Treba malo isplanirati vrijeme ali nema mnogo posla. Svega nekih 20 minuta ako se izuzme vrijeme cekajuci da se sve desi.
Starter-kiselo tijesto (dan ranije)
3-4 kasike brasna, 2-3g suhog kvasca i umuti se kao za palacinke. Pokrije se plasticnom folijom i u frizider preko noci.
---
Sljedeci dan...
Kiselo tijesto pripremljeno dan ranije,
500g brašna,
15g soli,
15g svježeg kvasca, ili 10 g suhog,
1 dl maslinovog ulja,
2 do 3 dl mlake vode.
Zamjesiti tijesto tako da bude mekano i rastezljivo. To ćete postići dugotrajnim mješenjem.
U nauljenu (isto s maslinovim uljem), non-metalic posudu staviti tijesto i preklopiti ga par puta i namazati uljem. Posudu prekriti krpom i pustiti da nadolazi najmanje 2 sata. Nakon toga preklopiti tijesto još jednom i pustiti još 1 sat. Ova nadolaženja mogu biti i kraća i duža. Zavisi od svih temperature vode, brašna, prostorije…)
Na obilato pobrašnjen sto prevrnite posudu tako da tijesto bude ravno. Pazi da što više zraka ostane u tijestu. Lagano preklopi jednu pa drugu stranu, pa coskove.
Ponovo pokrij i čekaj još 1 sat, a može i više.
Rernu zagrij na 230°C.
Stavi prazan pleh ili tepsiju u vrelu rernu i ugrij.
Na vrelu tepsiju/pleh pospi nesto brasna ili mekinja (mekinje se mogu kupiti u health shops) i na to lagano poloziti leba.
Kad stavite leba da se peče, nakon 10-15 minuta spusti na 200°C.
Peći oko 30 minuta.
Ni slučajno ne otvarati prvih 15-20 minuta.
Leba je gotov kad ga kucnete odozdo, a zvuči kao da je šupalj.
--
Zena vas voli
U spoileru slike
Spoiler