Jump to content


Photo
- - - - -

Da li su pravoslavci vernici


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
67 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 07 January 2008 - 12:32

Da li je i koliko Srbija religiozna
7. januar 2008. | 10:35 | Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji se stiče utisak da je poslednjih 15-ak godina u toku prava renesansa religioznosti, ali je duboko religioznih malo.

Poštuju se i obeležavaju verski praznici, grade se hramovi, veronauka je uvedena u škole. Prema poslednjem popisu iz 2002, čak 95 odsto građana se izjasnilo da su vernici. Bez obzira na izjašnjavanje građana i druge vidljive pokazatelje, sociolozi religije smatraju da se ne može tek tako zaključiti da su građani Srbije duboko religiozni.

Naime, izjašnjavanje prilikom popisa, prema kome je čak 95 odsto građana religiozno, ustvari ne govori gotovo ništa o religioznosti, kaže sociologinja Zorica Kuburić.

"To nije prava religioznost, to je samo konfesionalno deklarisanje. Nisu se više deklarisali da su ateisti, kao što je to bilo poželjno u prethodnom periodu, već su se deklarisali po konfesionalnoj pripadnosti religiji u kojoj su rođeni", kaže ona.

"To još uvek ne znači da su oni u isto vreme i religiozni, već je tu reč o jednom pripadanju, o identitetu", kaže ona.

I sociolog Mirko Blagojević se slaže da je taj indikator nepouzdan - biti vernik znači verovati u boga i pridržavati se određenog učenja, a istraživanja pokazuju da pravih vernika ima znatno manje.

"Podaci iz više istraživanja se mogu uopštiti na taj način da se može reći da sebe kao religiozne ljude doživljava od 60 do 65 posto ispitane populacije. Nešto preko polovine ispitane populacije izjavljuje da veruje u boga", kaže on.

"Podaci o ispunjenju crkvenih obaveza i dužnosti pokazuju da su postoci praktikovanja ipak manji nego kod indikatora tradicionalne vezanosti za religiju i crkvu", navodi on.

"Pobožnih vernika, koji ispunjavaju sve svoje verske dužnosti i javno izražavaju svoju pobožnost, je višestruko manje i sigurno samo koji procenat ukupnog stanovništva", kaže on.

Ni široko rasprostranjeno slavljenje verskih praznika nije znak prave religioznosti, kaže Zorica Kuburić.

"Pitanje pridržavanja verskih običaja i slava i slavlja pripada jednoj potrebi ritualizacije i strukturisanja celokupnog života", kaže ona.

"Sve to nije toliko povezano s religioznošću koliko sa jednom vrstom zajedništva u okviru nacije", objašnjava ona.

"A religioznost je nešto što je čovekov svakodnevni doživljaj ogovornosto pred bogom i pravi vernici ne upadaju u euforiju slavlja, oni se čak povlače u tom periodu, jer se tu ne ispoljava toliko religiznost koliko potrošački mentalitet i nešto što nema veze s religijom", kaže ona.

Građani u raznim anketama uvek ističu da su religiozni i da slave verske praznike, ali je primetna i nesigurnost oko smisla i značenja tih praznika.

Iako u Srbiji, kao i u svim bivšim komunističkim zemljama, dolazi do obnove religioznosti, treba razlikovati deklarativnu religioznost, koja više ima veze sa nacionalnom pripadnošću i obnovom tradicionalnih vrednosti, i pravu religioznost, koja se ogleda kroz strogo pridržavanje verskog učenja, napominju sociolozi.

Bez obzira na 95 odsto vernika prema popisu, religioznih u Srbiji, prema svim istraživanjima, ima mnogostruko manje.






Uz drasticni porast kicerajske "religioznosti" svi smo svesni toliko ozbiljnih prekrsaja etickog kodeksa, kakav nije bio vidjen u vreme oficijelnog ateistickog drustva. Vrlo cesto, religioznost se ispoljava ogromnim krstacama na silikonskim "plucima" sponzorusa i s prsta debelim zlatnim lancima oko bikovskih vratova, na kojima visi krst veci od vladicanskog.
Pseudoreligiozni kiceraj usao je i u javni i politicki zivot. Gradska slava Beograda izraz je najgoreg moguceg kiceraja, sa litijom, koji moze samo da vredja nepravoslavce i ateiste. Kojekakve partijske slave, osvecenje najrazlicitijih prostora, ukljucujuci tu i ambasadu u Vasingtonu, ambasadu jedne sekularne drzave (bar na papiru), s jedne strane, uvreda su zdrave pameti, a s druge, zloupotreba vere u politicke svrhe.
Bljutava izjava ministra - lopova, kako ga o njegovoj kriminalnoj proslosti pitaju "a Hilandar gori" ili premijera da se nesto "na slavi ne pita" izraz su bezobrazluka i anticivilizacijskog odnosa javnih sluzbenika, placenih nasim novcem. Isto vazi i za zloupotrebe polozaja premijera prilikom odlaska u Hilandar. Predsednik republike odlazi u Moskvu, gde posecuje moskovskog patrijarha (sic!), ali ga zato ruska "nomenklatura" prima na najnizem mogucem nivou.
Cak i arhijerarsi SPC pokazuju jasno neverovanje u osnovna nacela vere, koju bi trebalo da predstavljaju. Mitropoliti Amfilohije i Jovan potonuli su najdublje u politicke spletke, kao i neki episkopi (Artemije, Atanasije, Irinej itd.). Treba li da verujemo da je lopurda, lazov i krivokletnik Filaret, episkop milesevski, religiozan? Ili pedofil Pahomije, krivokletnik (lazno svedoceci na sudu o vlastitoj homoseksualnoj pedofiliji)?
Sam patrijarh Pavle, koji se, po svemu sudeci, sprema da uskoro pogleda bozje lice, morace mnogosta o zlima crkve kojoj je bio na celu da polozi racune.
S druge strane, sasvim sigurno da mnogi od nas znaju tihe, mirne i dobre ljude u nasem okruzenju, dobre rodjake, komsije, prijatelje i poznanike, za koje je njihova vera neko sasvim licno, intimno iskustvo, i koji zive u skladu sa svojom verom - casno i posteno.
Zasto se u periodu privatizacije vrlo cesto religioznost izrodila u svoju suprotnost i u travestiju?

Edited by vladan, 07 January 2008 - 12:38.


#2 ghost_dog

ghost_dog
  • Members
  • 486 posts

Posted 07 January 2008 - 21:13

Jesi li olaksao dusu na Bozic?
Bravo.

#3 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 07 January 2008 - 23:34

Jesi li olaksao dusu na Bozic?
Bravo.




Kakve veze ima da li je on olaksao dusu na Bozic?
On je otvorio topik i on nije ono o cemu se raspravlja.

Inace, bravo za temu. Nemam sta da dodam sem da pokusam da odgovorim na pitanje: Zasto se u periodu privatizacije vrlo cesto religioznost izrodila u svoju suprotnost i u travestiju?
Mozda zato sto je to sada (religioznost) nesto novo, neka nova nada, posle sumornih godina. Decenijama je sputavana, i sada nailazi na plodno tle. Naravno, pogresna religioznost, tzv. "kic-religija", gde je najvaznije kad je koja slava (inace nevazna stvar), kako se krsti i ostale nebuloze, a sustina se preskace.
Sve u svemu, proci ce i to, i postace privatna stvar pojedinca, sto i treba da bude.

#4 LogicLevel

LogicLevel
  • Members
  • 770 posts

Posted 08 January 2008 - 00:32

Wow, otkrili ste toplu vodu.

Povrsna religija i vernici-hipokrite...hm, pa to je, sta, samo slucaj sa 90% vernika 90% religija?

#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 January 2008 - 01:16

...

Danas gledam TV, reportaza o bozicnoj molitvni u crkvi sv. Save u Juznoj Mitrovici.
Prvo kao neki pokusaji otvaranja kapije (na katancu), pa ljuljanje ograde, pa onda unutrasnjost crkve i popa koji drzi govor.

Nesto nisam video da su "osvestali oskrnavljen hram". Pa sad, znajuci makar nesto, pomislih, - ovo nije ni prema nekim elementarnim crkvenim pravilima. Ni antimnis / casna trpeza? Pade mi na pamet - da mozda popa nije vojni svestenik pa ima sve "instant / rasklopivo / sto radi po svim vremenskim uslovima"? Nesto kao all-around?

A i onaj nesretni, egzaltirani, polu_histericni svet na rubu da odlepi - nesto baza po zgaristu, ljubi cadjave zidove. Pomislih - to taman toliko vredi, u nekom tvom umisljenom sistemu vrednosti, - kao da ljubis cadjavi zid izgorele hale fabrike "Grmec".

Tako, - jedna niska i neodgovorna manipulacija tuznim likovima koje je neko drugi gurnuo u nesrecu.
(Doduse, nisu ni ti nesretnici tako bezazleni. Na mitingu sa Mrkonjicem u nekoj drljavoj sali - pa skoro da su se ponasali kao u '96. Pa mi proleti kroz glavu - a sta bih pomislio da sam Albanac?)

Secam se pre nekog vremena da sam ne verujuci svojim usima cuo od neke profesorske likinje sa BU kako je ona - "pravoslavni ateista", tj. nije vernik - no praznuje!

Crnohumorno govoreci ona promovise stav "siromasne crkve" - peremo se u lavoru. "Od nekle i - do nekle".
Izvinite, a kako perete " nekle"?

Svako neodgovorno poigravanje sa nekim realnim pitanjima / problemima, svako minimiziranje nekog licnog istinskog, osmisljenog angazmana, - samo dovodi do urusavanja principa / pojmova, a samim tim i do potpunog besmisla. Ne moze Pi biti 3,13 ili 3,15 - ili kako neko licno odredi.
Ili jesi - ili nisi. Ako nisi, pa boje je da cutis, da se ne brukas. Vise ces se obrukati jadnim podilazenjem, nego tvrdim: NE.
No, za to treba imati kapacitet. Nija ona S. Dowkins.

Tako da je odgovor na pitanje startera topica vise nego pesimistican.
Neke istinske pojave se ove zamenjuju najnizim, najprimitivnijim i neodgovornim quasi_religijskim glumatanjem.

Tipa, jes, da sam akademski slikar, ljubitelj apstrakcija, - no mogu ti naslikam ikonu sa porodicnim svecem.
Za evrice ... Jeftino ... Na odlozeno.

...

#6 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 08 January 2008 - 01:50

Povrsna religija i vernici-hipokrite...hm, pa to je, sta, samo slucaj sa 90% vernika 90% religija?

Ti to kazes kao da je to nesto lose... od vernika, povrsni i isfolirani prave najmanje stete, tako da bi ih trebalo u tome podrzavati.

#7 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 08 January 2008 - 12:32

Ti to kazes kao da je to nesto lose... od vernika, povrsni i isfolirani prave najmanje stete, tako da bi ih trebalo u tome podrzavati.

Ovo je, naravno, tacno, ali uz jedan izuzetak: Tamo gde je religija nacionalizam, kao sto je to u Srbiji, nedostatak religijske kocnice od tog nacionalizma pravi ogoljeni sovinizam - opet, kao sto je to u Srbiji.
Zato najveci broj arhijerarha SPC i nisu, po svemu sudeci, religiozni (verujuci) intimno u dusi, ali jesu sovinisti i klerofasisti.

#8 ghost_dog

ghost_dog
  • Members
  • 486 posts

Posted 08 January 2008 - 13:38

Ovo je, naravno, tacno, ali uz jedan izuzetak: Tamo gde je religija nacionalizam, kao sto je to u Srbiji, nedostatak religijske kocnice od tog nacionalizma pravi ogoljeni sovinizam - opet, kao sto je to u Srbiji.
Zato najveci broj arhijerarha SPC i nisu, po svemu sudeci, religiozni (verujuci) intimno u dusi, ali jesu sovinisti i klerofasisti.


:rolleyes:

Pa kada bi kojim slucajem nestalo Srbije i SPC, ti bi umro u roku od minut. Jel' tebe samo mrznja odrzava u zivotu ili mozda i volis nesto? Religija u Srbiji nacionalizam? Mislim, sada si nadmasio samog sebe. Cestitam.

#9 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 08 January 2008 - 13:57

Pa kada bi kojim slucajem nestalo Srbije i SPC, ti bi umro u roku od minut. Jel' tebe samo mrznja odrzava u zivotu ili mozda i volis nesto? Religija u Srbiji nacionalizam? Mislim, sada si nadmasio samog sebe. Cestitam.


Zar je već opet pun mesec, pa ovo počelo zavijati?! :rolleyes:

#10 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 08 January 2008 - 14:04

:rolleyes:

Pa kada bi kojim slucajem nestalo Srbije i SPC, ti bi umro u roku od minut. Jel' tebe samo mrznja odrzava u zivotu ili mozda i volis nesto? Religija u Srbiji nacionalizam? Mislim, sada si nadmasio samog sebe. Cestitam.



A sto ti stavljas znak jednakosti izmedju Srbije i SPC? Zar te nisu ucili da su to odvojene stvari u 21. veku?

Drugo, ako neko kritikuje SPC, to ne znaci da on ista "mrzi". Razumes? Moras da prihvatis da ne vole svi ljudi SPC a da to ne znaci da je oni "mrze".

"Religija" u srbiji JESTE nacionalizam. I ne postoji prava religija u Srbiji, sem one koju propagiraju oficiri SPC, a ona je nacionalizam. Umesto da se bave hriscanstvom, sto na prvi pogled izgleda da treda da se bave, oficiri SPC se bave drzavom, Kosovom, nacijom, politikom...

#11 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 08 January 2008 - 14:08

:rolleyes:

Pa kada bi kojim slucajem nestalo Srbije i SPC, ti bi umro u roku od minut. Jel' tebe samo mrznja odrzava u zivotu ili mozda i volis nesto? Religija u Srbiji nacionalizam? Mislim, sada si nadmasio samog sebe. Cestitam.

da, a pojava ima i svoje ime, etnofiletizam, a zvanična crkvena doktrina* to osuđuje


* mislim na hrišćanstvo, ne na savremeni etno-paganski mutljag srpske pravoslavne crkve

#12 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 08 January 2008 - 14:11

savremeni etno-paganski mutljag srpske pravoslavne crkve



:rolleyes:
Bullseye.

Nema se vise sta dodati.

#13 ghost_dog

ghost_dog
  • Members
  • 486 posts

Posted 08 January 2008 - 14:15

A sto ti stavljas znak jednakosti izmedju Srbije i SPC? Zar te nisu ucili da su to odvojene stvari u 21. veku?

Drugo, ako neko kritikuje SPC, to ne znaci da on ista "mrzi". Razumes? Moras da prihvatis da ne vole svi ljudi SPC a da to ne znaci da je oni "mrze".

"Religija" u srbiji JESTE nacionalizam. I ne postoji prava religija u Srbiji, sem one koju propagiraju oficiri SPC, a ona je nacionalizam. Umesto da se bave hriscanstvom, sto na prvi pogled izgleda da treda da se bave, oficiri SPC se bave drzavom, Kosovom, nacijom, politikom...


Ne stavljam znak jednakosti, vec sam to rekoa zbog njegovih postova na ostalim topic-ima.

Drugo: On ne zna da kritikuje. Ili jednostavno to nece da radi. On mrzi sve sto ima ikakve veze sa SPC, pa ukoliko i kritikuje, to radi sa neskrivenom mrznjom.

A da se razumemo, ni ti nisi daleko od njega.

#14 vaskoliki

vaskoliki
  • Banned
  • 34 posts

Posted 08 January 2008 - 14:37

Drugo: On ne zna da kritikuje. Ili jednostavno to nece da radi. On mrzi sve sto ima ikakve veze sa SPC, pa ukoliko i kritikuje, to radi sa neskrivenom mrznjom.


retko ko ovde zna da kritikuje

Oni koji to i znaju veoma brzo budu banovani!

#15 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 08 January 2008 - 15:35

Ne stavljam znak jednakosti, vec sam to rekoa zbog njegovih postova na ostalim topic-ima.



Ja mislim da ipak stavljas znak jednakosti.


Drugo: On ne zna da kritikuje. Ili jednostavno to nece da radi. On mrzi sve sto ima ikakve veze sa SPC, pa ukoliko i kritikuje, to radi sa neskrivenom mrznjom.



Ipak zna da kritikuje.
Ti si taj koji imas problem sa prihvatanjem kritike. Tebi je kritika isto sto i "mrznja". A to jednostavno nije tacno.
Prihvati da postoje ljudi koji kritikuju a ne "mrze". Nije svaka kritika "mrznja".


A da se razumemo, ni ti nisi daleko od njega.


Ne razumemo se.