To mora da bude u nagibu od kuće, da ti ne teče voda unutra kroz otvore, ili pod temelj, pored zida.
Zayebali te Englezi...
Ima blagi pad, pa voda ne ulazi u kucu. Da je tako do sad bih razvio plovne kozice medju prstima, a nisam.
Posted 26 May 2017 - 08:48
To mora da bude u nagibu od kuće, da ti ne teče voda unutra kroz otvore, ili pod temelj, pored zida.
Zayebali te Englezi...
Ima blagi pad, pa voda ne ulazi u kucu. Da je tako do sad bih razvio plovne kozice medju prstima, a nisam.
Posted 26 May 2017 - 08:58
Ima blagi pad, pa voda ne ulazi u kucu. Da je tako do sad bih razvio plovne kozice medju prstima, a nisam.
Ma naravno da ima pad, zezam se.
Pogotovo u Londonu, gde pada kiša skoro kao u Osijeku.
Posted 26 May 2017 - 16:06
pa dobro ljudi, ima li u toj zemlji Isaaca Newtona jedna vaservaga? pa ako ima, ja bih zamolio predmetnog bastovana da iznese vaservagu i utvrdi cinjenice. ako staklenik ne stoji na vodoravnoj povrsini, onda pada. ako stoji, onda ne pada. tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi (nase zajebancije oko staklenika).
...
a to oko prepustanja brige mladima, suprugama, itd. its. to pravi bastovan treba u startu odbaciti kao najcrnju herezu. pravi bastovan feragosto provodi iskljucivo u svojoj basti. ili ako nema bastu, na balkonu u ORA '56 potkosulji s rupicama kroz koje isparava svom bosiljku i persinu potrebnu vlagu / cini savrsenu biocenozu s mirodijama.
Posted 26 May 2017 - 16:20
pa dobro ljudi, ima li u toj zemlji Isaaca Newtona jedna vaservaga? pa ako ima, ja bih zamolio predmetnog bastovana da iznese vaservagu i utvrdi cinjenice. ako staklenik ne stoji na vodoravnoj povrsini, onda pada. ako stoji, onda ne pada. tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi (nase zajebancije oko staklenika).
...
a to oko prepustanja brige mladima, suprugama, itd. its. to pravi bastovan treba u startu odbaciti kao najcrnju herezu. pravi bastovan feragosto provodi iskljucivo u svojoj basti. ili ako nema bastu, na balkonu u ORA '56 potkosulji s rupicama kroz koje isparava svom bosiljku i persinu potrebnu vlagu / cini savrsenu biocenozu s mirodijama.
Sve su ti pogresne premise. Nit mora biti vodoravno da ne padne, nit je kod mene uopste staklenik. Sva konstrukcija je od plastike, kao i pokrivac.
Jutros sam sve pregledao i sve je u najboljem redu. Paradajz je procvjetao, ocekujem prve plodove da sazru do kraja iduceg mjeseca ako ne prije. Za sad Yellow Pear i Chocolate Pear najbolje napreduju i mislim da ako ne dodje do kakve havarije tipa, obrusavanje nebeskih ledenih projektila po tananim stabljikama, bice sve super. Kako sam naspricao sa Neem uljem, nema vise ni biljnih usiju, zaljevam pomalo svaka 2-3 dana i cini se da dobro cinim.
unnamed (1).jpg 65.31KB 0 downloads
Cak su i ovi sto sam ih posijao u drugoj turi, a nisu visi od 30ak cm izbacili pupoljke. Prvorodjeni su visoki oko pola metra, trebali bi svi narasti do blizu 2m visine u sljedecih mjesec dana.
Posted 26 May 2017 - 17:34
pa dobro ljudi, ima li u toj zemlji Isaaca Newtona jedna vaservaga? pa ako ima, ja bih zamolio predmetnog bastovana da iznese vaservagu i utvrdi cinjenice. ako staklenik ne stoji na vodoravnoj povrsini, onda pada. ako stoji, onda ne pada. tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi (nase zajebancije oko staklenika).
...
a to oko prepustanja brige mladima, suprugama, itd. its. to pravi bastovan treba u startu odbaciti kao najcrnju herezu. pravi bastovan feragosto provodi iskljucivo u svojoj basti. ili ako nema bastu, na balkonu u ORA '56 potkosulji s rupicama kroz koje isparava svom bosiljku i persinu potrebnu vlagu / cini savrsenu biocenozu s mirodijama.
Drz` se ti bisernice
Kakva te vaservaga spopala: to je dugo do 3m - za veca rastojanja se koristi Vagres
A za prepustanje brige drugima si u pravu.
Edited by kronostime, 26 May 2017 - 17:36.
Posted 26 May 2017 - 17:42
Ja se ne bih zajebavao sa tako ozbiljnim stvarima, ovo može da spasi samo Hilta...
A može i da izmeri nagib od kuće, da mu ne budu mokre čarape...
Posted 26 May 2017 - 18:08
Pojma vise nemam o cemu vi, kakve su ovo sprave i slaufi i kakve to veze ima sa bastovanlukom? Otvorite si baustelsku temu, pa tamo zajebavajte koga hocete. Nemoj da ovo trolovanje prijavljujem moderaciji, pa da vas k'o Shahbaz, ovako. Ma ovako.
Fakat, koji vam je? AA, kakva je ovo sprava, jel' neki ultrazvuk za tjeranje vjeverica da pazarim odma' 5 komada?
Posted 26 May 2017 - 18:33
Pojma vise nemam o cemu vi, kakve su ovo sprave i slaufi i kakve to veze ima sa bastovanlukom? Otvorite si baustelsku temu, pa tamo zajebavajte koga hocete. Nemoj da ovo trolovanje prijavljujem moderaciji, pa da vas k'o Shahbaz, ovako. Ma ovako.
Fakat, koji vam je? AA, kakva je ovo sprava, jel' neki ultrazvuk za tjeranje vjeverica da pazarim odma' 5 komada?
Laser, da udaris liniju uzduz i popreko.
Kad trazis savet od zidara - ovo dobijes
Posted 26 May 2017 - 18:36
`sadnja, uzgoj i upotreba lavande donosi srecu` - ja procitala malopre
a bas imam lavandu, ne znam da li se stavlja kao zacin ili samo onako da stoji i lepo mirise
Posted 26 May 2017 - 18:43
`sadnja, uzgoj i upotreba lavande donosi srecu` - ja procitala malopre
a bas imam lavandu, ne znam da li se stavlja kao zacin ili samo onako da stoji i lepo mirise
Pravio sam pastetu sa lavandom i konjakom, strasno dobra stvar. Treba samo pazljivo sa lavandom, stavi previse i bice kao da jedes sapun.
Posted 26 May 2017 - 18:48
Pravio sam pastetu sa lavandom i konjakom, strasno dobra stvar. Treba samo pazljivo sa lavandom, stavi previse i bice kao da jedes sapun.
pa da, naparfimisana hrana je nejestiva
ali to sa lavandom i konjakom meni odmah zvuci kao da je ukus za mene, sta jos treba osim toga?
Posted 26 May 2017 - 19:01
pa da, naparfimisana hrana je nejestiva
ali to sa lavandom i konjakom meni odmah zvuci kao da je ukus za mene, sta jos treba osim toga?
Neku jako svjezu dzigericu od peradi, dosta putera, so i biber.
Po sjecanju ide ovako:
Dzigerica se ocisti od svih zilica i svega sto treba ocistiti i proprzi na malo ulja jakoj vatri da zarudi. Doda se puter, so, biber i nesto lavande pa se isflambira sa konjakom. Budi pazljiva tu jer plamen zna visoko da se digne, gledaj da imas neku vecu krpu pri ruci da prekrijes tavu ako zagusti. Bitno je ne paniciti, alkohol brzo izgori i plamen se ugasi.
Dzigerica treba samo da je s vana dobila boju, unutra treba da je skroz sirova. Sve se istrese iz tave u blender i izblendaj po zelji. Neko voli da je smooth, neko vise voli da imaju 'bits'. Stavi smjesu u posudice (ja imam ramekins), jedan centimetar do vrha. Pokrij svaki sa cling-filmom da se ne susi. Ugrij rernu na 150C, poredaj ramekins u tepsiju i zalij u tepsiju vrelu vodu da dodje do polovine ramekins. To je ben-mari. Kuhaj tako jedno 20ak minuta. Za to vrijeme, istopi puter i njega dodaj malo cvjetica lavande.
Kad je pasteta gotova, izvadi iz rerne, skini cling-film i zalij ovim puterom od lavande. Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, premjesti u frizider. Stavi nesto vise soli nego sto bi inace.
Sutradan je bolja nego prvi dan. Sretno.
Posted 26 May 2017 - 19:10
Samo jedna napomena oko spremanja svih vrsta dzigerica: dzigerice se sole tek NAKON spremanja (przenja, pecenja, dinstanja,,,) u suprotnom se stvrdnu ko spoljna guma na Ladi
PS. I uvek se ostavljaju malo krvave
Edited by kronostime, 26 May 2017 - 19:11.
Posted 26 May 2017 - 19:18
Samo jedna napomena oko spremanja svih vrsta dzigerica: dzigerice se sole tek NAKON spremanja (przenja, pecenja, dinstanja,,,) u suprotnom se stvrdnu ko spoljna guma na Ladi
PS. I uvek se ostavljaju malo krvave
To je mit. Soli kad hoces, samo treba znati ispeci dzigericu. Pogotovo ovdje, kad solis nema nikakvu ulogu jer se ne ispece skroz, nego samo da dobije malo umami ukusa od karamelizacije.
Posted 26 May 2017 - 19:28
To je mit. Soli kad hoces, samo treba znati ispeci dzigericu. Pogotovo ovdje, kad solis nema nikakvu ulogu jer se ne ispece skroz, nego samo da dobije malo umami ukusa od karamelizacije.
Nije mit, no iskustvo - al` da ne dizemo tenziju.