Jump to content


Photo
- - - - -

"Lepe misli"...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
729 replies to this topic

#481 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 27 April 2006 - 02:03

"niko nije vredan tvojih suza a onaj ko je vredan nece ih izazvati"


(...)

Edited by BeatrisDal, 27 April 2006 - 02:03.


#482 Drosophilia

Drosophilia
  • Members
  • 858 posts

Posted 27 April 2006 - 09:27

QUOTE(BeatrisDal @ 24 Apr 2006, 19:35)
"ako nesto volis,pusti ga da ode:
ako je tvoje,vratice se,ako se ne vrati nikad nije ni bilo tvoje"
(autora ne znam)



Tko je to rekao u originalu ne sjećam se ,ali ima jedna scena iz serije "Život na Sjeveru",u originalu "Northern Exposure",u kojoj Joel odgovara baš na to pitanje,što je to prava ljubav,i pronalazi točan odgovor.

Inače,za mene najbolja tv serija koju sam ikad pogledao.

Anton

#483 ponocnik

ponocnik
  • Members
  • 26 posts

Posted 27 April 2006 - 16:31

Nije iz knjige, nego iz intervjua... Dragan Klaić.

"Moći voleti Srbe ili Dance, Čehe ili Ruse, onako sve zajedno, u principu i na gomili, značilo bi da se mogu mrzeti Hrvati, Norvežani, Slovaci, Čečeni, svi odreda, kolektivno, đuture. Ta ideja mi je sasvim strana. Ljubav je emocija vezana za ljude, a ne za nacije i druge konstruisane grupne identitete. Da li vi možete da volite odžačare? Poslastičare? Urednike kulturnih rubrika? Da mrzite Pančevce?"

#484 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 May 2006 - 08:51

"Do not go gentle into the good night. Old age should burn and rage at close of day."

Dylan Thomas

#485 anti

anti
  • Members
  • 417 posts

Posted 29 May 2006 - 22:57

"I will show you fear in a handful of dust."

-T.S. Eliot The Waste Land

Edited by anti, 29 May 2006 - 22:57.


#486 Soberphobia

Soberphobia
  • Members
  • 10 posts

Posted 03 June 2006 - 18:03

"Ne ponasajte se prema ljudima kao da su glupaci,ali ne zaboravite da oni to jesu"!!!

Frederick Begbede

#487 hoppingy

hoppingy
  • Members
  • 27 posts

Posted 05 June 2006 - 20:48

QUOTE(mathematician @ 23 Jul 2003, 09:03)
Matematika je najvisi oblik poezije. Kada se oslobodimo simbola i predjemo jednu granicu, zakoracimo u svet dostupan samo pravim matematicarima… Matematika krije u sebi poeziju kakve nigde nema.


Apsolutna,neporeciva istina! smile.gif
Mada ni fiyika nije za potcenjivanje!

#488 Raving Loonatic

Raving Loonatic
  • Members
  • 79 posts

Posted 08 June 2006 - 00:08

"Indeed, the only truly serious questions are ones that even a child can formulate. Only the most naive of questions are truly serious. They are the questions with no answers. A question with no answer is a barrier that cannot be breached. In other words, it is questions with no answers that set the limits of human possibilities, describe the boundaries of human existence."

Milan Kundera, The Unbearable Lightness of Being, Part 4, Ch 6.

#489 micka

micka
  • Members
  • 172 posts

Posted 19 June 2006 - 23:39

Vec mesec dana pokusavam da nadjem ovo sto vi pisete,Mislilo,ili nesto slicno,znam da je ovo off topik,ali da li neko mozda zna ko je u medjuvremenu izdao nesto tog tipa-Narodna knjiga 2002-alio je ceo tiraz rasprodat...Ukoliko neko zna,nekami posalje PM...Hvala unapred...

#490 *Sunny*

*Sunny*
  • Members
  • 74 posts

Posted 04 July 2006 - 00:34

"Razmisljao sam o onome sto se prica o raju, da je pun dobrih stvari, da predstavlja vecnu srecu; I pomislio sam kako ne zelim da umrem, nista me od toga ne zanima".

Prozopopeja, Farid Tali


"You gotta fight for every breath and tell death to go to hell!"

"What do we leave behind when we cross each frontier?
Each moment seems split in two: melancholy for what was left behind and the excitement of entering a new land.

Diarios de motocicleta, Ernesto Guevara de la Serna

#491 darja

darja
  • Members
  • 27 posts

Posted 06 July 2006 - 22:32

Pismo indijanskog poglavice
Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju
Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti?
Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu moga naroda. Sokovi koji kolaju kroz drveće nose sjećanje na crvenoga čovjeka.
Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svoga rođenja kada odu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisavo cvijeće naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek - svi pripadaju istoj obitelji.
Tako, kad Veliki poglavica iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mjesto tako da ćemo mi sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova djeca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ali to neće biti tako lako. Jer ta zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se sjetiti da je to sveto i morate učiti vašu djecu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sjećanja moga naroda. Žubor vode glas je oca moga oca. Rijeke su naša braća, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti i učiti našu djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu.
Mi znamo da bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu djecu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderat će zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukaca. A možda je to jer sam divlji i ne razumijem. Buka jedino djeluje kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom.
Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednaki dah - životinja, drvo, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana on je otupio na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto gdje će i bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar što je zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Tako ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo da prihvatimo, postavit ću jedan uvjet: bijeli čovjek mora se osnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći.
Ja sam divljak i ne razumijem neki drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi. Što je čovjek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike usamljenosti duha. Što god se dogodilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čovjeku. Sve stvari su povezane.
Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga.
To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane.
Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju čini i sebi samome.
Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća poslije svega. Vidjet ćemo. Jednu stvar znamo, koju će bijeli čovjek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenoga čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njezinog Stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz; možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću.
Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome

#492 kurdi

kurdi
  • Members
  • 3,206 posts

Posted 07 July 2006 - 00:11

QUOTE(BeatrisDal @ 24 Apr 2006, 19:35)
"ako nesto volis,pusti ga da ode:
ako je tvoje,vratice se,ako se ne vrati nikad nije ni bilo tvoje"
(autora ne znam)



She captured both Rock and Bird
tied one to the leg of the other
kept them as prisoners
until they knew who was master
then she threw them to the sky

Bird with unbarred wings disappeared
Rock with weighted heart returned
and Rock became her anchor
and Bird became her dream

#493 Sunshine State

Sunshine State
  • Members
  • 1,505 posts

Posted 07 July 2006 - 04:11

" S tugom jednostavno treba umeti... Tuga je kao starica koja prodaje karanfile po kafanama, samo se uporno moras praviti da je ne primecujes pa ce se kad-tad okrenuti i otici, iako ti se u prvi mah cini da ce zauvek cvileti kraj stola... I, pazi...
Poklonis li joj samo mrvicu paznje nece se smiriti dok ti ne uvali citavu korpu... I onda si gotov... Jer tuga nikad ne zaboravlja lica galantnih musterija... I nikad te vise nece zaobici..." (Dj. Balasevic "Jedan od onih zivota")

#494 Sunshine State

Sunshine State
  • Members
  • 1,505 posts

Posted 07 July 2006 - 04:23

"Vasa dusa je bojiste na kom vas um ratuje protiv vase strasti"

"Ljubav mlade cini zrelijima, dok stare podmladjuje. Uglavnom, i jedne i druge lisava okova godina"

"Nikad nismo toliko srecni, ni toliko nesrecni kao sto mislimo"

"Zivot je tragedija za one koji osecaju, a komedija za one koji misle"

"Zivot treba ispuniti sagorevanjem, a ne truljenjem" (Tolstoj)

"Lanci navike su suvise laki da bi se osetili, sve dok ne postanu suvise teski da bi se raskinuli" (Samuel Johnson)

"Ljubav je kao groznica: ona se radja i umire a da covekova volja pri tome nema nikakvog udela" (Stendal)

"Mladi misle da se od slomljenog srca umire, a ne znaju da se od toga u starosti najcesce i zivi"

#495 Šumejker-Levi 9

Šumejker-Levi 9
  • Members
  • 568 posts

Posted 11 July 2006 - 15:10

"...I ne pomišljaj kojim zvezdama menjam raspored, samo da bih imao bolji pogled na tebe dok spavaš..."

Autor poznat samo meni :-)