Jump to content


Photo

Pregovori o statusu Kosova - repriza pregovora u Rambujeu.


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
183 replies to this topic

#61 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 22 November 2007 - 22:23

mozda i nije, ali nikad nije srbija ni pokusala da pregovara o novim uslovima za NATO. primera radi, nisu rekli da ce prihvatiti NATO na kosovu a ne na srbiji. rekli su samo NJET, i dobili po necemu.


slazem se nazalost :rolleyes:

#62 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 22 November 2007 - 23:43

Nekoliko stvari samo da razjasnimo ovde, ako ni zbog čega drugog, zbog naši budućih diskusija.

Što se tiče Tucovića, on je samo jedan od onih koji su se bavili Kosovom, pa je to samo jedno od mnogih mišljenja, ne znači da je bio u pravu. Ne što se tiče arnautskih prvaka, već što je Kosovo proglasio tudjom teritorijom. Turci naravno nisu čuvali Kosovo za Srbe, oni su počeli sa naseljavanjem Albanaca na Kosovu kad su ovi primili islam, odnosno većina njih. Albanci su, kao i svi narodi Balkana u to vreme, bili hrišćani. Čak su bili i lična garda cara Dušana, koji je odrastao na severu današnje Albanije. I dvoglavi crni orao na albanskoj zastavi potiče od cara Dušana, baš kao i onaj beli na srpskoj. Turci su to promenili jer su želeli da se osvete Srbima za otpor koji su im pružili. A za savezništvo sa Turcima Albanci su dobijali imanja i posede Srba na Kosovu, nisu se Srbi bez razloga nekoliko puta, u onih 500 godina koje pominješ, iseljavali sa Kosova. Tako je promenjena demografska struktura na Kosovu, nisu Albanci tamo oduvek bili, kako si i ti, čini mi se, tvrdio. O Kosovu Srbi imaju kolektivno pamćenje, mada je to često predmet poruge ovde na forumu. Da ne budem pretenciozan, nešto slično kao Jevreji o Izraelu.

Velika je greška bila što su formirane nacije Makedonac, Crnogorac, Musliman, evo sada Bošnjak...Makedonija i Crna Gora su geografski pojmovi, ne mogu definisati etničku pripadnost. Musliman, to je jasno, da ne objašnjavam. Evo, danas su izmislili Bošnjak, da bi muslimani u Bosni imali i etničku odrednicu. Da li je trebalo da Albanci dobiju status konstitutivnog naroda ili ne, sada je teško o tome suditi. Ja mislim da nisu, nije ih tada bilo na Kosovu ni približno kao danas.

Što se tiče politike Srbije prema Kosovu posle Balkanskih ratova, mogu samo da kažem glupo i kratkovido.

O "velikoj gresci" u stvaranju novih nacija ne bih pisao nista. Jer je i sama tvoja tvrdnja nista drugo do nistavna. Osetice se pogodjenim oni koji se takvim osecaju. Dakako, sa ogromnim razlogom.

Da parafraziram Vladanovo pitanje: "A sta ce Srbiji Perina istorija?"

Koju guslarsku knjigu iz istorije si poceo da tumacis Pero? Tucovic nije jedan od njih koji se bavio Kosovom, vec je Kosovom hodao, gledao i zapisivao, te potom i objavio. Mozda mu je to i neoprostiva greska, objavljivanje napisanog. A video da su u apsolutnoj vecini na Kosovu godine 1913 bili Arnauti (Albanci), te se postideo da neko aneksiju Kosova proglasava oslobodjenjem. Zato je u onom pismu iz "jednog garnizona" zakljucio "usli smo u tudju zemlju" Naravno da takav Tucovic onima koji istoriju tucaju, ne odgovara.
Sada ni teorija Jovana Cvijica, o naseljavanju Kosova Albancima, nakon poraza Austrijanaca 1690. godine nije vise preporucljiva. Jer ipak je to 300 i kusur godina albanskog prisustva na Kosovu, pa to baca pomalo ruznu senku na najnoviju srpsku istoriju, o Albancima teroristima koji su naseljili Kosovo, od Srba vise puta napusteno.

Pera@
>>> I dvoglavi crni orao na albanskoj zastavi potiče od cara Dušana, baš kao i onaj beli na srpskoj. Turci su to promenili jer su želeli da se osvete Srbima za otpor koji su im pružili.<<<

O ovom otporu pricas:

>> Bajazit I, kao novi sultan, je uzeo za ženu Lazarevu kćerku Oliveru Despinu. Srbi su bili primorani da plaćaju danak Turcima i obavezali su se da ratuju u korist Turske. Lazarev sin Stefan će se boriti na strani Turaka u bici kod Angore između Bajazita i Tamerlanovih Mongola. Mnogo kasnije, nakon dve manje bitke, Turci će 1459. konačno zauzeti ostatke Srbije.<<

vikipedia, Kosovska bitka

Dvoglavi crni orao je heraldicka figura Gjergja Kastriota -Skenderbega. Uostalom dvoglavi orao je vrlo cesti heraldicki znak srednjevekovnih vladara. Nije ga car Dusan izmislio niti Turci izvrsili "zamenu". Odakle ti ova informacija?
Usput, ako je neko stvarno pruzao otpor Turcima, to je upravo Skenderbeg cinio:

>> Ђурађ Кастриот Скендербег (1405. — 17. јануар 1468) је албански национални херој из времена отпора албанских племена турским освајачима и исламизацији.

Скендербег потиче из албанске феудалне породице Кастриота, и био је син Јована Кастриоте. Према Гибону,[1], Јован Кастриот је био принц Епира, који је укључивао Мат, Крује, Мирдита и Дибер[2]. Његова мајка Војислава, била је принцеза[3], из породице Трибалда[4](који су дошли из области данашње Македоније), или из племићке породице Музака[5]. Јован Кастриот је био међу првима који се супротставио упадима Бајазита I, међутим његов отпор није имао готово никакав ефекат. Султан га је натерао да плаћа данак, а да би осигурао верност албанских племића, Турци су одвели Ђурађа заједно са његовом браћом акао таоце.

Прешао је у муслиманску веру[6] и завршио војну школу у Једренима (Адријанопољ), те је ратовао и турској војсци и однео многе победе за Отоманско царство. За своје војне заслуге, добио је звање Искандер бег, Арнаут (алб. Skënderbe shqiptari), поредивши се ратничко умеће Кастриота са Александром Великим[1].

Међутим, када је Јанош Хуњади поразио Турке код Ниша 1443. године, Скендербег је напустио турску војску[7], вратио се у Албанију и поново прихватио хришћанство. Одатле је водио беспоштедну борбу против Османског царства.<<

Isto Vikipedia, Skenderbeg

O Velikoj seobi Srba, mnogo je neistina napisano, kao i o Kosovskom boju. U seobu je krenuo i velik broj Albanaai, katolika, koji su bili na strani Austrijanaca. Oni koji su izvukli zivu glavu, sasvim mali broj u odnosu na one koji su krenuli u seobu, osnovali su naselja Hrtkovce i Nikince u Sremu, pa cak i selo Klimenata ispod Avale. Srbi su nastavili sa bezanijom do Sent Andreje u Madjarskoj.
O "Velikoj seobi pod patrijarhom Arsenijem", mozda drugi put. I o tome je vremenom napisano mnogo guslarske istorije. Kako vreme protice, toga je sve vise.

Edited by Lorenz, 22 November 2007 - 23:44.


#63 pera zdera

pera zdera
  • Banned
  • 564 posts

Posted 23 November 2007 - 00:15

Bah, ovog puta sam sam kriv što se ovo poteže preko mojih ledja. Načeo sam temu sa jednim ciljem, pa prešao na nešto drugo, na kraju sve ostavio nedorečeno. Ako se nekada otvori tema o ovome, nastaviću, za sada, Lorenz, bez replike, mada je pozivanje na vikipediju smešno, pogledaj njihove izvore.

Edited by vladan, 23 November 2007 - 11:15.


#64 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 23 November 2007 - 00:40

...Velika je greška bila što su formirane nacije Makedonac, Crnogorac, Musliman, evo sada Bošnjak...Makedonija i Crna Gora su geografski pojmovi, ne mogu definisati etničku pripadnost. Musliman, to je jasno, da ne objašnjavam. Evo, danas su izmislili Bošnjak, da bi muslimani u Bosni imali i etničku odrednicu...

pljeskavicu za pericu zdericu!

muras, gresnik iz geografskog pojma

#65 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 23 November 2007 - 00:41

Bah, ovog puta sam sam kriv što se ovo poteže preko mojih ledja. Načeo sam temu sa jednim ciljem, pa prešao na nešto drugo, na kraju sve ostavio nedorečeno. Ako se nekada otvori tema o ovome, nastaviću, za sada, Lorenz, bez replike, mada je pozivanje na vikipediju smešno, pogledaj njihove izvore.


Vikipedija je otvorena za sve ispravke i dopune, a naročito izvorima. Stoga je korisnije da reaguješ tamo ako na Lorenzove citate imaš ozbiljne primedbe, pošto je nesumnjivo čitanija od ovog foruma. Mada nešto sumnjam da ćeš to učiniti. :rolleyes:

#66 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 23 November 2007 - 02:14

Bah, ovog puta sam sam kriv što se ovo poteže preko mojih ledja. Načeo sam temu sa jednim ciljem, pa prešao na nešto drugo, na kraju sve ostavio nedorečeno. Ako se nekada otvori tema o ovome, nastaviću, za sada, Lorenz, bez replike, mada je pozivanje na vikipediju smešno, pogledaj njihove izvore.


Znao sam za Nejakog Urosa ali ne i za nejakog Pera.Sta sve trebaju podneti tvoja ledja zbog gresaka tvojih prstiju koje kucaju ono sto im ti nalazes.
Temu si vec otvorio no ispunicu tebi zelju, necu potezati "nepouzdanu" vikipediju. Iskreno, prvi put sam to i koristio. Onako na brzinu, kao sto si i ti izneo brze zakljucke o dvoglavim orlovima, otporu Turcima i novonastalim nacijama. Ne bi ti bilo zgoreg bar "nepouzdanu" Vikipediju pre toga da konsultujes.

Edited by Lorenz, 23 November 2007 - 02:16.


#67 siroma

siroma
  • Banned
  • 772 posts

Posted 23 November 2007 - 03:59

vuk jeremic :
vise od honkonga manje od nezavisnosti

u ovako delikatnim okolnostima treba da budemo veoma pazljivi u smislu legitimizacije billo kakve promene stanja na terenu
medjunarodna civilna i vojna administracija su na jasan nacin definisane rezolucijom 1244
i bilo kakva promena tog stanja da bi imala legitimitet mora da bude odobrena novom odlukom saveta bezbednosti un-a
a sto se trojke tice postoje dva fundamentalna principa koji bi trebali da budu usvojeni
prvi je da je ovaj proces definisan rezolucijom 1244
i da rad moze biti nastavljen samo u okviru te rezolucije
drugi je da nikako ne sme da preti unilateralnim potezima
srpska delegacija je stavila na sto nasu zelju da u cetrnaest tacaka budu jasno stavljena i ova dva principa
tu se postigla saglasnost sa trojkom

#68 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 23 November 2007 - 10:14

vuk jeremic :
vise od honkonga manje od nezavisnosti


Pitao jedan komentator iz Novog Sada: " A kad ce Vojvodini biti ponudjen model King-Konga?"

#69 pera zdera

pera zdera
  • Banned
  • 564 posts

Posted 23 November 2007 - 11:41

Znao sam za Nejakog Urosa ali ne i za nejakog Pera.Sta sve trebaju podneti tvoja ledja zbog gresaka tvojih prstiju koje kucaju ono sto im ti nalazes.
Temu si vec otvorio no ispunicu tebi zelju, necu potezati "nepouzdanu" vikipediju. Iskreno, prvi put sam to i koristio. Onako na brzinu, kao sto si i ti izneo brze zakljucke o dvoglavim orlovima, otporu Turcima i novonastalim nacijama. Ne bi ti bilo zgoreg bar "nepouzdanu" Vikipediju pre toga da konsultujes.


Moji prsti kucaju moje misli, ne naučene lekcije i fraze kao tvoji. Čovek formira svoje mišljenje na mnogo načina, najgore je kad samo ponavlja fraze koje je od nekoga čuo ili negde našao na netu. Copy/paste mišljenje, to je ono pravo...

Priznao sam da sam hteo previše da kažem u premalo reči. Dešava se. Ali, ko je hteo da razume, mogao je. Ja znam da ti nećeš, a tebi sam se obratio, pa sam u tom smislu i grešku priznao. Tebi treba crtati ko malom detetu.

A o socioligiji, strvaranju država, nacija, gradjanskog društva odavno znam da nemaš pojma, pa nema svrhe da ti odogvaram u tom smislu. Ne mogu da se bavim edukacijom ovde, nije forum za to.

#70 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 23 November 2007 - 15:27

Moji prsti kucaju moje misli, ne naučene lekcije i fraze kao tvoji. Čovek formira svoje mišljenje na mnogo načina, najgore je kad samo ponavlja fraze koje je od nekoga čuo ili negde našao na netu. Copy/paste mišljenje, to je ono pravo...

Priznao sam da sam hteo previše da kažem u premalo reči. Dešava se. Ali, ko je hteo da razume, mogao je. Ja znam da ti nećeš, a tebi sam se obratio, pa sam u tom smislu i grešku priznao. Tebi treba crtati ko malom detetu.

A o socioligiji, strvaranju država, nacija, gradjanskog društva odavno znam da nemaš pojma, pa nema svrhe da ti odogvaram u tom smislu. Ne mogu da se bavim edukacijom ovde, nije forum za to.


Ovo dole citirano brzo zastiti autorskim pravom. Mogu oni iz Stormfront Community da te tuze za plagijat a ja znam da su to tvoje originalne misli i ideje.To i sam kazes. A o gluposti, sta da kazem sem da si postigao, zavidan nivo. Samo napred, mozes ti jos vise, da se to uociti.
pera zdera @
Velika je greška bila što su formirane nacije Makedonac, Crnogorac, Musliman, evo sada Bošnjak...Makedonija i Crna Gora su geografski pojmovi, ne mogu definisati etničku pripadnost. Musliman, to je jasno, da ne objašnjavam. Evo, danas su izmislili Bošnjak, da bi muslimani u Bosni imali i etničku odrednicu. Da li je trebalo da Albanci dobiju status konstitutivnog naroda ili ne, sada je teško o tome suditi. Ja mislim da nisu, nije ih tada bilo na Kosovu ni približno kao danas.

Edited by Lorenz, 23 November 2007 - 15:47.


#71 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 23 November 2007 - 22:41

Molim vas da se, ako zelite da diskutujete, vratite na temu.

#72 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 23 November 2007 - 23:08

a evo konkretno kako se krece u stvaranje "Velike Albanije"
prvo sledi ovo

.Makedonija i Crna Gora su geografski pojmovi, ne mogu definisati etničku pripadnost.


a onda ce da ide prica "Gde zive Albanci tu su Albanske teritorije, a posto oni zive u Makedoniji a tamo nema niti jedan drugi narod ( Makedonci su geografski pojam, jel te) onda cemo da kazemo da je i to nase.
Isto vazi i za Crnu Goru!

#73 prof.Grof

prof.Grof
  • Banned
  • 143 posts

Posted 24 November 2007 - 21:01

Nije isto ovo sada i ono u Rambujeu. Ono u Rambujeu je bila - zajebancija...., bili malo Cigani, Aškalije, Egipćani, i neko od "Srba" u šetnju. Tako Sloba vodio politiku !!!

#74 Gjergji

Gjergji
  • Members
  • 6,202 posts

Posted 24 November 2007 - 21:31

pljeskavicu za pericu zdericu!

Rado ce platiti iduce nedelje!

#75 prof.Grof

prof.Grof
  • Banned
  • 143 posts

Posted 24 November 2007 - 21:35

Zaboravio sam ...., bilo i poštenih Albanaca u šetnju. Pa im Sloba posle podelio stanove jer su ih zaslužili. I to gde ? Pa u Beogradu, i tako će samo od tih poštenjačina , za nekih 20 godina da bude cela ulica. I svima lepo i ovim "poštenima" i ovi nepoštenima. Ima da se nadju negde na "pola". Isti posao rade !!!

Edited by prof.Grof, 24 November 2007 - 21:36.