Jump to content


Photo
- - - - -

Krivična prijava za tinejdžerski sex


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
127 replies to this topic

#31 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 30 May 2010 - 23:37

....


odličan deo si citirao, zaista. savršen primer (udate žene koje već imaju jedno ili više dece) koliko muškaraca u srbiji interesuje što žena što kontracepcija.

#32 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 May 2010 - 23:46

...

očigledno se nismo razumeli, ali ni malo. prvenstveno zbog toga što mislim da decu nikada ne treba lagati ili činiti bilo šta što će bi ih moglo dovesti u zabludu već da sve za šta zatraže objašnjenje treba da bude odgovoreno potpuno otvoreno, prilagodjeno isključivo uzrastu u kome se dete tog trenutka nalazi.

u slučaju devojčice o kojoj se radi u ovom a i svim ostalim sličnim slučajevima (mladjahnog snimatelja neću pominjati) nije poenta u seksu već u nezrelosti i nespremnosti, ma koliko klinci tog uzrasta mislili da su "spremni". prevremeni seks i tinejdžerska nesvesnost posledica koje mogu da nastanu je opšte mesto medju klincima tog uzrasta. jasno je da ih vodi znatiželja i potreba da što pre udju u "svet odraslih" (nemaju pojma koliko će puta ustvari poželeti da iz njega izadju :D ) ali broj maloletničkih abortusa govori o tome koliko nemaju pojma o onome šta ih tamo čeka. i što je najgore, posledice te neodgovornosti mogu da se osećaju zaista celog života.

i naravno da su roditelji i u ovom slučaju mnogo (ne)odgovorniji od sopstvene dece. ni jednog trenutka nisam ničim dala povoda da se makar nasluti da mislim drugačije. leče se posledice umesto da se polazi od uzroka. krivična prijava protiv 14-togodišnjeg klinca zbog seksa je glupost. mnogo je gore ono što bi oboje moglo da snadje zbog nedovoljne upućenosti u "materiju". ...



OK, shvatio sam.

Lepo je rekao Muras, ti si previse majcinski zabrinuta. (Svaka cast!)

No, mislim da podcenjujes sposobnost saznavanja i jedan poprilicno zdrav, da ne kazem pragmatican odnos prema zivotu te mladje generacije.
Danasnja, ajde da budem skroman, 15-godisnjakinja je vise puta i zrelija, pametnija i naprednija od jedne 18-godisnjakinje pre 20 godina.

Na veliku zalost - danasnji roditelji nisu, - i nisu u stanju da odgovore na izazove takve dece, a ni vremena.
Razlozi su razliciti, od nemastine do ideologije, alo onaj ko to ne vidi - u zestokoj je zabludi.
Danas se mec roditelji - deca igra na licne i na ispadanje.

Drugo, ako danasnju decu nesto stravicno iritira - to je patronizovanje starijih.

Za divno cudo - majka je tu skoro uvek, apsolutna kocnica i direk za koje je sve vezano lancima.
Upravo je na Balkanu "majcinstvo" najkonzervativnija pojava u sociumu.

Zato sto se nalazi u dvostrukoj, protivrecnoj ulozi - sa jedne strane je "braniteljica ognjista" (da budemo iskreni - samo svog), a sa druge strane bi trebala da, uslovno govoreci, "suparnicu" nauci svemu onome cega se oduvek plasila, a sta je oduvek iskonski zelela.

Oko potrebe / znatizelje da se sto pre udje u svet odraslih - pa to je civilizacijski standard.
Moz' samo zamisliti - uvek bi se nasao neki "siljokuran" i njemu slicna likinja, koji bi sagradili barku i otisnuli se "preko bare".
Ili napravili brvnaru / vigvam malo dalje.

Ne treba im prebacivati da ce vise puta pozeleti da ga napuste. Treba ih pustiti ih da sami steknu svoje iskustvo.
I nikada im ne treba reci - znala sam! Treba gajiti pozitivan pristup.

Broj abortusa, ne samo maloletnicnkih, vec i svih drugih, samo svedoci kako smo mi jedno strasno zapusteno drustvo.
U svakom mogucem smislu.

Odgovornost za to pre svega pada na nas same. Mislim na starije.
Iluzorno je ocekivanje - nekako cu se snaci / provuci.
Zato sto preskupa cena za naplatu ovek stigne.

U zivotu sam se uvek kostresio, pa i zestoko ritao protiv nekih drustvenih institucija prinude / dresiranja.
Roditeljstva. Skole. Vojske. Ideologije.

Samo kad se setim kakve su mi osnovacke ospice pravili roditelji / nastavnici kad bi me postavili pred sebe i rekli: ajde da mi obecas da nikada neces ...
Samo bih oborio glavu i cutao. Ili kad bi me Late Mother ispitivala za neke devojcice / simpatije - mili bogo, kao da sam bio u rukama tajne policije.
Samo smrknuto cutanje.
Kasnije, kad sam bio mator a ona pokusavala da vrati taj film, uvek me je pitala - a sto nisi odgovorio? Pa joj kazem, - to je bilo moje pravo. Pa ja sam ti majka! Da, ali to je neko koga sam ja birao i tebe se to ne tice! Uvek bi se iznervirala, - htela je da vodimo razgovore "partijskog sekretara i clana partije", a ja sam se otrgao jos u detinjstvu.

Upravo zato nikada nisam pitao nista konkretno / intimno moju kceru, vec se samo koncentrisao na "izbegavanje posledica".

No, ima razlicite dece.
Moj ex-pastorak je bio potpuno drugaciji lik.
I dan danas se smejemo kad ga podsetim kako sam mu predlagao da odemo i ubusimo uvo, stavimo po mindjusu.
Na sta je on zagrcnut, prenerezeno rekao: sta ti je, - hoces od mene da pravis buntovnika!
(a zavrsavao je osnovnu skolu).

Ja mislim da mi svojoj (pa i tudjoj) deci dugujemo mnogo vise nego ona nama.

PS.
Onaj ko kaze da je "sehualna revolucija" dosla u nase krajeve posle '68. - taj se nagledao filmova.
"Sehualna revolucija" i sve drugo su dosli u nase krajeve s pocetka raspada Ex-Yu.

Nije li tamo jedne "samoupravne godine", posle nekog sindikalnog sleta V. Draskovic prijavio koleginicu i kolegu za sehanje, i ostro zatrazio - "iskljucenje iz partije"?

Bice da je upravo tada partija pocela da se raspada, jer se svako poceo sehati u svoje, a ne u ime partije.
Pa su to mnogi drugi, neuspesno, pokusali da vrate na staro.

...

#33 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 31 May 2010 - 00:06

odličan deo si citirao, zaista. savršen primer (udate žene koje već imaju jedno ili više dece) koliko muškaraca u srbiji interesuje što žena što kontracepcija.


ja bih pre rekao koliko ih oboje interesuju ta pitanja. Muškarca (ako se TO može tako nazvati) boli uvo - "to je njen problem", žena - "pilule izazivaju rak/sterilitet/nema para/ greh je". Nije stvar u neznanju već u nemaru, neodgovornosti ili jednostavno gluposti ali...... šta će onda takvim osobama deca? Nažalost, za roditeljstvo ne trebalu dozvole. Nedavno sam gledao priču o osmočlanoj porodici iz Vojvodine gde pitaju najstarije dete ( 14-godina) šta će kad završi osnovnu - na šta on kaže "pomagaću roditeljima - čuvaću ovce". Na šta ćale (bez imalo blama) dodaje "pa mora da pomogne porodici on je najstariji".
Od njega se već očekuje da se "žrtvuje za tim" iako ga nisu pitali kad su mu "pravili" braću i sestre... :ph34r: Faktički teret svoje gluposti, idiotluka, moronluka prebacuju na dete.

Dobro de nije ovo samo u Srbiji - gledao jednu emisiju o Britanskom "Kragujevcu" gde mlada majka kaže za svog desetogodišnjaka "ne mogu da izađem na kraj s njim" :) Kad je vidiš i čuješ - shvatiš da ni ona u tim godinama nije bila mnogo bolja. To je jezivo - sutra će mala čudovišta imati svoja mala čudovišta a "društvo" će se pitati "gde su im roditelji" - tu, gde su oduvek i bili...

#34 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 31 May 2010 - 00:08

Na ovaj misliš?
Delikventi


bravo.....to je taj.

(bio sam ubedjen da je australijski)

OBAVEZNO pogledati. Snimljen je pre 15 godina.

#35 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 31 May 2010 - 00:14

u slučaju devojčice o kojoj se radi u ovom a i svim ostalim sličnim slučajevima (mladjahnog snimatelja neću pominjati) nije poenta u seksu već u nezrelosti i nespremnosti, ma koliko klinci tog uzrasta mislili da su "spremni". prevremeni seks i tinejdžerska nesvesnost posledica koje mogu da nastanu je opšte mesto medju klincima tog uzrasta. jasno je da ih vodi znatiželja i potreba da što pre udju u "svet odraslih" (nemaju pojma koliko će puta ustvari poželeti da iz njega izadju :ph34r: ) ali broj maloletničkih abortusa govori o tome koliko nemaju pojma o onome šta ih tamo čeka. i što je najgore, posledice te neodgovornosti mogu da se osećaju zaista celog života.

Mda, ne bi vjerovali koliko ''zapadnjackih'' djevojcica prolazi kroz isto. Seks vec odavno nije tabu, sve znaju, pa se opet ''omakne''. Jedina , mala razlika je to sto se ili ne snimaju, ili snimljeni materijal ne bi interesovao ili ne interesuje nikog, pa se i ne snimaju. Dakle niko i nigdje ne radi ono sto mi sami nismo ili ne bi rado radili (u njihovim godinama), s tom razlikom sto nije bilo mobilne telefonije.

#36 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 31 May 2010 - 00:20

čini mi se prilično interesantnom činjenica da na ovom topiku diskutuju muškarci i samo jedna žena.

#37 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 31 May 2010 - 00:21

A polno prenosive bolesti, kontracepcija, itd. - to spada pod "nista vise"? Fascinantno skoro podjednako kao i debilnost danasnje dece.

@Hill:
Stvarno ne mogu da verujem da se stavljas u odbranu ovih danasnjih klinaca koji ne znaju nista ni o cemu, cije su vrednosti formirali mira, marko, ceca i jeca. Pa to je idealan materijal za naredne generacije fashista i drugih totalitaraca - dovoljno je pogledati na njihove omiljene sajtove, gde ima vise mrznje, nerazumevanja i neznanja nego sto je bilo u "Pravdi" ili "Volkisher Beobachteru"...

Pa radi s njima, jbt. Ocito im to treba. Nemoj s ''nama''. Mi smo ionako stari magarci, slabo ces nas izmjeniti. Osim impresionirati. Ok, ja sam impresioniran. Radi s mojim djetetom, to je vaznije, yebo mene.

#38 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 31 May 2010 - 02:13

čini mi se prilično interesantnom činjenica da na ovom topiku diskutuju muškarci i samo jedna žena.

Ne znam da li primecujes koliko si promenila nacin diskusije u odnosu na pocetni post. Rekao bih da sad umesto napada na mladog nevaljalca shvatas koliko je u sustini problem u meni, tebi, nama, koji nismo prvo imali hrabrosti da s'decom razgovaramo otvoreno i objasnimo sta i kada i gde treba raditi. U ovom se slucaju, a i ovoj diskusiji opet se izmigoljio problem sto je decak sve snimio i posle pokazao snimak kao trofej. Taj detalj je mozda vise za diskusiju, nego to sto je dvoje dece pokusalo da bude odraslo na pogrsan nacin. Jedino sto mi to vidimo kao pogresan nacin, jer njma niko nikada nije pokazao pravi nacin, tako da jos uvek oni to ne vide tako. Za njih ceo cin sexa nesto sto je iznerviralo matorce, a konsekvence tog cina, oni jos uvek ne vide. Opet neko na pocetku rece da bi trbalo dete u zatvor, ja se ne bih slozio, ali ga svakako treba na neki nacin kazniti i kroz tu kaznu edukovati bez ispiranja papira senzacionalizmom. Nesto treba uraditi kako bi sva deca nesto naucila. Slicne su se stvari desavale i 80-ih kada su deca u osnovnim skolama igrala igre lepeze i kamene face, ali ocigledno i posle 30 godina niko, od nas odraslih, nista nije shhvatio niti naucio. Tada nije bilo mobilnih pa nisu mogli da snime, ali bi verovatno to uradili da su imali tehnologiju koja danas postoji.

#39 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 31 May 2010 - 02:41

svi kojima je dogadjaj "do jaja" neka na mestu snimane devojčice zamisle svoju 13-togodišnju ćerku. ako im i posle toga ceo dogadjaj bude cool, šta reći...

Recimo da zamišljam svog trinaestogodišnjeg sina sa godinu dana starijom drugaricom i ne mogu da pojmim zašto bi neko od njih morao na robiju. Sad ne znam da li je problem što je muško, možda se jednakost polova poteže samo po potrebi. Razumeo bih da postoji prisila ili da je u pitanju punoletna osoba bitno psihički superiornija te stoga može da je dovede u zabludu onu ispod 14.
Lično mislim da je seh manje opasan od prelaska ulice a problem je puritanskog kvazimorala što deca nisu obaveštena da rizik postoji, kao kad bi neko pokušavao da sakrije da uopšte postoji ulica na kojoj nešto može da zgazi. Mislim malo pipkanja, trljanja, šta god ispade najveća opasnost po čovečanstvo, zakon protiv hormona.
I još mi je smešno kako roditelji ženske dece u ovakvim slučajevima zabataljuju sve liberalne nazore. Ostaje mi misterija zašto su devojke žrtve po defaultu, pretpostavljam opet neka patrijarhalno-puritanska priča.

#40 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 31 May 2010 - 02:48

Ne znam da li primecujes koliko si promenila nacin diskusije u odnosu na pocetni post. Rekao bih da sad umesto napada na mladog nevaljalca shvatas koliko je u sustini problem u meni, tebi, nama, koji nismo prvo imali hrabrosti da s'decom razgovaramo otvoreno i objasnimo sta i kada i gde treba raditi.


evo mog početnog posta pa mi pokaži gde sam ja "napala" bilo koje od to dvoje klinaca.

svi kojima je dogadjaj "do jaja" neka na mestu snimane devojčice zamisle svoju 13-togodišnju ćerku. ako im i posle toga ceo dogadjaj bude cool, šta reći...


U ovom se slucaju, a i ovoj diskusiji opet se izmigoljio problem sto je decak sve snimio i posle pokazao snimak kao trofej. Taj detalj je mozda vise za diskusiju, nego to sto je dvoje dece pokusalo da bude odraslo na pogrsan nacin. Jedino sto mi to vidimo kao pogresan nacin, jer njma niko nikada nije pokazao pravi nacin, tako da jos uvek oni to ne vide tako. Za njih ceo cin sexa nesto sto je iznerviralo matorce, a konsekvence tog cina, oni jos uvek ne vide.


mi ne znamo već samo možemo da pretpostavimo šta je za njih čin seksa. lično se ne bih upuštala u takve kalkulacije.

Opet neko na pocetku rece da bi trbalo dete u zatvor, ja se ne bih slozio, ali ga svakako treba na neki nacin kazniti i kroz tu kaznu edukovati bez ispiranja papira senzacionalizmom. Nesto treba uraditi kako bi sva deca nesto naucila. Slicne su se stvari desavale i 80-ih kada su deca u osnovnim skolama igrala igre lepeze i kamene face, ali ocigledno i posle 30 godina niko, od nas odraslih, nista nije shhvatio niti naucio. Tada nije bilo mobilnih pa nisu mogli da snime, ali bi verovatno to uradili da su imali tehnologiju koja danas postoji.


molim te da govoriš samo u svoje ime kao što to, pretpostavljam, radi većina na topiku.

Recimo da zamišljam svog trinaestogodišnjeg sina sa godinu dana starijom drugaricom i ne mogu da pojmim zašto bi neko od njih morao na robiju. Sad ne znam da li je problem što je muško, možda se jednakost polova poteže samo po potrebi. Razumeo bih da postoji prisila ili da je u pitanju punoletna osoba bitno psihički superiornija te stoga može da je dovede u zabludu onu ispod 14.


nemam pojma zašto citiraš mene i pominješ da ne misliš da bi bilo koje od aktera moralo na robiju. da je jedno od njih odraslo to bi bila tema. kako nije ni jedno, robija nije tema mojih postova.

#41 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 31 May 2010 - 03:30

molim te da govoriš samo u svoje ime kao što to, pretpostavljam, radi većina na topiku.


Izvini pogresio sam. Primi moje izvinjenje.

#42 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 31 May 2010 - 06:40

U citavoj prici treba razlikovati dva akta: sam sex i snimanje/pokazivanje...

Sam seksualni akt ne bi bio sam po sebi los da je netko toj djeci rastumacio da je to odnos izmedju dvije osobe i posten i prihvatljiv kad to oboje zele (bez obzira da li se radi o zelji zbog ljubavi, nagona ili neceg drugog - vazno je da oboje razumiju i prihvacaju motive partnera).

Cin snimanja i pokazivanja, medjutim, pokazuje da je motivacija neprimjerena: "skupljanje poena" ili tako nesto. Jos uvijek nije jasno da li je to bila motivacija samo decka iz price, ili za oboje.

Sto se tice odraslosti, zrelosti i godina i kako se to vremenom mijenja, navescu dva primjera:
- moja prabaka se udala u 15-oj i preuzela odgovornosti seoske domacice (pradjedova familija je bila imucna, par se odmah osamostalio).
- ja sam, preko 20 godina star, odveo svoju djevojku (i danas, zenu) u posjetu, na "seoski vikend" kod vec ostarjelog strica koji je imao 4 razreda skole (vise nisam ni siguran da li u Austrougarskoj ili SHS...). On me izvede do klupe u vocaru, da "mi muski" sami popijemo rakijicu, pa mi kaze da mu se moja cura bas dopada, da je fina - i savjetuje me da je cuvam, da pazim da ne zatrudni dok oboje ne zavrsimo skolovanje. Ja mu u cudu kazem da mi jos nismo... a on ce: "Ili lazes, ili imas dobre zivce! Pa tvoja strina i ja smo se valjali tu po sjeniku kad smo imali 14!?"

Moja kcer ce u augustu napuniti 14. O seksu zna sve sto moze znati u toj dobi, ali ne samo o fiziologiji, nego i o psihologiji. Ne samo o seksu, nego i o psihologiji ljubavi i zdravog odnosa. U zivotu nije nikad iskusila samar ili batine, ali je iskusila sate i sate "litanija." Ipak, ne samo "litanija," nego i iskrenog interesa za njene osjecaje i misli. i primjerene odgovore. Kada ce i sto probati, nemam pojma, ali ce imati podrsku roditelja pod vec znanim uslovom da dobro promisli i odluci, pa ako zatreba moze svoju odluku i argumentirati.

Ovoj djeci iz uvodnog posta ne treba kazna - nisu ucinili nista kaznjivo. Ali jesu postupili neodgovorno i treba im pomoc (dobronamjernih) roditelja i / ili psihologa.

Koliko je realno da se danas na Balkanu tako nesto desi, druga je prica...

Edited by zoran59, 31 May 2010 - 06:42.


#43 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 31 May 2010 - 08:33

@Hill:
Stvarno ne mogu da verujem da se stavljas u odbranu ovih danasnjih klinaca ...

Pazi, u neka vremena srpski jezik je imao i posebnu reč za tinejdžerski seks što dobro ilustruje pomalo podsmešljiv odnos matorih i iskusnih prema toj materiji, ali istovremeno i da je pojava sasvim uobičajena. Novo je samo to da sada postoje video kamere, te da zapravo ne možemo znati koliko je ta kamera (i internet "slava" od 5 minuta) bila motiv ili onaj iskonski. Mislim da kamere još nisu deformisale ni gene ni meme.

I sam vidiš moguće posledice drastičnog kažnjavanja tog dečaka. Istina, ja odmah vidim i gore zloupotrebe: evo, svaki dan po televizijama ide reklama za "Evy baby" pelene gde tek malo starija beba ljubi mlađu u guzu koja je glatka kao, jel' "dečja guza". Hoćemo li sada hapsiti tu bebu pedofilsku? Hoćemo li na posmatranje one koji koriste taj izraz za glatko? Ili je pedofilija nešto ok ako se koristi za zarađivanje para, naprimer eto u reklamama? Štaviše, ja sam vrlo uveren da su ovo dvoje i postali vest jer se može bar kao bizarija prodati i svetskim agencijama, kao bombastičan naslov. E, to je bolesno.
Da rizici postoje, da naravno. Brojni i ozbiljni. No, nije pametno decu zastrašivati životom jer prestrašeno dete - zauvek invalid. Deca su žilava taman koliko je potrebno; ne treba tu granicu ni pomerati, ni testirati. Koliko je zlo prerano odrastanje, još je veće držati ih u kolevci kada je prerastu. Kolevka je samo mali drveni zatvor u kojem ih držimo da bi se mi osećali sigurnima, a ne oni. Za kolevkama čeznu i o kolevkama maštaju oni infantilni koji (slažem se) danas određuju šta je moralno i šta čak kažnjivo nemoralno.

Ali ne mislim da su ova deca toliko većala o tome "šta svaka srpska devojčica mora da zna" koliko to rade matori kolevkama opsednuti.

Edited by Hill Bill, 31 May 2010 - 08:34.


#44 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 31 May 2010 - 09:05

nemam pojma zašto citiraš mene i pominješ da ne misliš da bi bilo koje od aktera moralo na robiju. da je jedno od njih odraslo to bi bila tema. kako nije ni jedno, robija nije tema mojih postova.

Da, trebao saam staviti citat bez zaglavlja jer iako je citirana rečenica karakteristična odgovor je ponajmanje upućen tebi, najpre nekima koji nisu ovde a možda čitaju. Iritiraju me dvostruki aršini roditelja ženske dece u tim godinama no vidim da ovde ima i svetlih primera.

#45 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 31 May 2010 - 10:01

čini mi se prilično interesantnom činjenica da na ovom topiku diskutuju muškarci i samo jedna žena.

Ah zene! :ph34r:

Secam se jedne svadbe krajem 70-tih, ja bila dete. Puno zvanica, veselo ... i muvala se ja okolo, kad tamo negde u nekom kutku se skupilo par starijih zena pa sumiraju dogadjaje i razmenjuju "relevantne" informacije. Cujem ja kako jedna kaze ostalima da je mlada iz postene kuce a onda polusapatom kaze "nevina je!".
(to je ista ona fela koja posle ocenjuje da li je mlada dobra domacica i koliko joj je cisto u kuci; to je ono sto se zove ispiranje usta)
Elem, ove druge vidno zadivljene te ja dobijem utisak da je to nesto toliko impresivno i od presudne vaznosti da se nacisto zbunim. Zaista se zbunim jer me je namah spopao osecaj nize vrednosti. Naime, moja mama em nije bila nevina kad se udala, em se udala za mog tatu tek nakon nekoliko godina zivljenja zajedno, em nisu imali svadbu. (konjak, cigarete i kratke suknje da ne pominjem, i takve sam stvari cula sapatom pa su i to morali roditelji da mi objasnjavaju)

E sad, to je bilo 70-tih, mozda vise nije tako (ne kazem da je kod svih bilo tako ali moze se reci da je to bila neka opsta tendencija u drustvu, ja zaista verujem u to). Ali upravo mi koji smo odrastali tada i imamo otprilike decu tinejdzere sada.

Neko je na topiku pomenuo kako treba kazniti roditelje koji su detetu dali mobilni u ruke a nisu mu objasnili kako se koristi. To za kaznjavanje roditelja se ne slazem a sto se objasnjavanja tice ... hm ... pa problem kod mnogih roditelja i jeste taj sto sve daju a slabo ista objasnjavaju tj komuniciraju sa svojom decom onako in general. Eno na drugom topiku smo culi kako se ponosno odricu zbog dece pa zakinu na sebi da bi detetu dali. Lepo je davati. Nego plasim se da je to sve sto mnogi cine. Mislim, daju materijalno a zakidaju na nematerijalnom. Nemaju dijalog sa decom. Culi smo takodje da deci treba rucak, cipele, dom (jasta nego treba! pa to su basic potrebe) ali nismo culi da sa decom treba komunicirati. Kazu, zrtvuju se za svoju decu. I to sam vec rekla ali hajde da ponovim, to su oni koji zive ZA decu a ne SA decom. I onda se daju u vrisak kad otkriju da dete ima neki svoj zivot koji oni nikad nisu stigli da razmotre jer su fokusirani na "spoljnu opremu" a propuste tanane mehanizme funkcionisanja. Deca su im upravo objekat; objekat koji malterisu spolja. Kao kad lickas felne a ne menjas ulje u motoru.

Deca (tako se racunaju svi ispod 18) imaju sex. To sa snimanjem je i ovde problem. Ne samo to sto neki snimaju to sto rade pa posle pustaju dalje i hvale se nego je problem i to sto se devojcice same slikaju i snimaju pa salju dalje. Postoje sada razni projekti da bi se informacija sirila i da bi se mladi upozorili na posledice tog medijskog eksponiranja (zacas se nesto nadje na raznoraznim portalima i community). UNICEF ima listu preporuka za mlade o koriscenju ove danasnje sofisticirane tehnike i mnoge skole sire informaciju svojim djacima. Pa ovde medicinska sestra u skoli vec u visim razredima osnovne (znaci 7, 8, 9 razred) deli besplatno prezervative djacima + informacije o polno prenosivim bolestima. I opet, nista od toga ne daje garancije. Ali to je ono sto mozemo da ucinimo.

Sta hocu da kazem? Hocu da kazem da ne mozemo mi odrasli da odlucimo u kakav cemo kalup da turimo mlade i basta. Treba da ih oslusnemo, da ih cujemo, stavimo u kontekst vremena u kome zivimo, da pravimo razliku izmedju pricati im i razgovarati sa njima. Deca su iz generacije u generaciju sve naprednija. Ne pomazu pretnje i drakonske kazne. Danas treba na finjaka da ih "nadmudrimo", ponekad i da vodimo psiholoski/intelektualni rat. Sve dok im gundjamo oni znaju gde nas imaju i da mogu da nas premazu i piche svoje. Ali znaju da zastanu kad vide da si veca faca od njih pa i da zagrizu taj izazov.

Po cenu da budem nepravedna ali meni se cini da smo mi zene vise sklone da se zdusno hvatamo nemogucih projekata da nekoga menjamo tj oblikujemo prema nekim nasim zamislima. Krenemo od partnera pa nastavimo i sa decom. Da ne bude zabune, nisam rekla da su sve zene takve.

A ovo dvoje o kojima je rec na topiku? Pa njima bi najveca kazna bila pogledati ih onako s visine i obajsniti im da nemaju nimalo stila i da nisu nikakve face + da su neuki. Od toga bi se izjeli kao ´lebac. A ne zbog toga sto su uradili nesto (uh, zamisli!) zakonski kaznjivo (dvoje klinaca ganjati zakonski zbog kopulacije?). Nikome nije prijatno da shvati da je na niske grane pao.


edit: Zaboravih ono za snimanje. Za to im ovde rebnu neki drustveno-koristan rad i/ili kaznu neku da plate. Pa kad ih lupi po dzepu i zivot im se smrkne od menjanja pelena u starackom domu onda valjda nesto i nauce.

Edited by cyberwor/L/d, 31 May 2010 - 10:27.