Jump to content


Photo

"Sveti" vladika Nikolaj (Velimirovic)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
352 replies to this topic

#46 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 26 March 2002 - 15:42

Cela ova rasprava ide pogresnim tokom. Naime neki da bi iskritikovali pravoslavlje provlace naivnu tezu da posto je Vladika Nikola obozavao Hitlera on jej bio i fasista pa celo pravoslavlje ne valja ! Drugi, jos naivniji, da bi odbranili Vladiku Nikolaja dokazuju da on nije fasista.

Sad vas ja pitam: kakve veze ima Nikolaj sa Celim pravoslavljem ?

I od kad to jedan covek predstavlja bilo koju zajednicu pa i pravoslavlje, pa makar bio i episkop ?

Nikad se na osnovu pojedinih primera ne moze izvlaciti zakljucak o celoj jednoj grupi ! Npr. kad mi neko kaze Nemacka ja prvo pomislim na Goethea, Grimma, Gaussa a setim se i Hitlera i Goeringa ali ne poistovecujem citav narod sa jednim ili drugima - jer obican narod je obican narod.

Drugo da bi se kritikovala neka vera recimo Pravoslavlje trebalo bi kadkad ponesto i procitati o istom cisto da one koji znaju nesto postedite od lupetanja. Ili pitajte !

#47 evrosrbin

evrosrbin
  • Members
  • 788 posts

Posted 26 March 2002 - 15:45

Brane:

Sad vas ja pitam: kakve veze ima Nikolaj sa Celim pravoslavljem ? 


koju grupu pitas?

#48 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 26 March 2002 - 15:55

Obe !

#49 evrosrbin

evrosrbin
  • Members
  • 788 posts

Posted 26 March 2002 - 16:09

Brane:
Obe !


ne vidim razlog po cemu to "druga" grupa veze Nikolaja za celokupnim pravoslavljem?!

#50 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 26 March 2002 - 16:25

pa zato sto da bi odbranili pravoslavlje, brane i Vladiku Nikolaja ?

#51 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 26 March 2002 - 16:31

Kajzer:
2 Sister.
Eto, napisah ja onomad nesto o feministkinjama (secas se?) .
No, "megabajte teksta" o klerofasistima, a posebno o ovima za koje sam pitao, nisam procitao (OK, nije me bilo neko vreme), a odgovor na moje pitanje moze biti da ili ne.
Sto se tice teorije zavere i moje percepcije (cuj, percepcije) ne znam da li ima smisla da ti objasnjavam da si me zamenila sa nekim negativcem u tvojoj glavici.


Da, sećam se, ali sam nešto pomislila da si možda samo hteo da provociraš a ne da se busaš u grudi kako si šovinista. Pošto je, ako se dobro sećam, ta poruka obrisana, evo odajem ti priznanje šoviniste i svinje, kad već insistiraš :wink:

Dalje, što se megabajta teksta tiče, to je zaista sve u poslednjih godinu i po dana već isuviše puta napisano, kao i za vreme tvog intenzivnog učešća na forumu. Sledeći put pročitaj poruke pre nego što se zaletiš glavom u diskusiju.

#52 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 26 March 2002 - 16:31

evrosrbin:

Da je Vladika Nikolaj hvalio Hitlera zbog antisemitizma, zbog zelje da zavlada svetom, ja bih osudio njegovo pisanje i delovanje. U konkretnom slucaju Vladike Nikolaja, Hitlera i Mirka Djordjevica se radi o zestokom podmetanju i demagogiji tog Djordjevica.

Nije mi cilj da te navedem da osudis Vladiku Nikolaja, i sama bih bila srecnija da mogu vise da ga cenim. Zelim da te navedem da ne osudjujes ljude koji samo navode ono sto je Nikolaj pisao (valjda i mislio). Evo jos jednog Nikolajevog citata, pa mi ga, molim te , objasni:
"U toku vekova oni koji su raspeli Mesiju
Gospoda Isusa Sina bozijeg stvorili su od Evrope glavno bojiste protiv Boga, a za djavola... Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i strajkove, i socijalizam, iateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopstu revoluciju, i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Zidova odnosno oca njihova - djavola. I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista poniste,i da na presto Hrista stave svoga jevrejskog mesiju, ne znajuci ni danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i biceva ih svojim bicem... Ali je za cudjenje da su se Evropejci krsteni miropomazani, potpuno predali Zidovima, tako da Zidovskom glavom misle, zidovske programe primaju, zidovsko hristoborstvo usvajaju, zidovske lazi kao istine primaju, zidovska gesla kao svoja primaju, i po zidovskom putu hode i zidovskim ciljevima sluze."
Ovo nije parafraza ni moja, ni Mirka Djordjevica, ovo je Vladika ispisao u svojoj knjizi "Govori srpskom narodu kroz tamnicki prozor", koju je napisao boraveci u konc logoru Dahau. Zar nije ironicno: dok su Zidovi masovno i nemilosrdno unistavani, Nikolaj iza svog tamnickog prozora porucuje Srbima...
Ako ovo nije antisemitizam, a i van toga - ludilo, izvinjavam se za sve sto rekoh.

#53 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 26 March 2002 - 16:37

evrosrbin:
Znam za tu izjavu Vladike Nikolaja. Mnogi su u to vreme skidali kapu Hitleru za neke stvari. Za nacin na koji je ujedinio nemacki narod, podigao ga iz pepela, podigao ekonomiju. On je napravio vidljiv napredak u to vreme, i to je Nikolaj primetio. 


A istorija se može ponavljati i 50.000 puta, ali budale nikada neće naučiti da veličanje pripadnosti nekom plemenu (nacionalizam) nikada neće i ne može doneti dobro u finalnom skoru.

#54 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 26 March 2002 - 16:45

to evrosrbin:
Ja sam navela taj citat kao jedan izvor koji govori tacno gde i kada je Nikolaj pohvalio Hitlera, jer ste vi automatski proglasili tu cinjenicu ne vazecom. Sto se Hiltera tice njegova politika je od samog pocetka bila nacionalisticka i absolutno ne tolerantna prema drugim nacionalnim/religijskim manjinama, samo sto su mnogi dosta dugo to uspeli da "ne vide" upravo zbog "ekonomskog napretka" i "ujedinjavanja i vracanja ponosa nemackom narodu." Nazalost isto bi se moglo reci za za politiku SM-a i Srbiju (Tudjmana i Hrvatsku, itd).

[ Izmena poruke: sonja na dan 2002-03-26 16:47 ]

#55 evrosrbin

evrosrbin
  • Members
  • 788 posts

Posted 26 March 2002 - 16:46

pa takav citav sistem misljenja i delovanja kao sto je "pravoslavlje", ili bilo sta drugo se ne moze vezati sa jednu osobu, sto si ti vec napisao...

ali to "prva" grupa mnogo vise potencira...

#56 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 26 March 2002 - 16:51

evrosrbin:
ne vidim razlog po cemu to "druga" grupa veze Nikolaja za celokupnim pravoslavljem?!


Srećom, "celokupno pravoslavlje" nema veze sa Nikolajem.

Diskusija i nije bila eventualnom zanku jednakosti između Nikolaja i pravoslavlja, već o današnjem odnosu SPC prema Nikolaju (veličanje istog) kao i prema ratnim zločincima, nacionalizmu i prethodnom režimu. Pošto se SPC predstavlja kao "jedino legitimno predstavništvo Božje sa ekskluzivnim pravima na korišćenje pravoslavlja tm" :wink: često se SPC meša sa pravoslavljem u celini. Verovatno otud i zabuna da se Nikolajevo pisanije poistovećuje sa pravoslavljem, umesto sa trenutnim kursom SPC.

#57 evrosrbin

evrosrbin
  • Members
  • 788 posts

Posted 26 March 2002 - 16:56

verovatno da sam eksplicitno naveo "srpsko pravoslavlje", ne bi bilo potrebe za tvojim komentarom?

naravno da se radi o srpskom pravoslavlju, ne vidim potrebu da se uopste u tu celu pricu mesaju Rusi, Rumni, Grci i ini pravoslavci...

#58 MM

MM
  • Banned
  • 1,180 posts

Posted 26 March 2002 - 17:00

Ne treba zaboraviti i antisemitizam Nikolaja Velimirovica.U knjizi 'Kroz tamnicki prozor',koja je pisana 1944.u logoru Dahau,Nikolaj kaze da se "treba cuvati Jevreja".

#59 evrosrbin

evrosrbin
  • Members
  • 788 posts

Posted 26 March 2002 - 17:02

MM, imas nesto konkretnije u vezi toga?

malo mi je morbidno da su Jevreji mogli nesto "pokazati" lose o sebi u logoru Dachau...

#60 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 26 March 2002 - 17:10

Vladika Nikolaj je poznat kao antisemita, ali to su samo zlobne insinuacije, jer je i to izmislio Vladan :wink: