Jump to content


Photo
- - - - -

Indeksovci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
177 replies to this topic

#31 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 20:50

Počeo glavni pretres optuženima u aferi "Indeks"
Autor: Beta | 01.12.2008. - 14:56
Glavni pretres grupi od 88 profesora i studenata, optuženim u aferi "indeks", počeo je danas pred sudskim većem Okružnog suda u Smederevu, kojim predsedava sudija Slađana Bojković.

Prva tri sata glavnog pretresa sudija Bojković proveravala je podatke optuženih i utvrdila koji branioci imaju punomoćja, jer su nekim braniocima u međuvremenu optuženi otkazali punomoćja. Glavnom pretresu, zbog zdravstvenih razloga, nisu prisustvovali optuženi Jasmina Nektarijević, Olivera Kojović, Branislava Stojković i Dragan Bataveljić. Glavni pretres se održava u sali Skupštine grada Smedereva jer Okružni sud nema uslova da primi veliki broj okrivljenih, njihove branioce i rodbinu.

U aferi Indeks optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje dokumenata i podsticanje na vršenje krivičnog dela. Optuženo je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za novčanu naknadu od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela, od toga 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Za branioce su angažovani advokati iz više od 100 kancelarija.

Prva optužnica u aferi Indeks podignuta je u avgustu prošle godine protiv 41 osobe zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. U aprilu 2008. godine usledila je dopunska optužnica protiv još 48 osoba. Ta optužnica tereti 33 studenta kragujevačkog Pravnog fakulteta i još 14 osoba koje su im pomagale u navodnom polaganju ispita.

Zbog velikog broja optuženih u toj aferi u smederevskom Istražnom zatvoru nije bilo dovoljno mesta pa su pojedini umešani u aferu "Indeks" prebačeni u zatvore u Beogradu i Požarevcu. Bojkovićka je saopštila da na sledeće pretrese neće pozivati sve optužene da bi se suđenje lakše odvijalo.

---------------------------------------------------------------------------

Tek je pocelo a vec se prekida zbog.... :ph34r:

#32 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 01 December 2008 - 21:08

Počeo glavni pretres optuženima u aferi "Indeks"
.....
Tek je pocelo a vec se prekida zbog.... :ph34r:


Suđenje gde ima osamdesetak optuženih i isto toliko branilaca, ko zna koliko svedoka, nema šanse da se ikad završi. Teško da može i da počne, uvek će neko biti opravdano odsutan zbog zauzetosti, bolesti i ko zna kojih sve razloga.

#33 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 01 December 2008 - 23:01

Suđenje gde ima osamdesetak optuženih i isto toliko branilaca, ko zna koliko svedoka, nema šanse da se ikad završi. Teško da može i da počne, uvek će neko biti opravdano odsutan zbog zauzetosti, bolesti i ko zna kojih sve razloga.

Pa to je tako namesteno. Namesteno je i da Kragujevcanin v/d Republicki tuzilac odlucuje o izuzecu tuzioca cije izuzece je dnas odmah trazeno a kao bi se u samom startu obstrurao postupak. Jasno je i to da je tako nesto vec dogovoreno sa v/d republickim tuziocem i da ce on odobriti izuzece i tako u krug. Zato sve ovo i jeste farsa nad farsama. :ph34r:

VESTI DANA
Suđenje prekinuto zbog zahteva za izuzeće tužioca
SMEDEREVO, 1. decembra 2008. (Beta) - Početak suđenja grupi od 88 optuženih u aferi Indeks prekinut je danas pred Okružnim sudom u Smederevu zbog zahteva optuženih i njihovih branilaca za izuzeće vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca Zorana Antića.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 8. decembra, a o izuzeću Antića izjasniće se republički tužilac. Optuženi i njihovi branioci tražili su izuzeće Antića zbog kritike optuženih profesora i njihovog učešća na skupu Kopaonička škola prava, čime je, kako su naveli, narušio pretpostavku nevinosti.

Suđenje je održano u sali gradske Skupštine Smedereva jer Okružni sud u Smederevu nema odgovarajuću salu za toliki broj optuženih, branilaca i publiku.

Optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija.

#34 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 09 December 2008 - 12:16

Politika je jedina objavila ovu vest koja sve govori o nasem pravosudju i ko njime diriguje.
Najzanimljiviji su komentari citalaca koji ukazuju da ima normalnih ljudi i nenormalnoj drzavi.
Ili se oni javljaju iz inostranstva a gde se nasi mozgovi nalaze. :ph34r:

http://www.politika....hekanju.sr.html

Edited by Giacomo, 09 December 2008 - 12:29.


#35 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 09 December 2008 - 20:58

Odloženo suđenje optuženima za korupciju u slučaju „indeks“
Nastavak pretresa tek u aprilu

Autor: Beta

Smederevo - Predsednica sudijskog veća Slađana Bojkovićjuče je odložila nastavak glavnog pretresa optuženima u slučaju „indeks“ za april 2009. Republički javni tužilac nije odlučio o zahtevima za izuzeće vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca Zorana Antića i njegovih zamenika i pretres je odložen za april zbog toga što se „ne zna ko će zastupati optužnicu“ i nema „procesnih pretpostavki“.
Oglasite se na www.danas.rs

Bojkovićeva je naglasila da će uvažavati crkvene praznike u aprilu i da će pretres početi 8. i trajaće do 30. aprila. Ona je dodala da zbog velikog broja optuženih u nastavku neće pozivati sve optužene i njihove branioce, većpo potrebi da bi se lakše odvijalo suđenje.

Branioci su prethodno zatražili izuzeće jer su procenili da je Zoran Antićizjavom o „Kopaoničkoj školi prirodnog prava“ na kojoj su neki od optuženih bili pozvani da drže predavanja prenebregao pretpostavku nevinosti dok se ne utvrde činjenice. Branioci su tražili i izuzeće svih zamenika javnog tužioca Branislava Lazovića, Gordane Maksimović, Momčila Kučinara i Olivere Milojević. Vršilac dužnosti okružnog javnog tužioca Zoran Antić, ranijom odlukom republičkog tužioca izuzet je iz predmeta u delu koji se odnosi samo na profesora Olivera Antića. Glavni pretres započet je 1. decembra u sali gradske Skupštine Smedereva jer Okružni sud nema uslova da primi veliki broj okrivljenih, njihovu rodbinu i branioce. Prva optužnica u aferi „Indeks“ podignuta je u avgustu prošle godine protiv 41 osobe zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Na optužnicama više od stotinu ljudi

Optuženo je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra. U aprilu 2008. godine usledila je dopunska optužnica protiv još 48 osoba. Ta optužnica tereti 33 studenta kragujevačkog Pravnog fakulteta i još 14 osoba koje su im pomagale u navodnom polaganju ispita za davanja mita ili podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

#36 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 09 December 2008 - 22:32

Odličan posao ovo sa praćenjem priče, važna tema, ne bi je se smelo ispustiti. Keep it up :ph34r:

#37 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 10 December 2008 - 00:17

Odličan posao ovo sa praćenjem priče, važna tema, ne bi je se smelo ispustiti. Keep it up :)

Ja sam resen. :D Trudim se da zainteresujem siru publiku da shvati znacaj ove afere. Veceras gledam v/d Republickog tuzioca Kragujevcanina koji je sve ucinio da se ova afera ukloni i stavi pod tepih. I uspeo je da ona ne bude procesuirana pred specijalnim odeljenjem za org. kriminal. Uspeva cak i sada da odlaze i razvlaci obstrukcijom. Ko ga slusa i posmatra kriticki provali ga za sekundu. A on je jos uvek vazan faktor u srpskom pravosudju. Dok je bio javni tuzilac u Kragujevcu bio je potpisnik resenja sistematskog odbacivanja krivicnih prijava protiv gradskih mocnika. Sada je ''pobornik'' reformi sudstva jer on zna da pamcenje nije bas najjaca strana Srbadije. :ph34r:

#38 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 10 December 2008 - 00:47

Na žalost ovo je bila jedna od retkih prilika da se započne čišćenje korupcije bar u jednoj sferi društva, i to vrlo važnoj, ali još od početka se videlo da to neće voditi nikuda, jer da je bilo volje mogla se napraviti mini-sablja u visokom obrazovanju, pa da su posekli i po Nišu, Bgu i NS-u (ovde čak nisu ni prismrdeli, a ima materijala koliko hoćeš)... Međutim, ko bi nam onda decu učio... Blagi užas i katastrofa. Mada možda još nije kasno, sad je dobar momenat da se pokrene još jedna index afera (po mogućnosti u nekom većem univerzitetskom centru), to bi 92ka mogla da uradi kad bi htela, pa da se i ovaj slučaj koji je još taze malo vrati u fokus. Siguran sam da bi u tom slučaju sudije malo obratile pažnju šta rade, jer iz iskustva znam da sudije rade najbolje kad su pod budnim okom medija...

#39 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 10 December 2008 - 15:20

Na žalost ovo je bila jedna od retkih prilika da se započne čišćenje korupcije bar u jednoj sferi društva, i to vrlo važnoj, ali još od početka se videlo da to neće voditi nikuda, jer da je bilo volje mogla se napraviti mini-sablja u visokom obrazovanju, pa da su posekli i po Nišu, Bgu i NS-u (ovde čak nisu ni prismrdeli, a ima materijala koliko hoćeš)... Međutim, ko bi nam onda decu učio... Blagi užas i katastrofa. Mada možda još nije kasno, sad je dobar momenat da se pokrene još jedna index afera (po mogućnosti u nekom većem univerzitetskom centru), to bi 92ka mogla da uradi kad bi htela, pa da se i ovaj slučaj koji je još taze malo vrati u fokus. Siguran sam da bi u tom slučaju sudije malo obratile pažnju šta rade, jer iz iskustva znam da sudije rade najbolje kad su pod budnim okom medija...


Problem je u tome sto su Kragujevacki Indeksovci proizveli citavu armadu nestrucnih/korumpiranih/bahatih/lenjih/bezobraznih... i nazovi ih kako hoces dalje sudija tako da je sada tesko ocekivati da ti djaci sude svojim uciteljima. Pa zahvaljujuci njima svaka schuscha moze da se prestavlja kao Dr.Mr.Prof.Ir. i kako sve jos a da ne zna cestito ni da se potpise. Tipujem da svaki zemljoradnik na selu sa 4 razreda osnovne skole a mozda i bez ijednog razreda bolje zna da rezonuje nego neke sudije, tuzioci, predsednici, advokati...
Ove sada imaju, imaju i dokaze i mogu da ih osude makar za opomenu drugima da im vise ne padne na pamet. I to bi se i dogodilo da se u vrh piramide naseg tuzilastva nije uvukla bas kragujevacka gnjida koje su profesorske vaske iznedrile. I dok je u funkciji javnog tuzioca u Kragujevcu sistematski odbacivao krivicne prijave protiv gradskih mocnika sada se pred kamerama ''zalaze za efikasnije tuzilastvo kao deo sudstva''.
Da bi se uklonila banda sa nasih fakulteta treba prvo da se ukloni banda iz vrha piramide naseg sudstva a koja koci reforme dok tvrde suprotno pred kamerama. Demagozi i dalje diriguju sudbinu svima nama i zato ih mi jos i placamo. Riba s glave... :ph34r:

#40 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 05 April 2009 - 08:20

Ako se neko seca kazali su da ce u aprilu biti nastavljeno sudjenje Indeksovcima. Evo, prodje vec cela prva nedelja aprila ali ni pomena o sudjenju. Mozda su mislili kako ce javnost sve zaboraviti ako odloze na jedno vreme jer znaju da je u nas kratko pamcenje. Ali na njihovu zalost ima nas koji se secamo svega a znamo i da su sve dogovorili iza kulisa kao sto se to uobicajeno i radi. Nekima (u vrhu piramide) su zene profesori, nekima muzevi a neki i su i sami profesori pa nije red da se sece korupcionaska grana na kojoj se sedi.
A pravna drzava? E to vazi samo u izuztenim slucajevima i po narudzbini. Bas isto kao i hapsenja. Hapsi se sitna boranija dok krupne ribe plivaju i dalje u mutnoj vodi. Stranih investicija skoro da vise i nema a to je kao samo zbog svetske krize. Nije nego. :ph34r:

Edited by Giacomo, 05 April 2009 - 08:23.


#41 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 05 April 2009 - 17:21

P.S.
Mislio sam da je neko drugi nasao neko slovo u medijima o sudjenju ovog meseca Indeksovcima. Ako jeste neka postavi link, ja jos uvek nisam nasao nista a to sudjenje je najavljeno onda kada je odlozeno.
Ovu temu cu ozivljavati stalno sve dok ne vidimo da u Srbiji niko nije iznad zakona pa ni korumpirani profesori iz Indeks afere. :ph34r:

Edited by Giacomo, 05 April 2009 - 17:22.


#42 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 05 April 2009 - 19:40

Ceka se da se sve raspline.

#43 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 05 April 2009 - 21:50

Ceka se da se sve raspline.

Jasno kad je se samopostavljeni Republicki JT Kragujevcanin potrudio da im se ne sudi za organizovani kriminal iako su jedni drugima dodavali kandidate a i nezgodno je suditi onima od kojih je se dobio sudijski ispit/diploma/doktorat za ko zna koje sve funkcije. :ph34r:

#44 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 08 April 2009 - 06:31

Afera "Indeks": Opstrukcije kao diplome

J. ILIĆ, 06.04.2009 20:30:12 Ocena: 1.33 (Glasova: 6) Komentara: 2

PRED sudskim većem Okružnog suda u Smederevu u sredu bi trebalo da se nastavi suđenje profesorima optuženim za korupciju na Pravnom fakultetu. Proces je prekinut pre četiri meseca kada su advokati tražili izuzeće okružnog tužioca. Iako je "Indeks" zvanično otvoren u decembru 2008. godine, glavni pretres je samo formalno počeo, a suđenje otežu zahtevi advokata, ali i prezauzetost sudije.
Republički tužilac Slobodan Radovanović je u decembru prošle godine doneo rešenje o izuzeću smederevskog tužioca Zorana Antića u delu postupka protiv profesora Olivera Antića. Povod je javni protest tužilaca pozvanih na "Kopaoničku školu prirodnog prava" gde je trebalo da neki od optuženih profesora drže predavanja. To je tužioca Radovanovića ubedilo da postoji "mogućnost nepristrasnog postupanja tužilaštva".
Nezadovoljan odlukom, jedan od optuženih zatražio je čak izuzeće republičkog tužioca!
Reč je o svojevrsnoj opstrukciji jer, koliko znamo, u našoj praksi do sada nije zabeležen slučaj da neko traži izuzeće republičkog tužioca, kažu u smederevskom tužilaštvu.

Izvor: NOVOSTI

Edited by Giacomo, 08 April 2009 - 06:31.


#45 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 08 April 2009 - 08:11

Tu smo da vidimo da li ce poceti.

B92 Info Vesti Društvo

Afera "Indeks" na sudu - treći put

8. april 2009. | 08:26 | Izvor: Beta
Smederevo -- Suđenje optuženima za korupciju u aferi "Indeks" na više pravnih fakulteta u Srbiji trebalo bi da počne pred Okružnim sudom u Smederevu, iz trećeg pokušaja.


Studenti (Fonet, arhiva)
Odlaganja su usledila zbog zahteva za izuzećima tužilaca. Na optuženičkoj klupi su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

Profesori se terete da su za davanje pozitivnih ocena bez polaganja ispita primali od 500 do 1.000 evra, dok je tarifa za diplome lažnih pravnika iznosila od 12.000 do 16.000 evra.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.