Jump to content


Photo
- - - - -

Kuharice manje zbori


  • Please log in to reply
158 replies to this topic

#136 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 10:34

Ovaj vikend je Bank Holiday, a to znaci neradni ponedeljak i juce sam izvadio brisket da se odmrzne pa cu ga poceti spremat u petak uz nadu da ce biti gotov do ponedeljka. Sinoc malo citao neki Smoked brisket americki forum, pa mnogi ne preporucuju da se meso prethodno potapa u brine, pogotovo ako je dobrog kvaliteta, pa necu ni ja.

 

Taman imam vremena da jos malo iscitam, pokupim neke fazone i trikove prije nego se dan na posao.


Edited by Honey Badger, 24 August 2017 - 10:35.

  • 1

#137 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 August 2017 - 11:29

...

 

Kazu da je 'najbolji na svetu!?'

 

 

 

...


  • 2

#138 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 August 2017 - 11:30

...

 

II deo

 

 

 

...


  • 0

#139 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 13:01

...

 

Kazu da je 'najbolji na svetu!?'

 

 

...

 

Vrlo je moguce, sve dok ja ne odradim moj. ;)

 

Posto nemam bbq smoker moracu po ovom receptu:

 

 

 

 

A i ovaj recept necu moci ispratiti do kraja. Prvo, ja imam 'flat' dio, znaci samo pola brisketa, a drugo, ne da mi se da ga sous-vide 24h, pa cu prepoloviti i vrijeme na 12h/63°C. Ako nadjem spric sa iglom ubrizgacu i brine, mada moze i bez toga. Kad sam kupovao sprice za chili sos, apotekarka mislila da sam heroin junkie.

 

Sve ostalo mogu ispratiti bez problema. 


Edited by Honey Badger, 24 August 2017 - 13:02.

  • 0

#140 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 13:37

Upravo sam bio u supermarketu, kupio onion i garlic granules, soft brow sugar i soy sos, a usput malo re-aranzirao zacine:

 

Attached File  t1.jpg   517.54KB   0 downloads

 

 


  • 1

#141 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 24 August 2017 - 13:55

Koliko se ja razumem u kuvanje, ode dijeta u qratz. :-D

I neka ide ako je tebi dobro! ;-)
  • 2

#142 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 14:10

Koliko se ja razumem u kuvanje, ode dijeta u qratz. :-D

I neka ide ako je tebi dobro! ;-)

 

Mislim da moze sve ali umjereno. Ustvari, ja ovo vise zelim da napravim, nego da jedem. Dovoljno ce mi biti da probam komadic.

 

Poslije cu sve izrezati na porcije i u zamrzivac, onda moze da se stavlja u razna variva i sl.


  • 0

#143 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 19:25

Attached File  meat injector.jpg   38.66KB   0 downloads

 

Ovo bi trebalo da stigne sutra u toku dana. Meso jos uvijek smrznuto k'o kamen, ne vjerujem da cu moci ista raditi do subote. Trebam i neko korito od 15-20L kupiti u kom cu ga sous-vide i to bi bilo sve.

 

Danas sam kupio onion i garlic granule za suhi rub, mislim da mi nista vise ne treba. 


  • 0

#144 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 August 2017 - 19:59

...

 

... dovoljno ce mi biti da probam komadic ...

... poslije cu sve izrezati na porcije i u zamrzivac, onda moze da se stavlja u razna variva i sl ...

 

 

Pojesces posle do 'zadnjeg komadica'?

 

Znaci ode odelo od skoro tisucu funti?

:blush:

 

Btw, kako ono 'variva' nevino zvuci'!

:lol+:

 

No, samo ti uzivaj, 'ebes gym!

 

 

...


  • 1

#145 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 24 August 2017 - 20:14

Koliko se ja razumem u kuvanje, ode dijeta u qratz. :-D

I neka ide ako je tebi dobro! ;-)

 

 

...

 

 

 

Pojesces posle do 'zadnjeg komadica'?

 

Znaci ode odelo od skoro tisucu funti?

:blush:

 

Btw, kako ono 'variva' nevino zvuci'!

:lol+:

 

No, samo ti uzivaj, 'ebes gym!

...

 

Mislim da sam on course i da ovaj eksperiment nece bitno uticati na ista.

 

Skoro sam nakupovao meso i sve su komadi za slow cooking, valja mi to spremati sada. Bitnije je da se ne ozderava i uz redovne vjezbe, uvuci cu se u odijelo vec nekako. :)


Edited by Honey Badger, 24 August 2017 - 20:15.

  • 0

#146 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 25 August 2017 - 11:44

Attached File  21104257_10212034270244290_1707657268_o.jpg   463.85KB   0 downloads

 

Jutros sam provjerio meso, kao da je dobro popustilo, vjerovatno cu ga veceras ubrizgati sa brine i ostaviti do sutra ujutru. Najvjerovatnije cu morati prepoloviti jer su mi vacuum kese preuske za toliki komad, a onda se otvara pitanje da li da oba komada uradim na isti nacin ili da eksperimentisem jos malo?

 

Mogao bih od jedne polovine mogao napraviti pastrami ili salt beef?


Edited by Honey Badger, 25 August 2017 - 11:57.

  • 0

#147 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 25 August 2017 - 19:42

Ne kupih kontejner za ovo pa sam morao improvizovati...

 

Cijeli recept i postupak je ovdje i stvarno je detaljno i lagano za pratiti. Kod njih je cijeli brisket od 6kg, kod mene samo pola, pa sam sve mjere prepolovio. Ubrizgavanje je bilo zabavno. :)

 

Attached File  brisket.jpg   71.7KB   0 downloads

 

Attached File  brisket ll.jpg   51.02KB   0 downloads

 

Da mi nije ovog lonca, ne bih imao u cemu ovo drzati do sutra. Sutra idem po kontejner pa pristavljam sous-vide...


Edited by Honey Badger, 25 August 2017 - 19:42.

  • 1

#148 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 26 August 2017 - 12:25

Izgleda da je ovaj moj brisket popularan na forumu k'o i cir na dupetu ali cu zavrsiti posto sam zapoceo i to bi bilo to i od mene.  :)

 

Napravio sam glaze za brisket. Nisam nasao molase, pa sam kupio Maple sirup. Ako mogu Kanadjani da ga trose po slanini, racunam da nece lose ispasti ni na brisketu. To je ionako tu da pomogne da se zalijepi za meso, sav taj secer ce se karamelizirati u zadnjoj fazi. Osim Maple sirupa, stavio sam liquid smoke, soy sos kao sto i jeste po receptu ali sam dodao i nesto Maggi Liquid seasoning kao mali homage nasem ovdasnjem kolegi Ironsideu:

 

Attached File  glaze1.jpg   75.43KB   0 downloads

 

Attached File  Glaze2.jpg   96.42KB   0 downloads

 

Attached File  Glaze3.jpg   110.3KB   0 downloads

 

Attached File  Glaze4.jpg   119.5KB   0 downloads

 

 

Sous-vide je setiran na 65°C/24h ali cu vjerovatno ustati oko 4am i ubaciti u rernu na 120°C do jedno 9 ujutro i tad bi trebalo biti gotovo i ready to eat. 


Edited by Honey Badger, 26 August 2017 - 12:29.

  • 3

#149 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 26 August 2017 - 21:17

Nisam siguran da je temperatura koju su dali ovi sa recepta najsretnija ali dacu im benefit of the doubt. Oni su tamo rekli 68C, ja sam svoje postavio na 65C i otvrdlo je kao opanak. Jagnjetinu koju sam stavio u tu vodu sam upropastio. Pojeo sam ali nije to - to. Prekuhano i suho. Iduci puta ne idem preko 55C, pa nek bude sta hoce.

 

Pripremio sam dry rub za zadnju fazu, pecenje u rerni nekoliko sati:

 

Attached File  dry rub.jpg   94.15KB   0 downloads

 

A uz ovaj brisket, ako se uopste bude moglo jesti cu napraviti americki baked beans ili brazilsku feijoadu sa ad(z)uki grahom.

 

Attached File  adzuki beans.jpg   101.03KB   0 downloads

 

 

 


  • 1

#150 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 27 August 2017 - 08:24

Napravio sam jos neka istrazivanja i nadjem na jos jednom mjestu da preporucuje temperaturu od 68°C/24h. Ima i ovaj zgodni chart:

 

Attached File  20160801-sous-vide-brisket-guide-temp-time-composite.jpg   221.71KB   0 downloads

 

Ovo moje cudo i dalje radi na 65°C pa cu ostaviti do podne. Kad sam ovoliko cekao, onda mogu jos malo.


  • 0