Jump to content


Photo
- - - - -

Male tajne velikih majstora


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
77 replies to this topic

#76 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 31 January 2011 - 20:44

Sourdough leba

Treba malo isplanirati vrijeme ali nema mnogo posla. Svega nekih 20 minuta ako se izuzme vrijeme cekajuci da se sve desi.

Starter-kiselo tijesto (dan ranije)

3-4 kasike brasna, 2-3g suhog kvasca i umuti se kao za palacinke. Pokrije se plasticnom folijom i u frizider preko noci.

---

Sljedeci dan...

Kiselo tijesto pripremljeno dan ranije,
500g brašna,
15g soli,
15g svježeg kvasca, ili 10 g suhog,
1 dl maslinovog ulja,
2 do 3 dl mlake vode.

Zamjesiti tijesto tako da bude mekano i rastezljivo. To ćete postići dugotrajnim mješenjem.
U nauljenu (isto s maslinovim uljem), non-metalic posudu staviti tijesto i preklopiti ga par puta i namazati uljem. Posudu prekriti krpom i pustiti da nadolazi najmanje 2 sata. Nakon toga preklopiti tijesto još jednom i pustiti još 1 sat. Ova nadolaženja mogu biti i kraća i duža. Zavisi od svih temperature vode, brašna, prostorije…)

Na obilato pobrašnjen sto prevrnite posudu tako da tijesto bude ravno. Pazi da što više zraka ostane u tijestu. Lagano preklopi jednu pa drugu stranu, pa coskove.

Ponovo pokrij i čekaj još 1 sat, a može i više.
Rernu zagrij na 230°C.

Stavi prazan pleh ili tepsiju u vrelu rernu i ugrij.

Na vrelu tepsiju/pleh pospi nesto brasna ili mekinja (mekinje se mogu kupiti u health shops) i na to lagano poloziti leba.

Kad stavite leba da se peče, nakon 10-15 minuta spusti na 200°C.
Peći oko 30 minuta.
Ni slučajno ne otvarati prvih 15-20 minuta.
Leba je gotov kad ga kucnete odozdo, a zvuči kao da je šupalj.

--
Zena vas voli

U spoileru slike

Spoiler


#77 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 03 February 2011 - 15:49

super izgleda, sem na poslednjoj. tebi ne smeta sto je tako izgorucnuo?

#78 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 03 February 2011 - 16:56

super izgleda, sem na poslednjoj. tebi ne smeta sto je tako izgorucnuo?


Ne smeta uopste. I nije izgorucnuo, mada se slazem da je malo "off colour". Krenula me neka rakijica pa sam na kratko zaboravio da je rerna na najjacoj temperaturi.

U spoileru jucerasnji. Isto tijesto, malo drukciji oblik i dosta manji.

Spoiler