Jump to content


Photo
- - - - -

KOJI ZAKON O SAOBRAĆAJU?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
170 replies to this topic

Poll: kakav nam zakon treba? (58 member(s) have cast votes)

ko treba da nam piše zakon?

  1. stručnjaci (43 votes [95.56%])

    Percentage of vote: 95.56%

  2. policajci (2 votes [4.44%])

    Percentage of vote: 4.44%

uporedio sam oba, bolji je

  1. stručni (39 votes [86.67%])

    Percentage of vote: 86.67%

  2. policijski (6 votes [13.33%])

    Percentage of vote: 13.33%

Vote Guests cannot vote

#46 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 10 December 2009 - 09:11

Srećan novi zakon. :)

Pristajem da budem među prvi žrtvama (mislim da nemam adekvatnu prvu pomoć), ali samo da vidim Srbende kako više ne telefoniraju sa, ako je moguće, po dva mobilna dok voze, babmuse koje zaustavljaju dok se baškare po žutoj traci ili one džibere koji blokiraju desnu traku paleći 4 žmigavca, ili taksiste koji pale svetla po danu koji od magle ili kiše nikad nije svanuo... :ph34r:

#47 Contractor

Contractor
  • Members
  • 22,737 posts

Posted 10 December 2009 - 09:37

Srećan novi zakon. :)

Pristajem da budem među prvi žrtvama (mislim da nemam adekvatnu prvu pomoć), ali samo da vidim Srbende kako više ne telefoniraju sa, ako je moguće, po dva mobilna dok voze, babmuse koje zaustavljaju dok se baškare po žutoj traci ili one džibere koji blokiraju desnu traku paleći 4 žmigavca, ili taksiste koji pale svetla po danu koji od magle ili kiše nikad nije svanuo... :ph34r:

Samo što su boldovane stavke i pre bile zabranjene, pa ih niko nije ni gledao. Isto kao što na 90% raskrsnica u Bgd-u bar jednom dnevno neko prodje na crveno.
Novi zakon, stari zakon, isto sranje, samo je pitanje primene. Bar sam ja pesimista, videćemo...

#48 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 10 December 2009 - 09:52

Da, represivni zakoni će da reše sve što ti misliš da treba, puna nam je prošlost takvih primera. A interesantan je i redosled, zakon koji će smanjiti korupciju i javnu potrošnju neće nikad stići na red a bitno je da se kazni sa 5k onaj ko vozi dete na biciklu ako to nije u specijalnom sedištu koje je pričvršćeno čvrstom vezom?! Valjda da nije na lastišu. Napravljen je zakon koji koji može da tumači kako ko hoće sa idejom da nesretnici sa decom na biciklu nose po džepovima petohiljadarke spremne za popunu budžeta.

#49 vivaldi

vivaldi
  • Members
  • 225 posts

Posted 10 December 2009 - 12:38

ima li gde da se procita ovaj zakon a ne da se o tome sta u njemu pise informisem iz novinskih i TV clanaka?

#50 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 10 December 2009 - 14:07

Zakon o bezbednosti saobracaja PDF

Lepo piše
На путу ван насеља возач не сме возилом да се креће брзином већом од:
101) 120 km/h на ауто-путу,
102) 100 km/h на мотопуту,
103) 80 km/h на осталим путевима.
На путу ван насеља возач не сме возилом да се креће брзином већом од брзине дозвољене саобраћајним знаком.

Edited by BlackDog, 10 December 2009 - 14:11.


#51 Bratanac

Bratanac
  • Members
  • 1,134 posts

Posted 10 December 2009 - 14:39

Kao neko ko je malo učestvovao u pripremi ekspertske verzije zakona u periodu od 2004. do 2006.godine, prosto sam zgrožen onim što je Srbiji nametnuto od strane Policije i što će građane Srbije opljačkati i napuniti džepove tajkunima, kako zbog obavezne kupovine dodatne nepotrebne opreme, tako i zbog obaveze potpune promene saobraćajne signalizacije.
Duh ekspertskog zakona je bio na zaštiti običnih vozača od bahatosti policije, nesavesnih vozača i nemarnih preduzeća koja održavaju putnu infrastrukturu. Kao takav, predlog zakona je prošao kroz Vladu i na kraju zaostao u MUP-u.
Posle 3 godine dobili smo nakaradnu verziju, kao plod političke trgovine, u kojoj su vozači ovce za šišanje, putari suvišni luksuz bez obaveza, a policajci BOGOVI koji puštaju kišu.
Neka nam je Bog na pomoći...

#52 Contractor

Contractor
  • Members
  • 22,737 posts

Posted 10 December 2009 - 15:33

Da li je ovo prvi "srećni dobitnik" koji će biti osudjen po novom?

Spoiler! --Click here to view--

Ovakve priče su potvrda onoga da je svejedno stari ili novi zakon, samo je bitno sprovoditi ga.

#53 Bratanac

Bratanac
  • Members
  • 1,134 posts

Posted 10 December 2009 - 16:33

Neće, udario ih u 23.50... Promašio za 10 minuta.

#54 Contractor

Contractor
  • Members
  • 22,737 posts

Posted 11 December 2009 - 09:58

Onda neka po starom odleži koju godinu, kao poslednji mohikanac. :ph34r:

#55 Bratanac

Bratanac
  • Members
  • 1,134 posts

Posted 13 December 2009 - 23:43

Baš me zanima koliko će ovaj da dobije i da li će poštovati zakon...
Izvor

#56 Amsterdamer

Amsterdamer
  • Members
  • 854 posts

Posted 14 December 2009 - 01:13

Baš me zanima koliko će ovaj da dobije i da li će poštovati zakon...
Izvor


Pandur , nema veze sto nije bio na duznosti + ta 2 promila alkohola u krvi.... ja bih ga poslao direktno na tih 60 dana u zatvor i jos bi dobio otkaz u policiji , cisto za primer kolegama i ostalim gradjanima. :ph34r:

#57 uncle_Junior

uncle_Junior
  • Members
  • 9 posts

Posted 14 December 2009 - 01:25

Prema članu 91 obaveza nošenja kacige ne postoji za bicikliste...jako bih voleo da me neko demantuje...

#58 teoNS

teoNS
  • Members
  • 4,663 posts

Posted 14 December 2009 - 01:57

Zakon je totalna paranoja.

#59 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 14 December 2009 - 02:58

Juče me drot upozorio da je kazna 5k zato što sam izašao iz automobila ali eto za sada samo opominje. A tražio mi dokumenta koja se nalaze u zadnjem džepu farmerki, moram da izadjem da bi ih izvadio. Da me ne kazni za nenošenje ausvajsa kao pre par nedelja kad sam se na brzinu presvukao pre polaska. Treba uvek da krenem pola sata ranije jer me svaki drugi dan zaustave da mrcvare, u bg ne smeju da prave zastoj, u provinciji ubiše. Treba sad nabubati čitavu knjižurinu punu (kvazi)pravnih smicalica napisanu radi davanja apsolutne vlasti policiji i pretvaranje svega toga u privrednu granu. Kao da se zakoni jedan za drugim prave u svrhu održavanja na vlasti pendrekom. Milošević je zbog takvih stvari umro na robiji. Glavna im je fora - tako je u evropi. Ono jedan deo jesu probrani retrogradni članovi kojekakvih evropskih zakona a ostatak dopisan i umiksovan prema udbaškim potrebama. To je jedino što smo preuzeli od evrope - kazne ali u skladu sa domaćim običajima za guliju ne za korumpirane vlasti. I baš me zanima šta će da rade kad ne budu mogli da naplate koliko su poželeli, u koje zatvore će da nas trpaju kad su i sada popunjeni sa 200% a lista čekanja na izvršenje izgleda ko kineski telefonski imenik. Jadni su to diktatori kad su polapali i pare za zidanje zatvora.

Edited by rory, 14 December 2009 - 03:19.


#60 gmhans

gmhans
  • Members
  • 85 posts

Posted 14 December 2009 - 08:59

Evo jednog primera, cisto da se zna sta moze da nas snadje. 10.-og dec., znaci prvog dana primene novog Zakona, panduri nahvatali kolegu, koji kao nije propustio pesaka na pesackom. A oni postavili mamac-zensku koja kao stoji blizu pesackog sa ukrstenim nogama i rukama u dzepovima, kao htela da predje... I kao oni se tu slucajno zatekli... Kolega pobesneo, i popio dve prijave! Jednostavno, sad mogu da ti natovare bilo sta i ne mozes im nista! Ali ovo sa pesacima je narocito kriticno, panduri cesto koriste ovu podvalu! Drugo, da li ja sad treba da otvaram originalan (Nemacki) komplet prve pomoci da prebrojavam zavoje... Mislim... Trece: sta im smetaju radar-detektori? Trebalo bi, eventualno, zabraniti samo ometace (jamere) radara. Cetvrto: cuvajte se ljudi zimskih guma, katastrofalno se ponasaju na mokrom kolovozu! I peto, po pitanju tehnickih pregleda za starija vozila: nije u redu da se tek tako svrstavaju u istu kategoriju perfektno ocuvan auto sa 50000 predjenih km, pa makar bio star i vise od 15 god. i neki krsh kome sve otpada sa 500 000 predjenih km! To nikako nemoze biti isto. No, kad su vec uvedena dva tehn. pregleda godisnje, cena treba da se prepolovi, ako je ovoj drzavi i policiji stvarno stalo do bezbednosti, a ne pukog otimanja para. No, kako stvari stoje, bice da su opredeljeni za ovu drugu varijantu, sto najbolje potvrdjuju sami panduri (saobr. patrole), koji uglavnom stoje na mestima gde ce najlakse nekog nahvatati za bilo kakav prekrsaj i izbiti mu novac iz novcanika, nego sto stvarno stoje tamo gde je ugrozena bezbednost. A, zaboravio sam da spomenem problem famoznih reflektujucih prsluka, koji su cist instrument sile, t.j. otimanja para. S druge strane, bili bi veoma korisni kad bi morali da ih nose bicilisti, kojih, n.pr. ovde u ravnici ima mnogo, jako mnogo, i vecina njih nema pojma o saobracaju, vozi neosvetljena, sece raskrsnice, skrece levo bez ikakvog respekta prema ostalim ucesnicima u saobracaju. Ako nekim cudom Demir Hadzic ovo procita, pitao bih ga da li je ikad vozio u nekom od Banatskih gradova sa puno bicikala, jer vidim da ima iskustva iz saobracaja iz mnogih gradova sveta... Mozda bi mogao da nam kaze i to, kako to da mobilni telefoni ometaju koncentraciju vozaca prilikom voznje samo dok su u ruci? Zar saamo telefoniranje, pa makar bilo i putem hands-free ili bluetooth dodataka, nije ozbiljno narausavanje koncentracije vozaca dok vozi. Da se stvarno vodilo racuna o bezbednosti saobracaja, telefoniranje bi bilo zabranjeno u bilo kom obliku, nego je i ovakvo polovicno resenje jos jedan u nizu dokaza da ovaj novi Zakon nikako ne opravdava svoje ime, odn. bezbednost je tu u drugom planu, a otimanje para od obicnog coveka i bezobzirnost policije su na prvom mestu.

Edited by gmhans, 14 December 2009 - 11:08.