Jump to content


Photo

Pitka voda


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
67 replies to this topic

#61 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 31 March 2005 - 14:03

Zakon se mora postovati

Pa da, malo me je zbunila modestina poruka - koliko se ja sećam iz moje prošle, YU, inkarnacije, imali smo fluorisanu vodu česmovaču. Ne znam sada, sigurno da su naši nezavisni naučnici pronašli nešto nezdravo u fluoru. Evo u svim zemljama sa fluorisanom vodom pomreše jadnici pre vremena, prosečan vek im samo 88 godina. :lol:

#62 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 31 March 2005 - 14:59

Ups, jedan dio teksta izostavih:

Mafija
Farmaceutske kuce koje distribuiraju stomatolosku opremu i koje zalaze u segment farmaceutske mafije i jak privatni stomatoloski lobi, apriori su protiv prevencije bolesti zuba, jer gube profit. Tim grupacijama, ukljucujuci i Narodni pokret Otpor, predlazem da se bave problematikom za koju su registrovani, a ako im na srcu lezi zdravlje nase dece, neka se sto hitnije ukljuce, materijalno ili moralno, u akciju ponovnog fluorisanja vode - izjavila je dr Jovanka Cubrilo, predsednik podruznice Srpskog lekarskog drustva za Zlatiborski okrug i zamenik direktora uzickog Zdravstvenog centra.


...


Evo u svim zemljama sa fluorisanom vodom pomreše jadnici pre vremena, prosečan vek im samo 88 godina.


Al' su se zato :lol: za zivota, sve se caklilo.

Pa da, malo me je zbunila modestina poruka - koliko se ja sećam iz moje prošle, YU, inkarnacije, imali smo fluorisanu vodu česmovaču.


Si siguran?
Danas je u Rvatskoj ovako:

18-mjesečna beba i zubići

PITANJE: Moja beba će uskoro imati 18 mjeseci, a ima samo 5 zubića. Prva dva zuba (donje jedinice) su mu izrasla kad je imao 7 mjeseci, gornje jedinice su izrasle kad je imao 11 mjeseci i donja četvorka mu je izrasla sa 17 mjeseci. Pitanje je : Nedostaje li mome djetetu nešto u prehrani (dojila sam ga 16 mjeseci) i postoji li pravilo do kada bi trebali izrasti svi zubići?

Za zubiće dijete treba dobivati preventivno fluor jer naša voda nije fluorirana. Što se tiče praćenja izrastanja zubi i nedostataka prehrane, mislim da je potreban pregled stomatologa koji će utvrditi stanje zubi Vašeg djeteta. Stomatolog u primarnoj zdravstvenoj zaštiti liječi zube Vašeg djeteta od njegova rođenja i izabire se kao i pedijatar.

Odgovorila:
dr. med. Denis Mladinić-Vulić,
pedijatrica



#63 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 12 April 2005 - 10:07

11.4.2005
ŠOKANTNI PODACI O NEDOPUŠTENIM KOLIČINAMA ARSENA U VODI NEKOLIKO DESETINA TISUĆA SLAVONACA
Za previsoke količine arsena u vodi zna se već dvije godine!?

ANDRIJAŠEVCI - Zabrinjavajući podatak o tome kako čak stotinu tisuća Slavonaca pije vodu s previsokim količinama arsena, uznemirio je stanovnike Andrijaševaca, mjesta-općine u vinkovačkom kraju, koja je izdvojena po najvećem postotku arsena u vodi - čak 611 mikrograma u litri vode, što je deseterostruko više od dopuštene količine.
Načelnika Andrijaševaca Ivana Gerovca, međutim, šokantni podaci o (ne)ispravnosti vode u andrijaševačkom vodovodu nisu iznenadili jer "znatno veća količina arsena u njoj nije od jučer". "Već sam umoran od telefonskih poziva i pojašnjavanja novinarima da zapravo nije riječ o ničemu novom i senzacionalnom, niti su u javnost izneseni podaci koji su do sada bili nepoznati. Mi smo još prije dvije godine upozorili naše mještane da je voda tehnološki neispravna, uz preporuku Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije da je građani ne koriste za piće. Dio mještana ozbiljno je shvatio upozorenje, ali je većina nastavila svakodnevno konzumirati vodu iz našeg vodovoda. Moram naglasiti kako je naša voda prirodnog, odnosno geološkog podrijetla, pa otuda i prisutnost veće količine arsena koji je došao iz dubljih slojeva zemlje, a ne kao posljedica onečišćenja površinskog sloja", rekao nam je načelnik Gerovac, napominjući kako andrijaševačku vodu svakodnevno koristi i njegova obitelj. Gerovac se također osvrnuo i na spekulacije o kancerogenim svojstvima arsena u andrijaševačkoj vodi za piće, odnosno velikoj mogućnosti obolijevanja od raka kože, naglasivši kako je upravo zbog toga sa svojim suradnicima analizirao broj preminulih na području općine Andrijaševci u posljednjih godinu dana te je utvrđeno kako nitko od njih nije umro od raka kože niti su kod mještana inače uočene neke zdravstvene tegobe prouzročene vodom.
Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, koji sa svojom obitelji također živi u Andrijaševcima, jučer nam je potvrdio kako se i u njegovom kućanstvu svakodnevno upotrebljava voda iz lokalnog vodovoda, te da je panika nastala zapravo zbog usklađivanja hrvatskih normativa o ispravnosti vode s pravilnikom Europske unije, čime su znatno pooštreni kriteriji prisutnosti pojedinih kemijskih elemenata u vodi.
"Već su poodmakle akivnosti na rješavanju tog problema koji je godinama prisutan ne samo u Andrijaševcima nego i u većini drugih općina u našoj županiji. Konačno i kvalitetno rješenje pitanja vodoopskrbe jest priključak na regionalni vodovod istočne Slavonije, koji će građanima u njihovim domovima omogućiti korištenje tehnološki i bakteriološki ispravne i čiste vode", rekao je Šafer.
Najnovija afera oko andrijaševačke vode revoltirala je djelatnike Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koji ističu kako im nije jasno zbog čega novinari sada oko toga stvaraju nekakav bauk i nepotrebno uznemiruju javnost, kada se zna da je andrijaševačka voda već godinama istog sastava, a o čemu je Zavod pravodobno izvijestio Andrijaševčane.

(Autor: Marija LEŠIĆ)

#64 gemini

gemini
  • Members
  • 2,701 posts

Posted 23 April 2005 - 22:40

Sva sreća pa još uvijek imamo odličnu vodu iz česme fina i hladna. Međutim to je uglavnom izvor s kojeg se snabdijeva samo jedan dio Mostara tako da neznam kakvog je kvaliteta voda iz prečišćene Neretve.

Najljepšu vodu koju sam ikada pio je mineralna voda točena s izvora u nacionalnom parku Durmitor(doduše neznam kako se zvala marka vode).

#65 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 23 April 2005 - 22:51

"Е, да ми се још једном напити воде са Иванових Корита, мислим оздравио бих!"

(В.С.Караџић, из болесничког кревета, некако пред смрт, а по сећању М. Ћурчића)

#66 Rajo

Rajo
  • Members
  • 4,382 posts

Posted 25 April 2005 - 02:26

Samo da ne bude zabune, Ivanova Korita su na Lovcenu, dok se na Durmitoru voda puni u flase mislim na izvoru rijeke Bukovica, nadomak Zabljaka (iz tog kraja inace potice V. S. Karadzic).

#67 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 25 April 2005 - 07:20

Да, требао сам то и сам додати јер сам заиста одмах након помињања дурмиторских вода ставио овај цитат о ловћенској води.
А чудо су једно, та Иванова Корита. Бар сам их ја тако доживео. Успон почиње из крша, из суше, и иде се на крш, а на пола пута зелена оаза Иванових Корита.

#68 Janick_Gers

Janick_Gers
  • Banned
  • 63 posts

Posted 07 May 2005 - 20:51

Flasiranu(Karadjordje,Prolom i Rosa),a ponekad(veoma retko)i izvorsku("Slatina"-Vrnjacka Banja , "Radan"-Prolom Banja i Aranjelovacku kiselu).Sto se tice cesmovace neokusam je vec oko 2-3 godine i mislim da je to potpuno ubistvo.Najezim se sav kad osetim hlor,i dodje mi da pocracam.Takodje da dodam da se jezim i na kiselu vodu zato sto mi se smucila(pio sam je odprilike oko 10-ak god.)! ! ! :lol: :huh: :huh: