u začinsko bilje spada i
-
Komorač (narodni nazivi: koromač, anason, divlja mirodija, janež, rezen, morač, anita, kopar sladki, slatki aniš; lat. Foeniculum vulgare) aromatična je začinska biljka. Najbolje od komorača dobit će se, ako ga poslužimo svježeg. Vrlo su zanimljive kombinacije komorača s povrćem i voćem, u raznim miješanim i složenim salatama: s avokadom i narančama, artičokama i parmezanom, mandarinama i narom ili s pršutom i kruškama. Povijest - U antici i u azijskom prostoru, komorač je bio cijenjen zbog svog okusa sličnog anisu, kao i zbog ljekovitih svojstava. Stari Rimljani su uživali jesti njegove listove, korijenje i sjemenke u salatama i kruhu. Osobito su ga voljele rimske dame, koje su ga grickale radi njegovog diuretičkog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka. Ratnici su pak komorač dodavali u jelo kako bi sačuvali dobro zdravlje i snagu! U Srednjem vijeku koristili su ga za rastjerivanje kukaca. Vjerovalo se da plaši vještice, pa su ga za Ivanjske noći (sveti Ivan Krstitelj, 23. lipnja uvečer) vješali na ulazna vrata. Često su ga stavljali u ključanice da nikakvo zlo noću ne uđe u kuću. Srodne vrste komoraču su anis, celer i kim.
itd. itd. https://hr.wikipedia.../Obični_komorač
...
evo jedan prokušani recept za juhu od komorača (i tikvica), koju ove zime često papam kad navečer dođem s treninga, ponekad u kombinaciji s dvopekom, ponekad bez ičega. aromatično (ali lijepo izbalansirano), ljutkasto, bogato okusima, osvježavajuće, ukusno, jednostavno i zdravo.
sastojci (za 4 osobe)
- 1 komorač
- 1 režanj češnjaka
- 2 tikvice (oko 500 g)
- 1 glavica crvenog luka
- 1/2 žličice cimeta
- malo čili papričice ili 1/2 žličice mljevene ljute u prahu
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 žlica limunovog soka
- 300-400 ml vode
- maslinovo ulje
komorač prethodno očistiti: odrezati stabljike i dno lukovice i maknuti vanjske listove, prerezati popola i izrezati drvenasti dio. na maslinovom ulju izdinstati sitno rezan crveni luk, dodati nasjeckani češnjak, cimet i ljutu papričicu (ja stavim 1 malecni Kotanyi peperončino). čim češnjak zamiriše, dodati na kockice narezane tikvice i komorač. posoliti, kratko prodinstati, pa uliti vrelu vodu da prekrije sastojke. kuhati poklopljeno na laganoj vatri 25 minuta, ili dok komorač ne omekša. maknuti s vatre i smiksati štapnim mikserom. popapriti, dodati limunov sok i po potrebi dosoliti, prokuhati i poslužiti.
juha-komorac.jpg 270.95KB
0 downloads