Jump to content

Photo
- - - - -

Kupovina stana na moru u Grckoj

• Please log in to reply
661 replies to this topic

#46 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 13 September 2014 - 01:19

Tdusko, 1000 eur su rashodi na godisnjem nivou, kao sto je 7.500 EUR prihod na godisnjem nivou (iako se izdaje prakticno 4 meseca). Ovo je bio primer samo jednog objekta, imam jos i boljih primera, ali sam namerno navela ovaj koji predstavlja neki prosek.
Rashode od 1000 EUR sam cak i malo povecala, u realnosti mogu biti i manji, ali opet kazem uzela sam prosek za primer.

U turizmu vecim objektima je potrebno vece renoviranje na 7-8 godina, ali oni prime mnogo veci broj gostiju, primaju na 2 ili 3 dana i mnogo je veci promet ljudi. Krevete i duseke neko ne menja ni svakih 15 godina, a narocito ne cesce. Ne znam na koliko godina ti kuci kupujes nove krevete?

Mozes o svemu da mi pricas i zato sam i ovde da bih cula neki pametan dodatni savet, ali da mi pricas o turizmu u Grckoj, za koliko sta i gde moze da se izda, na koji nacin i za koliko para godisnje - e tu vec mogu da ti budem profesor. Tema turizma u Grckoj, Hrvatskoj i jos nekim zemljama mi je jako bliska, zato ne sumnjaj u ono sto ti pricam, jer se ne razbacujem ciiframa vec ti pricam realnu situaciju.

Sto se tice kupovine nekretnine u Grckoj, e tu vec nisam profesor, ali mozda i postanem kad zavrsim celu proceduru. I otvorila sam temu upravo da bih diskutovala sa onima koji su taj proces prosli, a ne da trazim savete da li mi se isplati izdati ili ne.

Akira mi je u PM dao nekoliko odlicnih saveta i informacija i nakon razgovora sa njim mi je malo jasnije sto se tice procesa kupoprodaje. Takve savete sam ovde i dosla da trazim, a ne da mi ti kao laik racunas neke stvari za koje si "nekad negde cuo da treba" da se racunaju.

U mestu gde je moj stan cistacica se placa 8 evra po dolasku. Dolazice 3-4 puta mesecno, najverovatnije 3, jer cemo gadjati smene po 10 dana, ne manje. Taj cetvrti put da dodje desice se ukoliko budemo imali rupe u medjusmenama. Opet... ako odlucim da izdajem preko sajta Airbnb necu morati ja ni da je placam, vec ce zavrsno ciscenje placati gosti (to je procedura tog sajta, ne svih sajtova - da ne bude zabune). Za par evra vise moci cu nju da angazujem i da docekuje i ispraca goste, jer zivi u blizini. 

Muz od iste te cistacice je serviser i on ce uskakati za sve kvarove u slucaju da se budu dogodili i kad. Sa njim jos nismo precizirali cifru, ali bice pristupacno, ne mesecno placanje vec samo po potrebi.

Nema tu gubitka od izdavanja kada dodju prijatelji ili familija, pa cak ni mi. Toga nece biti, jer mi uglavnom letujemo u vecim hotelima na Sitoniji, a rodbini i prijateljima ce se reci da je agenciji izdato, ukoliko do toga i dodje.

Ja ovaj stan prvenstveno vidim kao ulaganje u nekretninu koja ce nam ostati kao penzijica pod stare dane, posao nam se mozda i svidi pa svi kolektivno predjemo u Grcku da zivimo jednog dana, pa mozda sledeci korak i otvaranje nekog beach bara ili pekare sa srpskim burekom i jogurtom (Grcki jogurt je uzasan)!

Ako drugima ide dobro, postoji sansa da ide i meni. Ako ne bude - boze moj, uvek mogu tamo da provedem celo leto, i prijatelje da dovodim, i rodbinu i da uzivam u stanu sa bazenom, zelenom travicom, morem koje je jako blizu i u svemu ostalom sto prelepa Grcka zemlja nudi.

Kako god da okrenem - necu biti na gubitku :)

Grcka daje mnogo mogucnosti kad se bavis turizmom samo ne znaju to bas svi da iskoriste.

• 5

#47 tdusko

tdusko
  • Members
  • 188 posts

Posted 13 September 2014 - 10:55

Akira mi je u PM dao nekoliko odlicnih saveta i informacija i nakon razgovora sa njim mi je malo jasnije sto se tice procesa kupoprodaje. Takve savete sam ovde i dosla da trazim, a ne da mi ti kao laik racunas neke stvari za koje si "nekad negde cuo da treba" da se racunaju.

Da da, ja sam laik, a ti koja dolazis ovde i prosipas ove nebulozne kalkulacije koje se zasnivaju na kriminalu i ne placanju poreza si profi. Svaka cast i puno uspeha sa tim. Samo, dolazice ovde i drugi da se informisu pa je fer da znaju o cemu se radi, a ne da ostane samo "7500 prihodi, 1000 troskovi".

A to da kreveti i duseci ne moraju da se menjaju 15 godina pa to je valjda jasno, odakle inace na Bookingu svi oni sa ocenom odlican 5. 

• 0

#48 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 13 September 2014 - 11:12

Ti si upravo taj koji prosipa nebulozne kalkulacije ovde, jer govoris o temi o kojoj nisi informisan uopste. Ucinio ti se zanimljiv naslov topika, usao si, citas i pobijas sve ono sto ti se realno predstavlja. Iz nekog svog razloga (meni nepoznatog) ne ostavljas ni najmanju mogucnost da neko drugi zna o cemu prica i da ne prica samo na osnovu "rekla-kazala" kao sto ti upravo radis.

Imas li bar nekretninu u Srbiji koju izdajes pa da mogu da pomislim da si iole kompetentan da pricas o izdavanju? Ako imas mogla bih da te shvatim ozbiljnije iako izdavanje u Srbiji nema veze sa izdavanjem na moru u Grckoj. 

Ovako (koliko god se ti ljutio) tvoje reci nemaju neku tezinu.

• 0

#49 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 13 September 2014 - 12:06

Ja ne bih da dolivam ulje na vatru ali mislim da je tdusko u pravu bar sto se tice poreza.A to je jos jedno 750E (ako sam dobro razumeo).I mislim da je generalno bolje racunati na manje pa ako profit bude veci tim bolje.Takav stav u svakom slucaju predupredjuje razocarenja. Ovim ne mislim da popujem, nego cisto prijateljski savet.I sam sam zainteresovan za kupovinu nekretnine u Solunu.Mislim da je tajming odlican jer cene u Atini i Solunu (za Hakidiki ne znam ) nisu bile ovako povoljne od drugog sv.rata.

http://www.novosti.r...ra-kupaca-nigde

• 0

#50 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 1,487 posts

Posted 13 September 2014 - 12:21

Ja ne bih da dolivam ulje na vatru ali mislim da je tdusko u pravu bar sto se tice poreza.A to je jos jedno 750E (ako sam dobro razumeo).I mislim da je generalno bolje racunati na manje pa ako profit bude veci tim bolje.Takav stav u svakom slucaju predupredjuje razocarenja. Ovim ne mislim da popujem, nego cisto prijateljski savet.I sam sam zainteresovan za kupovinu nekretnine u Solunu.Mislim da je tajming odlican jer cene u Atini i Solunu (za Hakidiki ne znam ) nisu bile ovako povoljne od drugog sv.rata.

http://www.novosti.r...ra-kupaca-nigde

Otkud znas da su cene dodirnule dno I pocele da se penju posto bi to bio jedan od znakova da je vreme za kupovinu?

• 1

#51 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 13 September 2014 - 13:25

Ja ne bih da dolivam ulje na vatru ali mislim da je tdusko u pravu bar sto se tice poreza.A to je jos jedno 750E (ako sam dobro razumeo).

Srbin, vlasnik nekretnine koju sam pominjala gore, placa porez 3.5 eur po kvadratu godisnje - sto je oko 250 eur na godisnjem nivou. Ukupni troskovi (UKLJUCEN porez, struja, voda...) su mu bili ove godine oko 500 eur - na godisnjem nivou. Plus troskovi cistacice i ostalog sto se tice samog izdavanja oko 400 eur. Ja sam njegovu cifru zaokruzila na 1000 eur troskova. 

Dodajmo na to da mu se mogao desiti neki nepredvidjeni trosak, recimo 500 eur, ili ce mu se desiti sledece godine. Dolazimo do cifre troskova 1500 eur. On je opet uzeo na mesecnom nivou 500 EUR sto je u Srbiji danas skoro pa nedostizno.

Za 8 dana kad se zavrsi sezona ide tamo sa zenom da letuje, pa mozemo da kazemo da je i na letovanju ustedeo minimum 800 eur (pravi podatak je da je ustedeo oko 1200 EUR, toliko trenutno kosta hotel u Grckoj u koji je isao par godina unazad).

Sto se tice tekstova po novinama da je stan u Atini 5.000 eur, to su novinarske nebuloze. Doduse uvek postoje "supe" (kao i kod nas u Srbiji) koje se mogu kupiti i za manje pare, ali se tako nesto tesko moze nazvati stanom.

Edited by Nataly14, 13 September 2014 - 13:38.

• 1

#52 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 13 September 2014 - 14:04

I sam sam zainteresovan za kupovinu nekretnine u Solunu.Mislim da je tajming odlican jer cene u Atini i Solunu (za Hakidiki ne znam ) nisu bile ovako povoljne od drugog sv.rata.

Daljinac, u Solunu i Atini su prilicno veci porezi za stan. Ne znam tacno koliki su, ali mozes da se raspitas.

• 0

#53 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 13 September 2014 - 14:37

Ovo je jako zanimljiva tema sa puno korisnih saveta i dobrih predloga!

Ono sto mene zabrinjava u vezi turizma u Grckoj ( a bogami i morskog turizma generalno ) je da sezona prakticno traje dva meseca godisnje ( tokom letnjeg skolskog raspusta). Naravno uvek ima nesta gostiju u npr. septembru i junu , ali nerealno je ocekivati popunu kapaciteta u tom periodu ( i pored povoljnih vremenskih uslova). Dakle 20 jun - 20 avgust. To je sezona.

• 0

#54 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 13 September 2014 - 15:08

Ovo je jako zanimljiva tema sa puno korisnih saveta i dobrih predloga!

Ono sto mene zabrinjava u vezi turizma u Grckoj ( a bogami i morskog turizma generalno ) je da sezona prakticno traje dva meseca godisnje ( tokom letnjeg skolskog raspusta). Naravno uvek ima nesta gostiju u npr. septembru i junu , ali nerealno je ocekivati popunu kapaciteta u tom periodu ( i pored povoljnih vremenskih uslova). Dakle 20 jun - 20 avgust. To je sezona.

Ne cine 100% turista porodice sa skolskom decom. Dosta porodica sa predskolskom decom letuje u junu i septembru, a u tom periodu letuju i oni sa manjim budzetima. Posto sam u tom poslu znam pouzdano da jedan broj nasih turista letuje u Grckoj cak i pocetkom oktobra (iako su tada male sanse za kupanje u moru) kao i krajem maja.

Ali maj i oktobar se ne racunaju u sezonu sto ne znaci da ne mogu da se izdaju, kao recimo i par dana za Uskrs (dosta Grka i Bugara se "spusta" na more za taj praznik).

Sezona u Grckoj realno traje 4 meseca. High sezona (kad se uzimaju najvece pare) je otprilike od kraja jula do 20. avgusta. Nakon tog perioda cene polako krecu ka dole.

Kompleksi sa vise objekata su retko full popunjeni u maju ili prvom polovinom juna ili krajem septembra, ali njima se to moze, jer nemaju jednu vec vise soba i logicno teze je popuniti kapacitet za 10 soba nego samo za jednu.

Edited by Nataly14, 13 September 2014 - 15:12.

• 0

#55 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 13 September 2014 - 15:41

Ja sam malo prosurfao vezano za izracunavanje poreza i dosao  sam do sledece aproksimativne racunice

Kao prvo TIMI ZONE.Ako sam dobro razumeo postoji procenjena cena kvadrata u datoj zoni .Ko to procenjuje i kako-pojma nemam.Ali za 2014god je ovako

TIMI
Zone rate     Euros per sq. meter

For vulnerable group     0.50
0-500     3
501-1000     4
1001-1500     5
1501-2000     6 E
2001-2500     8
2501-3000     10
3001-4000     12
4001-5000     14
5001 and up     16

Racunica je ovakva za stan od 40 m2.

40(m2)x 6E (ovo treba videti u racunu za struju)x 1.15(za 20g -koeficijent starosti-sto je stan mladji veci je koeficijent)= 276E

• 0

#56 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 13 September 2014 - 15:48

Otkud znas da su cene dodirnule dno I pocele da se penju posto bi to bio jedan od znakova da je vreme za kupovinu?

Cene nisu pocele da se penju, ali ako mogu da kupim kvadrat za 300E u Solunu,meni je to OK. Ako je takva cena bila jedino u 2.sv ratu-i to mi je neki indikator.Ali najbitnije mi je sledece.

-Ne uzimam stan na kredit

-troskovi komunalija su prihvatljivi (cena struje je oko 10ct/kw-najeftinija u EU)

-Uzimam stan iz zadovoljstva ali i kao diversifikaciju

-U milionskom gradu cu ga mozda tu i tamo i izdati na kraci period

-Solun mi se svidja kao grad a ako hocu na plazu to je lokalnim busom (0.80ct) oko 45min

-Predivne kafanice & baste (ovo je mozda najjaci razlog ;) )

• 1

#57 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 18 September 2014 - 01:49

@ nataly14

Nisam ni rekao da uopste nema turista van sezone, vec samo da je pik sezone kraj juna-kraj avgusta kada se moze ocekivati veliki broj turista. Naravno da " natrci" poneki tirusta i u maju ili oktobru ali realno  to je jako mali broj i ne moze  se ekonomika poslovanja zasnivati da ce npr. velika popunjenost kapaciteta biti tokom 4 meseca godisnje. Realo maksimalna popunjenost ( iskoriscenje objekta) 20jun - 20 avgust i na tu cifru dodas jos oko 30-ak procenata za ostatak sezone. Sve preko toga je cist " bonus". Druga stvar je kupovina objekta radi letovanja i uzivanja u Grckoj tzv. " lifestyle".

Btw. bio sam tamo 2011 i 2012 godine i tada su im cene bile prenaduvane, otprilike za 50 % da bi se moglo razmatrati kao dobar biznis., bar 20-30 % za " break-even" . Dakle ako od tada cene nisu pale bar za 30 % onda tesko da ce to biti isplativo.

• 0

#58 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 18 September 2014 - 23:52

Za maj i oktobar - da. I ja kazem "natrci" neki turista.

Srbi u Grckoj najvise letuju u junu, u prvoj polovini jula i nakon 20. avgusta: veci broj ih npr. letuje u junu i septembru nego u avgustu.
Dok recimo najveci broj italijana letuje u avgustu kada imaju "ferragosto".

Da rezimiramo nesto: u ovoj celoj diskusiji uopste ne postoji nedoumica  da li je isplativo kupiti apartman na moru u Grckoj i izdavati ga turistima. Odgovor je DA, apsolutno je isplativo i o tome ne treba da se dalje polemise. Pricamo o zemlji koja je poznata po turizmu, ne pricamo o Beogradu i izdavanju stana podstanarima, i u tome je glavna razlika.

Takodje ne postoji ni nedoumica moze li se izdati apartman turistima? Naravno da moze i to vrlo lako i bez realno mnogo maltretiranja, uzimajuci u obzir da se u ovoj prici ne izdaje 10 vec samo jedan apartman.

U vreme najvecih problema i najvecih strajkova pre dve godine u Grckoj, turizam je ovoj zemlji i dalje donosio najvece prihode. 

Ako odlucimo da ga izdajemo, mozemo da uzmemo na njemu definitivno vise nego sto bi uzeli na izdavanju stana u Beogradu. Ako ne budemo ipak to uradili, uvek ga mozemo imati za nekoliko meseci letovanja na kraju krajeva. 

• 2

#59 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 19 September 2014 - 04:27

@nat

Racunaj kolike su cene nekretnina i po kojoj ceni se mogu izdavati.Uverices se da je prihod prilicno mrsav, ako ga uopste ima. Ponovo se ogradjujem, ako su cene pale za 50 %  u odnosu na sredinu 2011 god. onda je to druga prica. Medjutim, tvoja racunica to ne pokazuje.

Edited by darth bane, 19 September 2014 - 07:10.

• 0

#60 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 19 September 2014 - 13:48

Prihod mrsav? Ne bih rekla. Prihod je skroz ok, ali ne za one koji ocekuju da se od toga obogate.

• 0