Jump to content


Photo
- - - - -

Novi avioni u RV i PVO ?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1176 replies to this topic

#721 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 26 September 2010 - 22:06

Ovu travuljina po pisti prosto namece pitanje odakle majmunima ideja da se zaduze jos milijardu dolara za kupovinu pet eskadrila.


:)

Nema više guštera da čiste pistu, jbg. Inače, pista je od betonskih blokova, nije asfaltna, pa u sastavima ima zemlje.

A odakle ti ideja da će kupovati 5 eskadrila? Nemamo pare (niti možemo da se zadužimo) ni za jednu, kamo li za pet.

#722 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 29 September 2010 - 11:55

Sledeceg ponedeljka se ocekuje prezentacija Rafala na aerodromu u Batajnici.Ne bi me iznenadio dolazak i drugog njihovog slavnog aviona da se pokazu i njegove letacke karakteristike koje su inace fenomenalne mozda i vise nego dobre i bolje u odnosu na Rafala.Ovo ce biti prva prezentacija nekog od kandidata za nas novi avion na nasem terenu sto svakako podstice na neku sumnju u konacan odabir aviona.Gotovo sve ostale prezentacije su odrzane u inostranstvu na raznoraznim aeromitinzima ili u vazduhoplovnim bazama nekih od zemalja proizvodjaca.Super galebu se ne mogu pokrenuti motori vec motor posto je avion jednomotorac.Da li je napredak ili ne to je jedini nas avion koji ima punu i forsiranu trenazu u poslednje vreme zajedno sa kecevima.Zasto toliko lete moze samo da se nagadja,ali ovako cediti resurse pogotovu kecevima koji su pri isteku resursa je svakako za razmisljanje.Ocekujem da ce prstati iznad Batajnice sledece nedelje,a ko zivi blizu mogao bi da uslika nesto ili da kamerom to zabelezi jer to ovakav avion apsolutno zasluzuje.

#723 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 29 September 2010 - 19:54

Sledeceg ponedeljka se ocekuje prezentacija Rafala na aerodromu u Batajnici.


Biće to lep aeromiting. Mada, nadam se da se niko ne zanosi idejom da kupujemo Rafala.

Spoiler! --Click here to view--

Ja i dalje sanjarim... :)

Edited by Tribun_populi, 29 September 2010 - 19:56.


#724 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 29 September 2010 - 21:09

Ne verujem da ce to biti dostupno javnosti.Onaj ko zivi blizu mozda nesto i vidi,a cuce sigurno.Zasto se ne zanositi idejom o kupovini Rafala ukoliko je vec EF u prvom planu.Definitivno je bolji,ajde da kazem kompletniji avion od EF.

#725 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 30 September 2010 - 00:49

Ne verujem da ce to biti dostupno javnosti.Onaj ko zivi blizu mozda nesto i vidi,a cuce sigurno.Zasto se ne zanositi idejom o kupovini Rafala ukoliko je vec EF u prvom planu.Definitivno je bolji,ajde da kazem kompletniji avion od EF.


Srbija da kupi Eurofighter Typhoon ili Dassault Rafale?

Zaboga ljudi, takvo čudo nema gde da se okrene iznad Srbije. Taman pilot poleti sa Batajnice, doda malo gas i - utrči u Hrvatsku ili Madjarsku.
Koji će nama đavo dvomotorac sa 2.000 km doleta. Ludi ljudi, definitivno.

A o ceni takve jedne avanture da i ne pričam (govorimo o razlici od inicijalnih cca 30 mil. evra po avionu, plus troškovi održavanja i obuke).
Jedino ako to nije neko uvlačenje u dupe Englezima, Nemcima i Italijanima, ili su namerili da mi sada šaljemo avione u NATO akcije da nekoga bombarduju.

Ja glasam za Šveđu!
Posted Image

Edited by Tribun_populi, 30 September 2010 - 00:59.


#726 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 30 September 2010 - 10:49

Taj na slici ti je Gripen NG.Inace njegovo uvodjenje u operativnu upotrebu se ocekuje 2016.Mislim da nasi nisu zainteresovani za ovaj avion.Jednostavno oni nisu u mogucnosti da ponude toliko siroku kooperaciju na polju namenske, a za koju nasi insistiraju.Da se bolje izrazim nisu,toliko samostalni u tom segmentu jer zavise u mnogome od ovih preko bare.Zbog toga su samo kako stvari stoje dva evropska giganta u igri,a odluka ce biti donesena brze nego sto su se mnogi nadali.

#727 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 30 September 2010 - 11:52

Znam da je NG ali, koliko videh, naši bi ušli u EF Typhoon nabavnu tranšu 3B, ugovor potpisali do kraja 2011. a postojeća tranša 3A sa 124 naručena aviona će biti ispunjena tek 2016. Dakle, uklapa se i ovako i onako.

Što se Šveda tiče, da zavise baš toliko ne bih rekao, jedino ako se ne ide na varijantu da će delove za Rafala ili EF proizvoditi Utva ili da nam Francuzi odn. Nemci, Italijani i Enlezi ne zveknu masni offset. Što se offseta tiče, daju ga i Švede (hint: Južnoafrička republika, tamo je odnos vrednosti bio 1:4,5 u korist offset ulaganja).

Mada, Francuzi nisu uspeli prodati Rafala nigde do sad, možda opet upali ona priča s kraja osamdesetih vezana za NA, u nekom redukovanom obliku (tipa preseljenja dela proizvodnih kapaciteta u Pančevo). Oni smanje cenu aviona a mi podignemo avioindustriju iz mrtvih... To već pije vodu.

Ipak, iskreno avion kalibra Rafala za našu teritoriju i uslove stvarno nije potreban. Em je u startu skuplji, em mu je čas naleta duplo skuplji.

Ne bi me iznenadio dolazak i drugog njihovog slavnog aviona da se pokazu i njegove letacke karakteristike koje su inace fenomenalne mozda i vise nego dobre i bolje u odnosu na Rafala.


Pretpostavljam da ovde misliš na Mirage 2000?

Edited by Tribun_populi, 30 September 2010 - 11:57.


#728 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 30 September 2010 - 12:44

Onaj treci pasus ti je apsolutno tacan i naravno da mislim na taj avion koji si spomenuo.Njegova poslednja verzija MK2 je babaroga od aviona.Jeste da je polovan i da se vise ne proizvodi,ali bi ga mi mogli dobiti po vise nego povoljnim uslovima i naravno da se obavezemo da cemo u nekoj doglednoj buducnosti kupiti Rafal.Pogledaj samo kako skida skalpove F 16.Radi se o avionu sa vrhunskim letnim perfomansama,lako upravljiv,vrhunska elektronika i naoruzanje,a sto je najvaznije prilicno ili relativno jeftin sto se tice odrzavanja.Trajao bi bar 15 godina,a do tada bi mogli valjda kupiti nesto najsavremenije.Spadam u grupu koja smatra da je glupo kupovati nove EF ili Rafale u svakom slucaju.Polovni MK2 uz siroku kooperaciju sa njima u vezi nase namenske je po meni najbolje i najisplativije resenje.

#729 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 30 September 2010 - 18:39

Polovni MK2 uz siroku kooperaciju sa njima u vezi nase namenske je po meni najbolje i najisplativije resenje.


Iskreno, o tome sam i ja dugo razmišljao, tako da se mogu složiti s tobom. U situaciji kad Ameri uveliko promovišu svoje avione V generacije, Rusi prave svoj, mi treba da dajemo velike pare na avione 4+ generacije. Da je ovo rađeno 1995. ili slično imalo bi smisla, ali sada već nema.

Što se Miraža tiče, nisam nešto bio upoznat sa ovim aviončetom do sada. Međutim, posle čitanja tvog posta, moram priznati da sam se zainteresovao, listao forume i pregledao par klipova po YouTube, tako da sam ostao impresioniran.

Cena na Wikipediji je 23 mil. $, ne znam koliko je tačna, ali ukoliko jeste takav neki aranžman bi bio i više nego povoljan (uključujući i kooperaciju sa Francuzima kojima bi to dobro došlo) za njihove M2000-5 MK2. Plus bi bio postepen prelaz (ka V generaciji) našim pilotima koji još uvek lete na čudu tehnike iz doba vijetnamskog rata (poznatijem kao "mnogo buke ni oko čega") - MiG 21bis.

#730 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 30 September 2010 - 19:45

Tu cenu ne uzimaj za ozbiljno.Takav avion,naravno najsavremenija i poslednja MK2 verzija se moze svrstati u jaku 4 pa i 4+ generaciju.Sa sve pratecom opremom i logistikom i nesto naoruzanja on bi u najboljem slucaju izasao ne manje od 40 miliona dolara po avionu.Vrhunski avion u kome bi svaki pilot pozeleo da leti bez obzira sto je njegova proizvodnja ugasena,a sve zarad Rafala koji se muci da pronadje prvog kupca,a verovatno ce ga pronaci do kraja ove godine.Za mene je avionce Gripen jer ima malo podvesnih tacaka za naoruzanje.Doduse on ne moze da ponese vise i kad bi hteo s obzirom na svoju velicinu.Ovaj avion je predvidjen za apsolutno sve zadatke pa cak i za nuklearne napade sto nama ne treba naravno.Ne treba nama ni avion 5 generacije vec 4++ jer su ovi rezervisani za najace sile i najbogatije zemlje na svetu.Da li treba da te podsecam da je i Rafal donekle stelt avion,odnosno sa znatno smanjenim radarskim odrazom koji usput redovno mlati u simulacijama i famoznog americkog reptora 5 generacije.Imaju i ti avioni svojih mana i nedostataka.Kombinacija malo stelta i vrhunskih manevarskih sposobnosti uz naravno najsavremeniju elektroniku i naoruzanje je dobitacna u svakom smislu.

#731 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 02 October 2010 - 03:19

Ne znam dokle su stili Francuzi u pregovorima sa UAE oko prodaje Rafala (opet utrčali Ameri sa F/A-18 a Francuzi zacepili cenu), ali koliko videh po forumima Arapi žele da prodaju svojih 60 Miraža 2000, i ako uđu u dil s Francuzima oni bi im po dogovoru trebali pronaći kupca.

Tu bi možda bila naša šansa da dođemo do najnovijih (M2000-9 tj. M2000-5-mk2 za izvoz) primeraka, pošto je njih 32 pravljeno i isporučivano UAE od 1999. do 2003. Mada su Arapi, opet koliko videh, ispustili par potencijalnih kupaca zbog visoke cene koju traže.
Posted Image

UAE Mirage 2000-9

Da li treba da te podsecam da je i Rafal donekle stelt avion,odnosno sa znatno smanjenim radarskim odrazom koji usput redovno mlati u simulacijama i famoznog americkog reptora 5 generacije.


Sve OK, ali nama ne treba skupi dvomotorac doleta 3.700 km i borbenog radijusa od 1.800 km. Nizašta osim za proseravanje.

P.S. Kad sam rekao "avionče" nisam imao nameru da uvredim Mirage. Gabariti su mu slični Gripenu, a to je sve za mene "avionče" spram igrača poput F/A-18, Rafala, EF ili SU-30MKI.

Edited by Tribun_populi, 02 October 2010 - 03:30.


#732 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 02 October 2010 - 03:56

Interesantno je da poredite avione koji su u razlicitim kategorijama.Neki su visenamenski a neki su lovci za vazdusnu superiornost.Male zemlje a Srbija to jeste retko kada imaju lovce vec se obicno odlucuju za visenamenske avione.

#733 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 02 October 2010 - 04:07

Interesantno je da poredite avione koji su u razlicitim kategorijama.Neki su visenamenski a neki su lovci za vazdusnu superiornost.Male zemlje a Srbija to jeste retko kada imaju lovce vec se obicno odlucuju za visenamenske avione.


Svi navođeni avioni su višenamenski lovci. Ni velike zemlje više ne prave klasične lovce.

#734 123i

123i
  • Members
  • 261 posts

Posted 02 October 2010 - 06:28

Posted Image

Hteo sam ranije da predložim da se Super Galeb modernizuje ali nisam ni znao da su nastavili da ga usavršavaju . To je avion koji su nam ameri tražili ne tako davno , tamo krajem osamdesetih , valjda 90 komada za obuku svojih pilota . Sjajan avion , barem prema rečima oca moje bivše :) koji je bio jedan od konstruktora . Taj avion ima potencijala , barem što se nas tiče . Najmanje bi nas koštao jer ga mi pravimo , samo još da mu se nakači nekakav radarčić i rakete i vozi miško .Sve uslove ispunjava za bezbedonosnu saradnju u okviru NATO . Za više para nemamo . A posle možda i dođe u obzir neka menjaža pa tako i dobijemo espadrilu ovih namunjenih novijih presretača .

#735 vlvl

vlvl
  • Members
  • 157 posts

Posted 02 October 2010 - 09:54

Na nasu zalost ova zamlja prakticno nikada nije imala prave visenamenske lovce.Niti je to bio Mig 21,a pogotovu ne nasa nikakva verzija Mig 29.Sto se tice UAE Miraza mislim da je njima isporuka tih MK2 aviona krenula bas te godine za koju tvrdis da je zavrsena,a stvarno je zavrsena godinu dana kasnije.Postoji mogucnost da francuzi uzmu natrag te avione kako bi im prodali nove Rafale sa jacim motorima i jacim AESA radarom sto ovi traze od njih.UAE je potpisala ugovor sa Francuskom o kupovini 32 nova Miraz 2000-5 MK2 i za modernizaciju postojecih 33 Miraza u njihovom vazduhoplovtvu na isti standard MK2 u vrednosti od 3,4 milijarde dolara.U tu cenu je usla i gomila naoruzanja ukljucujuci i krstarece rakete zasta je ova verzija Miraza integrisana,rezervnih motora,ostale pratece opreme i logistike.Sve u svemu uzimajuci u vidu ceo paket to i nije izaslo toliko mnogo kao sto izgleda na prvi pogled.Prica se da su placali ove nove Miraze nesto preko 60 miliona dolara po avionu.Mislim da ce nama francuzi ponuditi Miraz jer realno tesko da u ovom trenutku mozemo ispratiti kupovinu Rafala,ali uzeti bilo koju drugu osim ove verzije je samo jos jedan korak unazad.Rekao sam koliko procenjujem da bi kostao sa pratecom kompletnom logistikom i nesto naoruzanja uz generalni remont,naravno.Gabariti Miraza su recimo otprilike kao F 16 s tim sto ima mnogo vece manevarske sposobnosti od njega dok je Gripen ipak nesto laksi i manji avion od njih.Od ova cetiri aviona jedino su EF i Rafal pravi takmaci dok je Super Hornet ispred njih sto se tice gabarita,a tek Suhoj koji je daleko ispred svih.