Jump to content


Photo
- - - - -

Split: Komunizam i njegovi zlocini


  • Please log in to reply
297 replies to this topic

#151 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 22 February 2018 - 19:19

.....

Nego, sto nam ne kazes i kakva su tvoja osecanja u vezi sa cinjenicom da ti je najbliza porodica ocigledno aktivno ucestvovala u izgradnji totalitarizma i zameni jedne okupacije drugom?

 Upuceno je Dabi, no i sam imam donekle slicnu porodicnu istoriju pa se osecam kompetentnim da komentarisem.

Nemoj da upadnes u nazovi-hriscansku pricu, kao "grehovi otaca ce pasti na decu do 3. i 4. kolena..."

 

Porodicna istorija su cinjenice, a treba ih podeliti od "osecanja". Ja sam pristalica liberalnog kapitalizma zhavaljujuci obrazovanju i sopstvenom karakteru. To nema veze s mojim dedom koji je bio predratni komunista i partizan, a umro je 1969. Voleo me je, i ja njega. Bio je primitivan covek, siroce iz WW1. Otac mu je poginuo u ratu (na austrougarskoj strani) a majka umrla od tuberkuloze. Nista nije znao o filozofiji ili ideologiji. Da si mu pomenuo "totalitarizam" - on ne bi znao sta rec znaci. Za njega, komunizam je predstavljao nacin da bude bolje placen za svoj rad.

I deda moje zene je bio partizan. To je posebna tragedija: bio je tzv. "prvoborac" od juna '41. a poginuo u maju '45., par dana pre nemacke kapitulacije. On cak nije bio ni komunista, nije znao sta je to - bio je seljak, Srbin sa Banije. Pre rata je domacinstvo, prava starinska seoska zadruga, brojalo 19 clanova a rat je prezivelo cetvoro. Dvojica su poginuli kao partizani, a ostali su nestali u Jasenovcu i Staroj Gradiski. Covek je pobegao u sumu kad su poceli pokolji.

Hteo je samo da prezivi i, ako moze, sacuva familiju - a ti bi ga sad optuzio da je "ucestvovao u izgradnji totalitarizma"!?

 

Jos malo o "totalitarizmu" i individalnim porodicnim istorijama...

Moj tast, 1934. godiste i jedan od cetvoro prezivelih iz porodice. Prosao je zbegove, preziveo tifus u sumi. Imao je 10 godina 1945. a uz njega su ostali zivi jedan brat, sestra i majka. U spaljenom selu. Gladni, i dalje je prezivljavanje bilo muka. Skole nigde. Gladan znanja, a para nema, pa je trazio kako da zavrsi skolu - da plati neko drugi jer para u kuci nema. Nije hteo u popove pa je izabrao jedinu drugu instituciju koja bi ga prehranila, dala mu krov nad glavom i skolovala ga - otisao je u JNA, u vojnu skolu. Sa 14 godina. Mislis li da je on, seljacko polupismeno dete, imao predodzbu o Staljinu ili gulazima, razvijenu filozofiju?

Ma, nije. Sudelovao je u "izgradnji totalitarizma" ne misleci o tome, samo srecan da ima redovnu platu i stan i sto se izvukao iz jednog od najsiromasnih sela u kraju.

Dogurao je, bez puno filozofije, do pukovnika. A onda je na samom kraju '80-ih video da je sve o'slo u vrazju mater i na brzinu se penzionisao, ne zeleci da sudeluje u sranjima koja sleduju. Smesni detalj: cetiri puta je trazio prijem u Partiju, znajuci da bez toga najverovatnije nema unapredjenja, i tek mu je cetvrti put uspelo.

Jos je ziv, preko 80 star, a pojma nema o totalitarizmu. Koliko jos ima takvih, ko zna.

 

Zato uporno pisem da stvari treba smestiti u odgovarajuci - prevashodno, istorijski - kontekst.

Ti pises o ideologiji i rezultatima primene iste. A ja kazem da je danasnji liberalni kapitalizam odlican u UK ili Kanadi, ali nema veze sa kapitalizmom u ex-Yu drzavicama - ili kapitalizmom u UK 1870. godine. Isto tako, danasnje socijalisticke ili socijaldemokratske partije na zapadu Evrope nemaju veze sa Staljinovim gulazima.

 

Ziza ovde totalno promasuje. Na vise tema, pise da treba bataliti cetnicke i ustaske zlocine, to je passe, pa se treba posvetiti komunistickim zlocinima '45-'55. ili tako nekako. Kaze da je istazivanje komunistickih zlocina bitan uslov da Hrvatska krene napred. Glupost.

Mi zivimo danas, kako ko i kako gde. Jeste lustracija zanimljiva, sa istorijskog aspekta. Ali u danasnjoj Hrvatskoj, nece resiti problem Agrokora ili nezaposlenost ili nacionalizam ili 1000 drugih problema. Nego, da mi resimo komuniste i partizane, a danasnje probleme neka resava neko za 30 godina...


Edited by zoran59, 23 February 2018 - 04:12.

  • 3

#152 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 22 February 2018 - 19:21

...ziza,učitavaš mi ono što nisam niti napisao niti uopće mislim.Na ovom mjestu interesira me 

isključivo povijest.Samo u jednoj stvari  se slažem s tobom,ne postoje lijevi ili desni povjesničari,

ali,postoje revizionisti i to oni u najgorem smislu.Nemam namjeru puno pisati na tu temu,samo ću ti reći 

da su Jurčević,Hasanbegović,Bruna Esih,Lučić i ostatak ekipe sa Instituta Ivo Pilar revizionisti.

Tu ću se samo poslužiti I.Goldsteinom iz knjige Povijest Hrvatske(str.47).

"Revizionistička historiografija,koja je do izražaja došla ponajviše devedesetih godina 20. i početkom

21.stoljeća,svodila je ovaj osvetnički gnjev uglavnom "vrlo površno i shematski kao mržnju na hrvatstvo",

a kada se govorili o zločinima prema ljudima iz Crkve,"kao mržnju na crkvu".Potpuno je izostala analiza šireg

hrvatskoga,jugoslavenskoga,pa i europskog konteksta-i u mnogim europskim zemljama stvarana je atmosfera 

u kojoj su kolaboracionisti nesmiljeno kažnjavani za suradnju s okupatorskim vojskama".

Jakovina,Klasić,Goldstein itd ne dovodi u pitanje zločine koji su se desili na kraju rata,kod njih ne postoji ono

znamenito "ali".Imaš knjige,npr. 

-S i I Goldstein:Jasenovac i Bleiburg nisu isto

-I. Goldstein.Povijest Hrvatske 1945-2011

--OPSESIJE I MEGALOMANIJE OKO jASENOVCA I BLEIBURGA

ITD.

Javno djelovanje i Jurčevića i Hasanbegovića je nešto sasvim drugo.

Jurčevića sam slušao kao predsjedničkog kandidata na izborima 2009.,dobio je oko 2% glasova.Isto tako gledao

sam ga i slušao u onoj tragikomediji kad je bio predstavljen kao budući savjetnik ministra od tri dana Crnoje.

Mogu samo reći grozno,i radikalni desničar.

 

I opet ti jedno te isto. Kako ti nije jasno da to što je Jurčević desničar - a ovdje je više nego diskutabilno što se uopće misli pod "radikalni desničar" jer ne promovira ustaštvo, ne ide na Bleiburg, ne reklamira ustašku fokloristiku, dakle - to što eventualno ide u crkvu ili je protiv pobačaja ga nigdje u normalnom modernom svijetu ne može diskvalificirati kao znanstvenika i povjesničara samo zato jer ne dijeli tvoj svjetonazor.  Kako ti to nije jasno? Odnosno, da je kojim slučajem ljevičar, onda bi tebi ono što piše bilo prihvatljivo i u tome je sva tragedija ovih prostora ali ne kanim više ponavljati jedno te isto kad to već radite vi. Zašto ne pročitaš ono što piše  o povijesnim temama? Usput, za njega kažu da je jedan od najboljih predavača na fakultetu, a predaje povijest 20. stoljeća (ne bavi se samo hrvatskom poviješću). 

Dalje, gotovo sve tranzicijske zemlje su provele lustraciju, većina ih je zabranila znakove svih totalitarnih režima, dok se ovdje još uvijek plače za Titom. I tebi je to normalno?

 

 

 

 

 cinjenica da su vrsili zlocine, ne moze promeniti prethodne dve - ratna Hrvatska ce i dalje ostati Hitlerova podguzna muva koja je slobodno vreme provodila masakrirajuci svoje gradjane, a komunisti ce ostati pobednici ... tako da mi nije jasno - kakvu tacno reviziju istorije ti zahtevas?

 

Ja ovdje ni u jednom trenutku nisam osporila tu činjenicu. Ali kao što je jednom izjavio omraženi Hasanbegović, a ja se eto moram složiti s njim koliko god će to neki ovdje opet pogrešno protumačiti - da je kojim slučajem Hrvatska iz rata izašla kao gubitnik, kao što je to bila Njemačka, danas bi bila uspješna, demokratska i razvijena zemlja, a ne tranzicijska vukohebina iz koje svi bježe glavom bez obzira dok Radničke fronte prijete "rušenjem zlog kapitalističkog sistema" i pritom mašu SSSR zastavama. Mučno (jednako kao i ustaški foklor). E pa sad, ako je tebi to što su Tito i Staljin u datom trenutku bili na strani pobjednika (iako su praktički od 1939. do 1941. bili saveznici s nacional socijalističkom partijom, odnosno Hitlerom; točnije, komunistička kominterna u koju je spadao i KPJ), dovoljno da ustvrdiš kako tu nema razloga za povijesnu reviziju, ja mislim da ima. I da je potrebna, ali ne zato da bi se "odahnulo" zbog ustaša, nego zato da bi se odahnulo od ikonografija i idolopoklonstva zločinačkom režimu. 

Usput, vrlo je indikativno što svi ovdje "preskačete" Mesićeve izjave koje na posve identičan način ignoriraju i ostali yugokomonistički ljevičari, uključujući i Jakovinu na kojeg se ovdje pozivaju kao "relevantnog" povjesničara. 


Edited by Ziza, 22 February 2018 - 19:24.

  • 0

#153 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 22 February 2018 - 20:12

...

 

... totalitarni sistem koji je blokirao razvoj istinske gradjanske svesti (pa tako i istinskog pomirenja i tolerancije) narednih 50 godina ...

... a zamisli i dan-danas vlada umovima dobrog dela populacije ...

:lol+:

Ha, ha, ha!

 

'Razvoj istinske gradjanske svesti'?

 

To lici na ono cuveno 4umsko - 'Ex_Yu kao periklovo doba demokratije'!

:frust:

 

A cinjenica da se neko jedno vreme krstio / palio kandilo / slavio / postio, znaci taman toliko koliko i cinjenica da je posle hitro pretrcao medju 'komunjare', zaklinjao se JBT i sistemu, a onda opet pretrcao medju 'naZiJonske radenike'!

 

Sto onda nisu doprineli ;istinskoj gradjanskoj svesti / pomirenju i toleranciji', pa ni posle neuspelog pokusaja 'petooktobarskog prevrata'?

 

Nesto mnogo zajebata ta potraga za 'zlatnim runom sVrBske gradjanske nesvesti' sto je zavrsilo u kafanskim rakijskim isparenjima i 'anteriji sas opanci'.

 

I zamisli - to i dan danas vlada umovima populacije, a posebno one koja se trudi da lazno predstavi svoj tzv. 'gradjanizam', i, ako je moguce, izvuce iz toga 'position i malo vecu platicu'.

B-)

 

...


Edited by Kinik, 22 February 2018 - 20:59.

  • 2

#154 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 22 February 2018 - 20:37

Koja nevidjena glupost Hase. Samo sto bi Hrvatska, ako bi u takvim uslovima uopste opstala, bila u granicama velikog Zagreba a ne do Drine kakvu on prizeljkuje. No, indikativno je kako se on ovde provlaci kao m'oralni autoritet.

I nije mi jasno sta sad SFRJ ima sa posleratnim ubojstvima kvislinga kada je stvorena tek 63' godine. Sto se tice proseka njezine demokraticnosti, mislim da je bila cak demokraticnija od proseka autoritarnog rezima Hrvatske pod Franjom Tudjmanom, a pod kojim se je zadesila agresija na BiH i pod kojim je samo za vreme oluje ubijeno oko 2000 civila i proterano vise od 200.000 civila srpske nacionalnosti.

Vidim koliko su hrvatski sudovi 21. veka bili efikasni u procesuiranju zlocina pobednicke vojske i kako se moderna, post tudjmanovska Hrvatska suocava sa simbolima pod cijim je provedeno klasicno etnicki motivirano ciscenje, sa sve ubojstvima i etnickim progonom te poluaparthajdskim odnosom do Srba koji su ziveli u gradovima izvan vojnih podrucja.

A neko bi da trazi posteno sudjenje po standardima 21.veka za revansisticke odmazde 45' nad kvislinzima, u stanju kada je cela Evropa zivela u poluanarhicnim uslovima.

Mislim, koje komedije ovde covek nece procitati.

Edited by dhx, 22 February 2018 - 22:05.

  • 4

#155 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 22 February 2018 - 20:37

...ziza,još jednom i zaista posljednji puta.Povjesničare dijelim samo po onom što su napisali u svojim radovima,knjigama.

I još jednom ću napisati,Jurčević je relativizator,neovisno o tome što je izjavljivao kao kandidat za predsjednika RH ili kao kao glumac u 

predstavi ministra za tri dana Crnoje.Imam njegove knjige ali imam i knjige ljudi koje on zanemaruje u svojim radovima.Neću otvarati

neke druge teme ali imam i knjigu V.Nikolića gdje on zapisuje u svoj dnevnik:

"Na granici će nas prihvatiti Anglo-Amerikanci.Tamo ćemo biti preuređeni i naoružani,opskrbljeni svim potrebnim sredstvima

modernog rata,pa onda krenuti natrag u borbu za oslobođenje,što bi imalo uslijediti za nekoliko dana,dapače,neki misle,da 

bi Englezi mogli stići i prije."

Zapravo,žalosti me činjenica da si preuzela retoriku  ustaške emigracije.Tako je i Ivo Omrčen,autor knjige Hrvatska 1941,1942,

1943(4 toma 1720 str.) za V.Žerjavića(to sam propustio navesti,autor knjige Opsesije i megalomanije ..............) jugoboljševik,V.Vučković

i B.Kočović su četnici,Goldstein je židovski ćifta itd.


  • 1

#156 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 22 February 2018 - 22:51

...zorane,nemam pojma kako da ti kažem.Ali,život ali i prošlost nisu tvoja obitelj i

stradanja tvoje uže i šire obitelji.Moja djeca ti o tome bi mogla reći više,ali ja

vidim da oni žive neki drugačiji život od tvojeg,ne žive u tvojim relacijama i ja sam zaista sretan zbog toga.

Onako tvojim rječnikom,rekao bih na ovoj temi,jebi se


  • 0

#157 Hromi Daba

Hromi Daba
  • Members
  • 5,761 posts

Posted 22 February 2018 - 23:00

...

Sta ti bi Mladene?  :blink:


  • 0

#158 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 23 February 2018 - 03:50

...zorane,nemam pojma kako da ti kažem.Ali,život ali i prošlost nisu tvoja obitelj i

stradanja tvoje uže i šire obitelji.Moja djeca ti o tome bi mogla reći više,ali ja

vidim da oni žive neki drugačiji život od tvojeg,ne žive u tvojim relacijama i ja sam zaista sretan zbog toga.

Onako tvojim rječnikom,rekao bih na ovoj temi,jebi se

 

???

Ne razumijem. Normalno, primjeri koje spominjem nisu univerzalni, no sluze kao dokaz da ni neke "kontra" teorije nisu univerzalne i da tu ima puno mjesta za raspravu.

 

Ova rasprava je i tako retrospektivna i teoretska, nema utjecaja na zivot.

Ja sam praktican tip pa su mi neki vazni problemi selidba, curenje ulja na autu, a i pizdim jer sam presolio ono sto sam danas kuhao.

Tebi (i Zizi?) su, izgleda, preokupacije hrvatstvo, domoljublje i (anti)komunizam. Necemo se razumjeti.

 

I ja sam sretan sto nasi klinci zive nesto drugacije i bolje, a rjecnik ne bih spominjao - pogotovo ne bih uzvratio istim.


Edited by zoran59, 23 February 2018 - 04:04.

  • 0

#159 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 February 2018 - 04:45

...ziza,još jednom i zaista posljednji puta.Povjesničare dijelim samo po onom što su napisali u svojim radovima,knjigama.

 

 Lažeš. 

 

 

Zapravo,žalosti me činjenica da si preuzela retoriku  ustaške emigracije.

 

 

Hahahahhahaha, a to bi bila Mesićeva retorika. Nisam ja preuzela ništa ni od koga nego raspravljam o mitovima i svinjskim glavama na tavanu koje su još uvijek mnogima sveto pismo. :)

 

 

 

Tebi (i Zizi?) su, izgleda, preokupacije hrvatstvo, domoljublje i (anti)komunizam. Necemo se razumjeti.

 

 

 

Nemoj se baviti izgledima, loše ti ide. 


  • 0

#160 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 February 2018 - 06:09

 

 

Ziza ovde totalno promasuje. Na vise tema, pise da treba bataliti cetnicke i ustaske zlocine, to je passe, pa se treba posvetiti komunistickim zlocinima '45-'55. ili tako nekako. Kaze da je istazivanje komunistickih zlocina bitan uslov da Hrvatska krene napred. Glupost.

Mi zivimo danas, kako ko i kako gde. Jeste lustracija zanimljiva, sa istorijskog aspekta. Ali u danasnjoj Hrvatskoj, nece resiti problem Agrokora ili nezaposlenost ili nacionalizam ili 1000 drugih problema. Nego, da mi resimo komuniste i partizane, a danasnje probleme neka resava neko za 30 godina...

 Gdje ja to pišem da "treba bataliti četnike i ustaške zločine", pa još na više tema?? Hajde budi ljubazan pa mi pokaži. Nego, ti bi uporno da se bavimo ustašama, ali ne i komunistima jer tebi tako odgovara. Da, kažem da je istraživanje komunističkih zločina bitan uslov isto kao lustracija koja je trebala biti napravljena  zato što u Hrvatskoj i danas prevladava socijalistički mentalitet u svim segmentima - drugim riječima, ljudi nemaju blage veze što je demokracija, totalno su ekonomski nepismeni i vode virtualne partizansko - ustaške ratove, umjesto da se bave bitnim stvarima. - to je ono što Ziza ponavlja na više tema, ali tebi iz nekog razloga nije shvatljivo. 

 

 

 

Nesto mnogo zajebata ta potraga za 'zlatnim runom sVrBske gradjanske nesvesti' sto je zavrsilo u kafanskim rakijskim isparenjima i 'anteriji sas opanci'.

 

 

 

...

 

Samo da konstatiram tvoju opčinjenost opancima u kojima pronalaziš uzroke svih zala, a kad se malo usporede ostale tranzicijske zemlje koje su bile pod komunističkim režimom, tvoja teza pada u vodu. Dovoljno je usporediti dvije Njemačke prije pada zida, a i danas postoje ljudi koji jednostavno ne znaju prihvatiti blagodati modernog i slobodnog društva, nego žale za Stasijem - potpuno identičan i  lako prepoznatljiv obrazac ponašanja.  Nego, kad već toliko mrziš opanke; a kaubojske čizme su ti fetiš?  :lol+:

 

Koja nevidjena glupost Hase. Samo sto bi Hrvatska, ako bi u takvim uslovima uopste opstala, bila u granicama velikog Zagreba a ne do Drine kakvu on prizeljkuje. No, indikativno je kako se on ovde provlaci kao m'oralni autoritet.
 

 

Pazi kad sam znala da su šanse da ubodeš poantu ravne nuli. Pokušaj bilo kakvog suvislog dijaloga s tobom je ravno pokušaju razgovora s vjerskim fundamentalistima.

 

I nije mi jasno sta sad SFRJ ima sa posleratnim ubojstvima kvislinga kada je stvorena tek 63' godine.

 

 

Da, hajde da se sad malo bavimo formom, pa nazivima, a ne sadržajem. 
 

 

Sto se tice proseka njezine demokraticnosti, mislim da je bila cak demokraticnija od proseka autoritarnog rezima Hrvatske pod Franjom Tudjmanom

 

 

Ovako nešto može izvaliti samo netko tko ozbiljno misli da je verbalni delikt demokratsko dostignuće a istovremeno takav režim uspoređivati s ratnim okolnostima u kojima je Hrvatska bila okupirana. Van pameti. 

 

 

 

 

 

 

No, indikativno je kako se on ovde provlaci kao m'oralni autoritet.

 

 

Intelektualno  pošten/a forumaš/ica je dosad shvatio a i pročitao da se uopće ne bavim moralnim autoritetima, kao ni ideološki podobnim ljudima koji mi se sviđaju zato što misle kao ja. Za razliku od trebe. :)

 

i pod kojim je samo za vreme oluje ubijeno oko 2000 civila i proterano vise od 200.000 civila srpske nacionalnosti.

 

 

Jel treba sad malo o pobjedničkim vojskama ili ćemo nastaviti s dvostrukim standardima? Kako dhx vidi demokraciju; pa tako da se SAO krajina spoji s Republikom Srpskom. Maestralno.  :frust: ​ Što se tiče povijesne istine, vidim da ti treba ponavljati - http://www.portaloko...dinare/0/49063/

 

 

Mislim, koje komedije ovde covek nece procitati.

 

Evo ja čitam tvoje, i ne mogu vjerovati. 


Edited by Ziza, 23 February 2018 - 06:42.

  • 0

#161 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 February 2018 - 07:09

 

Zato uporno pisem da stvari treba smestiti u odgovarajuci - prevashodno, istorijski - kontekst.

Ti pises o ideologiji i rezultatima primene iste. A ja kazem da je danasnji liberalni kapitalizam odlican u UK ili Kanadi, ali nema veze sa kapitalizmom u ex-Yu drzavicama - ili kapitalizmom u UK 1870. godine. Isto tako, danasnje socijalisticke ili socijaldemokratske partije na zapadu Evrope nemaju veze sa Staljinovim gulazima.

Odgovoricu ti samo na ovo, posto cemo daleko otici ako krenemo da raspredamo o porodicnim stvarima (inace, kao sto sam vise puta pisao na ovom forumu, u porodici imam zrtve i chetnika i partizana, ali sam vrlo ponosan sto nemam pripadnike ni jednih ni drugih). Ovo sto si napisao je tacno, samo kad bi malo vise naglasio ovu rec koju sam boldovao. A pravo pitanje je - od kada je to tako? Neko razuman bi pomislio, negde od posle WW2, kad je istina o sovjetskom komunizmu postala poznata cak i idiotima tipa J.-P. Sartrea i drugim zapadnim fellow travellers. Ali razuman bi pogresio, jer su se oni "preshaltovali" tek nakon pada Berlinskog zida. Sto je nevidjena sramota, na koju stalno treba podsecati. To dokazuje samo da su ti isti ljudi (velikim delom, neki su pokojni), pre 1990. godine bili direktni sovjetski placeniciagenti, a ne autenticni predstavnici jednog segmenta gradjana -- inace ne bi tako ocajno i prekonoci krenuli da menjaju imena i da se "reformisu".

 

A ni po jada da su uspeli da se istinski reformisu i prihvate tekovine Prosvetiteljstva, pre svega liberalizam, individualizam i slobodno trziste. Nego su najcesce ostali zaglavljeni "negde izmedju", pa otuda silna kukumavcenja na teme kao sto su "nejednakost", jer su do juce ucili da je jednakost u siromastvu sjajna, genijalna stvar, pa im eto sad nikako ne ide u glavu kako vise ta prica nije popularna. I onda su im krivi Soros, Zle Banke, cesto i Jevreji kao kolektivitet, CIA, itd.  


Sa matorim skojevcima ne razgovaram ...

Dakle, ne komuniciras sa samim sobom? 

 

OK, sad je jasnije, to zbilja objasnjava mnoge stvari. 


  • 0

#162 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 February 2018 - 07:44

Da ne ispadne da u ovoj priči imam bilo kakve osobne (lične) motive;

moj djed s tatine strane je zbrisao iz Rusije za vrijeme Oktobarske jer je bio na strani cara, pa stigao do Srbije.

Djed s mamine strane, Bunjevac, je bio subotički bećar.

Nemam nikog s nijedne strane ni u ustašama ni u partizanama..  


  • 0

#163 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 February 2018 - 09:11

...

 

... samo da konstatiram tvoju opčinjenost opancima u kojima pronalaziš uzroke svih zala, a kad se malo usporede ostale tranzicijske zemlje koje su bile pod komunističkim režimom, tvoja teza pada u vodu ...
 ... dovoljno je usporediti dvije Njemačke prije pada zida, a i danas postoje ljudi koji jednostavno ne znaju prihvatiti blagodati modernog i slobodnog društva, nego žale za Stasijem - potpuno identičan i  lako prepoznatljiv obrazac ponašanja ...
 ... nego, kad već toliko mrziš opanke; a kaubojske čizme su ti fetiš? ...

:twak:

 

De, de smanji malo zizinski osjecaj i ne pricaj svasta.
Daleko od toga da sam 'opsednut'. Ja samo konstatujem cinjenice i izvrgavavam podsmehu gluparije o tzv. 'tisućljetnoj kulturi'.
Ja to ne mrzim - nemam vremena za emotivne narodne stupidarije - ja to ledeno prezirem.
Evo ovi koji kulturno densaju, sve u opancima i 'pelengaćama' (onim plavim cudima sa povijesnim 'turovima').



U balkanskim vukojebinama to se vidi samo na 'festivalima folklora', tom solilu za supljoglavu narodnu marvu sitnih zuba, mada, kad pazljivo citas politicku elitu, a i opsednute grafomane na 'drustvenim mrezama' - vidis da to nikada nije izaslo iz te opancarsko-seljacke kostimografije, iako su mnogu naparfimisani, pa i u firmiranim stvarima, sto je samo maska za skrivanje puckog seljacko-opancarskog prazilučkog tamburasenja & podvriskivanja.

Attached File  jadranka_kosor.jpg   35.51KB   0 downloads

Evo i ova, reklo bi se 'predstavnica moderne 'rvacke politicke elite', a u biti samo taj narodni opancarski pattern. Pogledaj joj datum u 'partijskoj knjizici' - ne bese li to vreme tzv. 'maspoka' kada su se masovno primali u SKH. Prvo kao 'rvacki kadrovi, a posle kao 'mlada garda JBT'. No, Vlaisavljevicka je htela biti 'novinar'.
:blush:

Ja nikada nista nisam imao ni sa 'komunjistima' (doduse bilo ih je oko mene), pa ni sa 'maspokovcima' i slicnim politickim otpadom.

Eto, ti si mi 'rvacki ocigledni primer o 'zali za Stazijem', u ovom slucaju - o zalu za mustaskom zgadijom. No, bice samo da si zrtva 'viska emocija' i pogolemog neznanja, da ne govorim o vristavoj opsesivnosti. Stvarno imas srece da ti idee fixe budu Stipica & Dezulovic. To je bas, nekako, zizinski bezazleno.
:frust:

Pre par dana naletim na *.pdf fajl neke knjige o WW II, 'rvacko izdanje, CIP Zagreb, '88. O 'partizanskoj obavjestajnoj sluzbi'.
:ajme:
Gomila 'izvjesca' sa terena. Te 'spijun koji nas je volio', te 'spijun koji nas nije volio'. Pa onda drljavina o nekim 'tajnim depesama', pa onda partijsko-sektasko-birokratske igre, 'kortesiranje' (a narodski govoreci - 'uvlacenje u doope' istaknutim 'drugovima / saborcima'), pa neka tajnovitost, pa neka imena poznatih 'obavestajaca / diverzanata / likvidatora NKVDa' i ostala trulez.
Em je sada sve to absolete - jer posle pada Zida' - to je izgubilo bilo koji znacaj, osim kao istorijski kuriozitet, em ima zivih naslednika koji se na sam pomen reci 'lustracija' bude u ledenom znoju.

Normalno je da ovde, na ovim prostorima, uprkos laznih poziva & kletvi, nece biti ni 'L' od lustracije - jer su svi povezani kao svinjska crevca i svasta bi isplivalo na videlo.
To je ovdasnja 'omerta'.

Zanimljivo u toj knjizi - svi istaknuti 'rvacki delatnici - u jednoj inkarnaciji 'commy revolucionari', a u drugoj 'borci za neovisnost'.
Moze se primetiti da im ni jedno, a ni drugo nisu nista doneli (osim nakradenog novca - no to je ovde oduvek bila plackaska privreda, sa hiperprodukcijom laznog morala & ponosa) - samo gomilu gluparija, nepodopstina a kad je u pitanju ustasija - to je bila tolika bestijalnost (na sta su se i nemci zgrazavali), da se moze porediti samo sa 'crvenim kmerima'.

Prosto mi je nekako zao sto ih nisu malo vise streljali '45. Sa ili bez suda - svejedno.
Kao na primer ove.

Attached File  wide_Dachau_execution_coalyard_1945-04-29.jpg   122.68KB   0 downloads

Obrati paznju - posle prvog plotuna neki, disciplinovano schwapski, jos uvek stoje.
B-)
Takodje, danas im niko ne pravi tzv. 'komemoracije', niti iz, taman posla, smatra za zrtve.

Ili na primer ovi:
https://en.wikipedia...i_collaborators

 

Attached File  collaborators execution.jpg   31.54KB   0 downloads
 
Oni koji potezu kuknjavu o 'ubijenim starcima / zenama / deci' - treba da se sete ustaskih zlocina diljem te iste 'rvacke.
A na spominjanje 'partizansko_komunistickog pobednickog masakra', treba da se sete novovekovnog 'rvackog pobednickog masakra.

Ja tu ne vidim nikakvu razliku.

Cinjenica je, da se, kao, stalno pledira za neku 'rvacku demokraciju, dosadno unjka o potrebi 'revizije historije' (mada ne i 'povijesnog bezpuca' :lala:) sprocut 'jugonostalgije & jugokomunizma', i istovremeno kuka kako ti isti nisu hteli prihvatiti 'rvacke ideje oko - lisnice, strojnice, banke, drzave, mesta u UN i ostalog bla-bla, sto sve sada, reklo bi se postoji, no se nije maknulo s mesta od vecite kuknjave 'rvacke 'marice kojoj je kriva svaka svirajka' nego se brcka u tom koritu sa prljavom istorijskom štrokom i histericno mahnita.

 

Pogledaj samo pattern - a imas i fotke na Netu.

Tudja vila u koju se uvalio JBT i tudja vila u koju se uvalio Francek. A pogledaj samo sva moguca ubistva / likvidacije raznoraznih generala. Sto partizanskih, sto 'rvackih.

Kad je ono RH stekla 'neovisnost'? Jel to bese '91? A je li finale 'domoljubnih igara' vatreno proslavljeno '95?
Pa zasto se onda jos uvek densa 'licko gluvo kolo' (uz obrni, okreni, jope!) i trupka u mestu vec ovoliko godina?
Zbog zlih 'jugonostalgicara / jugokomunjista'?
B-)

Sve mi se cini, da im neko oduzme te zvecke, ostali bi kao likovi iz Puskinove skaske - baba 'rvacka sa razbijenim drvenim koritom ... pored mora!
:D

Attached File  skaska.jpg   40.82KB   0 downloads

Oko cizama.
Svako ko je ikada hteo da se popnje na konja, receno mu je da se to ne radi u cipelama / patikama (osim turistickog slikanja) zbog njegove bezbednosti. Pad sa konja sa nogom koja je proletela kroz uzengiju je 'christopher reeve syndrome'.
Kaubojska cizma nije bila 'narodna nosnja', to je bio odevni predmet. Ne bas tako jeftin.

Sada je to zezancija.

No, zato je kod vukojebinaca vrlo popularna 'patkometrija' i iscaseno poredjenje - te sa EU, nemackom, i jos vise sa USofA.

:frust:
Tu lokalni likovi ne zatvaraju usta peruci sebe od nemirne savesti i lececi svoje balkanske komplekse.

...


  • 4

#164 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 23 February 2018 - 09:58

...

 

 a kad je u pitanju ustasija - to je bila tolika bestijalnost (na sta su se i nemci zgrazavali), da se moze porediti samo sa 'crvenim kmerima'.

 

...

 

I sa Japancima! Japanci su isto tako cinili zverstva: nabijali eksere bebama u glavu, silovali starce, silovali bebe, cak je bilo i pojava kanibalizma medju njima.


  • 0

#165 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 23 February 2018 - 10:36

...zorane,krivo sam pročitao i protumačio tvoj post,bio sam bezobrazan,molim te izvini.

Banujem se na mjesec dana


  • 0