Jump to content


Photo
- - - - -

Ne može u papučama i kratkim pantalonama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
78 replies to this topic

#16 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 24 August 2010 - 20:10

Ja ne bih izjednačio priču o efikasnosti državne uprave i njenih službenika sa pitanjem tolerancije pristojnog oblačenja, bilo koje strane, bilo klijenta bilo službenika. Pristojno oblačenje je po meni deo šire problematike poštovanja nečije ličnosti i dostojanstva, u školi, na poslu, restoranu, crkvi, bilo gde. Tu čak više nije bitno okruženje, čovek sa lošim vaspitanjem i odsustvom skrupula će svoj repertoar pokazati i u parku i na izletištu, nije mu potreban odlazak u državnu upravu. Ja se na primer divim Japancima na njihovoj brizi o svom okruženju, i ljudskom i prirodnom, tvoji postovi o Japanu to sjajno pokazuju, barem sam ja to tako video. Mi smo daleko od toga, nedostatak takta i nepoštovanje tuđe ličnosti u svim mogućim derivatima nam je jedna od najvećih mana, tako da ni sa malo simpatija ne gledam na teror nekulture nad kulturom.

 


Ne mislim da treba da bude propisano kako se u kojoj situaciji sme ili ne sme obući, ali ja ne bih ušao ni u jednu instituciju, niti bih opišao kod nekoga u stan u kratkim pantalonama, papučama, majici bez rukava. To je jednostavno moj izbor, moj osećaj pristojnosti, u protivnom, osećao bih se nelagodno. Osećaj mere je lična stvar.

#17 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 24 August 2010 - 20:15

Ne mislim da treba da bude propisano kako se u kojoj situaciji sme ili ne sme obući, ali ja ne bih ušao ni u jednu instituciju, niti bih opišao kod nekoga u stan


Haha, prigodan tipfeler. :thumbs:

#18 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 24 August 2010 - 20:22

Haha, prigodan tipfeler. :)


:thumbs:
Sad je bezveze da editujem.

#19 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 24 August 2010 - 20:58

Cela ova priča deluje široko ukoliko se ne pomenu konkretni slučajevi, bilo da su u pitanju zaposleni, bilo posetioci. Slažem se sa onime što iznose Yoyogi i Indy, ali i Div. Evo kako mali Perica (tj. mali DJ_Vasa) zamišlja situaciju da i vuk bude sit, a i koze na broju:

- Državna institucija (sud, opština, policija ili bilo koja ustanova sa šalterima): službenici elegantno, građani kako hoće. Pošto je u pitanju ono što građani plaćaju iz svog džepa, ne zato što vole da se petljaju sa državnim institucijama, već zato što moraju, ne treba im ograničiti pravo na izbor odeće. Registrovanje auta, overe, vađenje kojekakvih potvrda i sl. predstavljaju samo nužnost u životu, često gubljenje vremena, a finansiraju se parama onih koji dolaze. Ukratko, zna se ko koga plaća i ko je tu zbog koga.
- Restorani, kafići, ugostiteljski objekti i slično mogu imati dress code, pošto su ionako privatno vlasništvo i biraju klijentelu.
- Posao: zavisi od poslodavca, vrste posla i klijenata. Glanva reč je na poslodavcu, u skladu sa utiscima klijenata.
- Crkve i ostali verski objekti: objekti su njihovi, pa neka propisuju šta smatraju da treba.
- Uslužne delatnosti: kako god hoće, u zavisnosti od toga čiji novac hoće. Više puta sam ovog leta viđao muškarce u bermudama ili žene u oskudnim haljinama u turističkim agencijama, bankama, prodavnicama i slično. Ne verujem da bi banka koja hoće npr. 10.000 evra nečijih para imala želje da izbaci nekoga u bermudama. Taj bi otišao iza ćoška u drugu banku i završio posao. Bilo da su u pitanju fancy tržni centri ili obične trafike, niko se ne gadi na odevanje klijenta.

Ono što nazivamo elegantnim ili pristojnim oblačenjem ne mora da pokazuje ozbiljnost, što se lako može videti u praksi. U banci često zapadnem za šalter nekog uštogljenog i ljigavog balavca koji nosi kravatu, ispeglanu košulju, izigrava nekog japija, a zapravo je duduk koji za svaku sitnicu mora da pita šefa. Kao papagaj stalno nudi nekakve kartice ili kredite koje nemam nameru da uzmem i što mu stalno ponavljam, dok ostali službenici to ne rade. Kretena ću sledeći put da pitam da li mu trebaju vazduh u konzervama, delovi za stare bojlere ili polovne gume, pa će valjda shvatiti da me za njegove "usluge" zabole uvo.

U Americi sam primetio da se i studenti i profesori dosta ležerno oblače. Nije neobično videti ljude u trenerkama, papučama, japankama ili bermudama. I student u japankama i profesor u bermudama (ili oni obučeni nešto zvaničnije) ni u jednom trenutku ne odaju nepoštovanje prema ovom drugom. Naprotiv. Profesor u bermudama ima isti autoritet koji je imao i kada je nosio sako, a međusobni odnosi su znatno opušteniji. Sa profesorom se bez problema može otići na piće, ali se zna da se za ispite uči. A ja k'o budala stavio i nekoliko kravata u kofer, premda sam imao samo jednu ili dve prilike da ih nosim.

Ne mislim da treba da bude propisano kako se u kojoj situaciji sme ili ne sme obući, ali ja ne bih ušao ni u jednu instituciju, niti bih opišao kod nekoga u stan u kratkim pantalonama, papučama, majici bez rukava. To je jednostavno moj izbor, moj osećaj pristojnosti, u protivnom, osećao bih se nelagodno. Osećaj mere je lična stvar.


Ovo bih potpisao. Da se razumemo, ako bih npr. išao u rektorat, ne bih sigurno nosio bermude i patike, već normalne pantalone. U posetu bliskim osobama (roditelji, bliski rođaci, školski drugari i sl.) bih otišao u bermudama. Poseta kolegama bi zahtevala kulturniju varijantu. S druge strane, kako već piše, osećaj mere je lična stvar. Da radim u banci ili sudu, ne bi mi smetalo da mi klijent dođe u bermudama dok ja moram da nosim kravatu. Ostalo je stvar ličnog izbora, afiniteta i osećaja.

Edited by DJ_Vasa, 24 August 2010 - 20:59.


#20 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 25 August 2010 - 03:10

Australijski policajci u Queenslandu (Brisbane) imaju uniforme sa sorcevima i kratkim rukavama. Ne mogu se setim da li su cipele ili sandale sa carapama.
Ko ce da ti trazi da se oblacis kada ides u policiju. Tamo gde su uniforme, svi imaju tako prigodno za tropsku klimu.

U Oz ambasadi u Bangkoku sam vidjao ljude u japankama, bez rukava, cak i tetovaze. Jedini koga sam ikada video u odelu je bio neki valjda advokat koji je zastupao neki zahtev klijenta (Australijanca u papucama i sorcu) koji je stajao do njega.

#21 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 25 August 2010 - 04:36

Ne mislim da treba da bude propisano kako se u kojoj situaciji sme ili ne sme obući, ali ja ne bih ušao ni u jednu instituciju, niti bih opišao kod nekoga u stan u kratkim pantalonama, papučama, majici bez rukava. To je jednostavno moj izbor, moj osećaj pristojnosti, u protivnom, osećao bih se nelagodno. Osećaj mere je lična stvar.

Zvuci razumno, ali se ne slazem. Jednom sam, pred sam kraj zivota u exYU otisao do faksa da se raspitam "kace plata" (ijao, kad se samo setim toga, cekamo mesecima i onda kupim teglu ajvara za celu platu). Bilo je leto i xy stepeni i posto sam stanovao 150m od zgrade faksa, odem u bermudama i papucama samo do nase sekretarice (ne nekog faktora). Preostalih par meseci, do odlaska na Novi Zeland, samo se o tome cini mi se pricalo. Kao, strasno, kakav nedostatak respekata. Posle na NZ na slicnom radnom mestu regularno ljudi dolaze bosi i u sorcu (a napolju nije leto, dapace, bude cirka 10 C iznad nule, oni ipak idu bosi...) Sloboda rulz, sto rek'o onaj nas matori.

EDIT. Naravno, u mom primeru gore se radi o odevanju zaposlenih... a kada je u pitanju odevanje musterija to je tek nesto u sta se po pravilu nikako ne dira u ovim malcice slobodnijim zemljama. Kod nas sve pocinje od malih nogu, pa se tako secam direktorke u gimnaziji koja je vracala devojcice kuci zbog minica.

Edited by Indy, 25 August 2010 - 04:58.


#22 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 25 August 2010 - 05:22

Ne mislim da treba da bude propisano kako se u kojoj situaciji sme ili ne sme obući, ali ja ne bih ušao ni u jednu instituciju, niti bih otišao kod nekoga u stan u kratkim pantalonama, papučama, majici bez rukava. To je jednostavno moj izbor, moj osećaj pristojnosti, u protivnom, osećao bih se nelagodno. Osećaj mere je lična stvar.


To je OK dok si stranka i tu je tesko biti previse konzervativan kada dodje do 'appearance".

Kada si sa servisne strane, to je onda problem i to ogroman. Cak i sam topik kaze o necijem licnom osecanju za pristojost koje je dovelo do isticanja table "Ne moze u papucama".

Cipelama? Kojim? Kolika stikla? Pantalone, sta ako su 3 frtalja kod zenskih? Beskrajno moze da se kombinuje.

Jos veci problem, koji je neke kostao posla - kada se radi kao sluzbenik strane ambasade. Secam se da su bile brojne primedbe na neku zenu (nasha) u Oz ambasadi u Beogradu, posle cujem da je vise nema. Ona je mustrala stranke, pocev od lokalnih koji su dolazili po vize pa preko Australijanaca koji su dolazili u papucama a posle znali kako da se bune. Ostati bez takvog posla 1993. je bila velika katastrofa i to joj se izgleda desilo.

U Bangkoku je takav posao premija i secam se jedne lokalne sluzbenice Oz ambasade koja je dolazila pod teretom kile zlata, napirlitana, nasminkana kao da je sama ambasadorka a onda je na salteru trebala da opsluzuje 60-godisnjake sa tetoviranim 25-godisnjim devojkama ciji su maniri otkrivali o kome se radi. Vracala ih, vikala na njih, zakerala, mak na konac....i cap. Odjednom je nema. Niti je ona nekoga presvukla u pantalone i kosulje niti izula iz papuca i u cipele.

Edited by yoyogi, 25 August 2010 - 05:23.


#23 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 25 August 2010 - 07:06

Zvuci razumno, ali se ne slazem.


Ustvari si se složio. Ja sam naglasio šta je moj izbor, uz poštovanje tvog ili nečijeg drugog izbora, a protiv propisivanja načina oblačenja generalno, od strane države i njenih institucija.

#24 Emulator

Emulator
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 August 2010 - 14:50

Sto je posebno komicno obzirom da upravo (i) taj "nepropisno" obucen placa tj. izdrzava one koji sede u toj zgradi.


1. I taj "što sedi u zgradi" plaća porez.
2. Državni službenik ne može da radi u gaćama i papučama.
3. Niko ti ne kaže da u zgradu neke institucije možeš da uđeš samo u beloj košulji i crnim pantalonama - zabranjeno je ući u papučama, šortsu, "go do pojasa".
4. Ne vidim što se diže ovolika frka oko nečega što bi valjalo da se podrazumeva.
5. Ni u zgradu neke privatne kompanije ne možeš da uđeš u papučama i tregerici, pa neka si klijent dva miliona puta.

#25 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 25 August 2010 - 15:09

1. I taj "što sedi u zgradi" plaća porez.
2. Državni službenik ne može da radi u gaćama i papučama.
3. Niko ti ne kaže da u zgradu neke institucije možeš da uđeš samo u beloj košulji i crnim pantalonama - zabranjeno je ući u papučama, šortsu, "go do pojasa".
4. Ne vidim što se diže ovolika frka oko nečega što bi valjalo da se podrazumeva.
5. Ni u zgradu neke privatne kompanije ne možeš da uđeš u papučama i tregerici, pa neka si klijent dva miliona puta.


Ako je koncentracija na servisu, onda se on sve vise i vise obavlja preko Interneta. Niko ne ide nigde i mozes da sedis go golcat u svojoj kuci i da obavis bilo koji admin posao.

To bi znacilo, ne radi se o poshtovanju prema onima koji pruzaju servis, niti o autoritetima nego o opstim, nezavisno od situacije, socijalnim normama.

Pa ako cemo na dalju efikasnost servisa, kada ce sve biti preko Interneta, oni koji kazu "ne moze u papucama i sorcevima" bi bili presrecni da vide ikoga da im dodje - i da sacuvaju posao. Tada bi zvali i kurate i repate i corave i copave samo da im neko dodje i da pokazu da necemu sluze.

#26 Emulator

Emulator
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 August 2010 - 15:27

Hm, tebi izgleda nije jasno ko tu kome treba da cini uslugu, ko je musterija i za uslugu placa. I u davno vreme se govorilo "musterija je uvek u pravu", dakle to nije bas neki izum tzv. liberalnog kapitalizma (koji u Srbiji postoji samo u "tzv." varijanti ionako). Ovo iz teme je dobar primer za rasireno (ne sasvim svesno) stanoviste da narod postoji radi drzave (i njenih organa), a ne obratno. Apsolutno se drzavnog sluzbenika ne tice sta ko nosi, sve dok se time ne krsi zakon (recimo, ne moze da se nosi kukasti krst). S druge strane, sluzbenik ima lepo da se obuce i da bude prijatan i usluzan... u protivnom moze na biro rada. Treba neko i da kopa.


Kako da se državni službenik lepo obuče i bude prijatan i uslužan kad mu je plata 190 €? Hoće li institucije profunkcionisati kada sve zaposlene u administraciji pošaljemo da kopaju? Šta ako zaposlene u birou rada prve pošaljemo da kopaju? I šta kada, na kraju, dobiješ tri miliona kopača? Hoćemo li dobiti funkcionalne državne institucije?

Nećemo. Daj neki drugi predlog.

#27 Emulator

Emulator
  • Members
  • 19 posts

Posted 25 August 2010 - 15:32

Ako je koncentracija na servisu, onda se on sve vise i vise obavlja preko Interneta. Niko ne ide nigde i mozes da sedis go golcat u svojoj kuci i da obavis bilo koji admin posao.

To bi znacilo, ne radi se o poshtovanju prema onima koji pruzaju servis, niti o autoritetima nego o opstim, nezavisno od situacije, socijalnim normama.

Pa ako cemo na dalju efikasnost servisa, kada ce sve biti preko Interneta, oni koji kazu "ne moze u papucama i sorcevima" bi bili presrecni da vide ikoga da im dodje - i da sacuvaju posao. Tada bi zvali i kurate i repate i corave i copave samo da im neko dodje i da pokazu da necemu sluze.


Da, ali kako ćeš ti dobiti funkcionalne državne institucije koje rade "preko Interneta"? Plate su bedne, školstvo nikakvo, svaki iole sposobniji IT stručnjak se neće, pod trenutnim okolnostima, zaposliti u državnoj administraciji, nego će se zaposliti u privatnoj kompaniji ili otići u inostranstvo. Nije to stvar dobre volje, da neko pukne magičnim štapićem, i sve ti radi preko Interneta i ti sediš go kod kuće i obavljaš poslove. To sve neko mora da isprojektuje, instalira, postavi, održava, finansira, nadgleda.

KO i KAKO?

#28 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 25 August 2010 - 19:12

Ja jos cekam da vidim zakon ili podzakonski akt kojim je institucijama od javnog znacaja dozvoljeno da propisuju kod oblacenja strankama. Ukljucujuci i vojsku, policiju i sud. Svi ti unutrasnji propisi, nalepnice na vratima itd. mogu samo da se odnose na zaposlene u institucijama (jer time sto prihvataju zaposlenje pod unutrasnjim pravilima itd, pristaju i na kod oblacenja valjda, mada znajuci kako se kod nas i dobijaju i gube poslovi, sumnjam u to).
Privatne organizacije - pa privatne su, mogu da se oblace/propisuju kod oblacenja kako hoce, sve dok ne diskriminisu na osnovu zasticenih karakteristika licnosti (a ukus u oblacenju ne spada u iste).

#29 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 26 August 2010 - 03:21

Ja jos cekam da vidim zakon ili podzakonski akt kojim je institucijama od javnog znacaja dozvoljeno da propisuju kod oblacenja strankama. Ukljucujuci i vojsku, policiju i sud. Svi ti unutrasnji propisi, nalepnice na vratima itd. mogu samo da se odnose na zaposlene u institucijama (jer time sto prihvataju zaposlenje pod unutrasnjim pravilima itd, pristaju i na kod oblacenja valjda, mada znajuci kako se kod nas i dobijaju i gube poslovi, sumnjam u to).
Privatne organizacije - pa privatne su, mogu da se oblace/propisuju kod oblacenja kako hoce, sve dok ne diskriminisu na osnovu zasticenih karakteristika licnosti (a ukus u oblacenju ne spada u iste).


Na drugom topiku JKT mislim rece da od 1.5 miliona zaposlenih u Srbiji, pola miliona su na drzavnom budzetu.

Neka je 100 hiljada njih na tim "bednim" platama koje su im dosle od poreskih obveznika i da radi na tim admin poslovima gde su istakli "ne moze u papucama".

Za neke stvari mora da ostane zivo bice, na primer za nesto sto se izdaje i overava samo ako je neko licno video potisivanje nekog dokumenta. Takvih je mozda 10%. Ostalih 90% edit: (izmenjen izraz ) treba da znaju da su dani odbrojani.

Od delica para koje je jelo onih 90,000 pisara, moze da se osnuje nova drzavna firma sa dobrim platama i mozda 200 zaposlenih koja bi to isprojektovala, uvela, podrzavala i servisirala.

U stvari, prvo osnovati tu firmu (ili nekoga angazovati) da to fazno uvede i sa prirodnim odlivom (penzije, napustanja po svojoj volji) i isplatom da se ide za 10 godina bi cela administracija mogla da se automatizuje i ostvare silne ustede onim 1 milion zaposlenih koji to sve izdrzavaju. A ne da im cate naredjuju "ne moze u papucama".

Proporcije radi, najposeceniji sajt na planeti, Wikipedia, ima samo 36 zaposlenih. Vojni odsek u Knjazevcu (samo Vojni odsek, ne cela SO), kada sam im tamo instalirao racunar 1988. je imao 39 zaposlenih.

Edited by yoyogi, 26 August 2010 - 08:14.


#30 Emulator

Emulator
  • Members
  • 19 posts

Posted 26 August 2010 - 11:49

U stvari, prvo osnovati tu firmu (ili nekoga angazovati) da to fazno uvede i sa prirodnim odlivom (penzije, napustanja po svojoj volji) i isplatom da se ide za 10 godina bi cela administracija mogla da se automatizuje i ostvare silne ustede onim 1 milion zaposlenih koji to sve izdrzavaju. A ne da im cate naredjuju "ne moze u papucama".


Što se mene tiče, ja bih uveo da u zgrade institucija ne može da se uđe u odeći. Ništa ne bi rešilo, ali bi bilo zanimljivo :-) Još nam samo pojasni "prirodne odlive", šta misliš odakle se plaćaju te penzije, otpremnine i ostalo? O kakvim uštedama pričaš, ako pola sadašnje administracije ode u penziju, pa kičme bi popucale zaposlenima za mesec dana. Automatizacija mnogo košta i nije tako jednostavna kako se čini, dok sa druge strane tvoj plan zahteva da Fond PIO, Nacionalna služba za zapošljavanje i druge institucije prime još zaposlenih, tako da... teško. Nerealno. Drugo, 200 zaposlenih ništa ne bi rešilo,
200 Terminatora uz pomoć 500tinjak Predatora je potrebno da se rasčivijaju samo Republički Geodetski Zavod i Katastar... da ne pričamo o drugim institucijama...

Edited by Emulator, 26 August 2010 - 12:01.