Jump to content


Photo
- - - - -

Kupovina stana na moru u Grckoj


  • Please log in to reply
661 replies to this topic

#76 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 28 September 2014 - 00:29

@Akiro: Dobih juce informaciju, nas covek (Nislija inace) u Polihronu je kupio 6 apartmana, za izdavanje naravno. Jer nema potrebe da zivi u svih 6  ;) 


Edited by Nataly14, 28 September 2014 - 00:30.

  • 1

#77 Da li je moguce

Da li je moguce
  • Banned
  • 97 posts

Posted 28 September 2014 - 00:48

@Natally14

 

Hvala na pojasnjenju, svaki dan se nauci nesto novo :)

 

Inace, takodje sam zainteresovan za kupovine nekretnine u inostranstvu (u okruzenju). Sada me je jako zainteresovao Orisni sa idejom o diversifikaciji preko investicionih fondova koji ulazu svoja sredstva u nekretnine. Koliko sam ispratio, on zivi u USA i kontam da je tamo to jednostavnije (dostupnije). Da li iko ima informacije ili iskustvo kako bi to mogli da ucinimo mi (gradjani Srbije)? 


  • 0

#78 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 28 September 2014 - 00:56

Okej, to je sasvim druga prica nego uzimati stan za izdavanje. Mada i u tom slucaju ne znam zasto bi uzeo jedan stan na jednom mestu umesto da drzis pare negde drugde (banka, obveznice, berza...) i da onda za letovanje iznajmis stan/hotel gde hoces? Ako zaista ostajes dugo u Grckoj (par meseci?), onda je verovatno imati svoj stan jeftinije nego iznajmljivati. Ali ti kazes da ostajes oko tri nedelje. Da li je onda zaista jeftinije imati stan preko cele godine koji koristis tri nedelje nego jednostavno iznajmiti nesto na tri nedelje?

 

Tako se uvek misli(lo) i u Beogradu. Zapravo, tako obicno i jeste, samo je pitanje koliko su dugacke te "duze staze". :) Eto u Beogradu cene padaju vec sest godina. Ali za jedno 20-30 godina cene ce mozda (nominalno) biti vece nego sto su bile 2008-e, a za jedno 30-40 godina ce mozda biti i realno vece (u odnosu na inflaciju u evrima).

 

Zasto ti mislis da bi bas taj jedan stan u Grckoj imao najveci rast cena? Zasto i ti ne bi ulozio kroz fond u nekretnine u Grckoj i onda iznamljivao stan kad hoces da ides tamo na letovanje na tri nedelje godisnje? Mozda je odgovor jednostavan da u Grckoj nema (dobrih) REIT fondova za nekretnine, ali da li si uopste gledao za to?

 

Ovo "sa najmanjim gubitkom" zvuci kao da odlucujes da li da prodas sad ili da drzis akciju u odnosu na cenu po kojoj si kupio. To je klasicna greska u investiranju. Kupovna cena ne treba da utice na odluku o prodaji! Ako mislis da ce cene tih akcija skakati manje nego cene stanova u Grckoj, onda prodaj odmah sve akcije i kupi veci stan (ili jos jedan stan) u Grckoj. Ako mislis da ce cene tih akcija skakati vise, onda prodaj stan u Grckoj i kupi vise akcija. Ako ne znas da li ce cene akcija u Srbiji ili stanova u Grckoj ici vise, onda treba da podelis pare u nekom odnosu. Mislim da si ti vec podelio pare. Zasto ih onda ne podeliti na vise nekretnina u Grckoj?

 

Eto i ti pises ovde da "nisi investitor", kao sto i Nataly kaze da "nije investitor". A opet ti pominjes gore "Na duže staze vrednost stana može samo da poraste." sto znaci da stan kupujes (tj. pare investiras/ulazes) sa ciljem/nadom da ce kroz taj stan u Grckoj pare najsigurnije da ocuvaju vrednost ili najvise da ocuvaju vrednost. Nije problem da investiras svoje pare kroz jedan jedini stan, ako mislis da je to najbolja investicija. Ali je problem ako mislis da kupovina tog stana nije investicija.

 

Prijatelju, malo si naporan. U jednom postu sam na uljudan način stavio do znanja da reč investicija ne želim da čujem. Pametnom dosta. Na reč fond sam posebno alergičan. NE ZANIMA ME. TAČKA. Nadam se da je ovo bilo dovoljno jasno.

 

Nisam rekao tri nedelje. To je rekao neko drugi. Ja radim preko interneta i mogu u Grčkoj do 183 dana godišnje da provedem (a da me ne mrze zavrzlame oko poreskog rezidentstva mogao bih i duže). Dovoljno sam proputovao u mladosti, sada me zanima mesto, koje će u milimetar biti uređeno kako meni odgovara, a to hoteli nisu (odnosno nisu oni, koje mogu da platim). Sa 6 meseci godišnjeg boravka u luksuznoj gajbi na moru i na svežem morskom vazduhu sa svime što mi treba itekako sam na dobitku. Oduvek sam to želeo, sada sam i ostvario. Ostaje još da otvorim beach bar i da od toga živim. Racio sam (koliko može) odbacio.

 

Rečenica da na duže staze vrednost može samo da poraste se odnosi na poređenje na Srbiju. I to će tako i biti. O fondovima ne znam mnogo, niti me zanima. O kretanju nekretnina u Srbiji i Grčkoj nešto malo znam. Meni dovoljno. Vrednost stana je izložena manjem riziku nego u Srbiji. Hteo sam samo da maknem deo imovine iz Srbije u civilizovanije okruženje, gde se privatna svojina tradicionalno poštuje. Plus mogu da uživam 6 meseci. Što sam želeo to sam i postigao. Ostaje još da gluvarim u sopstvenom beach baru i duvam po ceo dan. Ako time namaknem 1,5k prosečno mesečno, savršeno. Dosta sam se bavio u životu nazovi menadžerskim poslovima. Taj način razmišljanja me apsolutno više ne zanima.

 

Glede onih nesrećnih akcija u kojima su zablokirane neke pare, sigurnije su tu nego u banci. Kad bude biće. Nikud ne žurim. Ali jednom je bilo dosta. Nemam nameru da gubim vreme razmišljajući o takvim stvarima. Život je suviše kratak da bi se straćio.

 

Vremenska prognoza me više zanima od investiranja. Sutra opet idem u Grčku (cele dve nedelje sam se gnjavio u Beogradu) i jedino me zanima temperatura vode.

 

Nadam se da sam sada razjasnio svoju poziciju glede Grčke.


  • 1

#79 Da li je moguce

Da li je moguce
  • Banned
  • 97 posts

Posted 28 September 2014 - 01:13

Ostaje još da gluvarim u sopstvenom beach baru i duvam po ceo dan. Ako time namaknem 1,5k prosečno mesečno, savršeno. Dosta sam se bavio u životu nazovi menadžerskim poslovima. 

 

Zvuci kao beach bar koji bih sa velikim zadovoljstvom posecivao  :thumbs:  Od srca ti zelim da ga otvoris i da uzivas u zivotu. 

 

P.S. Samo ostavi u PP makar naziv mesta gde ces da ga otovris :)


  • 0

#80 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 28 September 2014 - 02:44

Zvuci kao beach bar koji bih sa velikim zadovoljstvom posecivao  :thumbs:  Od srca ti zelim da ga otvoris i da uzivas u zivotu. 

 

P.S. Samo ostavi u PP makar naziv mesta gde ces da ga otovris :)

 

To je krajnji cilj, t.j. potpuno ostvarenje sna. Hvala na lepim željama, kada budem bliže ostvarenju, obavestiću te.  ;)

 

Za sada još moram poluklasično da radim, na žalost. Mada, ozbiljno razmišljam da prodam još jednu gajbu u Beogradu i to ostvarim. Taj deo još nisam prelomio.


  • 0

#81 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 28 September 2014 - 05:56

Orisni, reci cu ti iskreno: ti fondovi i ostalo o cemu pricas za mene su jedna velika nepoznanica i to je nesto u sta se apsolutno ne razumem.

Da, tako je i meni zvucalo, da neko ulaze u nekretnine, a da ne razume koji sve nacini ulaganja postoje. No, apsolutno se slazem sa tobom da NE treba ulagati u ono sto ne razumes. Ili naucis vise o fondovima koji ulazu u nekretnine, ili nastavis sa onim sto znas: kupis jedan stan i nadas se da se rizici nece desiti.

 

ulozicu pre u nesto sto znam sigurno da ce mi se isplatiti

Zvucis previse samouvereno za nesto sto ima dosta nepoznatih: kako ce tamo ici rentiranje, kako ce se kretati cene stanova u buducnosti, kako ce se razvijati to mesto gde kupujes taj stan... Bas zato sto ulazes velike pare u jednu, nediversifikovanu investiciju imas veci rizik nego da su pare diversifikovane.

 

Znam koliko najvise mogu da zaradim ako udjem u ovo, takodje znam i koliko najmanje mogu da zaradim.

Hajde ako ti nije tesko, podeli to sa nama. Neki drugi forumasi (npr. Akiro) su dobronamerno podelili sa tobom svoja konkretna iskustva o kupovini stana u Grkoj. Neki drugi (npr. Orisni) brbljaju nesto teoretski posto nemaju pojma o konkretnom stanju u Grckoj, ali su i oni dobronamerni. Hajde i ti nama reci kako ide za to izdavanje.

 

Ovo sto si napisala da na stanu od 85.000E moze da se zaradi 6.500E godisnje (7.500E prinos od izdavanja minus 1.000E troskovi) zvuci prilicno dobro, jer je 7,5% godisnje. Nisi rekla da li na zaradu od izdavanja postoji porez (i koliki je), ili postoji samo porez na posedovanje nekretnine.

 

Kad vec pominjes Airbnb, postoji mogucnost uzimanja depozita od gostiju i to mnogi vlasnici rade.

Okej, ako svi vlasnici u tom mestu uzimaju depozit, onda nema razlike u ceni. Ali ako neki vlasnici uzimaju depozit, a neki ne, onda bi to trebalo da utice na razliku u ceni. Znas li kolike su razlike u ceni za one koji uzimaju depozit u odnosu na one koji ne uzimaju?

 

"haratsi" (harac), koji je jako visok za drugu nekretninu koju imaju u vlasnistvu.

Da li to znaci da onaj Nislija koga si upoznala mora da placa "harac" na pet od svojih sest stanova? 


  • 0

#82 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 28 September 2014 - 05:57

@daljinac

Nisam shvatio tvoja pitanja o orocenoj stednji i obveznicama. Jesu li to retoricka pitanja da pokazes kako svaka investicija ima neki rizik, ili su to zaista konkretna pitanja o relativnim rizicima ulaganja svih para u jedan stan u Solunu u odnosu na podelu para na orocenu stednju, obveznice, ili sta vec drugo?

 

Namera mi nije da budem 3 nedelje tamo nego da odem kad mi se cefne.

Mozes da odes kad ti se cefne i ako tamo odsedas u hotelu ili iznajmis stan (osim ako ne dodje Formula 1 u Solun pa onda jako poskupi iznajmljivanje bas kad se tebi cefne da ides da gledas F1 :). Ne mozes svoj stan da iznamljujes drugima a jos da mozes u njega da banes kad ti se cefne.

 

Ako stan uzimas zato sto ces zaista trositi dosta vremena u Solunu (kao Akiro koji planira da zivi par meseci godisnje u Grckoj), onda je to jedna stvar. Ali ovako izgleda da ga ti uzimas kao "timeshare" investiciju, sto je obicno finansijski losa odluka. No, tvoje su pare, pa mozes da radis sa njima sta god hoces.


  • 0

#83 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 28 September 2014 - 05:59

Sada me je jako zainteresovao Orisni sa idejom o diversifikaciji preko investicionih fondova koji ulazu svoja sredstva u nekretnine. Koliko sam ispratio, on zivi u USA

Da, Orisni zivi u SAD (i pise u trecem licu :). Ovde postoji masa fondova koja ulaze u nekretnine, ako zaista zelis tako da investiras pare. Nemam pojma kako je u to Srbiji, Grckoj, Evropi... Bilo bi super ako neko zna nesto konkretno da kaze.

 


  • 0

#84 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 28 September 2014 - 06:05

Na reč fond sam posebno alergičan.

Okej, tebe mozda ne zanima jer si neke pare izgubio kroz fondove/akcije, ali eto vidis drugi su nasli nesto korisno u tom pisanju, npr. "Da li je moguce".

 

Rečenica da na duže staze vrednost može samo da poraste se odnosi na poređenje na Srbiju. ... Vrednost stana je izložena manjem riziku nego u Srbiji.

Da li mislis da je to tako sada posto su cene u Grckoj pale vise nego u Srbiji u proteklih par godina? Ili mislis da je taj rizik zato sto je Grcka u EU za razliku od Srbije?

 

Glede onih nesrećnih akcija u kojima su zablokirane neke pare, sigurnije su tu nego u banci.

Okej, ako ti tako kazes. U Srbiji su akcije manje rizicne nego kes ili orocena stednja. :)


  • 0

#85 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 28 September 2014 - 11:28

Orisni, suvise pitanja i konstatacija, a bespotrebnih. Razumela bih tvoje glasno zalaganje protiv kupovine nekretnine u Grckoj da je recimo vec imas, da si prosao sve ovo o cemu mi pisemo i da si shvatio da je to bila losa odluka. U tom slucaju bih se i ja duboko zamislila, jer zelim da cujem skroz konkretne dogadjaje i sutuacije, a ne rekla-kazala.

Ali s obzirom da ti nemas dodirnih tacaka sa ovim, onda jos vise ne razumem zasto si toliko ubedjen da to ne moze da funkcionise.

 

Pominjes stalno hotele, a ovi ljudi jednostavno ne zele da idu u hotele. Ja sam takodje u godinama kad vise ne zelim da provodim vreme u Grckoj po hotelima.

 

Ulazes u te fondove i pozitivno sa tvoje strane je sto zelis da nam predocis veliku isplativost toga i da to podelis sa nama. Zaista cenim uvek kada neko daje dobre savete i deli ih sa drugima. Ali mene to zaista ne zanima niti imam volje ni zelje da ucim sad o tome, a najmanje da ulazem svoj novac u nesto o cemu nemam pojma.


  • 1

#86 rkomi

rkomi
  • Members
  • 206 posts

Posted 28 September 2014 - 11:28

Prijatelju, malo si naporan. U jednom postu sam na uljudan način stavio do znanja da reč investicija ne želim da čujem. Pametnom dosta. Na reč fond sam posebno alergičan. NE ZANIMA ME. TAČKA. Nadam se da je ovo bilo dovoljno jasno.

:lol+:  :lol+:  :lol+:    ... 

Hmmm... a da li si mozda razmisljao da diversifikujes investiciju i ulozis u indeksirani fond grckih beach barova, pa da posedujes po par procenata u vecem broju takvih objekata sirom Grcke?   :lala:


  • 1

#87 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 28 September 2014 - 11:37

Sto se tice Nislije zaista ne znam da li placa harac, pre bih rekla da ih izdaje sve na crno, jer tako nasi ljudi rade (kao i Bugari i Makedonci). Placao ili ne placao, njemu se isplati, inace ne bi kupovao 6 stanova.

Depozit na Airbnb nema veze sa finalnom cenom. On se rezervise na kreditnoj kartici gosta i sajt ga aktivira iskljucivo u slucaju stete.
Oni koji uzimaju depozit nisu skuplji od onih koji ne uzimaju, tj. nije povezano jedno sa drugim.

U svakom turistickom mestu sasvim je normalno da postoje apartmani po ceni od 30 evra dnevno i drugi po 100 evra dnevno. Logicno je da to zavisi od mnogo faktora, da ih ne nabrajam sad ovde. Pune se i jedni i drugi. Neko kupuje Jugo, nego BMW. Neko letuje za 150 evra, a neko i za 2.000 evra.

Porez na izdavanje je 10% iskljucivo na goste koje prijavis i po ceni koju prijavis. Imas pravo takodje i da dovedes svoje prijatelje, to se ne oporezuje (verovatno shvatas zasto ti ovo pricam).

Edited by Nataly14, 28 September 2014 - 11:40.

  • 0

#88 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 28 September 2014 - 12:01

Da li mislis da je to tako sada posto su cene u Grckoj pale vise nego u Srbiji u proteklih par godina? Ili mislis da je taj rizik zato sto je Grcka u EU za razliku od Srbije?

 

Okej, ako ti tako kazes. U Srbiji su akcije manje rizicne nego kes ili orocena stednja. :)

 

Kakvi god da su Grci, nisu crvenom pošasti iskvarena bagra kao mi. Kod njih još koliko-toliko postoji normalan sistem vrednosti, koji je kod nas pre 70 godina izgubljen. I da, kao članica EU su mi sigurniji.

 

A glede akcija, nemam nameru da se nerviram. Agrobanka, na primer, može i koliko-toliko da se sredi. Država ju je uništila, ali Karl Bildt i njegov fond su izašli u Strazbur po tom pitanju. Ako oni dobiju, provućiće se i mali akcionari. Zašto prodavati, pre nego što se to reši? Ima tu i dosta drugih akcija, gde se vremenom stvari mogu okrenuti na bolje. U međuvremenu ne želim da se nerviram oko toga. Kad bude - biće. ;)


  • 0

#89 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 28 September 2014 - 12:01

Airbnb nije jedini sajt, da se razumemo, ali za iznajmljivace u Grckoj, Hrvatskoj itd... je trenutno najbolji, jer najbolje puni, sa neznatnim procentom otkazivanja. Booking.com uzima veliki procenat od iznajmljivaca, a ima jako veliki broj otkazanih rezervacija, zbog uslova koje daje gostima - uslovi su mnogo povoljniji za goste nego za iznajmljivace.

 

Postoje i drugi dobri sajtovi za 40-50 evra godisnje, bez uzimanja bilo kakvog procenta od iznajmljivaca.


  • 0

#90 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 28 September 2014 - 12:05

Sto se tice Nislije zaista ne znam da li placa harac, pre bih rekla da ih izdaje sve na crno, jer tako nasi ljudi rade (kao i Bugari i Makedonci). Placao ili ne placao, njemu se isplati, inace ne bi kupovao 6 stanova.

Depozit na Airbnb nema veze sa finalnom cenom. On se rezervise na kreditnoj kartici gosta i sajt ga aktivira iskljucivo u slucaju stete.
Oni koji uzimaju depozit nisu skuplji od onih koji ne uzimaju, tj. nije povezano jedno sa drugim.

U svakom turistickom mestu sasvim je normalno da postoje apartmani po ceni od 30 evra dnevno i drugi po 100 evra dnevno. Logicno je da to zavisi od mnogo faktora, da ih ne nabrajam sad ovde. Pune se i jedni i drugi. Neko kupuje Jugo, nego BMW. Neko letuje za 150 evra, a neko i za 2.000 evra.

Porez na izdavanje je 10% iskljucivo na goste koje prijavis i po ceni koju prijavis. Imas pravo takodje i da dovedes svoje prijatelje, to se ne oporezuje (verovatno shvatas zasto ti ovo pricam).

 Ne znam da li je Nišlija, ali moj advokat je zastupao lika, koji je kupio 6 stanova i uspešno ih izdaje na crno. I ostali Srbi mog advokata svi izdaju na crno. Jedan mi je pričao da tokom leta nije problem, suviše je gužve da bi inspekcija to jurila. Mali rizik postoji u septembru jer tada je već moguće da kontrolišu. Toliko sam čuo.


  • 0