Jump to content


Photo
- - - - -

Srbija - na nivou subsaharskih zemalja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
97 replies to this topic

#76 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 11 November 2015 - 15:50

Zdravstveni sistem Srbije, ovakav kakav je sada, potpuno je nefunkcionalan i nalazi se u stanju delimicnog raspada, za koji se moze ocekivati da ce se samo produbljavati. Ovo sada nije pet do dvanaest, nego dvanaest i pet za kompletnu reformu sistema.

 

Svaki drzavni zdravstveni sistem ima nekoliko komponenti, a od njihovog uzajamnog odnosa zavisi i efikasnost sistema.

 

Globalno, delovi javnog zdravstvenog sistema sastoje se od sledecih (i mozda jos nekih) elemenata:

 

1.       Preventiva

2.       Primarna zdravstvena zastita

3.       Sekundarni nivo

4.       Tercijarni nivo

 

 

 

Siromasne zemlje, kao sto je to Srbija, ne mogu razvijati sve segmente zdravstvenog sistema, s ambicijom da svi budu i savremeni i u skladu sa razvojem svetske medicine u svakom trenutku. Jednostavno, to je nemoguce, jer je previse skupo, a Srbija za to nema para.

 

Smatram da ni jedan ministar, kolikogod bio sposoban (a trenutni je jedan od najnesposobnijih do sada) ne moze sam da izmeni sistem, nego se pod kapom ministarstva zdravlja mora formirati komisija, koja bi sistem analizirala segment po segment i predlagala optimalna resenja. Tu prvo mora da se krene od preventive i primarne zdravstvene zastite, jer bi napredak u ta dva podsistema najpre dao najvece koristi za drustvo u celini.

 

 

Gradjani Srbije moraju u startu da budu svesni da od zdravstvenog sistema mogu ocekivati samo onoliko koliko ima novca i da jedna multidisciplinarna komisija mora da normira koji je to nivo koji je garantovan apsolutno svim drzavljanima Srbije, bili oni zaposleni ili nezaposleni.

 

Razmisljajuci danima o tome sta bih mogao da predlozim, nisam dosao ni do kakvog pametnog zakljucka.

 

Generalno, u svetu postoje cetiri sistema:

-          The Beveridge Model

-          The Bismarck Model

-          The National Health Insurance Model

 

 

-          Katastrofa koju tu ne treba ubrajati, a koju nazivaju TheOut-of-Pocket Model

 

 

Polazeci od ovog cetvrtog, on je izraz socijalne katastrofe drustva, ali Srbija ima jako mnogo elemenata bas tog modela i sto je najstrasnije, njegova se zastupljenost povecava.

 

Prethodna tri modela, svaki za sebe, imaju svoje dobre i svoje lose strane i gotovo nigde na svetu (koliko je meni poznato) ne postoji jedan od ta tri modela u cistoj formi, bez primesa, manjih ili vecih, i ostalih modela.

 

Smatram da se pod kapom ministarstva zdravlja mora formirati ozbiljna i strucna komisija od najiskusnijih predstavnika svih medicinskih grana, sa podkomisijama za preventivu, primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zastitu. To nije posao koji moze da obavi pojedinac i zakljucci tekomisije predstavljali bi zapravo novi i izmenjen sistem zdravstvenog osiguranja u Srbiji. Nuzno, posebno u domenu preventive i primarne zdravstvene zastite, kljucno mesto moraju da imaju eksperti Instituta “Milan Jovanovic Batut”, a kljucnu ulogu u rekonstrukciji sekundarnog i tercijarnog nivoa moraju da imaju najiskusniji lekari – specijalisti razlicitih specijalistickih grana.

 

Nikako se ne sme izgubiti iz vida da iskusni eksperti za ekonomiku zdravstva moraju da imaju kljucna mesta u svakom od ovih sektora, jer se mora poci od osnovne premise da od kolicine raspolozivog novca zavise i sva realna resenja, pa se ne bi desavale budalastine i besmislice da lokalne bolnice npr. nemaju zavoje i gazu, a pritom se rade u tercijarnim centrima potpuno besmislene transplantacije jetre, pluca i srca.

 

Za svaki nivo zdravstvene zastite nuzno je zapoceti tabeliranjem, gde na jednu stranu tabele ide raspoloziva suma novca, a na drugu nuzne potrebe.

 

Gro sredstava, po mom misljenju, mora se izdvojiti za sektor preventive i primarne zdravstvene zastite.

 

Mislim, kad posmatram zdravstvo u celini, da je sekundarni nivo jos u najboljoj situaciji, mada i on u katastrofalno losoj. To su lokalne bolnice po gradovima.

 

Tercijarni centri su danasnji Klinicki centri, a oni su potrebni samo i jedino sledecim gradovima: Nis, Kragujevac, Beograd i Novi Sad. Oni bi morali medjusobno vrlo tesno da saradjuju.

 

Ako bih sada poceo da pravim spisak gluposti i besmislica na koje se baca novac, pocevsi od “kubanske vakcine” pa do presadjivanja jetre ili srca, to bi bila cela knjiga, pa i ona verovatno nekompletna.

 

Takodje, nuzno je napraviti kontrolu koristenja bolesnickih kreveta, jer je jedan bolesnicki krevet skuplji po drustvo u celini od jednog hotelskog kreveta. Trajanje intrahospitalnog lecenja moralo bi se znatno smanjiti i uz odgovarajucu politiku prijema i otpusta bolesnika, verovatno i prepoloviti. Posebno napominjem da bolnice ne smeju da budu mesta za umiranje u kojima infaustni bolesnici nedeljama i mesecima cekaju svoj kraj, vec se moraju formirati hospice (ustanove u kojima bolesnici u terminalnoj fazi bolesti dobijaju svu negu, sredstva protiv bolova, infuzije tecnosti i sl.), ali se ne lece, jer lecenja nema.

 

I na kraju, u cilju smanjivanja lista cekanja, bilo bi vrlo korisno napraviti odgovarajuce ugovore sa privatnim bolnicama, pri cemu bi drustvo placalo isti onaj iznos koliko dan lecenja takvog bolesnika kosta u javnoj zdravstvenoj ustanovi, a pacijent, koji zeli da preskoci listu cekanja ne bi morao da trazi “kum-Ziku”, koji poznaje rukovodioca bolnice/odelenja, nego bi sam zakazivao pregled u privatnoj bolnici, kod kog god lekara zeli, ali bi takodje sam, iz svog dzepa, placao i razliku u ceni.

.

 

Ponavljam jos jednom, prvi korak u reformi zdravstva morao bi da bude formiranje komisije (sa podkomisijama za odgovarajuce probleme), koje bi morale da studiozno izuce sve ove probleme, daju predloge, zatim da se predlog reformisanog zdravstvenog sistema stavi na javnu diskusiju, a tek nakon toga primeni u praksi.

 

I jos na kraju, nikako se ne sme izgubiti iz vida:

Koliko para, toliko muzike.


Edited by vladan, 12 November 2015 - 15:26.


#77 Mama_mia

Mama_mia
 • Members
 • 4,639 posts

Posted 11 November 2015 - 16:57

Pacijent, koji sam sebi odredjuje terapiju

 

ne samo sto pacijenti sami odredjuju terapiju vec i postavljaju dijagnozu i samo je saopste lekaru,

jos gore ovaj to ne proveri vec samo prosledi dalje specijalisti

 

da li sam na ovoj temi napisala jedan primer navedenog...svoj  :blush:

 

 

nisu to krivi pacijenti, ok jesu malo luckasti, ali tu je lekar da ih bar malo urazumi, ne?

 

kad su lekari losi dijagnosticari ili se dugo ceka na red,  onda su pacijenti preuzili lecenje na sebe, sasvim logicno

 

 

 

edit/e


Edited by Mama_mia, 11 November 2015 - 16:58.


#78 steins

steins
 • Members
 • 7,357 posts

Posted 11 November 2015 - 17:49

 

nisu to krivi pacijenti, ok jesu malo luckasti, ali tu je lekar da ih bar malo urazumi, ne?

 

kad su lekari losi dijagnosticari ili se dugo ceka na red,  onda su pacijenti preuzili lecenje na sebe, sasvim logicno

 

 

 

edit/e

 

Ne. Ako lekar krene da ih urazumi, obično izadje u novinama ili  piše izjavu kod nekakvog zaštitinka pacijentovih prava. U drugoj varijanti mu se preti, lupa se vratima, obaraju stolice, ruže stvari sa stola itd itd....#79 Triceratops

Triceratops
 • Banned
 • 992 posts

Posted 11 November 2015 - 18:56

Onda nista, dajte im sve sto traze.#80 cmix909

cmix909
 • Members
 • 776 posts

Posted 11 November 2015 - 21:23

Spoiler

 

Spoiler


#81 steins

steins
 • Members
 • 7,357 posts

Posted 11 November 2015 - 22:17

Domace pravoslavke izgleda da nisu zainteresovane za milosrdni rad te vrste, cak ni kao za formu poslusanja, podvizavanja i ‘smirivanja‘. Ili su ostale bez podmlatka.

 

uopšte ne sumnjam da su ovakvi postovi sasvim blagougodni rakursu na ovom Forumu, ali sam svejedno reportovao, pošto nema nikakve veze da li je neko pravoslavac ili šintoista sa tim kako obavlja svoj posao. 

 

Da zlob bude veće ovo nije ni smešno a i kao nekakav šovinizam je onako.....jadno. 

 

 

naravno, reportovan si za ovu budalaštinu. #82 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 11 November 2015 - 22:24

U ono "neko vreme" nije bilo boljih medicinskih sestara, nego sto su to bile sestre reda sv. Vinka; ja ih se (po neke) jos uvek secam.

Pravoslavne monahinje bas nikada i nigde nisu bile zainteresovane za bolnicki rad; bilo im je mnogo zanimljivije, a i mentalno blize, da za vladike kuvaju pekmez ili pripremaju sljive za rakiju.


Edited by vladan, 11 November 2015 - 22:26.


#83 cmix909

cmix909
 • Members
 • 776 posts

Posted 11 November 2015 - 22:53

 ... nema nikakve veze da li je neko pravoslavac ili šintoista sa tim kako obavlja svoj posao...

 

Primedba se – ko bi rekao da to ikome moze biti nejasno – odnosila na pravoslavne monahinje. #84 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 11 November 2015 - 23:11

U ono "neko vreme" nije bilo boljih medicinskih sestara, nego sto su to bile ......

 

Ne bih se u to upustao, ne znam.

 

Ono sto znam je da kompletno medicinsko osoblje mora da zadovolji odredjeni minimum, inace leti s posla.

A stvar, prvo ministarstva zdravlja neke drzave pa sve do nivoa institucije, je kako ce definisati taj minimum.

 

Ja priznajem da sam donekle "razmazen" zivotom i praksom u USA, ali u visedecenijskom radu se ne secam prigovora na rad sestara. Secam se mnogo pohvala za rad onih koje su radile debelo iznad tog propisanog minimuma.

 

Cuo sam za jednu banalnu pricu. Cerka jednog mog drugara je rodila u bolnici. Za dorucak joj donesu caj, krisku hleba i pastetu. Ona se pozali da je jos gladna, a kazu joj da MOZDA mogu da joj daju jos hleba, ali pastete i ostalo dobijaju po broju pacijenata i vise nema. Ovde kod mene, spravili bi joj jelo po narudzbi.

 

Vladan je lepo i korektno napisao "koliko para, toliko muzike"

A ja se nadovezujem svojom vec milion puta ponovljenom mantrom: nije moguce stanje u zdravstvu odvojiti od stanja u citavom drustvu. Bilo da se radi o falsifikovanim diplomama, budzetu, korupciji ili zastarelosti tehnologije.

 

Vulgarno receno: nije zdravstvo u Srbiji u qrtzu, nego je je Srbija u qrtzu, pa zajedno s njom i njeno zdravstvo.#85 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 12 November 2015 - 01:16

 

Vulgarno receno: nije zdravstvo u Srbiji u qrtzu, nego je je Srbija u qrtzu, pa zajedno s njom i njeno zdravstvo.

Pa da, samo sto je Srbija u qrtzu vec poprilicno, a ljudi mogu samo o nekolicini stvari da brinu simultano - ne mozes da kukas na politicare, monopole, obrazovanje i zdravstvo u isto vreme, nesto mozes da prioritizujes. Pa onda zna se sta je najvaznije, zdravlje - i svi pripremaju pare za mito u bolnicama, za ne daj boze, pa makar zakidali na ostatku trosenja - jer i monopoli i lose obrazovanje itd. mogu da se prezive, ali MRSA tesko, pa se ljudi osiguravaju. 

 

Meni ponekad zaista izgleda da Srbiji nema napretka jos decenijama - da ce negde do polovine XXI veka Srbija biti ono sto je Albanija bila od II sv. rata do 1990ih u Evropi, jedno drustvo zaustavljeno u razvoju, samoizolovano i samodestruktivno. Jer niti imas ljudske resurse, niti imas kapital, niti imas prirodne resurse, niti imas sredstva za rad, a i kad imas, nemas socijalne pretpostavke razvoja. Albaniju nije pokrenuo nikakav unutrasnji dogadjaj, pa nece ni Srbiju - a drugi Berlinski zid da pada nemamo...#86 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 12 November 2015 - 07:32

Sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka srpsko je zdravstvo bilo evropsko, a sada, u drugoj deceniji XXI ono je u nivou subsaharskih zemalja.#87 steins

steins
 • Members
 • 7,357 posts

Posted 12 November 2015 - 08:47

Primedba se – ko bi rekao da to ikome moze biti nejasno – odnosila na pravoslavne monahinje. 

 

koje nemaju blage veze sa srpskim zdravstvom u 21. veku. A kako su one upale u tvoju priču - to znaš samo ti, i zato sam i reagovao. 

 

 

 

Vulgarno receno: nije zdravstvo u Srbiji u qrtzu, nego je je Srbija u qrtzu, pa zajedno s njom i njeno zdravstvo.

 

amin. 

dodatni problem je što takvo zdravstvo ima još jednu funkciju u Srbiji - da kupuje socijalni mir. Što čini celu situaciju još makar 2x težom nego što jeste. #88 cmix909

cmix909
 • Members
 • 776 posts

Posted 12 November 2015 - 10:02

koje nemaju blage veze sa srpskim zdravstvom u 21. veku. A kako su one upale u tvoju priču - to znaš samo ti, i zato sam i reagovao. 

 

Nazalost, nemaju.

Uspehom doticne 'reakcije' dokazao bi da i putem pukog dopisivanja s (domacim) lekarima moze nesto jatrogeno da se navuce. Ni to mi nije bilo ni na kraj pameti.#89 steins

steins
 • Members
 • 7,357 posts

Posted 12 November 2015 - 10:13

Nazalost, nemaju.

Uspehom doticne 'reakcije' dokazao bi da i putem pukog dopisivanja s (domacim) lekarima moze nesto jatrogeno da se navuce. Ni to mi nije bilo ni na kraj pameti.

 

;)

ja ipak mislim da si ti samo hteo malo da obojiš svoj post nijansama koje taaaaakoo prijaju ovom forumu. Al dobro, u konačnici, nije ni bitno......

 

 

Uživaj. #90 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 12 November 2015 - 10:13

Spoiler

 

Zahvaljujuci jednoj casnoj sestri sam ja mrtvorodjena prezivela.