Jump to content


Photo
- - - - -

Ski skokovi


  • Please log in to reply
2083 replies to this topic

#1981 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 01 January 2019 - 15:26

Braca Prevc se vracaju u Sloveniju. Propast
  • 0

#1982 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 01 January 2019 - 15:53

Jos jedna tesna pobeda za Kobajasija.


  • 0

#1983 Shunsuke Nakamura

Shunsuke Nakamura
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 01 January 2019 - 15:54

Kobajasi ponovo prvi, iako je Ajzenbihler imao oba duza skoka. Kubacki treci, Kudelka ostao bez postolja.

Kobajasi dvije pobjede, ali samo 2.3 boda prednosti u ukupnom plasmanu. Sve je otvoreno, ako ce Ajzenbihler prenijeti ovakvu formu i u Austriji.

Edited by Shunsuke Nakamura, 01 January 2019 - 15:57.

  • 0

#1984 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 01 January 2019 - 19:50

Mnogo me nerviraju ti osrednji nemacki i austrijski skakaci koji polude na turneji.

 

Bar Austrijanaca nema na mapi, posle milion godina nece niko da bude u top 10.

Timi je nas klupski kolega... :D SSK  BTC Ljubno je vec drugu-trecu sezonu dominantan klub u Sloveniji.

 

 

Inace ovo je tacno, pocev od Ditarta i nekih drugih, uvek se desava da neki srecnik iskoristi odustvo forme i inspiracije favorita. Posteno bi bilo da mladi Kobajasi vrati sjaj japanskom skakanju osvajanjem NT, ali je isto tako steta sto zaista gledamo mali broj favorita u borbi titulu, da ne pominjem imena, nedostaje ozbiljno uzbudjenje iako su oba takmicenja bila jako kvalitetna.

 

Ako se prati forma pojedinih skakaca primetno je da neki do nje dolaze sada na turneji, pa cak i Aman pokazuje bolje rezultate nego ranije.

 

Austrija vec drugu sezonu ima ozbiljan problem da sastavi jak tim, dok Poljaci nakon uspeha iz prosle nastavljaju dominaciju u svetskom vrhu i zaista je to impresivno za ovu naciju, da dobiju takva tri skakaca kao nekad Finska, Nemacka ili Austrija.

 

Turneja se seli u Austriju, Inzbruk i Bisofshofen.

Attached Files


Edited by Janne240, 01 January 2019 - 19:55.

  • 0

#1985 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 01 January 2019 - 20:56

Poredak na Turneji

Attached Files


Edited by Janne240, 01 January 2019 - 21:01.

  • 0

#1986 Shunsuke Nakamura

Shunsuke Nakamura
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 01 January 2019 - 21:52

Ajzenbihler skace vrhunski, ali najvece iznenadjenje mi je Koudelka.
  • 0

#1987 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 02 January 2019 - 02:58

Meni nikad nije iznenadjenje rekonvalescent na turneji, posle Kasaija ne moze ni da bude. Kudelka realno ima kvalitet, Aman je jedan od najboljih u 21. veku i neverovatno je da nema turneju, od njega ocekujem jos bolje rezultate u Austriji.


  • 0

#1988 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 02 January 2019 - 14:57

Kasai damfuje na zacelju, da li polako upada u sindrom velikih skakaca koji pokazuju "zamor materijala" (Peterka, Smit,Hautameki, Ahonen itd) koji polako "drsaju" svoju karijeru, anemičnim i istim skokovima? Nadam se da ne, iako je uveliko veteran, Kasai ima neku spontanost i želju da skače bez obzira na rezultat i to ga drži u poredjenju sa drugim iskusnijim skakačima koji pokazuju odsustvo volje i kojima ponekad nedostaje malo sreće da se povrate u dobru formu.

 

Ne bih voleo da na kraju sezone ostanemo bez Kasaija, možda i Prevca, Frojnda? Preveliki je odliv tih kvalitetnih skakača iz svetskog kupa poslednjih godina, bez obzira što dolaze mladi skakači nisu svi ni podjednako talentovani ni sposobni da budu kvalitet duži niz sezona. (setimo se Bijeguna, Hvale i jos nekih drugih mladih skakaca).


  • 0

#1989 Shunsuke Nakamura

Shunsuke Nakamura
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 02 January 2019 - 15:02

Sta je sa Slirijem? Negdje sam procitao da ima nekih psihickih problema.

On je kao mlad postigao dosta, i onda vjerujem da mu je falilo motiva da nastavi sa uspjesima.
  • 0

#1990 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 02 January 2019 - 15:36

...negde si procitao da ima psihickih problema? Ne znam stvarno koliko covek može da ovo razume, objasni ili tačno poveže a da ne pita samog Šlirija. Msm da ih nema, osim možda nekih drugih.

 

Nije mu falilo motiva, očigledno da ima želju da postigne isti nivo, ali to ide mnogo teže kad jednom uspeš, ne samo njemu, svima u svakom sportu, može generalno da se kaže. Retki su dominatori poput Šumahera ili nekih drugih recimo Mančestera ili Barselone (i uvek je u pitanju šta je tu zapravo razlog).

 

Šliri je sigurno izuzetan skakač, ja nisam naravno od onih koji imaju velike simpatije prema njemu, mada cenim da je to što je postigao od 2007. kada se pojavio na letnjem Gran Priju do neke 2013.i poslednjeg osvajanja Svetskog kupa i Turneje, zapravo period njegove izražene psihofizičke moći i odličnog tehničkog i stručnog rada sa Pointnerom i možda još nekim trenerima za koje ne znam koji su.

 

Njegov streloviti uspeh bacio je u senku dotadašnje asove poput Mališa, Ahonena, Jande i drugih...a neutaživa želja da ruši rekorde naročito taj Nikenenov, izgleda da je bila neki glavni cilj njegove sportske motivacije. Postao je velika zvezda ne samo u Austriji a pričalo se da ima dosta novca i neke druge hobije, poput fotografije.

 

Imao sam u par slučajeva mogućnost da ga vidim uživo ali nisam baš fan koji je želeo i njegove fotke i potpise, osim što sam mu naravno poželeo sportsku sreću i dobre rezultate (bilo je to na Planici u periodu dobrih okršaja sa SImonom Amanom, Jakobsenom, Harijem Olijem itd). Nije mi se dopadala njegova arogancija svakako primetna.

 

Povrede nakon Olimpijade u Sočiju i povratak u Svetski kup, dosta su izbacili iz sedla Šlirencauera i uopste povrede se navode kao glavni razlog za promenu forme i pad kod mnogih drugih (Larinto, Vasiljev, Frojnd...) ali nemaju svi isti odnos i ne prodju svi tako da im povreda predstavlja veci problem kasnije. Izrazit primer je Kamil Stoh koji se nakon povrede vratio jos jaci u Svetski kup i prosla sezona je bila pravi dokaz i vrhunac sportske moci Kamila Stoha koji je dugo najavljivan kao naslednik Adama Malisa i u tom smislu i jeste naslednik i po nekim rezultatima cak i bolji od Adama Malisa. Kod njega su se ocito poklopile neke stvari i zrelost i konstelacija takmicara u Svetskom kupu i naravno forma odnosno optimalni skakacki periodi kada može da postigne maksimalne rezultate.

 

Šliri je pak mnogo ležernije shvatio svoju popularnost i nakon povrede njegovi skokovi su više neko eksperimentisanje s manjkom sreće i čini se da utiče kod njega nedostatak dobrog rezultata za hvatanje priključka svetskom vrhu. U tom smislu može da se govori o nekoj psihičkoj slabosti.

 

Generalno je ozbiljno pitanje uzeti u obzir te faktore, važnost uspeha, spremnost takmičara, zrelost i mogućnost adaptacije na povratku u svetski kup i uporediti vitalnost i spremnost takmičara da se nakon neuspeha i gubitka motiva, vrate na put trijumfa i pobeda.

 

Slične probleme ima i Štefan Kraft aktuelni rekorder u dužni letova, ne tako davno osvajač Kristalnog globusa i medalja sa OI itd itd...

On je još uvek mlad i naravno jako dobar i talentovan skakač da bi mogao da se ove sezone za razliku od Šlirija uključi u borbu za poziciju br. 1 u Svetskom kupu.

 

Izgleda da je najbolje skakati neopterećen ciljevima i pritiskom koliko god je to moguće, što spremniji i uz nešto sreće bez povreda, kako bi se u Sv kupu ostalo u vrhu.

 

Trenutno gledamo sezonu gde dominira jedan mladi skakač, uz relativno slabu konkurenciju nekih iskusnijih prosečnih skakača, dok su prava imena rasuta daleko od vrha u različitim problemima.

 

Najavio sam dobru sezonu, medjutim nisam kao i obično dobar prognozer.

 

Imam blagih simpatija prema Kobajašiju, dobro je za renesansu japanskog skakanja da posle Itoa i Kasaija, a negde su se izgubili Takeuči i Tošimoto, dobijamo novog mladog skakača koji lako dolazi do pobeda.

 

Ne verujem da će još dugo biti usamljen u toj poziciji a šta će biti kasnije ne znam, nadam se da neće završiti u par sezona.


  • 1

#1991 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 02 January 2019 - 15:59

Ahonen je recimo imao nekih 13 sezona u vrhu svetskog kupa sto znači da je završavao na podijumu u završnici svetskog kupa. Mislim i tvrdim da je to ubedljivo najkonzistentniji skakač u istoriji sv. kupa koji se skače od 80tih naovamo, jer i broj podijuma u pojedinačnim takmičenjima i broj podijuma na kraju sezone )otprilike dovoljan kada da se govori o prosečnoj zastupljenosti 8/13 sezona u vrhu). (Nebitan podatak je da je skakao skoro 25 sezona, odnosno taj podatak ne umanjuje konzistentnost ovog parametra, već može samo da doda ta je uz Kasaija najdugovečniji u ovom sportu, s obzirom da se triput penzionisao i da je prvi put napustio Sv kup 2008/9, neposredno sezonu nakon trećeg mesta na SP u letovima u Oberzdorfu).

 

Tvrdim da je ovo notorna činjenica, obavezna da se zna za svakog ko je iole pratio ili tek počinje da prati ovaj sport.

 

Takodje tvrdim da ne postoji jedinstven kriterijum i da se ne može tvrditi ko je najbolji skakač svih vremena ali da postoji zaista ozbiljna kategorizacija i uporedjenje parametara shodno broju takmičenja, medaljama, nastupima i slično moglo bi da se utvrdi. Ipak po mom mišljenju bolje je da kada govorimo o najboljim skakačima svih vremena govorimo ipak kroz rangove (dakle broj medalja na različitim šampionatima npr 4 ranga NT, SP, SK, OI ) ali i da tu treba istaći zašto je neko od njih poseban i zaslužuje naziv legende,i da barem deset skakača zaslužuje naziv najboljih odnosno pripadnosti tom Hall of Fame-u.


  • 0

#1992 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 02 January 2019 - 16:12

Ahonen je svakako jedan od najkonzistentnijih skakaca ikad, ali mislim da podatak da je skakao 25 sezona nije nebitan, on je iz mog ugla okrnio svoju zaostavstinu u poslednjem povratku.


  • 0

#1993 Shunsuke Nakamura

Shunsuke Nakamura
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 02 January 2019 - 16:13

@ Janne

Nijesam ni ja nikad bio fan Slirija, ali mora se priznati da je bio izvanredan skakac. On je sa 17-18 godina poceo da osvaja medalje na najvecim takmicenjima, sto je bas rijedak slucaj u ovom sportu. Imao je potencijal da bude jedan od najvecih u istoriji.

Ovo za pshicke probleme sam procitao na nekim komentarima, moguce da nije tacno.

Inace, sta mislis o Forfangu? Gledao sam neke njegove nastupe dok je jos bio junior, mislim da ima ogroman potencijal, vjerujem da moze da bude najbolji jednog dana.

Edited by Shunsuke Nakamura, 02 January 2019 - 16:16.

  • 0

#1994 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 02 January 2019 - 16:25

Sliri je bio recimo 5 sezona u vrhu svetskog kupa od 2007-2013. Njegova licna statistika je 53 pobede u karijeri, 13 pobeda u sezoni sto je posle Ahonenovih 12 bilo najvise (15 ima Prevc), a 6 consecutive wins, pobeda u nizu, poput Morgija, Hautamekija i Jannea. Ima 88 podijuma 2 titule Sv. kupa, 2 titule 4 skakaonice, 3 titule pobednika sv.kupa u letovima, 1 individualno zlato sa SP u Oslu 1 timsko, a ukupno 6 zlata 5 srebra i 1 bronzu, a jednom je bio pobednik SP u letovima 2008. u Oberzdorfu odnosno 2010 je bio srebrni na Planici kad je Aman dobio, a 2012. dobio je Kranjec. Ukupno ima 19 medalja u karijeri. Ahonen ima 22 medalje (bez individualnih sa Olimpijada).

 

Kog zanimaju i ima vremena da se pozabavi interesatnostima iz statistike neka koristi sajt Berkučija. Predlažem da sam malo istražuje...FIS-ov ili Vikipediju.

 

https://berkutschi.c.../men/wc_winners

 

Malis recimo ima cak 4 titule pobednika SV.kupa- najvise, 39 pobeda, 92 podijuma, ali samo jednu turneju i tek 10 medalja ukupno. Ti uporedni podaci se nalaze na Wikipediji.

 

Pisao sam ranije o tome, pa ko je zainteresovan može i sam da napravi poredjenja ili da pita.


Edited by Janne240, 02 January 2019 - 16:50.

  • 0

#1995 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 02 January 2019 - 16:30

Ahonen je svakako jedan od najkonzistentnijih skakaca ikad, ali mislim da podatak da je skakao 25 sezona nije nebitan, on je iz mog ugla okrnio svoju zaostavstinu u poslednjem povratku.

Po meni uopste nije, ja to nikako ne gledam na taj nacin.

 

Ahonen je trajao bez ocigledno jakih takmicarskih motiva u SKupu s tim se i povukao u martu 2008. to pamtim kao sada

 

 Njegovo otaljavanje me je svakako nerviralo jer bljesne na mah a onda cuti (Novogodisnja turneja 2010 uoci Vistlera, Titiz Nojstad uoci Socija), imao je sve vreme ovog sveta da se naostri za makar jednu od tri olimpijade koje je nakon toga skakao (Vistler, tu je bio cak 4. na maloj), Soci (gde je samo to i skakako) i Pjongcang prosle sezone.

 

Duboko sam ubedjen da je želeo da dominira nakon prvog povratka mogao je možda ne sa lakoćom jer je došlo puno dobrih skakača ali sa iskustvom i jasnim ciljevima bio bi u vrhu još pet sezona. Definitivno, mentalni pristup i stav su omekšali.

 

Ovako svodilo se na priče o krizi u Finskom skakanju i reklamiranju dragster rejsinga koji je go kurac od sporta.


  • 0