Jump to content


Photo
- - - - -

Mad Max:Fury Road(2015)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
95 replies to this topic

#46 Transmetropolitan

Transmetropolitan
  • Banned
  • 2,033 posts

Posted 27 May 2015 - 17:31

Evo, to kaže i čovek koji je pisao recenziju za ovaj advance.hr, da ne bude da Prijatelj priča napamet.



"Ipak, nekoliko scena su zanimljive kao primjerice još jedna organizirana zajednica (ili pokušaj organizirane zajednice) u pustoši, grad Bartertown kojom vlada diktatorska hijerarhija (diktatoricu na čelu ove zajednice glumi Tina Turner). Redatelj se u filmu poigrava s novim resursom, vodom, kao nečim oko čega se ljudi bore, no previše tematike i previše reciklaže, kao i ponešto neozbiljnih scena, učinilo je ovaj nastavak slabijom karikom u nizu."



I onda dođe neki lik koji je kao fan Mad Max serijala i nariče kako je borba oko vode glupost, kao da se to nije pominjalo u prethodnim delovima.



Čovek koji ne može da vidi glavnu razliku između Nuxa i Gyroa već ih poredi na samo njemu svojstven a u stvari izuzetno besmislen i glul način.

Edited by Prijatelj_Fudbala, 27 May 2015 - 17:32.


#47 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 May 2015 - 18:51

Nisam ni rekao da sam fan serijala nego sam rekao da su unakazili priču ubacivanjem Furiose, anoreksičnih manekenki i smehotresnih negativaca koji nikako da ulove cisternu Furiose & co. iako se zaustavljaju barem 4, 5 puta vozeći 50 km/ h. Tek na njihovom povratku se sukobljavaju. Da ne govorim da mi o toj Furiosi jako malo znamo iako se cela priča vrti oko nje. Tako da pikaj ti samo taj fudbal, balavi na anoreksične manekenke i uživljavaj se u akcione scene po ulici. To je i tako pravljeno za nerdove koje teško da zanima radnja nego ih zanimaju efekti.

Edited by melankolic, 27 May 2015 - 18:54.


#48 Bronn

Bronn
  • Members
  • 327 posts

Posted 27 May 2015 - 23:30

Sinak momak te je izdominirao. Jednostavno priznaj da nisi u pravu i idemo dalje.

 

Inace ja nisam ljubitelj anoreksicnih manekenki, niti sam napaljeni klinac. Izgleda da sam samo glup :D Opet ponavljam sa vrmena na vreme volim da pogledam neki skroz povrsan film i da se odmorim. Nema potrebe da nam po 156-i put pises da je film povrsan, shvatili smo...

 

Kao i sa knjigama, uzivao sam u Braci Karamazov, ali takodje mi se svideo i Hajduk Stanko, lagano stivo za citanje, simpaticna prica i to je to...


Edited by Bronn, 27 May 2015 - 23:30.


#49 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 May 2015 - 23:43

Inace ja nisam ljubitelj anoreksicnih manekenki, niti sam napaljeni klinac. Izgleda da sam samo glup 

 

Najverovatnije.

Ne znam samo što se javljaš ako uživaš u tome?

Na ovom pdf- u mnogi pokušavaju ozbiljno da razmišljaju o filmu a ne da se glupiraju. 


Edited by melankolic, 27 May 2015 - 23:45.


#50 Transmetropolitan

Transmetropolitan
  • Banned
  • 2,033 posts

Posted 28 May 2015 - 02:26

Nisam ni rekao da sam fan serijala nego sam rekao da su unakazili priču ubacivanjem Furiose, anoreksičnih manekenki i smehotresnih negativaca koji nikako da ulove cisternu Furiose & co. iako se zaustavljaju barem 4, 5 puta vozeći 50 km/ h. Tek na njihovom povratku se sukobljavaju. Da ne govorim da mi o toj Furiosi jako malo znamo iako se cela priča vrti oko nje. Tako da pikaj ti samo taj fudbal, balavi na anoreksične manekenke i uživljavaj se u akcione scene po ulici. To je i tako pravljeno za nerdove koje teško da zanima radnja nego ih zanimaju efekti.

 


Ovako je počelo lupetanje

 

 

 od prethodnih delova ostali samo komadići a da o negativcima ne pričam koliko svojom pojavom vređaju sećanje na Mad Max- a II.

 

 

 

Besmislica je ubacivati priču o vodi kao elementu za koji se bori svet. Prvo to. Dakle, prijatelju fudbala (ako se u još nešto u svom životu razumeš osim u fudbal),

 


Sada kažeš kako i nisi neki fan serijala al' daješ sebi za pravo da se buniš kako je "serijal upropašćen" ovim ili onim.

Pokušavao si da ubaciš Gyra u priču, kako bi demonstrirao da iako nisi fan ipak znaš ponešto a bukvalno ne znaš ništa, pročitao si dva-tri članka u nekim američkim novinama i sad se glupiraš ovde nekim poluznanjem.

Film je snimio čovek koji je snimio i prethodna tri dela, čovek koji najbolje zna šta je Mad Max, film je namenjen pre svega nama, Mad Max fanovima, vi ostali ste nebitni i boli nas qrac da čujemo vaše mišljenje. Smaraj ukućane i prijatelje iz rl.

Miler je proširio Mad Max univerzum, delom zatvorio hijatus između prvog dela i Drumskog ratnika, a ti bi sad bi lepo mogao da se udaljiš sa teme pošto ništa pametno nemaš da kažeš već se neprestano blamiraš i smaraš ljude.


Edited by Prijatelj_Fudbala, 28 May 2015 - 02:42.


#51 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 28 May 2015 - 03:36

Nisam stigo još da odgledam, ali ću prvom prilikom. Nemam velika očekivanja jer znam da ono što me oduševljavalo u starijim MM-ovima ne mogu dobiti u ovom filmu. Prašnjavu atmosferu koja je savršeno odradjeno u tehnici kada je snimana je verovatno zamenila vatra i kristalno jasna pustinja. Stari MM je jedan od razloga zašto obožavam atmosferu pustinje i te cele prašine,
I očekivao sam i pre ovih komentara, dosta akcije, a istu iskreno ne volim, jer me smori.
Ne gledam trejlere skoro nikada ali sam jedan odgledao za ovaj film baš da bih imao predstavu o fotografiji filma.
I steko sam utisak (mada je glupo steći utisak na osnovu trejlera) da film sadrži dosta eksplozija, vatre itd.
Nadam se da grešim, ali verovatno to neće da mi se svidi.

Samo sam još pre saznao da su ubacili Courtney Eaton, za koju sam znao još pre filma, i to može da mi bude plus, zašto bi mi smetalo što su ubacili lepu devojku. Ne znači da zbog toga po nekom automatizmu ona samo urušava film, ili da je sam film sranje zbog toga.
Mnogi veliki glumci od 50ih na ovamo su našli svoje mesto na silver screen-u zbog dobrog izgleda. Neki od njih su veliki glumci i na lepotu glumice/glumca ne treba gledati kao na neko prokletstvo. Poprilično površan, pojednostavljen i izgeneralizovan pogled na stvari. Kontam da Brando, Newman ili sa druge strane neke lepe legendarne glumice, ne bi možda ni dobili priliku da rade velike uloge da ljudima nisu bili dopadljivi na oko. Ne vidim nikakav problem u tome.
Eno Travis Fimmel koji glumi Ragnara u Vikinzima to radi odlično, a momak se probio zato što je radio kampanju donjeg veša za Calvin Klein ne tako skoro...
Ubacili su manekenke, so what ? Treba da gradim utisak o filmu na osnovu toga ? Naravno da neću kad ga budem gledao.
NI to što su vitke ne bi trebalo da bude problem. Ukusi su različiti i tome ne treba diskutovati, ja ne volim busty devojke ali i ne pokušavam nekog da ubedim da je površni balkanac ako se loži na poprilično izražene ženske atribute.
Uostalom nerelevantna priča za film, mada se ovde više puta spominje kao nešto što je sramota za Mad Max priču.



Dakle, bez mnogo visokih očekivanja, sa željom da što više pobegnem od Gibsonovog MM-a. Taj MM se jednostavno tako desio, poklopile se kockice da ispadne kakav je ispao. Taj pomalo psihodelični element izvornog MM-a, dinamika radnje, glumac ko stvoren za tu ulogu (Mel Gibson mi i nije na nekoj top listi omiljenih, ali se ne može pobeći od toga da u njemu ima nečeg MAD... uostalom i kasnije se ispostavilo :D )... ne puštam filmove da će tako nešto da se ponovi.
Ni muzičari/bendovi ne ponavljaju svoje početne albume jer je teško da ponove tako iskrenu energiju, vajb datog momenta, ali to ne znači da treba da prestanu da stvaraju muziku.

Ako je nešto < od nečeg drugog ne znači nužno da je loše.
 


Edited by BarbadosBorn, 28 May 2015 - 03:40.


#52 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 28 May 2015 - 06:35

Na onog prijatelja pikanja lopte u zid ne bih trošio reči pošto očigledno nema pojma koja je razlika između fana serijala i poštovaoca filma (konkretno MM II koji mi se od svih akcionih filmova možda i najviše urezao u pamćenje jer se po svojoj postapokaliptičnoj viziji sveta & ubrzanim akcionim scenama izdvojio iz tadašnje gomile poprilično dosadnjikavih filmova '80- ih). Osvrnuo bih se na pisanje BarbadosBorn- a kojeg prepoznajem kao aktivnog učesnika pornićarsko- predpubertetsko- anoreksičnog glasila Sporta odnosno Foruma pod nazivom Ko je Peja, Vol. 2. S obzirom da se tamo forsiraju anoreksične devojčice i "foto modeli" (cvrc) ne čudi što ne reaguješ na autorovo (koji je do sada poprilično realno prikazivao likove u prethodnim nastavcima) iskliznuće ka bljutavoj komercijalizaciji anoreksije, bulimije a bogami i pedofilije (oplođivanje anoreksičnih devojčica- manekenki od strane onog svinjolikog lika). Hoće to kad matorac zaroni u vode filmske polit- korektnosti jer, kako se dalo pročitati, u tim vodama turbo- feminizma, Victoria Secret modela i negativaca proisteklih iz video igrica, teško da neki filmski kritičar može da mu se zameri jer bi doživeo provlačenje kroz blato od strane raznoraznih ekstremnih feministkinja, pasioniranih obožavalaca praznjikavosti modela, kao i onih kojima akcioni blockbusteri u kojima nestaju čitavi svetovi ne predstavljaju više nikakvu stimulaciju nego bi to svoje vreme posle posla odnosno odmor mozga da potraže u nitro- rimejkovima filmskih klasika. Džaba, fudbaleri i obožavaoci raznih Rijana i anoreksičnih manekenki, film je đubre a da je to tako vreme će pokazati. Nikakav to klasik neće biti jer nema to u sebi što ima svaki klasik- autentični filmski izraz.

Edited by melankolic, 28 May 2015 - 06:48.


#53 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 28 May 2015 - 06:48

Što se filmova generalno tiče, ja im vrlo ozbiljno prilazim.

 

Možda ne bi trebalo. Oni su tu da te zabave. Možeš da ih gledaš, a i ne moraš.



#54 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 28 May 2015 - 06:49

Možda ne bi trebalo. Oni su tu da te zabave. Možeš da ih gledaš, a i ne moraš.


Je li to tvoja definicija filma ili si je negde pročitala?

Edited by melankolic, 28 May 2015 - 06:49.


#55 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 28 May 2015 - 06:54

Je li to tvoja definicija filma ili si je negde pročitala?

 

Nisam ni gledala, vidim da se nerviraš zbog toga što ti se mišljenje o filmu ne podudara. Inače i nisam neki fan Med Maksa. Prvi deo mi je bio dobar, ostalo što se mene tiče nisam morala ni da pogledam..

 

Da dodam samo. Filmove isključivo gledam kao gledalac, retko kada kao kritičar. Nikada se ne bi raspravljala sa nekim do iznemoglosti da li je neki film dobar ili ne. To je previše lični doživljaj.


Edited by baby-boo, 28 May 2015 - 06:57.


#56 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 28 May 2015 - 07:29

Na onog prijatelja pikanja lopte u zid ne bih trošio reči pošto očigledno nema pojma koja je razlika između fana serijala i poštovaoca filma (konkretno MM II koji mi se od svih akcionih filmova možda i najviše urezao u pamćenje jer se po svojoj postapokaliptičnoj viziji sveta & ubrzanim akcionim scenama izdvojio iz tadašnje gomile poprilično dosadnjikavih filmova '80- ih). Osvrnuo bih se na pisanje BarbadosBorn- a kojeg prepoznajem kao aktivnog učesnika pornićarsko- predpubertetsko- anoreksičnog glasila Sporta odnosno Foruma pod nazivom Ko je Peja, Vol. 2. S obzirom da se tamo forsiraju anoreksične devojčice i "foto modeli" (cvrc) ne čudi što ne reaguješ na autorovo (koji je do sada poprilično realno prikazivao likove u prethodnim nastavcima) iskliznuće ka bljutavoj komercijalizaciji anoreksije, bulimije a bogami i pedofilije (oplođivanje anoreksičnih devojčica- manekenki od strane onog svinjolikog lika). Hoće to kad matorac zaroni u vode filmske polit- korektnosti jer, kako se dalo pročitati, u tim vodama turbo- feminizma, Victoria Secret modela i negativaca proisteklih iz video igrica, teško da neki filmski kritičar može da mu se zameri jer bi doživeo provlačenje kroz blato od strane raznoraznih ekstremnih feministkinja, pasioniranih obožavalaca praznjikavosti modela, kao i onih kojima akcioni blockbusteri u kojima nestaju čitavi svetovi ne predstavljaju više nikakvu stimulaciju nego bi to svoje vreme posle posla odnosno odmor mozga da potraže u nitro- rimejkovima filmskih klasika. Džaba, fudbaleri i obožavaoci raznih Rijana i anoreksičnih manekenki, film je đubre a da je to tako vreme će pokazati. Nikakav to klasik neće biti jer nema to u sebi što ima svaki klasik- autentični filmski izraz.

Mad Max II odnosno Road Warrior je prezvakana prica iz filma A boy and his dog http://www.imdb.com/...0/?ref_=nv_sr_2 iz 1975. godine, samo sa gomilom efekata. Nego, mnogo posecujes Pejinu temu na Sportu - mogao bi i da doprineses istoj.  :lol+: 



#57 djuras

djuras
  • Members
  • 12,824 posts

Posted 28 May 2015 - 07:29

spektakl.

najbolja akcija ikada.

sve je over the top, ali jednostavno radi posao i ima smisla da bude tako preterano

kome se ne svidja slobodan je da se presalta na pitch perfect



#58 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 28 May 2015 - 08:17

To što je neko bio inspirisan delom nekog drugog autora ne mora automatski da znači da je tema "prežvakana" (imaš jednog Tarantina koji je od toga napravio karijeru; on i ne krije da koristi ne samo teme i likove iz popularne kulture nego i muzika mu je svojevrsni omaž rediteljima koje poštuje). Da ne pričam koliko je klasika snimljeno bazirajući se na literarnim ili biografskim predlošcima. Haj'mo dalje, debeovac.

Edited by melankolic, 28 May 2015 - 08:24.


#59 Kris Kros

Kris Kros
  • Banned
  • 318 posts

Posted 28 May 2015 - 16:35

Nisam gledao film ali ako su koristili CGI onda je film loš.



#60 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 28 May 2015 - 17:27

Nisam gledao film ali ako su koristili CGI onda je film loš.

Ako je zbog CGI - onda je svaki noviji film los :lol+: