Da li svedoci lazu?
Posted 28 February 2002 - 13:00
Posted 28 February 2002 - 14:17
Mozda bi bilo bolje da zvuci: "Da li svjedoci pricaju SAMO ono sto njima i njihovoj prici odgovara", ili malo jasnije "Da li svjedoci PRECUTKUJU detalje iz kojih bi se moglo zakljuciti da Jugoslovenska Armija nije vrsila genocid na Kosovu"?
Iz velikog broja (dobro pripremljenih) podpitanja od starne optuzenog prema svjedoku se moze primijetiti da se dosta toga tek sada otkriva i da je u nekoliko slucajeva i sam svjedok zbunjen navodjenjem preciznih podataka. Kao rezultat te zbunjenosti naveo bih komentare svjedoka da se nisu recimo bojali NATO bombardovanja ili cak da nisu VIDJELI da je NATO bombardovao njihovo mjesto. To je po meni jedan od primjera gdje svjedok iz straha da ce reci nesto ne korisno za svoj narod PRECUTKUJE dogadjaj za koji je skoro svako znao na citavoj planeti.
Ne bi me iznenadilo da takvih slucajeva bude jos vise, jer je ocito da optuzeni vodi jedan paralelan proces i da ce pokusati na bilo koji nacin da zbuni svjedoka cime bi doveo njegov kredibilitet u pitanje.
Ali, NE smije se isto tako podcijeniti cinjenica da su ti ljudi stvarno VIDJELI neke od zlocina koji su pocinjeni od strane vojske, policije ili paravojnih formacija.Pitanje je samo da li ce se, ako se uzme u obzir publicitet sudjenja HAG i dalje baviti sa onim cime bi trebalo da se bavi ili ce se polako HAG pretvoriti u sudnicu u kojoj Slobodan Milosevic tuzi NATO?
Posted 28 February 2002 - 14:48
"Mozda bi bilo bolje da zvuci: "Da li svjedoci pricaju SAMO ono sto njima i njihovoj prici odgovara", ili malo jasnije "Da li svjedoci PRECUTKUJU detalje iz kojih bi se moglo zakljuciti da Jugoslovenska Armija nije vrsila genocid na Kosovu"? .."
Sasvim si u pravu, za mene (laicki)svedok laze i kad kaze "ne znam, nisam cuo ili nisam video", a iz celog konteksta svedocenja proizilazi i sa velikim stepenom verovatnoce se moze zakljuciti da zna a precutkuje i sl. Ne mislim na konkretnog svedoka koji trenutno svedoci (i koga znam) vec principijelno. Ali takve stvari treba ostaviti da sud procenjuje, ja ne znam kako se i da li se to u pravu sankcionise.
Posted 28 February 2002 - 15:52
Posto daju zakletvu, onda sve sto kaze svedok, to je istina-cemu onda unakrsno ispitavanje?
[ Izmena poruke: VLADAP na dan 2002-02-28 15:53 ]
Posted 28 February 2002 - 15:55
Kako to nazvati ili tumaciti?
Posted 28 February 2002 - 16:11
Posted 28 February 2002 - 16:16
E sad odakle njima ti podaci:
1. od izbeglih Albanaca
2. od pripadnika specijalnih jedinica koji su, tako su bar rekli, bili na Kosovu svo vreme bombardovanja
Posto se od ulaska NATO-a na Kosovu do danas, ukljucujuci "Slucaj hladnjace", doslo do nekih 4,500 ubijenih civila, ali i vojnika, onda se postavlja pitanje: KO JE LAGAO?
sto povezano sa pitanjima:
KO JE PISAO OPTUZNICU SA KOSOVO?
KO SVEDOCI U KORIST TUZILACA?
daje jako zanimljive moguce odgovore na ista pitanja...:smile:
Posted 28 February 2002 - 16:34
taj na koga ti ciljas se zove na w :cool:
Posted 28 February 2002 - 16:43
Nesto sam u muzickom fazonu danas. Sto ne menja na stvari...
Posted 28 February 2002 - 16:43
Sad im se njihova propaganda lupa o glavu :grin:
Posted 28 February 2002 - 16:49
sta je onda jos bila laz vezano za desavanja na Kosovu, za vreme bombardovanja?
Posted 28 February 2002 - 17:11
CG 100%:
Kao rezultat te zbunjenosti naveo bih komentare svjedoka da se nisu recimo bojali NATO bombardovanja ili cak da nisu VIDJELI da je NATO bombardovao njihovo mjesto.
Ja ne verujem da su se oni zbunili zbog Milosevica. To je jedan od najjacih aduta Carle, tj. da se dokaze da izbeglice nisu bezale zbog NATO bombi nego zbog organizovanog etnickog ciscenja (kojeg je ruku na srce i bilo). Insistiranje na tu temu (nismo bezali zbog NATO bombi) je i ciscenje NATO obraza. Ja se pitam, zar je moguce da nije bilo bas nijednog Albanskog "collateral damage"?
Posted 28 February 2002 - 17:23
Posted 28 February 2002 - 17:26
Posted 28 February 2002 - 17:30
Da bi bilo jasnije, ne treba da se ubjedjujemo da je i logicno bilo da ce se sva mrznja sruciti na njih jer su i javno odobravali NATO bombardovanje. Otud i izjave plitkih politicara kao sto je Seselj "Ako nas napadnu, Albanaca na Kosovu nece vise biti..." Mislim da nije ni malo cudno sto su masovno odlazili, a i da je jedan pozamasni dio bukvalno otjeran, medjutim nikada ne bih mogao da prihvatim cinjenicu da su svi organizovano deportovani kao sto optuznica tvrdi.