...
Spretni Amerikanci krenuli su u proizvodnju hmelja kao povrća i odmah ga proglasili the most expensive vegetable in the world. Samo jednu vezicu možete naručiti za 32 $ (+ poštarina). Pa sad uživajte!
Naravno, već su krenule i rasprave koji su hibridi hmelja za što bolji. Marketing radi svoje dok naš divlji hmelj raste i raste, neugledan i prepoznat samo od znalaca. Moram priznati da je za mene branje hmelja ipak bila samo „proljetna utjeha“. Jer, kad bih se vratio s neuspješnog lova na smrčke, barem bih se počastio izdancima hmelja koji raste u gotovo isto vrijeme kao i ta skupocjena gljiva.
Iako nevoljko, ipak ću završiti s receptom. U stvari, znam da će do proljeća ova priča biti zaboravljena tako da se ne trebam bojati konkurencije u ionako nepreglednim živicama divljeg hmelja.
Hmelj s njokima
Prvo se naprave klasični njoki od krumpirova tijesta*. Vrhovi izdanaka hmelja skuhaju se u slanoj vodi i usitne. Bace se na maslac i uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića pirjaju. Doda se slatko vrhnje i sve to prelije preko gotovih njoka.
.....................................................................................................
Eto čemu služi hmelj.
* 1 kg brašnastog krumpira, oguljenog, skuha se u vodi, fino protisne, zamiješa s jednim cijelim jajetom i jednim žumancem, malo maslinovog ulja solju i naribanim muškatnim oraščićem. U to ide brašna oko 3/4, pa se dodaje (ili posipa po potrebi). Zamijesi se dugačka 'kobasica' od tog tijesta, pa se na pobrašnjenoj dasci režu komadići od oko 1.5 - 2 cm. Provaljaju se preko viljuške, ili još bolje preko 'gratakaže' (ribeža), pa ubace u ključalu vodu. Gotovi su čim isplivaju na površinu.
Nisam probao njoke i hmelj, no jednom sam probao neku ukrajinsku corbu gde je bilo hmelja, a i knedlica.
Ovo kad si opisao tehnologju - odmah sam se prisetio 'dalmatinske mobe', gde su svi bili toliko 'gulozni' (jesni) da su se njoki brojali - pa svima podjednako.
Kada sam jednom prilikom napravio skoro stotinu komada, rekli su mi da sam im 'ubio sav gust', jer nema njoka bez 'litiganja' (lake svadje). To 'litiganje' mi je islo na uvo! Za mene je kuvanje bilo zadovoljstvo, a ne 'fajt'. No, dalmosi su velika, ponekad poprilicno nezrela deca. Recimo neka 'dubrovačka rožad(t)a' se pravila samo za Darling #1 - to niko nije smeo da trosi! Moram li reci da je nisam hteo ni na najvece nutkanje. Ogadise mi 'krem-karamel' (sa kafom).
Jednom sam im napravio 'njoke na rimski nacin'. Prave se bez krompira, od griza, sira, pa se zapeku na maslinovom ulju - normalno, opet rendani sir i obavezno muskatni orascic! Rece Dida da mu je to pravila teta kad je bio mali (oni su vukli neku 'taljansku, jewish rodbinu).
Najvise sam njoke voleo 'zelene' - bilo sa spanacem, bilo blitvom, žućenicom (maslacak) i pestom.
Ponekad bi u mesnici kupio malo pancete, ili onih okrajaka od prsuta, cisto da zamirise.
Opet muskatni orascic i hladno belo!
Njoki su bas ugodna letnja zabava, izdasni, laki i uvek se mogu trositi ili kao predjelo ili glavno jelo.
'Jesenji / zimski' njoki sa mesom / paradajzom su nesto drugo.
...