Pozdrav svima.
Zavrsavam drugu godinu Gimnazije i poceo sam da razmisljam o potencijalnom fakultetu.Postoje 3 opcije:Gradjevina,Masinstvo i ETF.
Cenim da je ETF najperspektivniji,ali zaista mi se ne dopadaju price o tezini prijemnog i tezini samog fakulteta.
Programiranje cu malo bolje otkriti u 3. godini,ali na prvi pogled mi se ne dopada.Ako mi se ipak dopadne,pocecu ozbiljnije da razmisljam o I smeru na Matematickom.
Trenutno mi je glavna dilema Gradjevina ili Masinstvo.Dakle,koji fakultet je perspektivniji u Srbiji,kakva je tezina fakulteta i prijemnog?
Svima bih bio jako zahvalan na odgovoru. 
Gradjevina nema posla, pukla je, a i ako ima posla imas posla sa mafijom koja pere pare preko gradjevine. Arhitektura je znatno ljepsi smjer od Gradjevine, ali vazi sve sto napisah i za Gradjevinu.
Masinstvo ti je vezano za industriju, a posto je kod nas nema pisi propalo. Meni licno i dosadno, ukoliko planiras ici u neku drzavu koja ima industriju, npr. Njemacku, ovo moze biti dobar izbor.
Elektrotehinka najperspektivnija. Sada trenutno imas gomilu smjerova na njoj i svi dosta dobro prolaze. Takodje, nisu ni svi jednake tezine. Imas i laksih i tezih, a zavisi i od licnih afiniteta.
Racunari: - Programiranje sada jest zlatna koka i najbolje se pare tu uzimaju, ali to ne znaci da ce tako biti i za deset godina. Najlakse od svega nabrojanog.
Znam da ce mi neki zameriti, ali ja bih rekao - u Srbiji, nijedan.
Imao sam iskustava sa studentima sa "zapadnih" univerziteta i sa njihovim profesorskim kadrom, gledao sam i njihove planove i programe, materijalle,.. itd. i mogu ti reci da sto se tice moje struke na dodiplomskim studijima ni za cim ne zaostajemo za njima. Tu smo negdje jednaki. Iako je ovdje bolonja znacajno degradirala citavu stvar ni kod njih nije nista bolje. Ozbiljnije razlike pocinju tek na postdiplomskim studijima, gdje se na "zapadu" znatno vise finansiraju razna istrazivanja, instituti su na znatno boljem nivou, rade sa industrijom ozbiljne stvari,... itd. Medjutim, ni tu vise nije tolika razlika kao sto je nekad bila.
Ozbiljna razlika je i sto se tice finansiranja, gdje su u zapadnoj Evropi isti studiji kao kod nas i duplo jeftiniji, dok su u USA nekoliko desetina puta skuplji.
Edited by Atreid, 25 June 2016 - 00:05.