Jump to content


Photo
- - - - -

Birokratija u medicini


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#1 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 21 December 2011 - 22:50

Prenosim tekst majke dvanaestogodišnjakakoji od Subotičke lekarske komisije nije dobio pratioca za odlazak u Beograd na pregled:


"I ovo je Srbija! Ponekad se zaprepastim u kakvoj državi živim! Subotička lekarska komisija je konstatovala da moje 12 godišnje dete, ko je 100 %-ni invalid, paraplegičar u invalidskim kolicima, nema potrebu za pratnju, može sam da ode u Beograd na kontrolni pregled i to autobusom!!!!!! I sve to rade zbog toga da bi uštedeli nekih 1000 dinara državi ili sebi stavili u džep!!! Gde je pravda i humanost? Kako mogu ti lekari da daju ovakvu izjavu?"
Svi ministri da daju ostavku, odmah! Hohštaplerska banda koja ne reaguje na javašluk pojedinaca.
Attached File  374833_315479918472433_100000312832185_1073441_180259874_n.jpg   75.74KB   42 downloads

Edited by nvukelic, 25 December 2011 - 12:38.
attachment


#2 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 22 December 2011 - 14:19

jel to znaci da zavod nece majci refundirati troskove puta ili da nece dobiti neko trece lice kao pratioca?

#3 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 22 December 2011 - 17:58

jel to znaci da zavod nece majci refundirati troskove puta ili da nece dobiti neko trece lice kao pratioca?

Jedno implicira drugo. Niti će refundirati troškove, niti ima pravo na treće lice kao pratioca. Može autobusom. Sam. To proizlazi iz dokumenta.

#4 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 23 December 2011 - 05:16

pa moze i majka da ga prati, ne mora sam. ne razumem kako jedno implicira drugo. jedno su troskovi puta za majku (kojoj valjda ne treba da se plati naknada da prati dete) ili pratioca, a drugo je nekome platiti platu (dnevnicu) za to sto je pratnja njegov posao.

drugim recima, sta majka hoce, da se njoj plati put, ili da se plati pratilac?

Edited by Lift Going Up.., 23 December 2011 - 05:18.


#5 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 23 December 2011 - 06:02

Ne razumem da ne razumete. Zar detetu od 12 godina (koji je 100% invalid) nije potreban pratilac? Koji deo je nejasan?

#6 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 23 December 2011 - 07:15

nejasno je da li je majka trazila da neko drugo lice bude pratilac, ili je nameravala da ona sama bude pratilac, a zeli da joj zavod plati put?

#7 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 23 December 2011 - 17:19

Oprostite što ću vas pitati, da li vi živite u Srbiji? Milion pitanja za ovako jednostavnu "stvar". :krsta:
Kada neko iz unutrašnjosti dobije uput za pregled u neki veći centar, konkretno iz Subotice za Beograd, to, da ne bi plaćali sve, mora da ide preko lekarske komisije koja razmatra "predmet", i prema tome određuje da li će neki pacijent dobiti pratnju ili ne. Nigde nisam napisala da su ZABRANILI da ima pratnju. Za ime sveta, podrazumeva se da će roditelj ići sa detetom!
Drugi problemi su ovde u pitanju:
1. Da li 100% invalid ima pravo da mu se obezbedi adekvatan prevoz? (očigledno nema)
2. Da li DETE može da ide samo? (kako proizlazi iz papira lekarske komisije).
4. Kakvi su lekari koji su potpisali takav dokument?
3. Zašto lekarska komisija ne odobrava pratioca kod takvih teških slučajeva? (roditelja ili treće lice)

Moj je zaključak da ne bi platili putni trošak roditelju (cca 2000 dinara).

p.s. dete je paraplegičar :(

#8 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 23 December 2011 - 19:51

@lift...
Poenta je da majka ima pravo da naplati troškove prevoza od osiguranja, ali neki pametnjaković je odlučio da nema potrebe da ona ide, pa samim tim osiguranje neće refundirati troškove puta.
Na žalost, u Srbiji je ovo sve češće. Fond nema novca, ali to niko neće javno da kaže, nego se vrši pritisak na lekare da što manje preporučuju i odobravaju ovakve stvari. Uz to, mora čika doktor nekog svog i da pusti preko veze ili da odobri nešto što nije neophodno, a pošto mu se sve meri, onda povremeno mora i da odbije nekoga kome možda nešto i pripada, da ne bi postao sumnjiv (ovo je posebno izraženo kod invalidskih penzija).
Doduše, verovatno je trebalo i da se malo raspravlja sa komisijom, jer možda i nisu shvatili o čemu se radi - njima je to više rutinski administrativni posao, retko pregledaju pacijenta, pa je možda i zbog toga nastao previd.

Edited by namcor, 23 December 2011 - 19:53.


#9 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 23 December 2011 - 22:26

izvinite ali ja procitah nalaz tj resenje i tamo nigde ne pise da je dete paraplegicar. dete ima skoliozu i zbog nje ide kod ortoppeda, naravno da sam sigurna da je dete paraplegicar kako vi kazete ali kako to tamo ne pise kako komisija to treba da zna jer dete sigurno nije bilo na komisiji. sve u svemu neki zaj... u komunikaciji.

drugo pitanje je starost deteta, u moje bgd vreme bio je zakon da sva deca ispod 18 godina imaju pratioca bez obzira na dijagnozu. sumnjam da se to promenilo, ne moze lekar ni da primi dete na pregled bez pratioca, majka ili bilo ko drugi. tako da je komisija negde permutovala godine deteta citajuci maticni broj, ili ga lekar , sestra administr. pogresno upisao na uputu za komisiju. inace ako je pratilac obavezan put mu je placen, tj najeftiniji put, voz, autobus... a ti se vozi kolima ako zelis nije problem ali platice se samo autobuska karta.

tako da sumnjam da je ovde komisija bilo sta stedela nego uputna dg scoliosa znaci ide autobusom, sto je ok , permutovan maticni broj tj nije dete nego preko 18 i naravno ne treba mu partilac. objektivno ovo je najrealniji scenario. e sada sto je lekar ostavio dijagnozu skolioza a nije napisao ostalo pitajte doktora, a za pratioca nazad na komisiju i pokazite gde su se zeznuli. nece tu niko odbiti da popravi sigurna sam.

#10 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 24 December 2011 - 00:30

sad pogledah maticni tj licni broj ukucan na resenju, ili sam ja sve zaboravila ili onih 7 brojeva prvih tesko prikazuju datum rodjenja deteta ispravno, da nisi rekla da ima 11 godina tesko bi pomislila na osnovu broja, cini mi se da tu nesto ne stima. ako je dete rodjeno aprila 2001 kako sada nagadjam prema cistoj matematici polazeci sta si rekla a sta moze biti iskoristeno od brojeva gore, onda to ne pise tako u resenju tj maticni broj nije tacan. ostavljam za otvoreno da se promenio zakon o pisanju licnog broja od kada ja pamtim te ja ne citam napisano na ispravan nacin. 25 april 2001 morao bi biti 2504001 pa dalje brojevi.... sve u svemu glupa administrativna greska na dva mesta i nerviranje zarad necije nemarnosti. stvarno nepotrebno napravili zeni haos.

#11 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 24 December 2011 - 02:49

25 april 2001 morao bi biti 2504001 pa dalje brojevi.... sve u svemu glupa administrativna greska na dva mesta i nerviranje zarad necije nemarnosti. stvarno nepotrebno napravili zeni haos.

DakleM, brojevi na "uputu" nisu JMBG, očigledno, (jer piše 26401...)možemo da nagađamo do besvesti. Ispred te komisije je stala majka, pa ako je i postojala greška, kako mislite, mogla se ad hoK promeniti. Uputna dijagnoza, apriori, ne isključuje njegov invaliditet, niti činjenicu da je 12-o godišnjak!
Ako tako analiziramo, slepac bi na sve preglede, osim za oči, mogao da ide sam?!
Sve u svemu...začin C. :ph34r:

Edited by turbulencija, 24 December 2011 - 02:50.


#12 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 24 December 2011 - 11:38

Ja sam par puta išao na tu komisiju dok je socijalno plaćalo anatomske uloške za decu i nikada nisam vodio dete, niti sam video te lekare koji overavaju. Predam papir na šalteru, sačekam pola sata i dobijem overen papir. Isto je bilo i sa većinom drugih koji su tamo čekali, samo je par njih ulazilo (ne znam zbog čega). Zato sam i rekao da možda i nije namera, nego tipična birokratska glupost.
Sve u svemu, ta komisija je nekakav zaostatak iz prethodnih vremena, manje-više nepotreban u informatičko vreme. Kao što mogu da prate koliko je koji lekar prepisao lekova, tako mogu i da prate koliko je izdao uputa za koje je do sada bila potrebna overa komisije, pa ko prekardaši dobije po nosu.

Žena je u osmom mesecu trudnoće trebalo da overi neki uput i likovi nisu shvatili da je trudna, uzeli su uput i rekli joj da dođe za 1h. Ona se, naravno, pobunila, rekla je da je trudna i da ne može da čeka toliko (bila je zima pa nije bilo ni za šetnju) i lik je doneo overen uput za 2-3 minuta.
Ja sam pre par dana vadio neko uverenje, zakazao sam pregled, ali se tamo sve vreme muvao neki čikica koji je već bio pre mene, verovatno neki njihov poznanik jer su se kikotali, ulazi kod jedne, pa kod druge... Kada sam bio na redu (a zakazani termin je već prošao za skoro pola sata), on ponovo ulazi i doktorka mi 'ladno kaže da sačekam, jer je on već započeo pregled. Pre 10-15 godina bih verovatno izašao iz ordinacije i čekao, ali sada nisam. Rekao sam da za ovo moje treba 2 minuta, a oni posle neka se kikoću i pregledaju koliko god hoće. Doktorka se jeste malo bunila, ali je uradila tako.
Naravoučenije: morate se i sami boriti za svoja prava, morate se usprotiviti "autoritetima" kada nisu u pravu (tj. onima koji nastupaju sa pozicije autoriteta), a ne sagnuti glavu i ćutati, a posle se žaliti po komšiluku.

Edited by namcor, 24 December 2011 - 11:44.


#13 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 25 December 2011 - 03:00

turbulencija

rekoh da je administrativna greska i pri tome na bar 3 razlicita nivoa tako da ako majka tamo nije odmah reagovala stvarno ne znam kako sve svaliti na komisiju. uputna dijagnoza ne iskljucuje nista, ali jos manje ukljucuje tako da ako pise scoliosis onda je to scoliosis, ako ne pise paraplegia onda niko na ovom svetu ne moze da da potvrdu za tu dijagnozu iz svoje glave.komisija NE ZNA da je dete paraplegicar bez da to negde ne pise,ili trazi da vidi dete sto je moguc scenario,ili poveruje na casna rec, sto ne bi smela po zakonu.

a lbo bi trebao biti koliko ja znam jmbg e sad sto je tamo upisan naopako opet najmanje na 3 mesta je moglo doci do greske od doktora koji je pisao preko sestre koja je popunjavala, daktilografa koji je kucao... biraj gde zelis najvise da udaris na volju ti.znaci konisija NE ZNA da je u pitanju dete ni pod razno dok joj to neko ne kaze, napise. ocekivana reakcija je da majka vidi resenje, kaze izvinite ovo nije tacno, dete je paraplegicar evo imam neki nalaz , papir bilo sta sto to dokazuje, drugo dete ima 12 godina evo ovo mu je lbo, sve u svemu ispravite ..... ako je to rekla a nisu hteli da promene resenje onda ih stvarno treba....

uputa za razne komisije sam napisala zilion i desavalo mi se da se vrati neodobreno. uvek je to bilo zato sto uput nisam popunila po protokolu koji trazi komisija. sve u svemu niko tamo nema sanse bilo sta da proveri, zna, vidi, vec imaju samo moje papirce tj uput na kome pise bukvalno 5 podataka. tako da greska prvo na moju dusu pa tek onda na komisiju. oni ne rade nista logicki, izadje zakon u sluzbednom glasniku, dobiju ga oni, dobijem ja. i ako se moj uput poklopi do u najmanji detalj sa onime sto pise u sluzbenom glasniku overi se, ako je 2 posto nejasno ne overe nego novi krug. cista administracija koju treba ispostovati ako ti treba.cesto nelogicna ali ne vredi se sa komisijom natezati oni samo sprovode ono sto pise u sluzbenom glasniku.

detalj, dete invalid ima pravo na cipele svakih 6 meseci, ako dete ima cerebralnu paralizu i hoda veruj mi da cipele unisti za 2 meseca ali do neprepoznatljivosti. i nema pravo na nove , moze mama da kupi druge u radnji ali nisu radjene po meri kako treba no obicne daleko od onih kakve trebaju detetu. ali zato isto pravo za cipele ima i covek sa paraplegijom koji ne hoda, te sto rece jedan moj poznanik paraplegicar , nije mi jasno meni jedne mogu do kraja zivota trajati , a ja stalno menjam , koji ce mi, merkam po komsiluku kome pasu pa cinim sirotinji.zakon se pravi da bude max. koristan za sto vise ljudi ali uvek tu bude promasaja, tako je kako je.

#14 tera

tera
  • Members
  • 2,175 posts

Posted 28 February 2012 - 18:08

Zna li ko šta čovek koji ne hoda(paraplegičar) može dobiti od socijalnog? Za refundaciju skupog leka tako je sve naštimano da ništa nije dobio.Kako je namešteno, nikad i neće Majstori su dr-i + rep f za z.Kombinacije za10!Pa ko preživi.Ko ne, ko mu je kriv.

#15 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 29 February 2012 - 23:29

tera pitas li za ortopedska pomagala ili za lekove.

znaci paraplegija kao osnovna i jedina dg. daje pravo na ortopedska pomagala i tu ima recimo 10 tak stavki. od antidekubitnih duseka, cipela, kolica na par godina, elektricna pod specijalnim uslovima,udlage, sine,pelene.... postoji spisak lako dostupan. Sa druge strane lekovi bilo kakvi da bi uopste bili u opciji od socijalnog ne mogu samo na dg paraplegija,sve u svemu za sve ostale bolesti i njihovo lecenje se covek tretira u socijalnom kao i onaj koji nije paraplegicar. tako da paraplegija je dg koja opravdava tj daje mogucnost samo za ortopedska pomagala, za sve drugo se ide po istim osnovama kao i da nisi paraplegicar.

ostavljam prostor, istina realno mali, da postoji neki minimalni izuzeci za koje ja nikada nisam cula u zivotu, uspeo jedan od milion da izdejstvuje, ucinili coveku, pojavila se izmena u zakonu koju ja jos nisam cula.....