Jump to content


Photo
- - - - -

Indeksovci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
177 replies to this topic

#1 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 02:47

Profesori su vraceni na posao. Sudjenje treba da pocne (samo sto nije :) )
Zivo me zanima kakav ce biti ishod premda pretpostavljam da ce studenti povuci najdeblji kraj.
Profesori ce se braniti kako su im bile male plate a studenti ih podstrekavali nudeci im lovu. :ph34r:


Vraćeni optuženi profesori
2. oktobar 2008. | 01:44 | Izvor: B92
Beograd, Kragujevac -- Nakon hapšenja profesora osumnjičenih da su primali mito od studenata, skoro svi optuženi profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu vraćeni su na posao.

Iako je optužnica podignuta prošlog avgusta, a svi uslovi za početak suđenja ispunjeni u martu ove godine, prvo ročište još nije zakazano. S obzirom da je većini profesora juče isteklo plaćeno odsustvo, a njihova krivica nije ni dokazana niti opovrgnuta, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović, smatra da je njegova zakonska obaveza da ih vrati za katedru.

Zbog afere indeks optuženo je više od 40 ljudi, među kojima je 23 profesora. Oni su optuženi za korupciju i primanje mita. Najpre su bili suspendovani, a zatim su otišli na plaćeno odsustvo koje im je juče isteklo.

Na pitanje da li je vraćanje tih profesora na posao moralno, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović odgovara da on samo sprovodi zakon.

"Javnost, možda sasvim opravdano, veoma teško može da shvati takva zakonska rešenja. Ja razgovaram sa studentima, sa rukovodstvom studenata, oni znaju da je takva jedna odluka fakulteta, koja je sada usledila po pitanju radnopravnog statusa nastavnika protiv kojih je pokrenut krivični postupak, rezultat jedne zakonske obaveze i mislim da što se tiče toga ne bi trebalo da bude nekih problema. Tim pre što mi sad, u ovakvoj situaciji, profesore koje nismo mogli po zakonu da vratimo, nismo ni vratili", kaže Bejatović.

Od četrnaest optuženih, 11 profesora će ponovo predavati, pošto je jedan profesor u međuvremenu otišao u penziju, a dvoje, vanrednih, čeka reizbor.

Portparolka Okružnog javnog tužilaštva u Smederevu Marija Galjak, kaže da je vraćanje profesora na posao, iako se protiv njih vodi postupak, u skladu sa zakonom.

"Što se njihovog radnog mesta tiče, u optužnici je predloženo da se, kada oni budu oglašeni krivima, njima izrekne mera bezbednosti zabrane obavljanja svog poziva i o tome će dakle odlučivati sud tek pošto presuda postane pravosnažna. Eventualne suspenzije profesora na fakultetu nisu u nadležnosti niti predlaganja od strane tužilaštva niti suda, već je to regulisano statutom fakulteta", kaže Marija Galjak.

Ona objašnjava da suđenje još nije počelo iz više razloga. Prvo se postavilo pitanje nadležnosti Okružnog suda u Smederevu, nakon čega je Vrhovni sud Srbije, tek marta ove godine, odlučio da se suđenje ipak vodi pred Sudom u Smederevu a ne pred Specijalnim sudoma za organizovani kriminal.

Nakon toga postojećoj optužnici pridružena je još jedna. Ovoga puta optuženo je više od četrdeset studenata koji su davali mito. I pored složenosti čitavog procesa, Marija Galjak se nada da će postupak biti okončan u razumnom roku.

"Do kraja godine bi trebalo da počne suđenje, ali to je više pitanje za Okružni sud u Smederevu. Tek kada dobijemo zvaničan poziv od suda znaćemo za koji datum je zakazan početak glavnog pretresa", kaže ona.

Dodaje da je teško fizički održati suđenje jer ima 88 optuženih i isto toliko branilaca.

"Tehnički će to biti vrlo teško izvodljivo, ali očekujemo naravno da se u naredne godinu do dve završi taj postupak", rekla je Marija Galjak.

Suđenje optuženima za aferu "Indeks" biće jedno od najvećih procesa u istoriji srpskog pravosuđa. Osim što je optuženo više od osamdeset ljudi, biće saslušano oko stotinu svedoka.

#2 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 10:50

Mora da je neko vec intervenisao jer je ova vest vec skinuta sa b92 VESTI.
Tek toliko da se ne vide komentari koji sve govore o tome sta ce biti i sa ovim ''sudjenjem''. :ph34r:

#3 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 02 October 2008 - 11:10

Ima slika u Novostima, Sveto Puric i Emilija Stankovic na svecanosti povodom pocetka nove skolske godine.

Srbija!

#4 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 02 October 2008 - 15:40

Tema za pdf Politika, te prebacujem tamo...

#5 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 02 October 2008 - 15:49

I na kraju ce osuditi studente a bagra ce i dalje da predaje "pravo" na fakultetu. Kakva sprdnja....

Edited by Shedou, 02 October 2008 - 15:50.


#6 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 21:21

Ima slika u Novostima, Sveto Puric i Emilija Stankovic na svecanosti povodom pocetka nove skolske godine.

Srbija!


Bestidnom sljamu je najavljen pocetak sudjenja 1. decembra 2008.
Da se pojavljuju na koktelima (zamenica ministra Emilija redovni gost koktela i na drugim faksovima (medicinskom npr.) ) kao da nista nije bilo je samo dokaz njihovog morala. Da imaju iole karaktera pokrili bi se usima. :ph34r:

Edited by Giacomo, 02 October 2008 - 21:23.


#7 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 21:23

I na kraju ce osuditi studente a bagra ce i dalje da predaje "pravo" na fakultetu. Kakva sprdnja....


Zato su tu nasi novinari da prate sudjenje. Istrazivacki duh novinara B92 mora biti prisutan.

#8 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 21:52

Posted Image


Profesorka Dragana Petrovic za koju treba da vazi pravilo presumcije nevinosti dok se ne dokaze suprotno. :ph34r:

Edited by Giacomo, 02 October 2008 - 21:53.


#9 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 22:04

Jedan profesor beogradskog pravnog faksa je u Politici izjavio kako iza afere Indeks stoji politika. :)
Znaci politika stoji i iza ove fotke? Help, please, pripade mi muka. :ph34r:

Edited by Giacomo, 02 October 2008 - 22:04.


#10 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 02 October 2008 - 23:00

Koliko je meni poznato ako se protiv nekog vodi disciplinski postupak za tezu povredu radne duznosti taj se obavezno suspenduje s posla. Sad vidim da protiv profesora nije ni pokretan disciplinski postupak sto je kriminalni cin. A mozda njihovi djaci i ne znaju za ovo. :) dok ovo vazi za pokretanje krivicnog postupka posebno kada se radi o povredi sluzbenog polozaja. To nije samo specifikum srpskog zakonodavstva i prakse u oblasti radnog prava nego je tako svuda u svetu. Izgleda da za profesore postoji neka olaksavajuca okolnost koja je tajna za javnost.
Sta reci, da je Nusic ziv mozda bi nesto znao da kaze i on. :ph34r:

Edited by Giacomo, 02 October 2008 - 23:03.


#11 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 03 October 2008 - 07:12

Mogli su i ranije da ih puste. Da sam znao da će ih vratiti na posao sigurno ne bih propustio upisni rok :ph34r:

#12 Contractor

Contractor
  • Members
  • 22,737 posts

Posted 03 October 2008 - 07:52

Meni jos jedna stvar nije jasna- juce sam procitao izjavu dekana kako su oni "vraceni na posao posto im je isteklo PLACENO odsustvo"??? Ne samo da nisu bili suspendovani, nego su i primali plate do sada, a nisu radili!

#13 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 03 October 2008 - 08:19

Meni jos jedna stvar nije jasna- juce sam procitao izjavu dekana kako su oni "vraceni na posao posto im je isteklo PLACENO odsustvo"??? Ne samo da nisu bili suspendovani, nego su i primali plate do sada, a nisu radili!


Naravno da su primali plate. Koliko to nas kosta preko nasih poreza i cena zivotnih namirnica i ostalih potrebstina koje placamo Misku monoplisti? Sta reci kad narod u Srbiji razmislja televizorom i zutom stampom umesto glavom. A i studenti u Kragujevcu mi nisu bas jasni i cisti. Niko da se pobuni zbog toga sto ce mu predavati korumpirani profesori neki kao i da su se obradovali. U svim izjavama studentskih organizacija u vezi sa njihovim povratkom za katedre samo je jedna devojka dala pametnu izjavu da je to sramota sta se radi.

Разводњавање случаја "Индекс"
Студенти: Нека предају док их не осуде
Академци из неколико студентских организација предлажу строге законске мере за корумпиране професоре, али сматрају да професори који се терете за оваква кривична дела могу да предају на факултету док се не докаже њихова кривица
Суд треба да ради свој посао, а професори ће радити свој, док се не докаже да су криви, сматра већина студената са којима смо разговарали о враћању за катедру 11 професора Правног факултета у Крагујевцу који се терете да су за новац уписивали позитивне оцене у индексе и продавали дипломе.

Владимир Лазаревић из Студентске уније Правног факултета у Крагујевцу истиче да његовим колегама и њему одговара што су се професори вратили на факултет и поново предају и подржавају такву одлуку.

– Нико није крив док се не докаже супротно. Важно је и због акредитације да су професори на својим радним местима, а нама иде у прилог да факултет опстане, па стога имамо позитиван став према враћању професора. Подржавамо, наравно, да они који буду осуђени добију отказ – каже Лазаревић.

Њега не изненађује што судски процес траје више од годину дана јер на оптужници се нашло готово 90 људи, а то је превелик посао за Окружни суд у Смедереву, образлаже Лазаревић.

Мишљење колеге из Крагујевца дели Марко Милутиновић, студент проректор Универзитета у Београду, иначе академац са београдског Правног факултета који такође подржава начело да је свако невин, док се не докаже супротно.

Ни овај млади правник није изненађен месецима и месецима који су протекли а да суђење није ни почело. Милутиновић сматра да наше правосуђе није довољно ефикасно, али да систем дозвољава да се одуговлачи са процесом, што адвокати одбране често користе.

Вест да су професори враћени на посао изненадила је Милицу Поповић, председавајућу извршног одбора Студентске уније Србије која страхује да ће због такве одлуке поново испаштати студенти.

Постоје докази да су ти професори вршили кривична дела и не видим шта они више раде у академској заједници која би требало да буде носилац позитивних вредности и морала. Мислим да то највише иде на штету студената којима предају, али и факултета и универзитета, па и Министарства просвете и државе, јер доводи у питање њихову исправност – каже Поповићева.

.

Студентски савез Београда је, после афере „Индекс”, увео телефонску линију за пријаву корупције, али Горан Минић каже да су добијали углавном анонимне дојаве и да нису могли ништа да ураде јер нису имали доказе који би потврдили сумњу да је неки професор подмитљив.



Јелена Беоковић
[објављено: 03/10/2008.]

Edited by Giacomo, 03 October 2008 - 08:28.


#14 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 03 October 2008 - 21:49

Smederevo nema sudnicu za aferu Indeks
Smederevo,
03. oktobar 2008.
Beta
Predsednik Okružnog suda u Smederevu Slavoljub Nikolić rekao je danas da je na području gde je taj sud nadležan nemoguće pronaći dovoljno veliku sudnicu za suđenje u aferi "Indeks", sa čak 88 optuženih.
Nikolić je novinarima kazao da sud u Smederevu nema dovoljno veliku sudnicu da primi ni sve optužene, a kamoli branioce, rodbinu, građane i novinare u predmetu protiv osumnjičenih za korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu.
Vrhovni sud Srbije saopštio je ranije danas da bi bilo nezakonito da se za aferu "Indeks" sudi u sudnici Okružnog suda u Beogradu i da o tome nije postignut dogovor predsednika okružnih sudova u Beogradu i Smederevu.
Zakon o krivičnom postupku propisuje da se dozvola za održavanje glavnog pretresa u drugom gradu ili drugom mestu može dati samo za područje nadležnog suda, navedeno je u saopštenju.
To znači da bi suđenje, pored Smedereva, moglo da bude još samo u Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci.
"Ti sudovi nemaju odgovarajuću sudnicu", ocenio je Nikolić i dodao da će suđenje početi 1. decembra.
"Sudićemo u našem sudu, makar po cenu da ga ne održimo. A da li će moći da se obezebedi minimum potrebnih uslova, nismo sigurni. Uveren sam da će biti mnogo pritužbi branilaca i samih optuženih", naveo je sudija.
Prema njegovim rečima, Okružni sud u Smederevu moraće ponovo da se obrati Ministarstvu pravde i Vrhovnom sudu Srbije i zatraži mogućnost da sudi po zakonu i dostojanstvu suda.
"U našu najveću sudnicu može da sedne do 60 optuženih, ne računajući branioce za koje bismo možda mogli da obezbedimo najviše 40 mesta. Napominjem da samo optuženih ima 88, a svako od njih ima po više branilaca, dok je svedoka oko 200", rekao je Nikolić.

Suđenje za aferu indeks nemoguće u Beogradu
Beograd,
03. oktobar 2008.
Beta
Odluka da se glavni pretres u predmetu "afera Indeks" koji se vodi u Okružnom sudu u Smederevu drži u sudnici Okružnog suda u Beogradu bila bi nezakonita, saopštila je danas portparol Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić.
Ona je odbacila navode pojedinih medija da su se o održavanju glavnog pretresa u Beogradu dogovorili predsednici Okružnih sudova u Smederevu i Beogradu, te da se čeka odobrenje predsednika Vrhovnog suda.
Dodala je da bi dozvola predsednika Vrhovnog suda u vezi takvog dogovora bila bi suprotna zakonu.
Zakon o krivičnom postupku propisuje da se dozvola za održavanje glavnog pretresa u drugom gradu ili drugom mestu može dati samo za područje nadležnog suda, navedeno je u saopštenju.
Vrhovni sud je ukazao da se u ovom slučaju glavni pretres može održati samo na području za koje je nadležan Okružni sud u Smederevu.
"Samim tim, ne bi bio na zakonu zasnovan eventualni dogovor predsednika beogradskog i smederevskog suda da se glavni pretres u takozvanom 'predmetu
Indeks' održi u sudnici Okružnog suda u Beogradu", navedeno je u saopštenju.

Izvor: Portal ARGUS
________________________________________________________________________________
_________________________________________________

Nemaju prostora za sudjenje pa im ne treba ni suditi. Svako od njih ima po vise branilaca pa ne mogu svi da stanu u sudnicu. Jos ce da se pojave i rodjaci, mame i tate da dovedu svoju decu za rucice da se ne rasplacu. :)
Neozbiljno skroz. Na koju perfidnu kartu se ide da im se ne sudi. Zato su i vraceni na posao. Banana drzava. :ph34r:

#15 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 22 October 2008 - 17:32

Ovu sam temu postavio kako bi smo pratili aferu ''Indeks''. Posto je prilicno potisnuta samo da je malo ozivim tek da se ne zaboravi. :ph34r: