Jump to content


Photo
- - - - -

News from Croatia


  • Please log in to reply
12224 replies to this topic

#11446 mudrac na klonji

mudrac na klonji
  • Banned
  • 810 posts

Posted 10 April 2017 - 16:53

I šta bi sa Agrokorom?

 

Je l' država preuzela dug?


  • 0

#11447 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 10 April 2017 - 17:37

...ironside,da je tako koncipirao lopovsku državu kao ti,zoran,ni riječ

primjedbe,i još da nije u sve to uvukao obične ljude,koji su slučajno 

i konobari.

........................

 

Zanimljivo.

zoran59, on 05 Apr 2017 - 10:43, said:

.............

Zato je Hrvatska lopovska drzava - drzava kao pravna institucija u kojoj radi preveliki % lopova.

Ne kao granicama omedjen teritorij na kojem zivi i puno postenih lh ljudi.

Ima toga jos, u ranijim citatima.

Ali kad citas (ili ne citas) selektivno, vodjen nekakvim animozitetom, ne primjecujes...

 

Inace, sav ovaj krs i lom oko Agrokora pokazuje stanje (ili, preveliki dio stanja)...

... u ekonomiji.

Inace, oko drugih stvari, ne znam hoce li netko primijetiti vijesti... U Splitu HOS-ovci urlali "Za dom spremni", policija najavila istragu 

Malo vise: https://www.dalmacij...agu-oko-uzvika/

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

#11448 Cilemile

Cilemile
  • Members
  • 11,835 posts

Posted 11 April 2017 - 08:56

Alvarez otputovao 

 

Sad će se Ante Ramljak i Vlada RH mirno moći posvetiti zatrpavanju septičke jame i ucjenama hrvatskih dobavljača Agrokora.

 

 


  • 0

#11449 demagzg

demagzg
  • Members
  • 172 posts

Posted 11 April 2017 - 11:13

 

...
 


Zidova, Masona, USA... Srba, Jugoslavena...
a odnedavno i Vladimira Putina (glavom i bradom)

 

 

Izlaganje je dugacko ali molim lijepo da svi procitate, prije nego sto se roditelje etiketira kao primitivce, vrlo je bitno ne osudjivati ljude samo tako (uvijek se treba informirati, pa zivimo u 21st)

 

 

Spis „svinjska“ gripa: sto dana prije istrage zdravstvene komisije Vijeća Europe

 

Dame i gospodo, poštovani zastupnici i Europskom parlamentu,

moje ime je Srećko Sladoljev. Član sam Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dijaspori i voditelj Odjela istraživanja i razvoja Imunološkog zavoda u Zagrebu, državne tvrtke sa 123 godišnjom tradicijom u proizvodnji imunobioloških pripravaka, jedne od najstarijih te vrste na svijetu. U „zlatnim vremenima“ bila je svjetski poznata po iskoracima u proizvodnji cjepiva, krvnih pripravaka i interferona. Tu su se obrazovali kadrovi iz „nesvrstanih zemalja“, oponenata tadašnjoj hladnoratovskoj podjeli svijeta. Neke pripravke za hemofiličare razvili smo prije USA. EU preporučuje svojim članicama da u segmentu krvnih pripravaka budu neovisne i samodostatne. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ih ima.

Obrazovanjem sam molekulski biolog, doktor znanosti iz područja imunologije s praktičnim iskustvom u razvoju imunobioloških pripravaka. Posebno sam se bavio upravo cjepivima i cjepljenjem za posebne namjene (npr. hibridomsku tehnologiju) i komercijalne svrhe (dijagnostici i antitoksini). Kao stipendist Euroatoma imao sam priliku ovladati složenim tehnikama imunoinženjeringa koje omogućavaju proizvodnju specifičnih antiseruma u laboratorijskim uvjetima bez korištenja životinja, te ova znanja prenio u matičnu zemlju.

Izlaganje sam prigodno nazvao po istrazi koju je krajem 2009. g  pokrenulo Vijeće Europe. Zadatak Komisije za zdravstvo na čelu s dr Wolfgangom Wodargom, bio je istražiti utemeljenost proglašenja pandemije „svinjske“ gripe i opravdanosti globalnog procjepljivanja stanovništva. Nakon istrage, Komisija je zaključila da je pandemija bila lažna i da se radi o najvećoj blamaži u povijesti zdravstva uopće. Dokazano je i podmićivanje službenika WHO-a (World Health Organization) od strane proizvođača cjepiva.

Tri mjeseca prije istrage, Imunološki zavod dobio je priliku zaključiti posao prodaje „svinjskog“ cjepiva u zemlje jugoistočne Europe, Srbiju, BIH, Makedoniju, Kosovo, Grčku, Albaniju i Hrvatsku u vrijednosto oko 50 mln eura. O zaključenju posla trebao je odlučiti Nadzorni odbor (NO) čiji sam bio član. Funkciju su mi povjerili radnici tvrtke. Na sjednici NO u rujnu 2009. g., odbio sam dati suglasnost i faksom upozorio ministra zdravstva o razlozima – nedostacima cjepiva i općenito izrazio sumnju u postojanje pandemije. Slijedećeg dana s mojim glasom protiv, NO je ipak dao suglasnost za uvoz cjepiva, a ministarstvo se nije očitovalo na dopis. Dan kasnije tisak je objavio moj stav o „svinjskom“ cjepivu. Podatke im nisam dao ja. S objavom, trenutno mi je uručen otkaz (suspenzija) i naređeno da napustim tvrtku. Kada sam odbio, a zaštitari ignorirali naputak da me fizički udalje, pozvana je policija. Nakon izvida, policija je upozorila da je postupanje prema članu NO i predsjedniku Radničkog vijeća (RV) protuzakonito. Ipak, slijedećeg dana pristup mi je onemogućen po unajmljenim zaštitarima koji su u tri smjene dežurali pred ulazom i danonoćno obilazili poslovni objekt. Strah da uđem i iz ureda izuzmem kompromitirajuće dokumente bio je golem. Naime, u poslu s cjepivima između dviju državnih firmi, Imunološkog zavoda kao distributera i HZZOa, Hrvatskog zdravstvenog osiguranja kao kupca cjepiva,  jedna privatna tvrtka godinama je ubirala provizije i pri ulasku i pri izlasku cjepiva bez da je o tome službeno znao NO. Neslužbeno, vjerojatno su znali svi – osim mene. I na tu sam okolnost upozorio ministara i druge poslovne i političke subjekte, pa čak i saborske zastupnike. Izvlačenje javnog novca iz Imunološkog zavoda preko posla s cjepivima, ostalo je neotkriveno do trenutka kada su Isplate provizija privatniku dobile prioritet pred plaćama radnika!

VIjest o protivljenju člana NO Imunološkog zavoda uvozu pandemijskog cjepiva, preplavila je dnevne listove i Internet. Pozivan sam u radio i TV emisije, a građani, unatoč zastrašivanju u udarnim emisijama državne televizije, nisu se odazivali pozivima na cijepljenje. Urednici dnevnih listova obavijestili su me kako su usmeno upozoreni da ne rade intervjue sa mnom. Proglašen sam državnim neprijateljem. Protiv mene pokrenut je postupak pred Državnim odvjetništvom radi lišavanja slobode zbog uzbunjivanja javnosti uznemiravajućim i lažnim sadržajima. Moj „slučaj“ opisan je u biltenu UN-a zbog kršenja ljudskih prava. U zatvor nisam dospio jer se u međuvremenu prvo oglasila poljska ministrica zdravstva (koja je kasnije dobila priznanje EU), a nakon toga je krenula i istraga Vijeća Europe. Mobingirana mi je i supruga, koja također radi u tvrtki. Zaštitari su je potajice upozorili da im je zapovjeđeno bilježiti s kim i kada se sastaje! Kolege s posla su je izbjegavali iz straha da netko ne pomisli kako joj daju podršku! Na stanici gradskog prijevoza u perimetru tri metra ne bi bilo nikoga!

Što sam poručivao javnosti u trenutku kada se cijeli svijet “tresao” u strahu od “svinjske” gripe,  koji su raspirivali CNN i drugi globalni mediji? Predvidio sam 4 fenomena u opreci svemu što je predviđala “službena” medicina, a temeljio sam ih na posebnim ali ipak dostupnim znanjima iz imunologije te iskustvima u istraživačkim i razvojnim poslovima koji su zahtijevali poznavanje imunologije, molekulske, a posebno signalne biologije.

Prvo, obzirom na genetiku i posljedični fenotipski “fingerprint”, zaključio sam da će “svinjski” virus biti lako prepoznatljiv imunološkom sustavu. Za razliku od CNN-a koji je predviđao ulični rat policije s narodom koji panično pokušava provaliti u apoteke i doći do “spasonosnog” cjepiva, u “svinjskom” virusu nisam vidio smrtonosni potencijal uopće! Tako je i bilo. Od “svinjske pandemije” u svijetu je umrlo manje od 200 ljudi, a izuzmu li se teški kronični bolesnici, oni na kemoterapijama, pothranjeni i sl., ne znam da li itko? Imunološki sustav lako će prepoznati i neutralizirati “različito”, posebno viruse – „Frankensteine“ poput „svinjskog“ virusa koji je udaljen od “standarda”. Što je virus “gori”, to je bolje. Problem je sa „sličnim“.

Drugo, predvidio sam da će glavna obrana biti tzv. stanična, a ne imunološka obrana. Sve stanice organizma (osim eritrocita), opremljene su mehanizmima kojima trenutno (!) nespecifično mogu imobilizirati viruse. Naše tijelo je armija od 50.000 milijardi stanica koje se međusobno informiraju signalima i zajednički brane! “Svinjski” virus je zbog izuzetne imunogeničnosti (različitosti) bio izraziti kandidat da se desi baš tako – bude lako prepoznat i trenutno aktivira moćne mehanizme obrane i sve prođe neprimjetno. To se i desilo. Iako se u Hrvatskoj cijepilo manje od  10 tisuća ljudi, virus je kroz populaciju prošao bez manifestacija masovnog pobola. Rijetki koji su oboljeli, došli su u smrtnu opasnost ne zbog virusa, već snažne imunološke reakcije protiv virusom zahvaćenih tkiva! Situacija se dramatično pogoršavala ako ih se pokušalo liječiti antivirusnim pripravcima, npr. Tamifluom, „spasonosnim“ lijekom protiv slične blamaže odranije – „ptičje“ gripe! Oboljelima se život doslovno spašavao pripravcima za potiskivanje imunološke reakcije (kortikosteroidi!) i to u količinama koje su i 20 puta premašivale maksimalne dnevne terapijske doze! Zbog izjave da su „životi zaraženih ugroženi Tamifluom“, žestoko sam napadnut od glasnogovornika farmacetskih kuća. Zašutili su kada se razotkrilo da je klinička slika baš takva. Dio liječnika htio je opažanja prijaviti WHOu, međutim nisu.

Treće. Iz razloga izrazite imunogeničnosti “svinjskog” virusa i cijepne formulacije koja je sadržavala pojačivač imunološkog odgovora (skvalen), predvidio sam da bi se kod dijela cijepljenih nakon izvjesnog vremena mogle razviti autoimune bolesti. Izričito sam upozorio na ALS. Ovu veoma tešku i veoma rijetku bolest, gotovo nepoznatu javnosti izabrao sam iz razloga što su cjepivom bili ugroženi upravo živčani završeci, a povećana pojavnost ALSa neće u javnosti proći nezapaženo! Ostale „moderne“ boleštine s autoimunim potpisom toliko su uobičajene da nitko i ne reagira na spomen npr. multiple skleroze. Prvi slučajevi ALS-a (u Hrvatskoj neki sa smrtnim ishodom) pojavili su se nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, a 2 godine kasnije estradni umjetnici i vrhunski sportaši širom svijeta javno su se polijevali ledenom vodom da bi skrenuli pažnju javnosti na oboljele od ALSa! Malo tko je cijepljenje pandemijskim cjepivom još povezivao s „eksplozijom“ ALS-a. Regulatorna agencija Velike Britanije priznala je povezanost “svinjskog” cjepiva i ALSa.

I  četvrto. Predvidio sam da će populacija nakon kontakta sa “svinjskim” virusom steći otpornost na “obične” sezonske gripe. Zaista, te 2009/2010, sezonske gripe nije ni bilo, sezona 2010/2011 bila je najslabija u povijesti, a ona iduća još slabija od nje. Protutijela izolirana iz krvi ljudi koji su bili u kontaktu sa “svinjskim” virusom dokazano su unakrsno reagirala sa svim arhivskim virusima sezonskih gripa od pedesetih godina nadalje! To je bio dokaz univerzalne zaštite. U jednom intervjuu davno prije ovih dokaza, govorio sam o mogućem (vjerojatnom) “ljekovitom” učinku “svinjskog” virusa na stanovništvo. Govorio sam upravo o tome.

Da bih ukazao da govorim iz znanja i uvjerenja, u dva navrata sam se zarazio živim virusom iz sline oboljelog. Nisam obolio.

U lipnju 2010. dobio sam nepravomoćnu presudu u sudskom postupku za povratak na radno mjesto.  Stara uprava je smijenjena, a nova, ponovno politički  postavljena, ponudila mi je „ispod stola“ isplatu naknade štete za proživljene duševne boli koju nisam tražio. Uvjet je bio da se odreknem vjerodostojnosti rada u NO! Novac sam naravno odbio, pa se postupak nastavio do pravomoćnosti. U namjeri da me se diskreditira pred javnošću, pokušalo se svašta. Pretražili su mi računalo i Poreznoj upravi dostavili podatke o mojim uplatama struje i plina na adresama koje nisu moje. Na grub način pozvan sam na davanje iskaza „zbog utaje poreza“! Radilo se o usluzi starijim osobama, mojim poznanicima, kojima je bilo teško čekati u redu u banci, pa su mene zamolili da to za njih učinim preko Interneta! Državno odvjetništvo me je pozvalo dati iskaz na okolnosti korupcije. Osam sati sam davao iskaz potkrijepljen dokazima. Nisu poduzeli ništa. Samo su htjeli saznati koliko znam. Voditeljica tog ureda kasnije je smijenjena zbog sumnji na prikrivanje štetnih radnji.

Ovo je mali ali značajniji djelić mog puta „zviždača“ u teškoj borbi s korupcijom u hrvatskom zdravstvu. Dvadeset godina radnici i dioničari tvrtke predlagali su me na najvažnije pozicije u tijelima tvrtke da bih štitio njihove interese. Preživio sam 7 upozorenja iz radnog odnosa prije izvanrednog otkaza. Preživi se možda jedno. Preživio sam sve. Na tamnoj strani, zbog štetnih radnji smijenjeno je 6 političkih direktora. Naravno, bez posljedica po njih. Oni su odlazili s otpremninama, a ja s priznanjima nevladinih organizacija (tri) za građansku hrabrost u borbi s korupcijom.

Na kraju bih htio istaći nešto važno. Iako smo mala zemlja, ponosimo se tradicijom u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Dvije tisuće godina na nas nasrću vojske i vode se ratovi. S njima dolaze i bolesti. Suvremena historiografija otkrila je da je prvo klasično cijepljenja protiv boginja proveo naš liječnik, dr Ferdinand Hadvig 1791 g., a ne Edward Jenner koga se zbog toga slavi kao „oca imunologije“. O cijepljenju svoga stanovništva, Hrvatska vodi očevidnik od 1806. g. najprije u Kraljevskom Hrvatskom Dalmatinu. Sredinom 19. stoljeća naši zastupnici u parlamentu predložili su osnivanje državne ustanove za proizvodnju cjepiva. Za to su se založili na latinskom odbijajući govoriti njemačkim ili mađarskim jezikom! G. 1893. osnovan je Kraljevski zemaljski zavod za cjepiva, preteča današnjeg Imunološkog zavoda. Na tradiciji brige za zdravlje pučanstva, u Hrvatskoj je dvadesetih godina 20. stoljeća rođena ideja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prvi predsjednik WHOa bio je Hrvat, Andrija Štampar.

Zahvaljujem na pažnji.

Bruxelles, studeni 2016. g.


Edited by demagzg, 11 April 2017 - 11:58.

  • 1

#11450 demagzg

demagzg
  • Members
  • 172 posts

Posted 11 April 2017 - 11:21

svinjska ili pticija? mislim da je bila pticija i da se lijek zvao Tamiflu .. ono je bilo strasno.

prica o povjerenju ima svoj smisao .. ali ne treba zanemariti ni religijsku komponentu.

 

sve u svemu vrlo neprosvjeceno. ... bas kao i pogubno jer citam da se takvim neodgovornim ponasanjem

nekih roditelja pojavljuju iznova bolesti za koje smo mislili da su odavno iskorjenjene.

 

stoga, slozio bih se s Vjekoslavom .. ljudi (ne samo u Hrvatskoj) zaboravljaju da nisu "vlasnici" svoje djece

u onom obliku u kojem pretpostavljaju .. drzava tj. drustvo zakonski preko socijalne sluzbe ocas posla 

moze osporiti skrbnistvo .. no u sveopcem siromastvu .. ni to nije lako. 

 

 

edit: 

 

imas pravo, svinjska gripa je u pitanju, provjerih. 

 

nemam ja nista protiv zastite klinaca i ljudi

 

ali ako onome tko upozori na stetnost odredjenog proizvoda, automatski bude urucen otkaz i pokrenuta kaznena prijava zbog uznemiravanja javnosti...

 

e onda nesto opasno ne stima

 

poslana je jasna poruka roditeljima ali sto je jos gore, poslana je poruka ostalim zdravstvenim radnicima. ako vidis nesto stetno, okreni glavu i suti o tome.


Edited by demagzg, 11 April 2017 - 11:37.

  • 0

#11451 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 12 April 2017 - 10:52

Izlaganje je dugacko ali molim lijepo da svi procitate, prije nego sto se roditelje etiketira kao primitivce, vrlo je bitno ne osudjivati ljude samo tako (uvijek se treba informirati, pa zivimo u 21st)

 

procitao. medjutim ni uz najbolju volju (i naocale za citanje) nisam uspio pronaci gdje se to tocno spominje zvanje roditelja kao mjerodavno za odlucivanje koje je cjepivo dobro, a koje lose, te protiv kojih bolesti treba, a protiv kojih ne treba cijepiti djecu. meni je jako zao ako to nekome zvuci uvredljivo, ali dokle god je jedini uvjet za stjecanje zvanja roditelja spajanje muškarca i žene pomoću spolnih organa, pri čem ukrućeni muški ud (penis) prodire u ženinu rodnicu, gdje nakon snošajnih pokreta obaju sudionika i podražaja trenjem dolazi do izbacivanja sjemena... prof. dr. sc. roditelj bit ce, u najboljem slucaju, prof. dr. sc. majmun. 

 

a stoljece u kojem ce majmuni umjesto znanstvenika i lijecnika odlucivati o tome treba li ili ne treba djecu cijepiti protiv

  • tuberkuloze (BCG)
  • hepatitisa B
  • difterije
  • tetanusa
  • hripavca
  • dječje paralize
  • bolesti uzrokovane Haemophilusom influenzae tipa B
  • ospica
  • rubeole
  • mumpsa

ja ne bih nazvao 21. stoljecem.


  • 4

#11452 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 12 April 2017 - 10:58

I šta bi sa Agrokorom?
 
Je l' država preuzela dug?

 
Je, nacionalizova drzava dug dok si rek'o 'kapitalizam'. :lol:
 
 
Sjajan Dezulovic:
 
Republika Sahara

„Dajte državi upravljanje Saharom, i za pet godina imat ćete nestašicu pijeska“, podsjetio je prije par godina na slavnu Friedmanovu sentencu i Nenad Bakić, zvijezda hrvatskog retardiranog neoliberalizma, naš najpoznatiji seoski investitor i novi savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, braneći fantastično uspješnog Ivicu Todorića.

„Dajte državi upravljanje Saharom, i za pet godina imat ćete nestašicu pijeska“, slavna je sentenca gurua liberalne ekonomije Miltona Friedmana iz jedne njegove davne kolumne u Newsweeku, svečana jutarnja zakletva njegovih provincijskih epigona, što su od svih libertinskih ideja svoga senseija čuli samo onu o slobodi tržišta, a nikad, recimo, i one o slobodi čovjeka, da odbije služenje vojske, uzgaja marihuanu ili, recimo, sklapa istospolne brakove.

„Dajte državi upravljanje Saharom, i za pet godina imat ćete nestašicu pijeska“, podsjetio je tako prije par godina na slavnu Friedmanovu sentencu i Nenad Bakić, zvijezda hrvatskog retardiranog neoliberalizma, naš najpoznatiji seoski investitor i novi savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kad je ono ismijavajući provincijski strah „lokalnih kokošara“ od slobodnog tržišta svojom, danas već - barem u Hrvatskoj – jednako slavnom rečenicom: „Možemo li zamisliti što bi Podravka bila danas da ju je preuzeo Agrokor?“

Zgodna je ta Friedmanova prispodoba o državnom poduzeću Saharokor, iako – tako očekivano – izvorno uopće nije njegova, već – tako očekivano – stari vic iz Staljinova Sovjetskog Saveza, jedna od pitalica legendarnog Radio-Erevana. „Što bi se dogodilo kad bi Sahara bila komunistička?“, pita tako mitski slušatelj, „ništa, sve bi bilo isto“, odgovara Radio-Erevan, „osim što bi nakon pet godina bila nestašica pijeska“. Iako postoji i verzija u kojoj bi „građani u početku pijesak mogli dobiti preko bonova, dok bi kasnije bio dostupan samo članovima Politbiroa“.

Od te smo sovjetske politbirokratske ekonomije, najzad, bezglavo pobjegli 1990., povjerovavši u kapitalističke bajke o onom čudesnom, kako se zove, slobodnom tržištu. To slobodno tržište, živ čovjek da ne povjeruje dok ne vidi svojim očima, samo sebe regulira i perpetuira, zakon ponude i potražnje iznad je svih zakona države i fizike, ništa jednostavnije i efikasnije čovjek nije domislio u svih deset hiljada godina svoje trgovačke civilizacije: sve košta onoliko koliko je netko spreman platiti, sve što se ne isplati samo propadne, država tu nema posla, na njoj je tek da uzme porez za vojsku i policiju, jer sve drugo što bi se od toga poreza radilo i gradilo – bolnice, škole, vrtići, pošte, dalekovodi, pruge – privatni će kapital još bolje i efikasnije. „Dajte državi upravljanje zdravstvom i školstvom, i za pet godina imat ćete nestašicu pijeska“, tako nekako.

 

Zašto Vlada i Sabor, poput srpskih agresora, okupiraju slobodno tržište?

Ili, prevedeno na hrvatski, „dajte državi Podravku, i za pet godina imat ćete nestašicu Vegete“.

Reč da bi rekel i investicijski majstor Nenad Bakić, a kamoli ekonomski idiot poput mene. Koji ima samo jedno pitanje: ako je sve na tome, kako ste rekli da se zove, slobodnom tržištu tako lijepo uređeno i automatski se samo regulira, koji onda kurac cijela ova državna panika oko Agrokora, koju onda pičku materinu – ja se ispričavam na pomalo možda i nerazumljivoj stručnoj ekonomskoj terminologiji – Vlada i Sabor tako grozničavo zasjedaju, vijećaju i glasaju, pišu ad hoc zakone, šalju komesare i beskrupulozno, poput srpskih agresora, okupiraju slobodno tržište, izravno se miješajući u suvereno zakonodavstvo ponude i potražnje?

Možda ja nisam dobro shvatio tu stvar sa slobodnim tržištem, ispravite me ako griješim, ali ništa se tu neobično i, hm, nesamoregulirajuće dogodilo nije. Jedan privatnik se malo zaigrao i prezadužio, pa pukao kao zora, banke i vjerovnici će mu uzeti tvrtku, raskomadati je i podijeliti najboljim ponuđačima, ako to bude neka belgijska ili austrijska tvrtka, bit će belgijska ili austrijska, ako bude trebalo deset hiljada otkaza, onda će deset hiljada otkaza i biti, ako neki manji dobavljači budu morali popušiti, popušit će, rizik je dio posla, business as usual, slobodno tržište ima svoje zakone, jednaki su pred njima i vlasnici kvartovskih dućana i trgovački moguli: ukoliko novom gazdi ne treba blagajnica na kasi onda blagajnice tamo neće biti, ukoliko novom gazdi treba ona će i dalje raditi - sasvim sigurno neće joj dati otkaz ako mu bude trebala, nije gazda budala, lijepo piše u Zakonu ponude i potražnje – i ja stvarno ne vidim u čemu je zapravo problem.

Ne, bez zajebancije.

 

Umjesto Kulmerovih dvora - vikendica na Viru

Ili je stvarno problem to što je Agrokor strateška, odnosno, kako ono, „sistemska tvrtka“ od državnog interesa? Pa jebemumater, ja se opet ispričavam, dvadeset pet godina od Friedmanovih đaka i neoliberalnih misionara slušamo kako treba privatizirati sve „sistemske“, javne strateške resore, i zdravstvo i školstvo i promet i energetiku i zemlju i pijesak - jer „dajte državi upravljanje Saharom, i bla bla bla“ - a sad je problem jedan obični privatni lanac dućana i trafika! Ili će odjednom država to bolje obaviti od ruskih bankara i njihovih filipinskih menadžera, kojima moćni, uspješni i profitabilni Agrokor sasvim sigurno više odgovara nego tromoj „svačijoj“ državi??

U tom slučaju vlasnici će biti stranci, a blagajnica će dobiti otkaz? Ajde?! Dobro jutro, Hrvatska. Za to si se, samo podsjećam, i borila. Koji dio u „slobodnom tržištu“ niste razumjeli? Nema stranaca na slobodnom tržištu.

Ako se pak, a ima i toga, izravnim državnim intervencionizmom moraju štititi strateške kompanije, njihovi radnici, kooperanti i dobavljači, ako je stvar u tome da je neka sistemska tvrtka zajedno s cijelom satelitskom konjunkturom oko nje od kolosalnog nacionalnog značaja, pa je ne smijemo prepustiti strancima - ako je, ukratko, slobodno tržište omeđeno državnim interesom i njenom geografskim granicom – u čemu je točno bio problem sa socijalizmom, iz kojega smo tako bezglavo pobjegli na široke stepe slobodnog tržišta?

Dobro, osim što je drug generalni direktor neke strateške organizacije udruženog rada umjesto Kulmerovih dvora imao tek vikendicu na Viru, a blagajnica umjesto neplaćenih nedjelja godišnji odmor u radničkom odmaralištu na Makarskoj rivijeri?

 
Šest milijardi dolara


Ah, da: utopijska je Jugoslavija svoj spektakularni poslijeratni razvoj i idiličnu socijalnu sliku kupila na dug, kreditima koji su joj na koncu došli glave. To je sljedeća mantra neoliberalnih štrebera, i to je - da odmah otklonimo sve potencijalne nesporazume - posve i bez ostatka točno.

Kad je dvadesetak godina nakon rata bila na svom vrhuncu, sredinom sedamdesetih – baš nekako onih dana kad je Milton Friedman primao Nobelovu nagradu za ekonomiju, a stanoviti Ivica Todorić osnivao malu obiteljsku firmu za proizvodnju cvijeća, nazvavši je Agrokor – Jugoslavija je, istina, imala suficit u godišnjim bilancama, ali i šest milijardi američkih dolara duga što je čekao na naplatu. Šest milijardi dolara.

Ili, ako vam je tako lakše, točno koliko danas - nota bene dvadesetak godina nakon rata - bankama i dobavljačima ukupno duguje samo Todorićev Agrokor.
 
Šest milijardi jebenih dolara.

Ah, da: američki dolar iz 1976. realno je bio tri-četiri puta jači nego jebeni dolar iz 2017. I to je bez sumnje točno. Samo što je Jugoslavija s realnih šest milijardi američkih dolara dotad iz ruševina već izgradila cijelu jednu razmjerno ozbiljnu europsku državu za dvadeset milijuna stanovnika, sa dovršenom cjelokupnom infrastrukturom, kompletnim novim gradovima, bolnicama, školama, sveučilištima, hotelima, cestama, prugama, aerodromima, branama, lukama, industrijskim gigantima i poljoprivrednim kombinatima. Pa još - iz čiste zajebancije – i posve neprofitabilnim muzejima, bibliotekama, kinima i domovima kulture.

Dok je Ivica Todorić za iste nominalne novce - šest milijardi jebenih dolara - od gotovih socijalističkih firmi složio tek jedan malo veći privatni poljoprivredno-trgovački kombinat.

Dobro, plus – iz čiste zajebancije - dvorac, jahtu, helikopter i novi Mercedes S-klase.

„Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek, jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi“, mrtav hladan kaže onda taj besprizorni kulak, koji osim jedne cvjećarnice i nekoliko supermarketa baš ništa u životu izgradio nije - dobivši od partnerske kulačke države i tvornice i kombinate i kredite i poticaje i porezne olakšice i državne rezerve pijeska, pardon pšenice, opteretivši sve to čudovišnim dugom od sedam milijardi dolara - da bi na kraju, eto, svoje životno djelo velikodušno „predao hrvatskoj državi“, da ga čuva i pazi onako kako ga je i on čuvao. Oči mi se, evo, orose i dok to pišem. Nema Boga, drugovi, odavno vam ja govorim. Mogao bi On, da Ga ima, objasniti čak i rak kostiju u djece, ali propast dobrog našeg Gazde ne bi mogao obraniti ni Toma Akvinski.

Gdje sam stao? Da: to mene, drugovi kapitalisti, zanima - zašto Todorić „sve što je izgradio“ nije predao „slobodnom tržištu“, ruskim bankarima, filipinskim knjigovođama, nizozemskim vjerovnicima, belgijskoj konkurenciji, ili kome god, kako to već ide na šarenim ledinama ponude i potražnje? Što država ima sa slobodnim tržištem? I kako se točno zove sistem koji sistemske tvrtke, resore i servise čuva od slobodnog tržišta?

 

Možete li zamisliti što bi Agrokor bio danas da je Republika Hrvatska komunistička?

Je li onda zaista cijela razlika između neoliberalnog kapitalizma i socijalističke državne ekonomije u tome da u socijalizmu zaštićeni sistemski resori nisu dućani mješovite robe, nego javna dobra, šume, vode, školstvo, zdravstvo ili, ne biste vjerovali, kultura - književnost, opera ili bijeli balet – dok se u kapitalizmu generalni direktor dućana nakon propasti i bankrota u zalazak sunca crnim mercedesom S-klase vraća u svoj dvorac? Da parafraziram druga Bakića s Glasa Amerike, „možete li zamisliti što bi Agrokor bio danas da je Republika Hrvatska komunistička“?

„Možemo, sve bi bilo isto“, odgovorio bi Radio-Erevan, „osim što bi Todorić, baš kao onomad i Fikret Abdić, bio u zatvoru.“

Znam, neuka su to i vulgarna laička ekonomska palamuđenja, pa zbog toga – zato, naime, što sam neuki i vulgarni ekonomski laik – i pitam: ako smo tako očajnički htjeli sustav u kojemu politbiro zakonima štiti i spašava domaće poljoprivredno-prehrambene kombinate u golemim gubicima, a država socijalni mir kupuje kreditima MMF-a, makar po cijenu odlaska cijelih generacija na njemačke bauštele, što je nedostajalo Jugoslaviji, gdje smo za iste pare uz sve to imali i radničke likovne kolonije i odmarališta na Makarskoj rivijeri?

 

Ili taj arkadijski neoliberalni kapitalizam funkcionira samo dok drug direktor na slobodnom tržištu kupi dvorac, jahtu, helikopter i novi Mercedes S-klase, pa kad veličanstveno prdne u čabar - napravivši u dvadeset godina dug koliki i cijela komunistička Jugoslavija – kad dakle treba spašavati stvar i zaroniti u govna, odjednom valjaju državna ekonomija, politbiroi, centralni komiteti, republička izvršna vijeća, depeše i interventni zakoni?

Ja ekonomiju nisam učio dijeleći i lajkujući po Fejsu duhovite Friedmanove sovjetske prispodobe o državi, Sahari i nestašicama pijeska, pa nisam, kako vidite, mnogo ni naučio: sve što sam shvatio gledajući njegove epigone kako na razvalinama propale i bankrotirane Jugoslavije grade poduzetnički disneyland, tematski park liberalne ekonomije i slobodnog tržišta, stalo bi u jednu zgodnu prispodobu, ide otprilike ovako: „Dajte privatnom poduzetniku državne rezerve pijeska, i za pet godina imat ćete Saharu.“ http://hr.n1info.com...ika-Sahara.html


Edited by Atreid, 12 April 2017 - 11:11.

  • 1

#11453 mudrac na klonji

mudrac na klonji
  • Banned
  • 810 posts

Posted 12 April 2017 - 19:13

Aha.
Jel istina da je Agrokor generirao 15% hrvatskog BDP-a?

Imače, kakva su vaša mišljenja oko nacionalizacije duga? Da li je vlada trebala pustiti da slobodno tržište odradi svoje?
  • 0

#11454 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 12 April 2017 - 20:49

Aha.
Jel istina da je Agrokor generirao 15% hrvatskog BDP-a?

Imače, kakva su vaša mišljenja oko nacionalizacije duga? Da li je vlada trebala pustiti da slobodno tržište odradi svoje?

 

Da, ja sam negdje naisao na podatak da je Agrokor generirao 14% BDPa,tako da, vjerovatno je tacno.

 

Kakva crna misljenja, niko nema pojma sta da radi. Pri tome je jos i ideologija prdnula u cabar, imas propalu kompaniju vrijednu 6 miljardi i kusur, i isto toliko zaduzenu.  Sta da radis?

 

Medjutim, moram priznati Hrvatskoj jedan doprinos savremenoj svjetskoj istoriji, eto, umjesto spasavanja propalih bankara, sad smo poceli spasavati i propale trgovce :lol:

 

Fantasticno. :ajme:

 

 

 

BTW, U sijenci Agrokora prodje nezapazeno vijest da je propao i posljednji gradjevinski gigant - Viadukt. Tako da u Hrvatskoj vise ne postoji domaca gradjevina. U zadnjih nekoliko godina propali su: Skladgradnja, Dalekovod, Viadukt, Hidroelektra, Konstruktor i Ingra. http://www.jutarnji....striji/5879034/

 

 

Samo jedan po jedan sektor ekonomije propada.


  • 0

#11455 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 April 2017 - 21:38

...

 

'Agrokor' je samo kopija nekadasnjeg 'Agrokomerca', onog 'baba iz V. Kladuse'.

 

 

 

No, budale su tako lakoverne!

;)

 

...

 

 


  • 0

#11456 demagzg

demagzg
  • Members
  • 172 posts

Posted 12 April 2017 - 23:19

Aha.
Jel istina da je Agrokor generirao 15% hrvatskog BDP-a?

Imače, kakva su vaša mišljenja oko nacionalizacije duga? Da li je vlada trebala pustiti da slobodno tržište odradi svoje?

 

Todorica nije podiglo trziste vec politika

Jedino sto su Todorici generirali je kriminal i bankrot

 

Tu dolazimo do sprege politike, institucija, medija i tajkuna

 

Svi su znali kako se radi i sto se radi, sto su svi ocekivali da ce se dogoditi? Procvat? Ne razumijem ali stvarno

 

I ovo pametovanje...oko dugova Agrokora.

 

Nedavno smo imali predstecajne pa ako se ne varam tu smo sanirali cca.50 milijardi kuna dugova

Prije toga smo imali sanaciju fiktivnih tvrtki sa 40 milijardi kuna dugova

Znaci to je samo proteklih 5-6god...80-90 milijardi kuna + Todoricevih 30-40 milijardi kuna dugova...stvarno pojma nemam gdje se je izgubila ona zdrava seljacka pamet, kada su ljudi poceli minus gledati kao plus?

 

I eto...slobodno trziste, sto je to*?


Edited by demagzg, 12 April 2017 - 23:24.

  • 0

#11457 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 13 April 2017 - 06:19



 Da li je vlada trebala pustiti da slobodno tržište odradi svoje?

 

naravno da nije, kad je slozeno sve kako je slozeno .. mislim, hrvatsko trziste nije slobodno trziste (eventualno u nekim segmentima no zanemarivim)

tako da nitko nije ni ocekivao da se Agrokor prepusti bilo kome sem - hrvatskoj drzavi .. no u tim "bivsim" republikama taj sustav i jeste tako

zasnovan nebi li ekonomija podrzavala - drzavnost, hocu reci tamo kod "nas" je businessman i business management izraz koji podrazumijeva

koruptivnu spregu izmedju stranke (partije) i banke, s blagoslovom vecinske religije sto zadovoljava 30% drzavotvornog pucanstva .. a ovih ostalih

70% mu dodju nesto kao - sutljiva vecina koja moli istog tog vecinskog boga - da ne bude jos gore nego li je.

 

Tja, tako ti je to kad podrzavas - drzavnost pod svaku cijenu! I nije tu u pitanju samo Agrokor, to je i INA ili autocesta ili  ..

naprosto, ne postoji u svemu ekonomska logika vec iskljucivo nacionalna zadovoljenost u odnosu na - ja/moje - hrvat/hrvatsko. 

 

No ima ona znamenita izjava hrvatskog ekstremnog politickog disidenta iz doba komunisticke vladavine koja glasi :

 

"Da smo složni i čestiti odavno bismo imali državu. A bit će rođenje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se...

se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i s Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako...''

 

''No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje -  kako nas tada spasiti od nas samih?!"  

 

ANTE BRUNO BUŠIĆ 1975. g  (Vinjani Donji, Imotski 06.10.1939--Pariz,16.10.1978)

 

tako da, nitko ne moze danas reci da nije znao sto se stvara "razvaljujuci" na onakav nacin bivsu a zajednicku ekonomiju.

danas to vise nije moguce cak ni popraviti (u smislu cilja) jer je toliko otislo "na kvasinu" da je (mozda) cijele sustave najbolje ponistiti

te iznova krenuti iz novoga .. no prije toga drustvo mora sprovesti onu 1 reformu - reformu skolstva, koju politicki establishment ne dozvoljava

kao da im je upravo to "sveti cilj" ?? jer sve ovo se i desava, ...  tj. ovakva sto je jedino moguce zbog ne-educiranosti one 70% "tihe vecine"

[s time, da mi se cini kako smo i za to zakasnili .. mladi ljudi su naprosto izgubili strpljenje .. te napustili takav oblik ekonomije i otisli]. 

 

 

edit: 

 

ako koga zanima 

 

http://ideje.hr/poli...still-aranzman/


Edited by Slaven, 13 April 2017 - 07:33.

  • 2

#11458 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 13 April 2017 - 07:10

u prilog navedenoj tvrdnji ;)  

 

Spoiler


  • 1

#11459 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 17 April 2017 - 21:06

...
 
>> ... Turisti stigli, a ne radi nijedan restoran
Većina onih koji posmatraju turizam ili aktivno učestvuju u njemu lako bi se zaklela da je april u Dalmaciji dosadan
Izvor: S. Dalmacija, ponedeljak, 17.04.2017.
 
 
Međutim, regionalni mediji pišu da bi se ti koji tako misle ove godine iznenadili.
 
Malo predsezonsko "istraživanje tržišta" "Slobodne Dalmacije" i obilazak turističkih mesta, ali pre svega razgovor sa prvim turističkim "lastama" ovogodišnje sezone, pokazalo je upravo suprotne rezultate. Prolećni gosti u Dalmaciji su srećni gosti, ali im nedostaje sadržaja. 
 
"Istraživanje" je napravljeno na Makarskoj rivijeri, tradicionalnoj perjanici predsezone u Dalmaciji koja je svake godine najbolje posećena već uoči Uskrsa. 
 
"Od ponude u mistu imamo otvorenu poštu, dve prodavnice namirnicama, jednu pekaru, nekoliko kafića i jednu piceriju. I to vam je sve što ćete naći u ovo doba godine, slobodno to napišite. Naš hotel radi celu godinu, a zimi u mestu nema baš ničega. Vreme je da kažemo istinu o našem turizmu u predsezoni. Svi dolaze da rade u špicu, uberu pavlaku i profit i nestanu, a to nije turizam kakav bi trebalo da imamo", ogorčeno u Baškoj Vodi govori Marko Luketina, direktor jednog hotela. 
 
Domaćim preduzetnicima broj turista koji sada dolazi nije dovoljan da bi počeli s radom. 
 
Gosti uživaju u miru, ali nekima i u oazi nedostaje ponuda. Među njima je i jedna porodica iz Frankfurta: 
 
"Nama su u Nemačkoj sada školski praznici za Uskrs i odlučili smo da dođemo s decom u Bašku Vodu da vidimo kako je ovde kad nije gužva. Bili smo leti, ali nije nam se svidelo u tom mravinjaku, a sada nam je super. Za nas je ovo idealan odmor. Jeste, voleli bismo da je poneki restoran u mestu otvoren. Stvarno, zašto je sve zatvoreno", priča Nemica Anamarija. 
 
Među gostima je i Nemica Gisela Šajder. Neodstaje joj mogućnost kupovine. Ona bi, kaže, obnovila garderobu dok je na odmoru, ali nigde u mestu ništa ne radi. Čak ni suvenire ne može da kupi. 
 
"Kada dođete u turističke mesto, ljudi kažu da im ne treba sezona duža od 150 dana. Mudraci koji celu zimu imaju zatvorene lokale i trgovine i tek početkom juna počinju raditi, briga njih za dužinu sezone. Lokalna uprava nema mogućnosti da utiče na njihovu procenu kada će početi i do kada raditi. Oni očigledno smatraju da im je zarada dovoljno dobra i ako rade samo leti. Ja nikome ne mogu da naredim ", kaže načelnik opštine Baška Voda Josko Roščić ... <<
 
...

  • 0

#11460 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 21 April 2017 - 07:36

zbilja govorimo istim jezikom .. jer zapravo, sasvim svejedno stoji li na ovoj fotki natpis Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, Srbija ili Crna Gora.  :rolleyes:

 

Spoiler


  • 0