Jump to content


Photo

"Sveti" vladika Nikolaj (Velimirovic)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
352 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 23 March 2002 - 23:55

Patrijarh sluzi liturgiju na trogodisnjicu napada NATO | 14:18 -> 19:35 | Izvor: B92

Po okoncanju parastosa, patrijarh ce osvestati spomenik teologu i velikodostojniku Srpske pravoslavne crkve, vladiki Nikolaju Velimirovicu. Sluzbi bi, kako je najavljeno, trebalo da prisustvuje i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. Na pitanje B92 kako komentarise osvestanje spomenika vladiki Nikolaju Velimirovicu odmah nakon parastosa zrtvama bombardovanja, publicista Mirko Djordjevic u izjavi za Radio B92 ocenjuje da je Crkva u sadasnjem odnosu struktura moci ispolitizovana. "To je javni cin s politickim implikacijama", ocenjuje Djordjevic i objasnjava zbog cega Crkva u ovom politickom trenutku velica Nikolaja Velimirovica. “1967. nasa crkva se ogradila od toga da on bude, da tako kazemo, proglasen za sveca, jer on nije nikakav svetac, niti svetitelj, nego covek koga danas iz politickih razloga forsiraju u Sapcu i Valjevu kao bozjeg ugodnika. Velimirovic hvali Hitlera i visoko ga istice kao proroka, heroja i cak ga na jedan besmislen nacin dovodi u vezu s likom i delom Svetog Save. Velimirovic je propovednik jednog nacionalistickog jevandjelja, a, kao sto znamo, jevandjelje je nespojivo s bilo kojim oblikom nacionalizma. Dakle, lako vidimo, kada se otkriva spomenik Velimirovicu, kada se on glorifikuje, da se njemu pristupa nekriticki, nego i necrkveno, ako hocete, i da se to cini iz cisto politickih, ideoloskih razloga”, kaze Djordjevic.


Ako je citirana vest, ciji su delovi preneseni, tacna, a u sta ja nemam razloga da sumnjam, namece se pitanje sta SPC zeli da postigne jednim takvim postupkom.
Ocigledno, SPC radi "u korist vlastite stete" vise nego sto to iko drugi moze da joj uradi. Izgleda da su i Sveti arhijerejski sinod i Patrijarh sam izgubili svaku orjentaciju u vremenu i prostoru. Igranje na ovu nacionalisticku kartu daje sasvim dovoljno elemenata svim kriticarima SPC da opravdano govore o klerofasizmu u njenom krilu. Glorifikacija Nikolaja Velimirovica nece doneti nista dobro crkvi, jer oni koji ga dozivljavaju gotovo kao sveca nece promeniti svoje misljenje, ali ce se zato mnogi od onih "neopredeljenih" zamisliti sta to ta crkva, u stvari, zastupa.
Neko bi mogao opet da kaze da je "sedi starac" izmanipulisan; ako bi to cak i bilo istina, onda mu je vreme da celo crkve prepusti nekome manje podloznom manipulaciji. Ako je to zaista politicki stav crkve, onda ona nastavlja i dalje da klizi na drustvenu marginu, gde se vec i ovako nalazi. Iskustva nekih drugih crkava mogla bi dobro da posluze SPC, kada bi ova imala oci da vidi i usi da cuje.
SPC se ne ostavlja karte militantnog srpskog nacionalizma, a za to ce, pre svega, ona sama platiti vrlo visoku cenu. Zar iskustvo sa bezrezervnom podrskom bosanskim Srbima i njihovim zlocinima nije bilo dovoljno?
SPC, izgleda, jos nije cula da je Bastilja pala pre vise od 200 godina, da je crkvi ostala duhovna sfera, ali da ovakvim mesanjem u svetovnu i zastupanjem ovako retrogradnih stavova sama sebe dezavuise. Ova drzava jeste i ostace sekularna.
Potpuno je odvojeno pitanje sta Kostunica moze da trazi na jednom takvom skupu i koga on to tamo zastupa, ali se to pitanje moralo postaviti prvi put jos kad je ono leteo u Hilandar, dok mu je "kuca gorela". Njegovo neosporno pravo je da bude verujuci, privatno, ali je njegova neosporna duznost, koju on ne ispunjava, da bude predsednik svih gradjana drzave kojoj je na celu, ma kako se ta drzava zvala (i ako uopste postoji). A ta drzava nije i nece nikada biti pravoslavna dzamahirija, niti ce Kostunica ikada postati ajatolah Kostunica.


_________________
Na licima im smesljivo-placevan izraz: kad nas prost covek nesto ne razume, on se rastuzi. - Milovan Danojlic

[ Izmena poruke: vladan na dan 2002-03-24 00:00 ]

#2 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 24 March 2002 - 00:47

Govoreci o
egzistencijalnim problemima gradjana, koje u velikoj meri uzrokuje infrastruktura unistena za vreme agresije
NATO, eksperti DSS procenjuju da ce za izgradnju novog drumsko-zeleznickog mosta, umesto srusenog
Zezeljevog, biti potrebno izmedju 3 - 4 godine, u zavisnosti od ponudjenog projekta. Preduzece "Most-projekt" je ponudilo tri resenja. Prvo kosta 44 miliona dolara, a za njegovu izgradnju bi trebalo oko 4
godine. Zasnovano je na izgledu starog Zezeljevog, s tim sto bi, umesto betonske, imalo celicnu konstrukciju.

"Greda" je drugi projekat, po kome bi most imao dva nivoa, gornji za drumsko saobracaj a donji za zeleznicu, i njegova je vrednost procenjena na 41,5 miliona dolara, a
vreme izgradnje je tri i po godine. Osnovni problem ovog resenja je neophodnost podizanja prilaza mostu za oko 10 metara, sto usloznjava radove a povecava
troskove.

Treca je "Celicna resetka", vrednosti 35,5
miliona dolara, za ciju je izgradnju predvidjen rok od 3
godine. Svako od resenja zahteva temeljni pripremni rad,
radjenje tehnickog projekta, vadjenje srusene
konstrukcije iz Dunava, nabavku materijala delom iz inostranstva, probnu montazu itd. Zbog toga su tvrdnje gradonacelnika Vrbaskog o roku od samo sest meseci za izgradnju nerealne, i zasnivaju se ili na nedostatku
informacija ili na potrebi za politickim marketingom, tvrde u DSS-u i dodaju da se i sef ruske inzinjerske ekipe, koji je u utorak 22. juna obisao ostatke Zezeljevog
mosta, uverio da je novi drumsko-zeleznicki most nemoguce izgraditi u roku kracem od tri godine.

"Jedino moguce prelazno resenje bila bi nabavka dva trajekta, jer
planirani pontonski most nece funkcionisati preko zime",
zakljucak je DSS-a. (N.T.)

ps

ZEZELJEV MOST

http://www.novisad.d...vi/zezeljev.htm

[ Izmena poruke: Slaven na dan 2002-03-24 01:05 ]

#3 pulsar

pulsar
  • Members
  • 1,721 posts

Posted 24 March 2002 - 02:20

Samo da se nadovezem na vladanov post. Citam vijest da je crnogorska policija pokusala uhapsiti zlikovca Radovana Karadzica u (pogadjajte gdje - OSTROGU!). Obzirom na moje licno iskustvo jos od prije 10 godina, kada je vladika Amfilohije za pravoslavni Bozic pricestio na tom "svetilistu" Arkana i njegovu gadu naoruzanu do zuba, na "svetilistu" gdje se tada skupilo nekoliko stotina dobrovoljaca sa Dubrovackog fronta da uz pjesmu, slavlje i "ratno-lovacke" price proslave veliki pravoslavni praznik, nemam vise ni malo sumnje da je Srpska pravoslavna crkva najzesce zariste klerofasizma. O tome sam na ovom mjestu vec dovoljno pisao, tako da je moj stav skoro svima poznat.

Vladane, lijepo je od tebe sto pokusavas umanjiti ulogu CPC kao pokretaca i izvora mrznje prema ostalm "nevjernicima", ali i ovaj, kao i niz ostalih "propusta" SPC oni vide kao boziju misiju nebeskog naroda, mucenickog naroda, naroda zrtve.

Srdjanf je na ovom forumu govorio o Kostunicinom autizmu, a ja bih samo dodao da je cijela mitologija pseudopatriotizma i "mucenistva" ispunjena sa toliko licemjerja, a "sveti" sinod pravoslavne crkve je najbolji primjer jedne grupe muskaraca koji su sve vise nego naivne kosmopolite i svetci. Potpuno se slazuci sa Srdjanom, mislim da Kostunica ima velikih problema u percipiranju politicke stvarnosti, a vjerovatno i stvarnosti u opste, i zato je zrtva svih i DOS-a, i generala i valadika i koga sve jos.

Ja sam profesionalno imao veoma cesto priliku da se susretnem sa autisticnim osobama, koje su mi inace veoma drage, ali tesko da su sposobne donositi licne odluke, fiksirane za samo neke ideje, ljude i pojave, ostaju vezani za svijet svojih "ideala" i "pravicnosti". Ovo mislim najozbiljnije bez ikakviih namjera da ga diskreditujem jer autizam sam po sebi ima niz veoma pozitivnih strana, autisticne osobe nisu sposobne dda preuzmu odgovornost!. Samo da dodam, za sve one koji o autizmu samo znaju iz filma "Rain Man" sa Dustinom Hoffmanom, da postoji takozvani Aspergerov Sindrom, koji je blaza forma autizma. To nije bolest, nego urodjena osobina kod nekih ( uglavnom muskaraca). Najlakse se prepoznaje po snaznom povlacenju u svoj svijet, misli, ciljeve, ideale. Otezana sposobnost za "osjecanje" drugih. Osobe sa autizmom tesko mogu dozivjeti ono sto drugi trenutno osjecaju. Vole samocu i izbjegavaju pogled drugih osoba. Naravno, postoji jos niz specificnih karakteristika autizma, izmedju ostalog izrazena inteligencija i vizuelno pamcenje.

Priznajem da ne poznajem dovoljno Kostunicu da bih donosio neke precizne zakljucke, ali ovo je i onako samo neobavezna diskusija. Licno mislim da on ima velikih problema i, kao sto rekoh, obzirom na njegov autizam, nedostaje mu hrabrost i odlucnost. On je ipak zrtva te svoje politicke karijere.

#4 daniel

daniel
  • Members
  • 130 posts

Posted 24 March 2002 - 02:36

pulsar:
nemam vise ni malo sumnje da je Srpska pravoslavna crkva najzesce zariste klerofasizma

Ovo je generalizacija koja, premda ima osnova, ne vodi racuna da u istoj Crkvi ima onih za koje se to nikako ne moze reci. Nedavna izjava Episkopa Artemija o tome kako "Kosovo nije i ne treba da bude samo srpsko ili samo albansko" je jedan u nizu svetlih primera koji dolaze iz rasko-prizrenske eparhije. Jos cekamo na slicnu izjavu iz bilo koje segmenta kosovsko-albanske populacije.

#5 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 24 March 2002 - 03:02

SPC je do sada, u proteklih 10 godina, isuviše puta blagosiljala razne zločince i ideje koje pozivaju na potpune nehrišćanska dela, da bi imala prava da se kao institucija izdaje za "svetu".

Mogu "druge strane" (katolička, muslimanska itd) biti supertolerantne ili supernetolerantne, to i dalje ne menja ponašanje SPC za proteklih 10 godina, niti ono šta je SPC postala u međuvremenu. Institucija koja je posvećena isključivo veličanju i obožavanju sebe, a tamo neki Bog i tamo neko hrišćanstvo su samo sporedni glumci u pozorišnoj predstavi o Vaskolikom Srpstvu i Dubokom Crkvenom Džepu Koga Valja Napuniti.

Nije ni pre komunizma crkva bila potpuno svetačka ustanova - nisu Nušić i Domanović pisali napamet. Ali su pri crkvi makar postojala razna dobročiniteljska društva, pa je čak i sama crkva pomagala dobročinstva u građana. Šta imamo danas - crkva ulaže u podizanje novih kič bogomolja, hramova koji služe samoobožavanju umesto da malo prouči učenje vere koju tobože prati. O izbacivanju hendikepirane dece iz prostorija u Zemunu ne treba ni govoriti. Valjda hendikepirana deca nisu dostojni "verni hrišćani" koja će jednog dana svoju "veru" moći primereno da iskažu u čvrstoj valuti...

#6 pulsar

pulsar
  • Members
  • 1,721 posts

Posted 24 March 2002 - 10:29

UZAS!

#7 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 March 2002 - 10:42

Meni je zanimljivo, kako po ko zna koji put slavimo svoju sramotu, kao u slucaju kosovske bitke ili WWI. Obelezava se pocetak bombardovanja kao kakav praznik. Svasta.

#8 pulsar

pulsar
  • Members
  • 1,721 posts

Posted 24 March 2002 - 10:54

Meni je zaniljivo da ipak ogromna vecina naroda ima veliko postovanje prema SPC, iako je od samog njenog osnivanja ogrezla u licemjerju. Ljudi valjda vole mitove o bezgresnosti.

Moja sestra zivi u okolini Beograda i pita me da li je dobro da trogodisnju djevojcicu da u crkveni vrtic. Zar je moguce da nema izbora?!

#9 daniel

daniel
  • Members
  • 130 posts

Posted 24 March 2002 - 13:35

U Srbiji inace nema previse izbora. Glede komentara o licemerju: vrlo je tesko biti u kozi nekoga kome je zadatak da propoveda bezgresnost i moralno savrsenstvo. Nije cudo da po crkvama uopste (ne samo pravoslavnoj i ne samo hriscanskoj) ima vrlo mnogo licemera. Biti svestenikom se kroz vekove pokazalo kao dobar, cak odlican, biznis, a pritom je olako zaboravljeno da si nekad sa mirom i veseljem u srcu morao da pristanes da budes pojeden od lavova da bi bio nazvan svetim. Uvek mi je ostala u secanju jedna scena iz nekog italijanskog filma, u kome kaludjer na misi iz sirokog rukava svoje halje izvlaci salamu i krisom mezeti. Pogodjeno skroz. :smile:

#10 ikar

ikar
  • Members
  • 7,779 posts

Posted 24 March 2002 - 13:39

pulsar:
Meni je zaniljivo da ipak ogromna vecina naroda ima veliko postovanje prema SPC, iako je od samog njenog osnivanja ogrezla u licemjerju. Ljudi valjda vole mitove o bezgresnosti. 

Moja sestra zivi u okolini Beograda i pita me da li je dobro da trogodisnju djevojcicu da u crkveni vrtic. Zar je moguce da nema izbora?! 


naravno da ima izbora. nije u srbiji bas sve tako crno. pre ce biti da je i vasu sestru uhvatio talas pomodarstva.

#11 srb

srb
  • Members
  • 43 posts

Posted 24 March 2002 - 13:56

Voleo bih da mi odgovoriš gde i kada Vladika hvali Hitlera. Kako je moguće da ga hvali kada je doživeo strahovite patnje u logoru Dahau?
Ja sam pročitao dosta o njemu i od njega (naravno ne sve, jer toga ima izuzetno mnogo), nikad nisam naišao ni na šta slično.
Poznato je međutim da su Vladiku još za života napadali neprijatelji Hrista i našeg naroda, tako da se najnovijim napadima, uključujući i najnovije napade takozvanih evrocentričnih intelektualaca tipa tvog voljenog Teofila Pančića :razz: nimalo ne čudim...
Drugo, totalno je glupo braniti Vladiku od takvih napada, jer se sam nije hteo braniti, tako da završavam sa diskusijom na ovu temu.
Mislim da ću u potpunosti završiti svoje diskusije na Forumu B92(i nije dugo trajalo), jer mi je malo čudno da sad spominješ Vladiku, samo dan nakon što sam poslao PP gde ga spominjem. Ovo može, a i ne mora, da potvrdi teoriju da neko ima pristup PP.
Da li je to tačno ili ne uopšte me ne zanima, jer ceo ovaj forum je i inače potpuno truo.
Srdačan pozdrav, i još puno zabave (koje očigledno imate) na forumu B92
želi vam vaš Srb.

Velimirovic hvali Hitlera i visoko ga istice kao proroka, heroja i cak ga na jedan besmislen nacin dovodi u vezu s likom i delom Svetog Save. Velimirovic je propovednik jednog nacionalistickog jevandjelja, a, kao sto znamo, jevandjelje je nespojivo s bilo kojim oblikom nacionalizma.



#12 Vlada92

Vlada92
  • Members
  • 891 posts

Posted 24 March 2002 - 14:09

srb:

Mislim da ću u potpunosti završiti svoje diskusije na Forumu B92(i nije dugo trajalo), jer mi je malo čudno da sad spominješ Vladiku, samo dan nakon što sam poslao PP gde ga spominjem. Ovo može, a i ne mora, da potvrdi teoriju da neko ima pristup PP.
Da li je to tačno ili ne uopšte me ne zanima, jer ceo ovaj forum je i inače potpuno truo.
Srdačan pozdrav, i još puno zabave (koje očigledno imate) na forumu B92
želi vam vaš Srb.


Ovo je zaista vrhunac bezobrazluka. Iako je vrlo očigledno da je ceo topik reakcija na citiranu jučerašnju vest sledi optužba o nekakvom čitanju privatnih poruka. Očekujemo izvinjenje od autora ovog vrhunskog primera neodgovornog bezobrazluka.

#13 ikar

ikar
  • Members
  • 7,779 posts

Posted 24 March 2002 - 16:56

Vlada92:

srb:

Mislim da ću u potpunosti završiti svoje diskusije na Forumu B92(i nije dugo trajalo), jer mi je malo čudno da sad spominješ Vladiku, samo dan nakon što sam poslao PP gde ga spominjem. Ovo može, a i ne mora, da potvrdi teoriju da neko ima pristup PP.
Da li je to tačno ili ne uopšte me ne zanima, jer ceo ovaj forum je i inače potpuno truo.
Srdačan pozdrav, i još puno zabave (koje očigledno imate) na forumu B92
želi vam vaš Srb.


Ovo je zaista vrhunac bezobrazluka. Iako je vrlo očigledno da je ceo topik reakcija na citiranu jučerašnju vest sledi optužba o nekakvom čitanju privatnih poruka. Očekujemo izvinjenje od autora ovog vrhunskog primera neodgovornog bezobrazluka.


ne bih rekao da se radi o bezobrazluku. pre ce biti da je u pitanju najobicnija paranoja koja uopste nije retka kod izrazito "religioznih" osoba sa jakim "nacionalnim" osecanjima. njihov test realnosti je cesto sasvim ostecen

#14 Vlada92

Vlada92
  • Members
  • 891 posts

Posted 24 March 2002 - 19:06

ikar:

ne bih rekao da se radi o bezobrazluku. pre ce biti da je u pitanju najobicnija
paranoja koja uopste nije retka kod izrazito "religioznih" osoba sa jakim
"nacionalnim" osecanjima. njihov test realnosti je cesto sasvim ostecen


Pitanje privatnosti zaista jeste vrlo značajno pitanje, koje se ne svodi samo na
"religiozne osobe sa jakim nacionalnim osećanjima".

Problem samo nastaje kada se na osnovu poluinformacija i nečega šta je neko načuo
počne sa optužbama na račun kršenja privatnosti. Obzirom da niko ovde nema mnogo
vremena da se bavi stalnim demantovanjem takvih gluposti, moderatori će od sada
ovakve izjave uklanjati bez obrazloženja, osim ako se nalaze na Forumu "B92 Web
sajt".

#15 pajapatak

pajapatak
  • Members
  • 822 posts

Posted 24 March 2002 - 19:44

[quote]
Vlada92:
[quote]

Ovo je zaista vrhunac bezobrazluka. Iako je vrlo očigledno da je ceo topik reakcija na citiranu jučerašnju vest sledi optužba o nekakvom čitanju privatnih poruka. Očekujemo izvinjenje od autora ovog vrhunskog primera neodgovornog bezobrazluka.
[/quote]

srb,
jer mi je malo čudno da sad spominješ Vladiku, samo dan nakon što sam poslao PP gde ga spominjem. Ovo može, a i ne mora, da potvrdi teoriju da neko ima pristup PP.

bold je moj.

vlado,
zar ti se ne cini da je tvoja reakcija malo preterana. ovde se samo izrazava spekulacija koja nema (niti moze imati) motiva da bilo sta dokazuje.
ili se namernim karikiranjem zeli pobeci od stvarnog problema?