Jump to content


Photo
- - - - -

Kakvo je stanje nauke u Srbiji?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
30 replies to this topic

#31 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 21 April 2009 - 19:29

Sramota je sto nema para za naucnike, a ima za savetnike i pomocnike zamenika sefova kabineta, ali sta ce Srbiji 6 hiljada naucnika? Gde su rezultati njihovog rada?

Broj naucnika u Srbiji je SKORO TROSTRUKO MANJI u odnosu na broj stanovnika od proseka EU. Aman, pa to cak i ministarstvo, doduse vrlo nevoljno, priznaje. Ipak su to vrlo konkretne brojke. A da ne pominjem pojedine zemlje EU (i to one koje imaju ponajbolji imidz i na koje bi svi hteli da se ugledaju, tipa Svedska, Irska, itd.), gde je taj broj i skoro DESET puta veci.

A rezultata srpska nauka - sacuvaj me Boze, pocecu jos da zvucim kao patriota - ima u odnosu na druge delatnosti ovdasnje bogami jako dobre. Daleko bolje nego, recimo, vecina umetnickih zanrova, miliona svetlosnih godina bolje nego zdravstvo, skolstvo, rudarstvo ili saobracaj. To je sve daleko, daleko od onoga cemu valja teziti (suvise dugo se rusilo da bi moglo tako lako i brzo da se ponovo gradi), ali kad se stavi u kontekst i nije toliko tragicno kao vecina drugih stvari u ovoj zemlji.

Edited by Schrodinger, 22 April 2009 - 03:35.