...
>> ... Спасенија-Пата Марковић
PEH HA РАЗНЕ НАЧИНЕ
Код нас се врло радо употребљава рен као зачин за меса пa и за нека поврћа. Говедина из супе са пресним или куваним реном, као и кувана риба с куваним реном, увек су добро примљена јела на столу.
Изнећемо овде неколико начина на које можете припремити рен.
Треба одмах напоменути да пресан наструган корен врло брзо испари и губи своју снагу у топлом ваздуху. Зато с њим треба радити у хладном простору, непосредно пред употребу, a ако треба да наструган чека, држати га поклопљеног. Још једна практична напомена: ако имате уз кућу баштицу, немојте бацати одсечени крај корена на коме je лишће, одсеците га за један прст испод лишћа, пa тај одсечени крај закопајте негде у башти. После годину дана имаћете ту леп корен рена.
Умак од рена прави се хладан и топао.
Хладан рен се код нас служи сам, без ичега, уз неке обарене кобасице, уз барено суво месо. Хладан, пак, умак прави се код нас обично овако: на ситну треницу наструже се рен, осоли се, прелије винским сирћетом, дода још и мало уља. пa и коje зрно шећера, и тако се служи, рецимо, уз кувану говедину.
Други, бољи, хладан умак прави се овако:
У повећи суд за салату успите чашу-две павлаке, према томе колико вам треба прелива. Излупајте ту павлаку, у почетку споро, пa све брже, док не постане пенушава и чвршћа. Тада joj додајте потребну количину соли, које зрнце љуте алеве паприке и ситно настругана свежа рена. Све то добро смешајте пa послужите. Цео посао треба радити у хладном простору.
Куван умак може бити начињен са супом или с млеком.
За овај први треба вам — рачунајући количину за 5 гостију — 60 грама масла, 30 грама брашна, Два литра бистре добре супе и 2 добре кашике настругана рена. Запржићете брашно у маслу (масти или уљу) да остане бледо; налићете супу, пa прокувати 10 минута; тада ћете усути ван ватре наструган рен и добро умешати.
За умак с млеком радићете овако: скуваћете мало мање од % литра млека; док се млеко вари, умешаћете добро 50 грама масла са 40 грама брашна; то масло усућете у млеко и кувати да се начини густ умак; затим ћете додати у њега 2 кашике настругана рена, зачинити сољу, белим бибером, кашичицом туцана шећера, пa кад je све то добро умешано, додаћете 1/8л павлаке, добро je умешати, пa послужити.
УМАК ОД ЗЕМИЧАКА
Исећи средину од 4 земичке на комаде, потопити у супу, ставити у шерпу, пa кувати и мешати све док се земичке не претворе у кашу. Сад додати комад рена стругана на треници, промешати, налити млеком и додати већи комад масла. Умак посолити, пa кад се скине са ватре могу се додати у умак 2 жуманцета, промешати и служити.
УМАК ОД PEHA
Ставити у шерпу 2 кашике масти, пa када се загреје, додати 2 велике кашике брашна. Брашно испржити. али пазити да не добије румену боју. Налити запршку млеком, али при том пазити да не буде у умаку грудвица. Кад умак буде добро куван, додати корен истругана рена, добро про- мешати и посолити. Скинути умак са ватре и служити са месом.
ХЛАДАН УМАК ОД PEHA С ПАВЛАКОМ
Остругати комад рена споља, затим га истругати на треници и метнути у једну мању округлу зделицу. Истругани рен прелити децилитром киселе павлаке, посолити, додати мало ситна шећера, мало сирћета и тврдо обарено жуманце, претходно пропасирано кроз сито. Све то заједно измешати и сипати у шољу за умак. Нарочито je добро овај умак служити уз говедину.
Pellaprat
HORSE-RADISH SAUCE - Умак од хрена
За 6 особа: 3 кашике наструганог хреиа, 1 равиа кашичица прашка od сенфа, 2 кашичице вииског сирћета, 50 д фипо настругане свеже коре od хлеба, пола кашичице шећера у праху, 3 dcl густе павлаке, мало соли, мало вустерског умака.
Хлеб измешамо са хреном, сенфом и сирћетом. Полагано додајемо павлаку и мешамо са сољу, шећером и неколико капи вустереког ум.ака све док умак не постане густ (Епглеска).
УМАК ОД ХРЕНА — Creme de raifort
За 4 do 5 особа: 1/4 l улупане павлаке, 2 кашике настругапог хрена, лало шећера, соли u алеве паприке, 1 кашичица сирћета. Хрен измешамо са сирћетом, додамо шећер, со и паприку, а затим лагано умешамо улупану павлаку. ... <<
...