Jump to content


Photo

B92 BRAVO!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
56 replies to this topic

#16 AndiSam

AndiSam
  • Members
  • 635 posts

Posted 25 June 2006 - 23:39

Svi znamo, jelte, da je sloboda izrazavanja prevazidjena stvar.

A b92 je uvek moderan.
innocent.gif

#17 Strani plaćenik

Strani plaćenik
  • Members
  • 660 posts

Posted 25 June 2006 - 23:45

Ma samo jedna stvar nije prevaziđena, a to je glupost.

Podržavam predlog da se presudi po kineskim zakonima. Jedino što moramo da utvrdimo iz koje kineske provincije potiče server jer od toga zavisi metod egzekucije. Neke provincije primenjuju metak velikog kalibra u glavu, druge rafalnu paljbu u srce, a postoje i vešanje, injekcija...

#18 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 25 June 2006 - 23:52

QUOTE(AndiSam @ 26 Jun 2006, 00:39)
Svi znamo, jelte, da je sloboda izrazavanja prevazidjena stvar.


Ajde mi definiši slobodu izražavanja, pliz... Onako, svojim rečima.

Problem je što vi totalno brkate pojmove i mešate babe i žabe.

Da malo pomognem: Ne, nije ti ugrožena sloboda izražavanja kad pošalješ pismo u "Politiku", pa ti ga urednik ne objavi u Pismima čitalaca, jer, recimo, nema mesta. Ne, nije ti ugrožena sloboda izražavanja kad pošalješ lični stav u Danas sa glavnom temom da su svi Hrvati ustaše, na primer, pa ti uredništvo to nikad ne objavi, jer ne želi da objavi takvu bljuvotinu. Ne, nije ti ugrožena sloboda izražavanja ni kada te domaćini ovog foruma uljudno zamole da ne kenjaš protiv kuće u kojoj si. To je sve njihovo pravo na uređuvanje medija koji uređuju.

Gde ste i kad vi pogrešno razumeli da sloboda govora podrazumeva obavezu vlasnika privatnog medija da isfinansira i objavi svaku bljuvotinu koju biste da obnarodujete? Gde ste i kad razumeli da je sloboda govora podrazumeva obavezu medija da vam daju prostor da im srozavate ugled i sa njima se sprdate? Gde ste razumeli da je sloboda govora vaše pravo da nešto besplatno konzumirate i onda pizdite ako vam neko uvede nekakva pravila?

Edited by CTPAX, 26 June 2006 - 00:01.


#19 gotivac

gotivac
  • Members
  • 3,096 posts

Posted 26 June 2006 - 00:14

QUOTE(Schrodinger @ 25 Jun 2006, 03:59)
Samo jedno malecko pitanje: da li ti koristis u potpunosti licenciran softver? Da li si platio M$pftu, Borlandu i svim ostalim pravnim licima sva njihova potrazivanja pre nego sto si poceo sa ovim propovedanjem o vlasnistvu? I kako se definise zastitni znak - da li je to i dalje zastitni znak ako je promenjeno nekoliko pixela? Ili jedno ili vise slova?

Ne znam na koji si nacin povezao ovo o cemu sam ja pisao sa Microsoftom, ali ako te bas zanima - za posao koristim uglavnom licenciran ili freeware softver.

A i kada nije licenciran, ne kacim se na forume u vlasnistvu Microsofta i tamo ostavljam serijske brojeve Windowsa. Sta mislis da li bih bio banovan?

A sto se tice definisanja zastitnog znaka, neka ti odgovori neko ko je vise upoznat sa materijom, ali ovde se uopste ne radi o tome - radi se o pljuvanju po kuci na cijem forumu pises. Kuca nije nikakav javni servis, vec privatna kompanija koja ima sva prava da takvo ponasanje sankcionise. U ovom slucaju, ona je to uradila na vrlo blag nacin - uklanjanjem problematicnog avatara.

Mogla je da ukloni i vlasnika istog sa foruma ali nije. Znaci, nije problem u njegovom stavu, vec u bezobrazluku prilikom iznosenja istog.

#20 anti

anti
  • Members
  • 417 posts

Posted 26 June 2006 - 01:07

@strah, gotivac

malo preterujete. video sam corpus delicti i ne bih to nazvao "soranjem po zidovima", "pljuvanjem", itd. ta sala je relativno bezazlena iako imam razumevanja za modove koji to ne zele tolerisati .

sto se tice autorskih prava: sumnjam da to ima ikakve veze. ima ovde i drugih avatara na kojima se vide razne stvari koje su pod copyright-om pa ih niko ne zabranjuje.

#21 zzzzz

zzzzz
  • Members
  • 2,055 posts

Posted 26 June 2006 - 01:18

Iskreno, jebe mi se i za slobodu misljenja i za autorska prava, neka banuju koga hoce, sa razlogom, bez razloga, imaju puno pravo na to. Svako ko je ikad igrao fudbal u parku zna da onaj ko je doneo loptu moze da prekine igru cim mu se nesto ne dopadne. Cija lopta, njegova pravila. Tri korne penal, cuti i trpi.

Ja imam jedno drugo pitanje.

Zasto B92 smatra uvredom stavljanje u isti kontekst sa Pinkom? Razumem zasto ja to shvatam kao uvredu, razumem zasto agent provocateur to shvata kao uvredu, ali ne shvatam zasto B92 to shvata kao uvredu. Pink i B92 su postali deo istog sveta u svakom pogledu izuzev muzike koju forsiraju i toga da li vise vole hispanoamericku ili rusku i spansku produkciju serija. Uredjivacka politika je ista, dizajn je isti, 90% programa jednih bi se neprimetno i bez remecenja koncepcije moglo preneti kod drugih. Politicki stavovi Pinka su, mora se reci, blizi B92 nego TV Most. A da li bi se uvredili da je znak B92 inkorporiran u simbol TV Most? Cisto sumnjam. Ne zato sto to ne bi bilo uvredljivo, vec zato sto TV Most ne dozivljavaju kao konkurenciju. Ovo je ono sto je Canak svojevremeno nazvao "sindromom mrznje malih razlika". Kao sto se medju sobom mrze Srbi i Hrvati, delije i grobari, metalci i pankeri, ne zato sto medju njima postoji ne znam kakva razlicitost, vec upravo jer su medju sobom tako slicni.

Neko te moze stvarno uvrediti samo ako kaze istinu.

#22 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 26 June 2006 - 01:24

QUOTE(gotivac @ 24 Jun 2006, 19:59)
Nije ti palo da je zastitni znak nekog pravnog lica njegovo vlasnistvo?

(Jebes tu samoupravljacku logiku...   yucky.gif )

Nije ti palo na pamet da kuca na cijem forumu gostujes ima pravo da ne dozvoli sprdanje sa svojim zastitnim znakom, bar tamo gde moze, a to je njen forum?

Ti kad odes kod nekog u kucu, sve vreme mu pricas da mu je zena ruzna, sin glup a cerka kurva, cak i ako je to cinjenicno stanje?




Gotivac, da li shvatas sta si napisao?
Da li mi treba iz kurtoazije da ne kritikujemo kucu B92?


QUOTE
Gde ste i kad vi pogrešno razumeli da sloboda govora podrazumeva obavezu vlasnika privatnog medija da isfinansira i objavi svaku bljuvotinu koju biste da obnarodujete? Gde ste i kad razumeli da je sloboda govora podrazumeva obavezu medija da vam daju prostor da im srozavate ugled i sa njima se sprdate? Gde ste razumeli da je sloboda govora vaše pravo da nešto besplatno konzumirate i onda pizdite ako vam neko uvede nekakva pravila?



To sto si napisao je sve ugrozavanje slobode govora.
Pogotovu na forumu,koji bi trebao biti prostor za slobodne diskusije, kakve veze ima ko je vlasnik.

Kakvo srozavanje ugleda covece? Samokritikom se valjda taj ugled stice. O da, sloboda govora ti itekako daje pravo da se ti sa tim medijem sprdas.

Uostalom, vidim da ima jos onih koji smatraju da je ova kritika bila na mestu.

Edited by BeatrisDal, 26 June 2006 - 01:33.


#23 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 26 June 2006 - 01:50

QUOTE(CTPAX @ 25 Jun 2006, 23:07)
Bljuje mi se na likove koji nisu u stanju da shvate gde su i u kakvom okruženju žive.


Da, shvatamo da zivimo u bolesnom okruzenju zato i dolazimo ovde sto mislimo da cemo naci neku normalnost. Ne vidim da je ovo na bilo koji nacin bilo bolesno razmisljanje.

QUOTE
Bljuje mi se na likove koji nisu u stanju da shvate da je ova taraba po kojoj baljezgaju nečije vlasništvo (a to nisu oni), da za žvrljanje po njoj vlasnik ne traži pare i da u šugavom kapitalizmu kome težimo taj "drčni" vlasnik ima bar pravo da određuje pravila ponašanja i sam uređuje svoje dvorište. Ili bar da zamoli da se ne sprdaš sa njim za njegve pare. Zamisli drznike! Bljuje mi se od zalutalih koji su u stanju da to pripišu cenzuri i domaćine proglase za antidemokrate.


Halo ovo je forum. Ja bih ovde trebala da iznosim svaki stav, samo ako mogu da ga branim.
Kakva uvreda televizijske kuce, o cemu ti pricas covece?
Ti bi ceo Monti Pajton tim povesao. tongue.gif Zbog uvrede covecanstva..

#24 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 26 June 2006 - 02:05

...

Ovima koji su tako zustri oko "bezgranicne slobode govora", prelazem da se sete detinjstva i kako su dobijali po labrnji u roditeljskoj kuci, ili nesto nauce i o odgovornosti za izrazavanje.

Npr, - neka naprave neki graficki fajl i Illustratoru, Photoshopu, Quarku ili slicnom programu i posalju ga toj firmi na konkurs za najbolji rad godine.

Sto kineske gace + brus kostaju 5-10$ - ni po jada. Sto isti proizvod neke evropske firme (pa makar siven u Kini) kosta i do 200 E - pa to je know-how te evropske frime.
Znanje se naplacuje najskuplje.

A taj, veselnik sto je dosao na 4um da se isprazno segaci sa kopirajtom, - pa stvarno - zveknuo bih mu "ban", onako zahebantski, do 3006!

...

#25 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 26 June 2006 - 02:30

QUOTE(anti @ 26 Jun 2006, 02:07)
@strah, gotivac

malo preterujete. video sam corpus delicti i ne bih to nazvao "soranjem po zidovima", "pljuvanjem", itd. ta sala je relativno bezazlena iako imam razumevanja za modove koji to ne zele tolerisati .


QUOTE(zzzzz @ 26 Jun 2006, 02:18)
Zasto B92 smatra uvredom stavljanje u isti kontekst sa Pinkom?


Da li ja mislim da je stvar uvredljiva ili ne, totalno je nebitno. Ja nisam meta zajebancije. Bitno je šta misli onaj sa kim se zajebavaš.

Da li je uvredljivo Albance zvati ...ima? Ja kažem jeste. Ali, zašto kad i oni sami sebe zovu rečju koja je vrlo nalik na to naše "...i"? Zato - Albanci kažu da je uvredljiva, a pošto su oni u pitanju, samo se oni i pitaju. I ja samo mogu da podržim njihovo pravo da nešto smatraju uvredljivim i da mi taj njihov stav, ma koliko ga lično smatram za neopravdani trip, bude dovoljan da ih tako ne oslovljavam. Pogotovo ako mi pristojno skrenu pažnju. Osnovna pristojsnosti.

QUOTE(BeatrisDal @ 26 Jun 2006, 02:24)
Da li mi treba iz kurtoazije da ne kritikujemo kucu B92?


Ovo nije kritika. Ovo je zajebavanje. Kritika je pun podforum RTV B92 i to niko ne dira, koliko pratim.

QUOTE
To sto si napisao je sve ugrozavanje slobode govora.


Ajde, molim te, kreni od jednog do drugog primera i reci kako je to ugrožavanje slobode govora. Shvati, ako ikako možeš, da NIKIO nije dužan da plaća ostvarenje tvojih želja da se pod svojim imenom ili nickom negde oglasiš. Da li bi novine ili radio išta drugo donosile osim reakcije raznih bambusa koji žele da se njihov glas čuje, al kod nekog drugog?

QUOTE
Pogotovu na forumu,koji bi trebao biti prostor za slobodne diskusije, kakve veze ima ko je vlasnik.


Šta su to "slobodne" diskusije? Da li to znači odustvo svakih pravila? Da li je OK da ovde može da dođe svaka radikalska budaletina, na pr, i spemuje nas nacizmom? Verovatno misliš da je to sloboda. Ja mislim da ne. Mora da postoje neka pravila. Meni je potpuno, ali potpuno legitiman minimum zahteva kuće koja je domaćin ovog foruma da ne možeš neargumentovano da je ismevaš i sa njom se sprdaš.

QUOTE
Kakvo srozavanje ugleda covece? Samokritikom se valjda taj ugled stice. O da, sloboda govora ti itekako daje pravo da se ti sa tim medijem sprdas.


Kakva sad samokritika? Samokritika je kad se B92 sam sa sobom zeza. Nismo mi valjda svi B92 samo zato što smo članovi Foruma B92? Ne, mi smo gosti.

Ako ti se sprda, sprdaj se, al negde drugde. Imaš pregršt nacističkih foruma gde bi bila vrlo dobrodošla sa antiB92 žvakom. Ili ti spadaš među one krstaše koji bi da B92 spašavaju od B92?! Ne znaju oni kako treba! Ti znaš!

QUOTE
Uostalom, vidim da ima jos onih koji smatraju da je ova kritika bila na mestu.


Ima. Da znaš koliko ih je tek kod Srpskih nacionalista ili na Serbian Caferu...

QUOTE(BeatrisDal @ 26 Jun 2006, 02:50)
Da, shvatamo da zivimo u bolesnom okruzenju zato i dolazimo ovde sto mislimo da cemo naci neku normalnost. Ne vidim da je ovo na bilo koji nacin bilo bolesno razmisljanje.


I onda se pod tom "normalnošću" podrazumeva tvoje neotuđivo pravo da zezaš domaćine? Ili postavljača topica da se sprda sa pristojnom molbom i izvrdava je ruglu?

No, tako i treba domaćinima kad ga nisu zveknuli na prvu loptu, nego mu, paljevini, dali šansu da se dovede u red sa pravilima.

QUOTE
Halo ovo je forum. Ja bih ovde trebala da iznosim svaki stav, samo ako mogu da ga branim.


Ne. Ovo je Forum B92. Znači, nije nikakvo javno dobro, javna svojina. Da li je to tako teško za razumeti? Privatno vlasništvo, privatni posed, kuc-kuc? Mogu sve da nas rasteraju, mogu sutra da zatvore forum ako im dune (ionako, koliko vidim po reklamnom prostoru - onaj jedan baner gore, teško da donosi pare), šta ćeš onda? Demonstracije "Vratite nam naš forum (B92)".

Dakle, B92 ovde određuje pravila. Ne sviđa ti se? Idi tamo gde toga nema. Bar je Internet dosta široka dimenzija. Ili bi, kao što preporuči jedan lik na jednom drugom topicu (i osta živ), da se pravila donose demokratskom procedurom? Ono, glasamo šta sme šta ne sme, ko treba da bude banovan, ko ne? Al da, pri tome, neko drugi održava ovaj sajt, ako može. Neko drugi da plaća. Ima i takvih foruma. Video sam ih. Samo, ima jedan problem. Prazni su. Ili se nakotila takva količina debila, da nikakve rasprave nema. E, to je sloboda kakvom je ti smatraš.

QUOTE
Kakva uvreda televizijske kuce, o cemu ti pricas covece? Ti bi ceo Monti Pajton tim povesao. tongue.gif  Zbog uvrede covecanstva.


s_w.gif

Pa ti si genije?! Kakav Monti Pajton?

Vidiš, Monti Pajton jeste samokritika - kad država samu sebe zeza, kad BBC samog sebe zeza. MP je produkcija BBC-a. Dakle, javnog britanskog servisa.

Slab ti primer. Daj neki drugi. A ja ću ti dati gomilu suprotinih primera, gde, recimo, najjače medijske kuće dozvole po 2-3 najbolja komentara na neku vest i, zamisli, nemaju forum gde se pacijenti poput nas prepucavaju. I niko ih ne optuži za kršenje demokratije i prava na slobodu govora. A rade u vrlo demokratskim društvima.

#26 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 26 June 2006 - 03:28

QUOTE(Kinik @ 26 Jun 2006, 02:05)
...

Ovima koji su tako zustri oko "bezgranicne slobode govora", prelazem da se sete detinjstva i kako su dobijali po labrnji u roditeljskoj kuci, ili nesto nauce i o odgovornosti za izrazavanje.



Ne, bezgranicnu slobodu govora niko nikad nije pomenuo.
Prema jednoj televizijskoj kuci imam najmanju potrebu da osecam odgovornost za izrazavanje.


QUOTE
A taj, veselnik sto je dosao na 4um da se isprazno segaci sa kopirajtom, - pa stvarno - zveknuo bih mu "ban", onako zahebantski, do 3006!
...


Nisi u toku, pogledaj da li je to bilo isprazno segacenje. Meni se cini da se radilo o vrlo promisljenoj kritici.

#27 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 26 June 2006 - 03:33

QUOTE(CTPAX @ 26 Jun 2006, 02:30)
Da li je uvredljivo Albance zvati ...ima? Ja kažem jeste. Ali, zašto kad i oni sami sebe zovu rečju koja je vrlo nalik na to naše "...i"? Zato - Albanci kažu da je uvredljiva, a pošto su oni u pitanju, samo se oni i pitaju. I ja samo mogu da podržim njihovo pravo da nešto smatraju uvredljivim i da mi taj njihov stav, ma koliko ga lično smatram za neopravdani trip, bude dovoljan da ih tako ne oslovljavam. Pogotovo ako mi pristojno skrenu pažnju. Osnovna pristojsnosti.
Ovo nije kritika.


Jeste, samo nije verbalna.
I besmisleno je da tako izravno poredis ljude i TV kucu.
Ne mislim ja da treba da se pljuje sve i svasta, ali mislim da je ovde kritika bila na mestu.

QUOTE
Kritika je pun podforum RTV B92 i to niko ne dira, koliko pratim.
Ajde, molim te, kreni od jednog do drugog primera i reci kako je to ugrožavanje slobode govora.


QUOTE
Shvati, ako ikako možeš, da NIKO nije dužan da plaća ostvarenje tvojih želja da se pod svojim imenom ili nickom negde oglasiš. Da li bi novine ili radio išta drugo donosile osim reakcije raznih bambusa koji žele da se njihov glas čuje, al kod nekog drugog?


Nije dobro poredjenje, novine i radio su jedno a drugo je internet forum.
Sta, da li ja treba da budem zahvalna B92 sto mogu da dolazim na ovaj forum? Pa oni su ga otvorili zbog diskusije, njima ide u prilog da dolaze diskutanti i da ih ima sto vise. Zbog cega treba da pazim da slucajno ne kazem nesto sto se njima ne bi svidelo, sto bi tu nekog "povredilo"?
To samo znaci da forum ne ispunjava svoju osnovnu svrhu, da sluzi za slobodne diskusije. Postoje pravila kojih diskutanti treba da se pridrzavaju.

QUOTE
Meni je potpuno, ali potpuno legitiman minimum zahteva kuće koja je domaćin ovog foruma da ne možeš neargumentovano da je ismevaš i sa njom se sprdaš.


E, s tim se slazem. Ali do neke granice. smile.gif Donekle i mozes.

QUOTE
Kakva sad samokritika? Samokritika je kad se B92 sam sa sobom zeza.


Ne, to je i kad je u stanju da prihvati kritiku i zezanje.


QUOTE
Nismo mi valjda svi B92 samo zato što smo članovi Foruma B92? Ne, mi smo gosti.


Nismo bre, mi smo diskutanti. Ne dugujem ja B92 nista zbog toga sto sam dosla ovde da diskutujem.

QUOTE
Mogu sve da nas rasteraju, mogu sutra da zatvore forum ako im dune ?



Slazem se.
Nista ne bih mogla da uradim, bilo bi mi zao (mogla bih i da kukam tongue.gif i demonstriram, ali svesna sam da je krajnja odluka njihova)


QUOTE
Dakle, B92 ovde određuje pravila.


Ma to je bre ok. I mi na njih pristajemo time sto dolazimo ovde.

QUOTE
Vidiš, Monti Pajton jeste samokritika - kad država samu sebe zeza, kad BBC samog sebe zeza. MP je produkcija BBC-a. Dakle, javnog britanskog servisa.


Mislis, oni su pristali na to zezanje?
Da li bi B92 pristao na takvu sprdacinu sa sobom? E, o tome ti ja pricam. To je ono sto nam smeta, a ti se bunis da nije u redu jer smo "gosti".


Mada ok, na kraju krajeva oni sami odlucuju o cenzuri u stvarima koje se ticu njih samih i takvim ponasanjem daju najbolju sliku sebe.

Edited by BeatrisDal, 26 June 2006 - 03:45.


#28 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 26 June 2006 - 04:27

QUOTE(gotivac @ 24 Jun 2006, 21:59)
Ti kad odes kod nekog u kucu, sve vreme mu pricas da mu je zena ruzna, sin glup a cerka kurva, cak i ako je to cinjenicno stanje?


biggrin.gif
Hehe, najebao je koga ti krenes da branis!!!

#29 Strani plaćenik

Strani plaćenik
  • Members
  • 660 posts

Posted 26 June 2006 - 07:00

QUOTE(zzzzz @ 26 Jun 2006, 02:18)
Zasto B92 smatra uvredom stavljanje u isti kontekst sa Pinkom? Razumem zasto ja to shvatam kao uvredu, razumem zasto agent provocateur to shvata kao uvredu, ali ne shvatam zasto B92 to shvata kao uvredu. Pink i B92 su postali deo istog sveta u svakom pogledu izuzev muzike koju forsiraju i toga da li vise vole hispanoamericku ili rusku i spansku produkciju serija. Uredjivacka politika je ista, dizajn je isti, 90% programa jednih bi se neprimetno i bez remecenja koncepcije moglo preneti kod drugih.


Meni je pak jasno zašto ti nisi u stanju da razumeš koliko je kolosalna glupost koju si upravo napisao. Bojim se da je jedini način da ti i takvi kao ti to shvatite da jedna od njih nestane. Ipak, nadam se da se to neće dogoditi (i to samo zato što ne mogu da zamislim okolnosti pod kojima Pink nestaje, dok okolnosti pod kojima B92 nestaje mogu da zamislim jedno par hiljada u sekundi) te da ćete umreti u neznanju.

#30 gotivac

gotivac
  • Members
  • 3,096 posts

Posted 26 June 2006 - 07:40

QUOTE(BeatrisDal @ 26 Jun 2006, 02:24)
Gotivac, da li shvatas sta si napisao?
Da li mi treba iz kurtoazije da ne kritikujemo kucu B92?


Da li ti shvatas sta sam napisao?

Uopste nije bila rec o kritici, i siguran sam da ukoliko bi doticni korisnik cija je sloboda govora ugrozena seo i napisao post o tome sta mu ne odgovara u uredjivackoj politici B92, normalno, bez vredjanja i psovki, njegov post ostao i eventualno se oko njega razvila diskusija - ukoliko bi bilo zainteresovanih.

Zloupotreba logotipa kuce na cijem forumu gostujes u svrhu podjebavanja te iste kuce je bezobrazluk, i kao takav je sankcionisan brisanjem predmetnog avatara.

Da li bi brisanje avatara sa kukastim krstom spadalo u ugrozavanje slobode govora?
Da li bi brisanje avatara sa polnim organom (ili slikom Ratka Mladica, sto mu se svodi na isto) spadalo u ugrozavanje slobode govora?