Tdusko, 1000 eur su rashodi na godisnjem nivou, kao sto je 7.500 EUR prihod na godisnjem nivou (iako se izdaje prakticno 4 meseca). Ovo je bio primer samo jednog objekta, imam jos i boljih primera, ali sam namerno navela ovaj koji predstavlja neki prosek.
Rashode od 1000 EUR sam cak i malo povecala, u realnosti mogu biti i manji, ali opet kazem uzela sam prosek za primer.
U turizmu vecim objektima je potrebno vece renoviranje na 7-8 godina, ali oni prime mnogo veci broj gostiju, primaju na 2 ili 3 dana i mnogo je veci promet ljudi. Krevete i duseke neko ne menja ni svakih 15 godina, a narocito ne cesce. Ne znam na koliko godina ti kuci kupujes nove krevete?
Mozes o svemu da mi pricas i zato sam i ovde da bih cula neki pametan dodatni savet, ali da mi pricas o turizmu u Grckoj, za koliko sta i gde moze da se izda, na koji nacin i za koliko para godisnje - e tu vec mogu da ti budem profesor. Tema turizma u Grckoj, Hrvatskoj i jos nekim zemljama mi je jako bliska, zato ne sumnjaj u ono sto ti pricam, jer se ne razbacujem ciiframa vec ti pricam realnu situaciju.
Sto se tice kupovine nekretnine u Grckoj, e tu vec nisam profesor, ali mozda i postanem kad zavrsim celu proceduru. I otvorila sam temu upravo da bih diskutovala sa onima koji su taj proces prosli, a ne da trazim savete da li mi se isplati izdati ili ne.
Akira mi je u PM dao nekoliko odlicnih saveta i informacija i nakon razgovora sa njim mi je malo jasnije sto se tice procesa kupoprodaje. Takve savete sam ovde i dosla da trazim, a ne da mi ti kao laik racunas neke stvari za koje si "nekad negde cuo da treba" da se racunaju.
U mestu gde je moj stan cistacica se placa 8 evra po dolasku. Dolazice 3-4 puta mesecno, najverovatnije 3, jer cemo gadjati smene po 10 dana, ne manje. Taj cetvrti put da dodje desice se ukoliko budemo imali rupe u medjusmenama. Opet... ako odlucim da izdajem preko sajta Airbnb necu morati ja ni da je placam, vec ce zavrsno ciscenje placati gosti (to je procedura tog sajta, ne svih sajtova - da ne bude zabune). Za par evra vise moci cu nju da angazujem i da docekuje i ispraca goste, jer zivi u blizini.
Muz od iste te cistacice je serviser i on ce uskakati za sve kvarove u slucaju da se budu dogodili i kad. Sa njim jos nismo precizirali cifru, ali bice pristupacno, ne mesecno placanje vec samo po potrebi.
Nema tu gubitka od izdavanja kada dodju prijatelji ili familija, pa cak ni mi. Toga nece biti, jer mi uglavnom letujemo u vecim hotelima na Sitoniji, a rodbini i prijateljima ce se reci da je agenciji izdato, ukoliko do toga i dodje.
Ja ovaj stan prvenstveno vidim kao ulaganje u nekretninu koja ce nam ostati kao penzijica pod stare dane, posao nam se mozda i svidi pa svi kolektivno predjemo u Grcku da zivimo jednog dana, pa mozda sledeci korak i otvaranje nekog beach bara ili pekare sa srpskim burekom i jogurtom (Grcki jogurt je uzasan)!
Ako drugima ide dobro, postoji sansa da ide i meni. Ako ne bude - boze moj, uvek mogu tamo da provedem celo leto, i prijatelje da dovodim, i rodbinu i da uzivam u stanu sa bazenom, zelenom travicom, morem koje je jako blizu i u svemu ostalom sto prelepa Grcka zemlja nudi.
Kako god da okrenem - necu biti na gubitku
Grcka daje mnogo mogucnosti kad se bavis turizmom samo ne znaju to bas svi da iskoriste.