Toliko vas je koji volite taj corned beef da se osjecam malo nelagodno. Nisam muhanat (izbirljiv), jedem skoro sve, osim tih mehanicki preradjenih mesa tipa corned beef, mesni narezak i kojekakve 'parizere'. Kuham barem 6x sedmicno. Nekada su to jednostavna jela, a nekada, kad mi se bas hoce i elaborirani recepti. Jednostavno, uzivam u tome jer volim dobro da jedem, a volim i da pijuckam neko vince ili pivce dok spravljam. Tu i tamo, uslikam poneku od mojih kreacija...
Ovo iznad je palenta sa pecenim paprikama i mozzarela sirom. Cijele paprike se ovlas naulje, posole i pobibere i zapeku u rerni. Kada su pecene, tj kad kozica zagori tu i tamo, stave se u vecu posudu koja se zadihtuje sa plasticnom folijom i ostave da odstoje 10ak minuta. To parenje omogucava da se kozica lakse oguli, u stvari, skoro pa sama spadne. Palenta se skuha kao i svaka druga palenta, stavi se u odgovarajuci sud da primi oblik. Kada se ohladi, sijece se na kriske i przi na puteru. Nikako ne koristiti margarin.
Supa od koprive/zare. Nista jednostavnije za spremiti, a zdravo i ukusno. Lagano se izdinsta glavica crnog luka, jedna stangla celera, mrkva, jedno ili dva cehna bijelog luka i 200-300 grama vrhova mlade koprive. Dodati vodu ili pilecu supu i kuhati dok se mrkva ne skuha. So i biber po zelji i onda radi blender. Ovu zaru sam nabrao u Holland Parku, a nekada sam isao obalom Temze od Hammersmith-a prema Richmondu, brao zaru, gljive, divlji bijeli luk (srijemoz), kupine, fennel (ne znam kako se po naski kaze), trnjine i jos kojesta od jestivog divljeg rastinja.
Dagara/bosanski lonac. Teletina i jagnjetina sa korijenastim povrcem: mrkva, persun, krompir, luk, bijeli luk, lovorov list, biber u zrnu, neki paradajz i sta vec imam u spajzu/frizideru. Na laganu vatru nekih 4-6 sati u rerni.
Vec negdje napisah da sam trenutno u pekarskoj fazi. Ima i nekoliko godina kako pokusavam napraviti perfektan hljeb i konacno sam otkrio neke trikove koje ne bih sada otkrivao.
Poenta je da nema sanse da jedem corned beef. Koji ce mi?