Ćevapi
#1
Posted 21 September 2008 - 01:56
#2
Posted 21 September 2008 - 08:46
Kad se radi o bosanskim, onda je to cevap, ako su srbijanski - makedonski, onda su cevapcici. Meni je, licno, ova druga grupa draza.
#3
Posted 21 September 2008 - 09:49
Samo cekam da se Kinezi u Sarajevu jos malo oslobode i krenu s njihovim receptima balkanskih, mesnih specijaliteta. Pa ima da zatvore i Zelju i one ascinice.
#4
Posted 21 September 2008 - 10:00
#5
Posted 21 September 2008 - 10:10
Ama braco niste probali bugarske i rumunske cevape.Kod njih je jedan cevap kao dva nasa samo sto ja slabo varim one bugarske.Bog ce ga znati sta stavljaju u njih ali nakon sto ih pojedes dva dana to se motaju po stomaku.Ili je majoran ili je ovcetina ali zadnji put kada sam jeo samo sto nisam riknuo.Uvijek sam se smijao fami oko pravljenja cevapa. Niko ne zna kao u ovaj u Sarajevu, onaj u Banjaluci... Kad cuje covjek te lokalne mudrosere kako pricaju o cevapima, pomislio bi da je recept komplikovan kao formula za pravljenje atomske bombe. U Holandiji u mnogim prodavnicama mozes da kupis zamrznute cevape proizvedene u Holandiji, nista losije od bosanskih, makedonskih... Kakav udarac na balkanski ponos - cevape!
Samo cekam da se Kinezi u Sarajevu jos malo oslobode i krenu s njihovim receptima balkanskih, mesnih specijaliteta. Pa ima da zatvore i Zelju i one ascinice.
Kod Rumuna je najveci problem velicina jer kad porucis 20 komada dobijes pola kile mesa.
Ja inace kupijem neke koje prave Grci i skoro su identicni kao oni iz Srbije.Posto veceras imamo balkansku zurku verovatno ima da ih zderemo za dorucak
#6
Posted 21 September 2008 - 10:21
Niski cevap, e to je cevap, tj. kebab. Jedan u izduzenom somunu.
Jedino mi banjalucki, tj. blok cevapi nisu omiljeni.
#7
Posted 23 September 2008 - 00:39
"Kosovski cevap - nije najveci, al' je najukusniji."
Niski cevap, e to je cevap, tj. kebab. Jedan u izduzenom somunu.
Jedino mi banjalucki, tj. blok cevapi nisu omiljeni.
Tako ja otisao kod jarana na rostilj...on mi uvali oval sa sirovim mesom i kaze: de ti sad malo zamjesaj...
Poslje uzeo da ih izoblikuje i bacio na rostilj...ispali praaaavo dobri cevapi. Pitam ga: Koji je recept?
Mljevena govedina, so, crni biber, bijeli biber, mijesanje, ugalj i vatra...
I onda je ubacio somune u vodu od supe na tren...i onda ih izvadio i stavio da se malo ugriju preko cevapa...i to je bilo to...naj bolja gozba ikad...
Ili je jos nesto stavio, ili sam ja bio gladan...ili kompliciramo recepte za cevape...mozda je minimala zaista odgovor!
#8
Posted 23 September 2008 - 01:26
Jest to tacno za mudrosere i meni ide na zivce. I jeste tacno da u Holandiji mozes kupiti solidnu zamjenu za prave cevape. Ali cinjenica je buraz da su u cevapdzinici u Sarajevu, naravno sa somunom meni najbolji. Pravio sam ih i sam, pljeskavice pogotovo, ali nije to to, iako je raja falila moj rostilj. Uvjek nesto fali. Jbg. kako dobit da su gumenasti, a da ih mozes normalno zvakat?
@ Flopnik
Jednako vazno za dobar cevap(cic) je da smjesa odstoji cijeli dan u frizideru, da odradi. Ali kao sto vec rekoh sve ja to ispostujem pa opet ni nalik na onaj sarajevski.
#9
Posted 23 September 2008 - 01:39
#10
Posted 23 September 2008 - 02:19
#11
Posted 23 September 2008 - 02:32
Moguce ali ne bih bas garantovao.Jeo u onim malim cevabdzinicama na Bascarsiji i nekako mi mnogo socni ako su iskljucivo juneci.Dobro sad sviljsko nije po religiji ali brate nije ni pivo koje se ljustilo samo takoMislim da u sarajevskim nema krmetine.
#12
Posted 23 September 2008 - 02:52
#13
Posted 23 September 2008 - 03:59
@ U prolazu
Jest to tacno za mudrosere i meni ide na zivce. I jeste tacno da u Holandiji mozes kupiti solidnu zamjenu za prave cevape. Ali cinjenica je buraz da su u cevapdzinici u Sarajevu, naravno sa somunom meni najbolji. Pravio sam ih i sam, pljeskavice pogotovo, ali nije to to, iako je raja falila moj rostilj. Uvjek nesto fali. Jbg. kako dobit da su gumenasti, a da ih mozes normalno zvakat?
Ma sve to stoji, ali je mnogo toga i stvar navike, emocija, psihologije; nemoj da iskljucujes da bi se meni mozda tvoji cevapi vise dopali nego sarajevski. Slicno je i sa drugim "kod nas" stvarima. Ne moze me niko ubjediti da smo mi bili, eto, najsretniji na zemlji kad je Bog udjeljivao i rasporedjivao, pa sad kod nas raste najbolje voce i povrce ("nema nigdje onog naseg paradajiza"), uzgajaju se zivotinje sa najkvalitetnijim mesom ("jagnjetina kod Gojka u Jablanici ili Maksumica u Konjicu"), a vrhunski cevapi se, zbog jos nerazjasnjenih okolnosti, mogu praviti samo u Sarajevu i Banjaluci.
Moj prof biologije je jednom raspametio tree huggere kad je tvrdio da je organic voce istog ukusa kao i obicno. Nisu mu vjerovali dok im to nije dokazao najobicnijim eksperimentom, tako sto im je jednostavno dao da probaju i pogode koje je organic, a koje nije.
Sto se tice teme, ne znam koji su najbolji, jeo sam svugdje i dobre i lose, a najbolje, dakle one koji su mu se najvise dopali - u Novom Sadu.
#14
Posted 23 September 2008 - 04:25
E jebi ga ti si barem jeo kod nas a ja patim za Rumunskim.Kod Rumuna brate svaki cevap kao osrednja kobasica pa kad porucis 10 komada znas sta jedes.Uzgred sve to sto mi zovemo nasa stvar je tursko a i oni ga nasledili od Arapa.Doduse nema svinjskog i piva u kombinaciji ali i Arapi nisu sto su nekada bili.Barem 80tih u Beogradu su nakon par meseci gulili svinjetinu i Lincuru u studentskim menzama.Onda se vrate sa ekskurzije iz Sarejeva pa pricaju kako ljudi pravo iz dzamije odu na pivo ili brlju na Bashcarshiji.E bash smo bili strava zemlja...Sto se tice teme, ne znam koji su najbolji, jeo sam svugdje i dobre i lose, a najbolje, dakle one koji su mu se najvise dopali - u Novom Sadu.
Edited by MAGRIPA65, 23 September 2008 - 04:56.
#15
Posted 23 September 2008 - 08:23