Jump to content


Photo

LEGIJA-MLADIC-ACA TOMIC: TRIJUMVIRAT PROTIV DJINDJICA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
34 replies to this topic

#1 otporasica

otporasica
 • Members
 • 191 posts

Posted 14 March 2003 - 00:46

Dok ovo pisem verovatno ce mnoge stvari poceti da "isplivavaju na povrsinu", a pripadnici Ministarstva unutrasnjih poslova vec i konacno poceti da rade ono za sta su placeni i sta im je u opisu radnog mesta.
Medjutim, zelim, potpuno decje i naivno, da se jos veceras ili sutra okonca agonija i da se pomenuti trijumvirat neprirodne koalicije, koju je samo pohlepa i bahatost i nerealnost ujedinjavala, skloni. Sto dalje, u vecna lovista ako je to jedino resenje. I da od tih 1000 raznoraznih pripadnika stacioniranih na relaciji valjevo-Loznica, svaki pre nego potegne metak da bi umro za Mladica(koji uzgred nije potegao metak sebi u celo da bi umro za nas 8 miliona)shvati da ne da nije vredelo nego nije bilo u skladu sa postulatima postenja i pravde.

#2 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 14 March 2003 - 00:49

Nema problema, njih je 1.000, nas je 100.000 i to u casovima dokolice. Ako misle da su nas uplasili - nisu. Ako misle da su nas razbesneli - jesu, ali ne i nekontrolisano.

#3 otporasica

otporasica
 • Members
 • 191 posts

Posted 14 March 2003 - 00:56

Citat:
Nema problema, njih je 1.000, nas je 100.000 i to u casovima dokolice. Ako misle da su nas uplasili - nisu. Ako misle da su nas razbesneli - jesu, ali ne i nekontrolisano.Misljenja sam da bi za pojedine organe bilo mnogo pametnije a za pokojnog premijera mnogo bolje da su pojedini visooooki funcioneri bili manje kontrolisani. Malo je verovatno da ja znam da postoji ova sprega a da oni to na vreme nisu spoznali, sa svim informacijama koje su im dostupne.

NERVIRA ME I PONIZAVA sto nam ne kazu da su se konacno setili da se obracunaju nego daju kojekakve izjave koje bi, da nisu tuzne, bile zaista smesne. Tako viceadmiral Pavlovic kaze"dragi gradjani, ako primetite pojacanu cirkulaciju vojnih vozila znajte da to nije zbog vanrednog stanja vec zato sto nase trupe idu na vojnu vezbu, da vezbaju gadjanje"
Zasto ne kaze da ce se nocas ili sutra obracunati sa Mladicem??? Ili nije siguran???

[ Izmena poruke: otporasica na dan 2003-03-14 01:02 ]

#4 Dobroduh

Dobroduh
 • Members
 • 2,026 posts

Posted 14 March 2003 - 01:27

Mislim da je ovo dobar trenutak da skrenem paznju (govorim nimalo decije i naivno) da se pripazi na ono sto se iznosi na ovom forumu. Ovo, naravno, nije pretnja, niti upozorenje, vec molba svim forumasima da budemo znatno ozbiljniji i odgovorniji u svojim javnim nastupima na forumu.

Odnedavno posecujem ovaj forum, ali vec uocavam da je jedna od omiljenih "zrtava" pored SPC i Vojska Jugoslavije (odnosno SCG). I sam volim da zbijam sale na racun njihove (a njihova je dobrim delom i nasa) borbene gotovosti i tehnicke opremljenosti, onako seretski i dobronamerno. Sasvim sigurno, VSCG bi najvise volela da ima vise novca, vise savremenog naoruzanja, vise profesionalnih vojnika. Vojska je, zeleli mi to da prihvatimo ili ne, najvaznija institucija svake demokratske i organizovane drzave. Vojska ne primenjuje demokratiju, ona je cuva. Vojska je poslednji bedem u odbrani jednog drustva i jedne drzave.

O pripadnicima armije, a posebno o visim oficirima, svaki gradjanin je duzan govoriti sa postovanjem i krajnje odgovorno. Sve ono sto mozemo reci za nekog politicara, cesto i bez ikakvih argumenata, ne mozemo olako reci za nekog oficira vojske. Politicari nemaju u opisu svog radnog mesta obavezu da poloze svoj zivot, vojnici imaju.

Koliko je veliko poverenje gradjana SCG u VSCG govori i cinjenica da je upravo VSCG, u ovom trenutku, angazovana da ocigledno bude najozbiljnija odbrana embriona demokratije u nasem drustvu. Medju onima koji su zavapili za angazovanjem Vojske ima i onih koji su o njoj proteklih meseci govorili vrlo ruzno i bez ikakvih argumenata. To ih nije odvratilo od poziva u pomoc.

Na zalost, pokazalo se da je vojska odavno morala biti ozbiljnije angazovana u cilju obracuna sa organizovanim kriminalom i oruzanim grupama koje ugrozavaju ustavni poredak drzave i zivote politickih funkcionera i gradjana. Da je bilo vise poverenja u Vojsku, i da su Vojska i vojne sluzbe bezbednosti bile vise angazovane, mozda i na poslovima obezbedjenja objekata i politickih funkcionera, do svega ovoga, gotovo sigurno, ne bi ni doslo.

Ja se osecam znatno sigurnije sa saznanjem da je Vojska ovlascena da preduzme sve sto je potrebno da se u drzavi sacuva javni red i mir, zivoti i imovina gradjana, nego sto bi to bilo u slucaju da je i ovoga puta Vojska marginalizovana i izomalovazavana kao i mnogo puta do sada.

Zato, molim vas i molim moderatore, da se svi vise angazujemo oko toga da se, barem u ovim danima, prema aktivnim vojnim licima koja nisu osudjivana, ili optuzivana, i prema Vojsci kao instituciji, ophodimo sa duznim postovanjem.

Bice boljih vremena da isprazno razglabamo o tome ko je i sta radio, ili nije radio, u svim ovim dogadjajima ciji smo svedoci na nasu nesrecu.

#5 Wu shu

Wu shu
 • Members
 • 355 posts

Posted 14 March 2003 - 01:30

Dobroduh:
Mislim da je ovo dobar trenutak...

Mislis da je dobar trenutak da nekom zapusis usta, a? U sto vas volim, samo cekate ovakve prilike da zavodite red. Bush & co.

#6 Dobroduh

Dobroduh
 • Members
 • 2,026 posts

Posted 14 March 2003 - 01:33

Pa, nisam ja uveo vanredno stanje i zacmizdrio za 63.padobranskom WuShurovicu!

#7 Wu shu

Wu shu
 • Members
 • 355 posts

Posted 14 March 2003 - 01:35

Dobroduh:
Pa, nisam ja uveo vanredno stanje i zacmizdrio za 63.padobranskom WuShurovicu!

Ja pricam o tvom pokusaju uvodjenja vanrednog stanja na ovaj forum, ako ti nije bilo jasno, Dobroduhovicu.

#8 nonick

nonick
 • Members
 • 1,843 posts

Posted 14 March 2003 - 01:43

off

ovo sto je Dobroduh napisao je jednostavno mlacenje prazne slame.

#9 Dobroduh

Dobroduh
 • Members
 • 2,026 posts

Posted 14 March 2003 - 01:46

Da, zaboravio sam da ste vi najpametniji na svetu i da uvek znate sta je najbolje ciniti.

[ Izmena poruke: Dobroduh na dan 2003-03-14 02:08 ]

#10 vbraca

vbraca
 • Members
 • 51 posts

Posted 14 March 2003 - 02:04

Za vreme bombardovanja, u vreme dokolice (a toga je bilo mnogo), visio sam po raznim forumima i nasiroko pljuvao NATO sa sve svojom e-mail adresom.
Verujte nije proslo puno vremena kad su poceli da stizu "prijateljski" mailovi u pocetku tipa "Pa NATO i nije tako los, eto oni brane progonjene Kosovare od naciste Slobe ..." da bi nedugo zatim krenulo skeniranje portova na racunaru (hvala ZoneAlarm) i na kraju mailovi tipa "J.... ti m.... srpsku, nacisto, djubre, KPGS ..."

Elem, mozda Dobroduh i jeste Dobroduh, a mozda i ne. U svakom slucaju ako vec toliko postuje tu Vojsku, pa nek im se pridruzi, premda cujem da i kod njih ima "tehnoloskog" viska - itekako ...

#11 Diskutant

Diskutant
 • Members
 • 8,262 posts

Posted 14 March 2003 - 02:10

Wu shu:

Dobroduh:
Mislim da je ovo dobar trenutak...

Mislis da je dobar trenutak da nekom zapusis usta, a? U sto vas volim, samo cekate ovakve prilike da zavodite red. Bush & co.


WuSxoo :smile:

Oh, kako te volim u ovom trenutku :smile:

#12 Dobroduh

Dobroduh
 • Members
 • 2,026 posts

Posted 14 March 2003 - 02:22

Nisam shvatio poentu ove tvoje price i njenu vezu sa VJ. Postujem VSCG upravo onliko koliko jedan obican gradjanin SAD, ili Francuske, ili Nemacke, postuje armiju drzave u kojoj zivi. Armiju kao instituciju, pre svega.

Vojsci sam se bio "pridruzio" kada su me zvali - za vreme bombardovanja.

Nekim ljudima je vrlo tesko da priznaju da su pogresili. Spremni su na tvrdoglavost cak i kada je ona nemerljivo ruzna i stetna. Ta vrsta tvrdoglavosti i "sveznanja" (a kad bih bio drzak rekao bih i nedostatak malko vise postovanja sopstvene drzave i njenih vitalnih institucija, ma kako one bile nesavrsene kao i mi sami) nas je i dovela, upravo, dovde - do toga da se raspravljamo da li bi, barem na nekoliko dana ili nedelja, Vojsku trebalo postedeti prozivanja.

Rekao sam sta sam imao, neka svako bude sudija za sebe po ovom pitanju.

#13 elle

elle
 • Members
 • 4,479 posts

Posted 14 March 2003 - 02:27

Dobrodushe, ne sumnjajuci u tvoje najbolje namere i razumevajuci sta si nam hteo reci, samo bih jednu recenicu izdvojila: Politicarima nije u opisu radnog mesta da poloze zivot za svoje zemlju, a oficirima jeste ( parafraziram).

Nalazim, da i ako bi bilo tacno to sto si napisao, krajnje je neukusno dan nakon ubistva Premijera, koji, eto, zivot dade i bez "opisa radnog mesta", da postujes ovo.

Pa upravo se govori Djindjicu, ubijenom na radnom mestu, o vanrednom stanju, zavedenom zbog tog ubistva.

A da se vojska treba postovati, da, kao i svaka druga profesija, svaki gradjanin pojedinacno. Oficiri su izabrali svoj poziv, te uz sve postovanje, ja bih napomenula da traziti poseban tretman za oficire ( a gde su vojnici?) nije niti korektno prema drugim profesijama, a pogotovo nije momenat sada , dan nakon mizernog, kukavickog ubistva jednog vrhunskog politicara.


Zoranu Djindjicu i slava i hvala. I sto rece Milovan, posebno njegovoj deci zelim da zive u Srbiji kakvu je njihov tata, kao politicar, kao vizionar i kao filozof zeleo da stvori.

#14 Diskutant

Diskutant
 • Members
 • 8,262 posts

Posted 14 March 2003 - 02:38

Pa, Dobroduse, ja sad cekam tvoju sledecu skicu, npr. kako je casno i hrabro (ili tako nesto) biti debejac. I Radetu Markovicu, naravno, da zahvalimo sto smo preziveli Slobu. Pffffff. Strasno.

To... cast&slava... sve je to lepo, ali nemoj ocekivati da ne vidimo gde (i s kim) zivimo.

PS Mene i dalje onespokojava to sto Aca Tomic bdi nad mojim zivotom. Na svu srecu! zamenjen mu je glavnokomandujuci, da ne kazem Vrhovni komandant.

#15 George

George
 • Members
 • 351 posts

Posted 14 March 2003 - 02:45

Ja nisam posebno sklon vojsci, i ne bih to bio ni da sam Francuz ili Amerikanac.

Medjutim, ovo sto Dobroduh govori je na mestu.
Uvedeno je vanredno stanje, delimicna cenzura, i vlada je zamolila gradjane za podrsku, sto podrazumeva i podrsku vojsci.
Gradjani treba da zahtevaju od vojske odredjene stvari, ali i da pokazu veru u njenu sposobnost i dobre namere.

Ovo je prilika i vojsci da nadje svoje mesto u novoj Srbiji i bar delimicno povrati postovanje kod onih cije postovanje je izgubila devedesetih.
Npr. ako uhapse Mladica, umesto da ga stite.