted 28 December 2008 - 02:30
#259
Posted 20 September 2013 - 09:20
Pozdrav,
Da oživimo malo temu, pošto vidim da od 2008. niko nije jeo sir . Hoću da dam samo mali input u vezi sa temom, pošto sam primetio da se u Srbiji dešavaju interesantne stvari. Naravno da kod nas ima dobrog sira, ali sam uvek mislio da je pravi zanatski sir rezervisan za neke druge prostore, naručito tvrdi, pa još kozji. Da sad ne navodim svoje favorite u ovoj oblasti, a hoću, ako se diskusija "rasplamsa", ali za mene je bilo otkrovenje da postoje ljudi koji kod nas izrađuju pravi dezertni sir, po sopstvenoj recepturi, koji može da se nosi sa bilo kojim od ovih koje gore nisam naveo . Ljudi su iz Beograda i imaju farmu na Kosmaju, sir im se zove Kozjak (evo sad mi ide voda na usta:). Ne reklamiraju se, nema ih u radnjama, rade samo direktnu prodaju i po nekim restoranima i vinotekama, imaju sajt do duše. Ludilo, prava stvar za poznavaoce i ljubitelje sira. Eto svaka, čast Srbijo.
#260
Posted 01 October 2013 - 12:34
Meni su za zivot potrebni samo parce hleba I sira, a u praznicne dane I casa vina.
Sokrat
#261
Posted 21 October 2013 - 18:15
Ja bih tu skroz da skrenem, a donekle se zadrzim na temi koja glasi "sir."
Sireva ima svakakvih u supermarketu, volimo ove ili one i to je OK.
No, zna li neko, kako se pravi sir u kucnoj radinosti, u malim kolicinama, i od kakvog mleka?
Ja nesto malo znam (skoro nimalo), ali ne znam kakve enzime ili mirodjije da dodam i u kojoj fazi. Ako neko zna, nek' doda.
Zivim u urbanoj sredini. Nekad sam imao tetku koja je radila sir od mleka "direktno iz krave." A ja imam na raspolaganju punomasno, polumasno i bezmasno mleko iz ducana, i ne znam sta sa cim da radim.
Ako neko ima bilo kakav recept, bicu zahvalan.
#262
Posted 21 October 2013 - 21:45
Za pravi sir ti treba "maja" (siriste), tj prirodni ili sinteticki enzim neophodan za pravljenje pravog sira. U Srbiji moze da se kupi u nekim prodavnicama ili apotekama, ali sumnjam da ces to naci u USA. Dok ga trazis, mozes da napravis lagani krem sir od ukvarenog mleka, kojeg uvek mozes pokvariti s nekoliko kapi limuna, ako bas nece samo. Zatim ga kuvas bar 15 minuta, da se dobro zgrusa i zgusne. Slicno dobijes i ako skuvas jogurt. Posle to dobro procedis kroz filter za kafu. Ono malo sto ti ostane od litre mleka ili jogurta mozes posoliti, ili mu dodati neke travkice po zelji i eto ti finog namaza.
#264
Posted 22 October 2013 - 11:10
No, zna li neko, kako se pravi sir u kucnoj radinosti, u malim kolicinama, i od kakvog mleka?
Pazi slucajnosti... kako sam otvorila FB, klepi me prva objava "Kako napraviti rikota sir"
Setih se tvog pitanja, i voila:
http://lifepressmaga...aci-rikota-sir/
Ovo je nesto slicno onom sto ti je i Vili preporucila.
Ova italijanska rikota neodoljivo podseca na nesto sto se u mom starom kraju naziva urda (pirocanci je, men' se cini, zovu vurda).
Ovaj sir su domacice pravile bezmalo uvek kada im se mleko "ukvari", tacnije kad "provrije" prilikom kuvanja.
Sir se inace koristi za razne pite i peciva, nesto poput ovdasnjeg svapskog sira. Jako je blag i skoro pa neslan.
(i ja ga uopste ne volim )
Edited by GordanaZ, 22 October 2013 - 11:10.
#265
Posted 24 October 2013 - 11:49
#266
Posted 10 November 2013 - 07:51
Pozdrav,
Da oživimo malo temu, pošto vidim da od 2008. niko nije jeo sir . Hoću da dam samo mali input u vezi sa temom, pošto sam primetio da se u Srbiji dešavaju interesantne stvari. Naravno da kod nas ima dobrog sira, ali sam uvek mislio da je pravi zanatski sir rezervisan za neke druge prostore, naručito tvrdi, pa još kozji. Da sad ne navodim svoje favorite u ovoj oblasti, a hoću, ako se diskusija "rasplamsa", ali za mene je bilo otkrovenje da postoje ljudi koji kod nas izrađuju pravi dezertni sir, po sopstvenoj recepturi, koji može da se nosi sa bilo kojim od ovih koje gore nisam naveo . Ljudi su iz Beograda i imaju farmu na Kosmaju, sir im se zove Kozjak (evo sad mi ide voda na usta:). Ne reklamiraju se, nema ih u radnjama, rade samo direktnu prodaju i po nekim restoranima i vinotekama, imaju sajt do duše. Ludilo, prava stvar za poznavaoce i ljubitelje sira. Eto svaka, čast Srbijo.
Petre sire
Damo da Vam kažem da delimo strast ka sirevima, a pre svega, nadam se uskoro, i jedino artizan tipa. Ovaj trend je već dugo vodeći gastronomski pristup za poznavaoce i ljubitelje hrane, ali i zdravog života. Ručni rad je odavno stvar prestiža, i to je prava ekskluziva. Svaka čast supermarketima, ali tamo ja ne idem, a obilazim i "delikatesne" radnje u kojima se prodaju industrijski proizvodi, kultura življenja nije masovni događaj. Inače sir Gazdinstva Aleksić sam probala na Mikseru, a malo ponela i kući To je to. Pravi artizan, ljudi se razumeju, nisam jela ništa slično. Vidim da ga ima u najboljim restoranima, na par odabranih mesta u prodaji...Još par takvih proizvoda i u Srbiji će moći da se živi. Pa zar nismo zaslužili.
#267
Posted 08 January 2014 - 22:07
Mums sa marmeladom od jabuke & calvadosa.
Attached Files
#268
Posted 08 January 2014 - 22:21
Mums sa marmeladom od jabuke & calvadosa.
Hehe, u četvrtak pre nego što smo krenuli kući, lepo odem u COOPERATIVA DI CONSUMO DI FALCADE E CAVIOLA SOCIETA' COOPERATIVA, pa po 15-20 deka od desetak vrsta sira, sve regionalni, planinski i dobrano smrdljivi. Uz to Lagrein, Marzemino, Sassela i Gewürztraminer, mmmhhhhhhhhh.
A za par nedelja ponovo
#269
Posted 08 January 2014 - 22:27
Hehe, u četvrtak pre nego što smo krenuli kući, lepo odem u COOPERATIVA DI CONSUMO DI FALCADE E CAVIOLA SOCIETA' COOPERATIVA, pa po 15-20 deka od desetak vrsta sira, sve regionalni, planinski i dobrano smrdljivi. Uz to Lagrein, Marzemino, Sassela i Gewürztraminer, mmmhhhhhhhhh.
A za par nedelja ponovo
Haha, ja vec dve nedelje intenzivno tamanim sireve svakodnevno (dijeta).
Attached Files
#270
Posted 09 January 2014 - 10:57
huhu uz par gutljaja dobrog vina i pokoju maslinu - cisti raj!