Jump to content


Photo
- - - - -

Indeksovci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
177 replies to this topic

#16 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 24 October 2008 - 22:33

Optuženi profesori u aferi "Indeks" predaju svojim sudijama
Autor: Beta | 24.10.2008. - 18:09

Profesori prava optuženi za korupciju i sudije koje treba da im sude, pozvani su na seminar o pravosuđu, ukazalo je Okružno javno tužilaštvo u Smederevu. Među predavačima na seminaru su i profesori Emilija Stanković i Oliver Antić, koje je tužilaštvo u Smederevu optužilo za primanje mita i druga krivična dela u aferi "Indeks".

Tužilaštvo je ocenilo da je to nedozvoljen uticaj na tužilaštvo i sud i zbog toga kritikovalo udruženje "Kopaonička škola prirodnog prava". Ukupno su optužena 23 profesora Pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Tužilaštvo u Smederevu smatra poziv organizatora seminara krajnje "neprimerenim činom i vidom specifičnog pritiska" na tužioce i sudije koji bi trebalo da slušaju predavanja profesora koje su optužili zbog izvršenja krivičnih dela sa koruptivnim elementima. Tužilaštvo je ukazalo da se seminar održava u vreme kada je zakazan početak suđenja učesnicima afere "Indeks".

#17 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 24 October 2008 - 23:23

Оптужени – предавачи судијама и тужиоцима

Смедерево – Окружно јавно тужилаштво у Смедереву оштро је јуче реаговало на позив удружења „Копаоничка школа природног права” за учешће на семинару на Копаонику, јер су међу предавачима, чак и организаторима, неки од оптужених професора за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу. Реч је о бившој заменици министра просвете Емилији Станковић и бившем декану Правног факултета у Београду Оливеру Антићу.

Ова апсурдна ситуација довела би у позицију овдашње судије и тужиоце, као и целокупно тужилаштво које заступа оптужницу у највећој просветној афери „Индекс”, да слушају предавања из области права, управо од професора које су оптужили за кривична дела корупције.

Окружно јавно тужилаштво у Смедереву сматра да је овај поступак организатора крајње проблематичан с обзиром на то да је у афери „Индекс”, за примање мита и друга кривична дела, оптужило 23 професора Правних факултета у Крагујевцу, Београду, Нишу, међу којима су и Станковићева и Антић.

– Овај позив на семинар сматрамо крајње непримереним чином и видом специфичног притиска јер смо позвани да слушамо предавања од професора против којих заступамо оптужницу за кривична дела са елементима корупције – каже се између осталог у саопштењу Окружно тужилаштва у Смедереву.

Посебно чуђење у овдашњем тужилаштву изазива чињеница да је почетак суђења отуженима у афери „Индекс” заказан за период од 1. до 26. децембра, пред Окружним судом у Смедереву, што се поклапа са временом одржавања семинара на Копаонику, од 14. до 17. децембра.

Како „Политика” незванично сазнаје, до 5. децембра требало би да буде окончано саслушање свих 89 оптужених лица, а наставак првог главног претреса одвијаће се у периоду до 26. децембра, што практично значи да би сви оптужени требало да буду доступни правосудним органима у том периоду.

Окружно јавно тужилаштво жели да упозна ширу јавност са овим чињеницама и још једном покрене питање положаја носилаца правосудних функција, њихову самосталност и независност, као и потребе да се сви уздрже од поступака који се могу тумачити као недозвољен утицај на тужилаштво и суд, што у конкретном случају може представљати позив за учешће на оваквом семинару, саопштава смедеревско Окружно тужилаштво.

Да подсетимо, бивша заменица министра просвете, Емилија Станковић, ухапшена је међу првим професорима и у притвору је провела око седам месеци.

Тужилаштво је предложило да суд окривљеним професорима изрекне меру забране бављења професијом, да им се одузме незаконито стечена имовина, те да се по окончању суђења, осим казном затвора и новчано казне. У оптужници стоји да се између осталог, бившој помоћници министра просвете Емилији Станковић налаже одузимање новца стеченог извршењем кривичног дела и то око 34.000 евра, 651 амерички долар и око 35.000 динара.

Професор Оливер Антић је оптужен за кривично дело са коруптивним елементима, али није био у притвору.


#18 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 25 October 2008 - 18:43

Novi skandal
Optuženi profesori predaju tužiocima
Autor: T. M. S. - J. I. | 25.10.2008. - 08:09



SMEDEREVO - Profesori Emilija Stanković i Oliver Antić, optuženi u korupcionaškoj aferi „indeks”, držaće predavanje iz oblasti krivičnog prava na predstojećem seminaru na Kopaoniku. Poziv da slušaju predavanja ovih dana dobili su brojni tužioci i sudije, među kojima i oni koji sude optuženim profesorima.

- Profesori prava optuženi za korupciju i sudije koje treba da im sude pozvani su na seminar o pravosuđu. To je nedozvoljen uticaj na tužilaštvo i sud - saopštilo je juče Okružno tužilaštvo u Smederevu. Poziv organizatora seminara tužilaštvo u Smederevu okarakterisalo je kao „krajnje neprimereni čin i vid specifičnog pritiska na tužioce i sudije”.
- Sudije i tužioci bi trebalo da slušaju predavanja profesora koje su optužili zbog izvršenja krivičnih dela sa koruptivnim elementima. Time se postavlja i pitanje položaja nosilaca pravosudnih funkcija i njihove nezavisnosti, jer navedeni poziv može imati konotaciju nedozvoljenog uticaja na tužilaštvo i sud - navodi se u saopštenju. Kao posebnu zamerku smederevsko tužilaštvo navelo je da će optuženi profesori držati predavanja u vreme za kada je zakazan početak suđenja učesnicima afere „indeks”. Suđenje, po optužnici kojom se 23 profesora i još 66 osoba terete za primanje mita, zakazano je za 1. decembar, dok je seminar koji organizuje „Kopaonička škola prirodnog prava” predviđen od 14. do 17. decembra.
Kopaonička škola prirodnog prava inače nije prvi čin „rehabilitacije” profesora optuženih za uzimanje mita. Većina njih od 1. oktobra već drži predavanja budućim dekanima, sudijama, pravnicima i advokatima.
Za sve njih tužilaštvo je inače sudu predložilo izricanje mere bezbednosti kojom im se zabranjuje bavljenje profesurom.

Za šta se terete
Emilija Stanković, profesorka rimskog prava i bivša pomoćnica ministra prosvete, uhapšena je 20. februara prošle godine.
Sumnjičila se da je neposredno pred privođenje od osumnjičenog Saše Jovanovića, preko koga je između profesora i studenata funkcionisalo plaćanje ispita, nabavila BMW vredan 70.000 evra. Prilikom hapšenja kod nje je nađeno 40.000 evra. U istrazi se branila ćutanjem.
Oliver Antić, profesor naslednog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, optužen je da je u dogovoru sa optuženom profesorkom Draganom Petrović omogućio polaganje ispita bez ispitivanja studentu Nenadu Obradoviću i za to primio 500 evra.

#19 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 30 October 2008 - 23:37

Na Argusovom portalu stoji anketa o Indeksovcima a rezultat je da je fakultet trebalo zatvoriti jos u vreme istrage.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šta mislite o povratku profesora na Pravni fakultet u Kragujevcu?05. 10. 2008.
Od kako su profesori kragujevačkog Pravnog fakulteta koji su osumnjičeni za primanje mita od studenata osvanuli na svečanosti povodom početka nove školske godine, u javnosti se pojavljuju oprečni stavovi. Njihovo vraćanje za katedru, kako piše dnevnik Blic, pravnici smatraju zakonski legalnim, dok mnogi drugi ovo vide kao moralni poraz srpskog obrazovnog sistema.

Mislim da je to sasvim u redu.: 0%
Fakultet je još u vreme istrage trebalo zatvoriti.: 100%
Oni su nevini dok se ne dokaže krivica.: 0%
Ne znam.: 0%

#20 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 03 November 2008 - 15:43

Evo jos jedne najave datuma sudjenja u nizu. Pa da vidimo da li ce poceti ili ce se iznaci razlog za njegovo odlaganje. :ph34r:
Pozivam novinare b92 da budno prate tok i ishod ove efere koja je po meni najznacajnija od svih do sada.

Akteri afere Indeks 1. decembra pred sudom u Smederevu
Autor: Tanjug | 03.11.2008. - 10:08
Suđenje akterima afere "Indeks" trebalo bi da počne 1. decembra pred sudskim većem Okružnog suda u Smederevu, ali u zgradi smederevske opštine, izjavio je danas Tanjugu predsednik tog suda Slavoljub Nikolić.

Smederevski Okružni sud nema mogućnosti da u sudnicu primi najveći broj optuženih u istoriji srpskog pravosuđa, njihove branioce i prateće sudsko osoblje u istom trenutku, pa je kao rešenje za održanje prvog glavnog pretresa određena plenumska sala Skupštine opštine Smederevo, rekao je Nikolić.
Glavni pretres protiv 89 optuženih za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zakazan je za ceo decembar, a da li će samo početak ili kompletno suđenje biti okončano u zgradi opštine, na kome bi trebalo da učestvuje oko 200 učesnika u postupku, odlučiće sudsko veće sudije Svetlane Bojković, dodao je Nikolić.

Ukoliko se neko od optuženih ne pojavi na suđenju, postupak će prema njima verovatno biti razdvojen, a u toku postupka neće ni biti potrebe da se svi okrivljeni pojavljuju na glavnom pretresu, ukazao je Nikolić. U tom slučaju, suđenje bi moglo da se vrati u smederevski Okružni sud, čija najveća sudnica može da primi oko 50 osoba, dodao je on.
Nikolić je naglasio da su tehnički uslovi u zgradi opštine Smederevo, ipak, bolji za držanje tako velikog postupka i da je u njoj moguće tonsko snimanje suđenja, pa bi zbog efikasnosti bilo bolje da se ono obavlja u toj zgradi.

Početkom oktobra bilo je predloženo da se početak suđenja održi u zgradi Okružnog suda u Beogradu, ali je stav Vrhovnog suda Srbije bio da to ne bi bilo u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku koji propisuje da suđenje može da se drži "na području nadležnog suda".
Na optuženičkoj klupi 1. decembra trebalo bi da se nađe ukupno 89 aktera najveće korupcionaške afere u srpskoj prosveti, među kojima su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

Zamenik Okružnog tužioca u Smederevu Zoran Antić podigao je optužnicu protiv 41 učesnika u aferi "Indeks" 14. avgusta prošle godine, a u martu ove podignuta je i nova, dopunska optužnica, protiv još 47 osoba, od kojih su 33 studenta iz Kragujevca i 14 novih pomagača u lažiranju ispita.
Optužnicom od 113 strana, optuženi profesori se terete da su za davanje pozitivnih ocena bez polaganja ispita primali od 500 do 1000 evra, dok je tarifa za diplome lažnih pravnika iznosila od 12.000 do 16.000 evra.




Postojeći komentari (5)

Edited by Giacomo, 03 November 2008 - 15:45.


#21 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 09 November 2008 - 23:33

Оптужени професори у одборничким клупама

Афера „Индекс” је први процес у историји српског правосуђа који ће судије натерати да правду деле ван суда
Смедерево – Уместо у оптуженичке, актери афере „Индекс”, сешће у одборничке клупе, јер ће им се, због недостатка простора у Окружном суду у Смедереву, судити у овдашњој скупштинској сали. Тако је овај процес, осим што има највећи број оптужених у досадашњој пракси српског правосуђа, уједно и први у нашој земљи који се одржава ван зграде суда. Овдашње судије биле су приморане да направе преседан, пре свега због тога што судница овдашњег суда може да прими само педесетак особа, а на првом главном претресу, заказаном за 1. децембар, очекује се присуство око 250 особа.

– Дуго смо разматрали овај проблем и пошто је Врховни суд одбио да суђење обављамо у судници Окружног суда у Београду, били смо приморани на ову солуцију. Градоначелник нам је изашао у сусрет, а нама је та сала једини простор у граду у који можемо да сместимо 89 оптужених и исто толико бранилаца, новинаре, родбину оптужених и евентуално, заинтересоване грађане, каже за „Политику” председник Окружног суда у Смедереву Славољуб Николић. Оптужницу којом се терети 89 лица, међу којима 23 професора, 33 студента крагујевачког Правног факултета и више од 30 посредника у лажирању испита и издавању лажних диплома правника, заступаће заменик окружног јавног тужиоца у Смедереву Зоран Антић. Трочланом судском већу председаваће судија овдашњег Окружног суда Слађана Бојковић. Оптужени професори се терете да су позитивне оцене без излажења на испит наплаћивали од 500 до 1.000 евра, док су окривљени студенти дипломе лажних правника добијали за 12.000 до 16.000 евра.


Pa pocnite vec jednom sta cekate!? :ph34r:

#22 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 28 November 2008 - 23:39

Mozda je neko zaboravio ali pre samo nekoliko nedelja mediji su najavljivali pocetak spektakularnog sudjenja Indeksovcima 1-og decembra.
Znaci, jos par dana do megdana. Pa da vidimo. Samo sto su se mediji nesto ucutali tim povodom. :ph34r:

Edited by Giacomo, 28 November 2008 - 23:40.


#23 Wintermute

Wintermute
  • Members
  • 58 posts

Posted 29 November 2008 - 04:03

:ph34r: I u Srbiji postoji ista frka sa suđenjem korumpiranim sveučilišnim profesorima. Zanimljivo.

U Hrvatskoj su prije koji mjesec pompozno pohvatali pol prometnog i dobar dio ekonomskog fakulteta.

Do sad su presude dobili samo neki studenti za davanje mita. Od profesora za sad ništa. Sve se bojim da će na tome i ostati.

#24 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 30 November 2008 - 22:20

:) I u Srbiji postoji ista frka sa suđenjem korumpiranim sveučilišnim profesorima. Zanimljivo.

U Hrvatskoj su prije koji mjesec pompozno pohvatali pol prometnog i dobar dio ekonomskog fakulteta.

Do sad su presude dobili samo neki studenti za davanje mita. Od profesora za sad ništa. Sve se bojim da će na tome i ostati.

Hrvatsko i srpsko pravosudje je identicno = katastrofa. U Srbiji univerzitetskim profama tek pocinje sudjenje. Bice i tu pokusaja da se osude samo studenti. Ali praticemo budno. Da vidimo koliko ce dobiti makar profesorka Petrovic snimljena dok prima mito od ubacenog policajca. Da li ce i nju osloboditi i pored nepobitnog materijalnog dokaza? Neka pokusaju. Imamo i mi konja za trku. Pisacemo i po stranim forumima pa ce Srbija stici u Evropu malo morgen. :ph34r:


Suđenje optuženima u aferi Indeks
Pred sudom 88 profesora i studenata
Autor: Beta

Beograd - Pred sudskim većem Okružnog suda u Smederevu danas počinje suđenje grupi od 88 optuženih profesora i studenata u aferi „Indeks“. Optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata.
Oglasite se na www.danas.rs

Glavni pretres pred tročlanim sudskim većem održaće se u sali Skupštine grada Smedereva jer Okružni sud u tom gradu nema uslova da primi sve okrivljene i branioce u procesu sa najviše okrivljenih u srpskom pravosuđu.

Prva optužnica u aferi „Indeks“ podignuta je u avgustu prošle godine protiv 41 osobe zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Na optužnici se nalazi više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome „prodavali“ po 12.000 do 16.000 evra. U aprilu 2008. godine usledila je dopunska optužnica protiv još 48 osoba. Ta optužnica tereti 33 studenta kragujevačkog Pravnog fakulteta i još 14 osoba koje su im pomagale u navodnom polaganju ispita za davanja mita ili podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

#25 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 30 November 2008 - 22:40


Prva klapa ”Indeksa”
A. M, 30.11.2008 18:58:07 Ocena: -.-- (Glasova: 0) Komentara: 0

SUĐENJE u aferi ”Indeks”, sa najvećim brojem optuženih ikada u Srbiji - počinje u ponedeljak u devet ujutro u Smederevu. Na optuženičku klupu trebalo bi da sedne 88 optuženih. Među njima je 23 profesora univerziteta, 33 studenta i više od 30 posrednika. Većina njih tereti se za kupoprodaju ispita i diploma i za posredovanje.
Glavni pretres pred tročlanim sudskim većem Okružnog suda u Smederevu, kojem predsedava sudija Slađana Bojković, biće održan u sali gradske skupštine. Velika sala Okružnog suda u Smederevunije imala mesta da primi sve optužene i njihove branioce.
Prva optužnica na 113 strana podignuta je u avgustu prošle godine. Njome je bilo obuhvaćena 41 osoba, od kojih 23 sa zvanjem profesora na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. U aprilu ove godine podignuta je još jedna, dopunska optužnica, koja je obuhvatila 48 optuženih, među kojima je 33 studenta kragujevačkog Pravnog fakulteta i još 14 osoba koje se terete za davanje mita ili podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.
---------------------------------------------

:ph34r: Evo nagovestaja da ce studenti iz dopunske optuznice lose proci ako ne i najlosije. Profesori su se na saslusanju najvise zalili na ''podstrekavanje na korupciju od strane studenata'' a oni bili gadljivi na novac pa odbijali da prime. :) :D :D

Edited by Giacomo, 30 November 2008 - 22:41.


#26 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 09:15

Počinje suđenje za aferu "Indeks"
1. decembar 2008. | 00:54 -> 07:06 | Izvor: B92
Beograd -- U Smederevu počinje suđenje za 88 osoba optuženih u aferi "Indeks", odnosno za kupovinu i prodaju ispita i diploma pre svega na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Postupak vodi okružni sud u Smederevu, ali zbog male sudnice koja ne može da primi svih 88 optuženih i njihove advokate, suđenje se vodi u zgradi opštine, odnosno u sali Skupštine grada Smedereva, izjavila je za B92 portparolka smederevskog Okružnog tužilaštva Marija Nikolić.

"Počinje suđenje u predmetu optuženih profesora pravnih fakulteta u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, kao i protiv drugih lica koja su na razne načine učestvovala u nezakonitom sticanju diploma i uopšte u nezakonitom polaganju ispita na tim fakultetima", rekla je ona.

"Prvi glavni pretres održaće se u sali Skupštine grada Smederava. Okružni sud u Smederevu je naime u saradnji sa Ministarstvom pravde obezbedio sve neophodne tehničke uslove za održavanje ovog suđenja u izmeštenoj zgradi, s obzirom da zgrada Okružnog suda u Smederevu nema adekvatnu sudnicu", kaže Marija Nikolić.

Sala Skupštine grada prima oko 250 lica tako da su svi tehnički uslovi za početak ovog suđenja obezbeđeni, navodi ona.

Afera "Indeks" predstavlja najveću korupcionašku aferu u srpskoj prosveti, a optužnicom se terete 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

Optužnicom zbog primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava, obuhvaćeno je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, koji se terete da su prelazne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome "prodavali" po 12.000 do 16.000 evra.

Među optuženima su i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić, prodekan Božin Vlašković, profesorka krivičnog prava Dragana Petrović, kao i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković.

#27 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 01 December 2008 - 11:27

Nikada ne može biti veća odgovornost onoga koji daje mito od onoga koji prima, ali ko zna, kod nas je sve moguće...

#28 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 13:08

Nikada ne može biti veća odgovornost onoga koji daje mito od onoga koji prima, ali ko zna, kod nas je sve moguće...

Pa pazi, neki studenti su ''davali'' mito jer nisu drugacije mogli da poloze ispit. Postojao je cenovnik koji je cak bio i javan za te vrste ulsuga. Ali profesori sad mogu da kazu kako su zaboga studenti njih navodili na korupciju nudeci im pare. Nije nego. I u to neko treba da poveruje a oni jos bili gadljiv pa nisu hteli da prime. :)
Ali nisu studenti jedini koji su kupovali ispite i diplome. Gde su neki javni funkcioneri medju kojima i oni koji su kupovali zenama doktorate jer nije islo da njihova supruga bude domacica a oni na visokom polozaju, jel' te. :ph34r:

#29 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 15:13

Jeste li ih videli. Glavnooptuzena predvodnica bande plavusa sa siskama profesorica od BMW-a od 70.000 € Dragana Petrovic (u medjuvremenu napumpala usne botoxom) se smeska zadovoljno i jos stavlja sake ispred lica kao iz zezanja i okrece se prema svojim drugarima iz bande da im namigne posebno bivsoj zamenici ministra prosvete Emiliji kao da je tu na koncertu klasicne muzike a ne na sudjenju za korupciju. Sve ovo lici na dil koji je sa njima vec skolopljen ali predstava mora da se obavi zbog javnosti. Koji olos, covece. SerBski beli okovratnici Kopaonicke skole. Sic!
Ako ovo sudjenje novinari zanemare i ne budu pomno pratili onda smo stvarno dzabe krecili.

Edited by Giacomo, 01 December 2008 - 15:57.


#30 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 20:39

Pocelo je pocelo obsruiranje procesa. :ph34r:


Suđenje prekinuto zbog zahteva za izuzeće tužioca
Autor: Beta

Smederevo - Početak suđenja grupi od 88 optuženih u aferi Indeks, prekinut je danas pred Okružnim sudom u Smederevu zbog zahteva optuženih i njihovih branilaca za izuzeće vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca Zorana Antića.

Oglasite se na www.danas.rs
Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 8. decembra, a o izuzeću Antića izjasniće se republički tužilac. Optuženi i njihovi branioci tražili su izuzeće Antića zbog kritike optuženih profesora i njihovog učešća na skupu Kopaonička škola prava, čime je, kako su naveli, narušio pretpostavku nevinosti.

Suđenje je održano u sali gradske Skupštine Smedereva jer Okružni sud u Smederevu nema odgovarajuću salu za toliki broj optuženih, branilaca i publiku.

Optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija