Jump to content


Photo
- - - - -

Sherlock Holmes (2009)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
74 replies to this topic

#1 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 08 January 2010 - 19:48

Posted Image
Ko nikad nije citao originale i gledao filmove/serije koji su se drzali ovoga (ne verujem da ovaj pdf gaji takve) , ima dobre shanse da bude potpuno zadovoljan onim sto film nudi.
Salu na stranu, moja prva preporuka svima je da potuno zaborave na ovo gore da se ne bi osetili da su ih opljackali na blagajni i da cisto gledaju film sto ono kazu open-minded. Nit je Sherlock, nit je Watson, a jos najmanje od svega je Irene Adler ona koja jeste (karakter koji se originalno pojavljuje u samo jednom slucaju "Skandal u Boemiji", dama iz visokog drustva i operska diva, jedina zena koja je uspela da nadmudri SH i kojoj se ovaj do kraja zivota beskrajno ali potpuno neseksualno divio). Znaci ovaj film nije ni remake "Skandala u Boemiji" i zasto se Guy odlucio da se pozajmi imenom Irene, zna samo on.

Kad se sve ovo ima na umu i kome ne smeta, moze da uziva u filmu. Prvih 15 minuta je malo dosadnjikavo (ovo je bilo donekle neophodno, reziser je morao da pokaze gledaocu kakvog Holmsa uopste da ocekuje da bi mogao da predje na konkretan slucaj).
Spoiler! --Click here to view--
Zaplet koji sledi je solidan, scenografija i kostimi za divno cudo originalni, scene akcije i makljaze su i dobro uradjene, rezija na nivou...kao UnSherlock Holms moze da prodje, dosadjivati se necete. Slucaj je zavrsen i zaokruzen, lukavo je ostavljen prostor za nastavke.

Downey Jr i Law su odradili posteno svoj posao, onako kako se od njih trazilo, dok je gospodjica McAdams po meni ozbiljan miscasting. Oism nedovljne fatalne privlacnosti izmedju nje i SH, suvise je tip American sweetheart za ulogu prepredene fatalne zene i ukupan efekat njenih pokusaja da to bude se svodi na mace koje pokusava da zarice kao lav...i dalje se cuje samo mnjaukanje)

Moja ocena 7/10 za film, kao Sherlock, ocena N/A

#2 zecov

zecov
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 08 January 2010 - 22:31

meni je film mnogo bolji nego što sam očekivao da će biti...verujem da bi bio još bolje da ne postoji haus jer se tokom filma može videti da su negde odlučili da iskuliraju i smanje malo doživljaj baš zbog toga što bi previše ličio na hausa,tj na šerloka,ali jebiga,idioti želji toga da ispadnu pametni su uglavnom populacija koja posećuje bioskope...ja sam se najviše plašio tuča,ali one su ustvari dobro iskorišćene,kao oblik stilizacije a ne metoda...ne bih se složio da ovo nije šerlok uopšte,ovo je jebiga,šerlok jedan vek kasnije i to je dobra stvar,jer ja znam da ne bih hteo,a veujrem da ni tebi nije potrebno da vidiš šeloka 100% onakvim kakvim ga je dojl zamislio...dauni je odličan u ovome,film ima jeftinih trenutaka,ima i ofrlje urađenih stvari ali je isto tako i veoma zabavan i zanimljiv i intrigantan...ja sam ga gledao back to back danas sa avatarom i scena na toweru je mnogo spektakularnija i napetija nego ceo kamerunov glorifikovani pornić...čak je i scena sa mesarom ispala napeta,iako je sve bilo jasno od početka...
možda i najveći kvalitet to što ne izgleda kao film gaja ričija,tj on ne siluje radnju kamerom i simboličnim vikanjaem "ovo sam ja snimio ovo sam ja snimio" što je do sad bila njegova možda i najizraženija karakteristika...

8/10

#3 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 08 January 2010 - 23:58

ne bih se složio da ovo nije šerlok uopšte,ovo je jebiga,šerlok jedan vek kasnije i to je dobra stvar,jer ja znam da ne bih hteo,a veujrem da ni tebi nije potrebno da vidiš šeloka 100% onakvim kakvim ga je dojl zamislio...


Pa ako je taj jedan vek dovoljan da se lik promeni do neprepoznatljivosti i postane parodija samog sebe, onda why bother?

Mogu ja da snimim film o balkanskom emigrantu koji ode u Hollywood, naprečac postane filmska zvezda, propadne u sex skandalu, i završi kao radnik na blagajni u bioskopima Ž kategorije - a onda nazovem protagonistu Don Vito Corleone i kažem "E ovo vam je Kum pola veka kasnije".

Uopšte nisam neki ljubitelj Š. H., ali ipak mi se plakalo kad sam video trailer. Jeremy Brett je Šerlok, bre, ili eventualno Michael Caine, a ne ovaj.

That being said, gledam ga u ponedeljak, jedva čekam Posted Image

Edited by The Ugliest Weenie, 08 January 2010 - 23:59.


#4 zecov

zecov
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 09 January 2010 - 00:27

film nije kao trejler,na moju radost...on nije paradoja,ovo više liči na "makeover"...u srži je i dalje metod dedukcije kojeg se dauni drži i čak izglecda poprilično uverljivo...film ima trulih delova...jednu juranjavu i tuču previše,lika koji je kopija lurča iz porodice adamas i dauni ima jako smešan akcenat dok govori na francuskom,ali daleko od toga da je postao parodija ili da je neprepoznatljiv...


jadva čekam svađu sa tobom u utorak... :ph34r:

#5 scaab

scaab
  • Members
  • 734 posts

Posted 09 January 2010 - 00:39

uz sve sumnje koje nosim prema ovom filmu koji nisam ni pogledao, novi sherlock je ipak napravljen da lici vise na dojlovog (minus martial arts) nego ijedan pre njega. sve one lovacke kape, lule, nadmeno drzanje itd. je nastalo u kasnijim fimovima/serijama a ne u romanu.

#6 M. Fury

M. Fury
  • Members
  • 587 posts

Posted 09 January 2010 - 01:38

Zašto minus martial arts? :ph34r: Dojlov Holms poznaje Baricu i vrhunski je bokser, mačevalac i borac sa štapom. :)

#7 zecov

zecov
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 09 January 2010 - 02:36

ne,ovde je samo cisto sibanje pesnicama i holmsovo detaljno objasnjavanje kojim ce redom koji deo tela udarati...

Edited by zecov, 09 January 2010 - 02:38.


#8 Escalade

Escalade
  • Members
  • 15,598 posts

Posted 09 January 2010 - 10:36

odgledao sinoc ne znam sta da mislim iskreno nit smrdi nit mirise

#9 nemanjaol

nemanjaol
  • Members
  • 4,835 posts

Posted 10 January 2010 - 23:34

SH film sadrzi sve sto mene inace privlaci u filmu, ekscentrican glavni lik, solidan zaplet, malo misticnosti i okulta. Ali mi se film ipak nije svideo. Zasto? Zato sto je ovaj lik SH mesavina dr.Hausa, Horacia Kejna(CSI Miami) i Dzona Meklejna. Robert Downey je dobar glumac, ali meni nije uspeo da ovakvog lika ucini dovoljno simpaticnim da bih mogao da svarim nacin na koji SH razmislja i na koji se bori. Jednostavno previse puta sam u toku filma pomislio, a nekoliko puta cak i rekao, "ma jeste". Ja bih mu dao 6.5/10

#10 zecov

zecov
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 11 January 2010 - 00:11

pa nije on mesavina tih likovi,nego su svi ti likovi pokrali neki aspekt originalnog holmsa...to jeste zajebano i moze malo da sjebe film ali za to nisu krivi autori filma...jedini nacin da to izbegnes je da skroz uklonis dojlovog holmsa iz holmsa a to bi bilo idiotski..

#11 nemanjaol

nemanjaol
  • Members
  • 4,835 posts

Posted 11 January 2010 - 00:49

Problem je sto kada se cita knjiga citalac na odredjen nacin ucestvuje u stvaranju lika zajedno sa autorom, zato sto mu je ostavljeno prostora da i sam izmasta kako se radnja odvija, i zato je u pisanoj formi mnogo lakse prihvatiti ovakve likove. U filmu je to dosta drugacije i zato lik mora da bude dopadljiv, a sam film treba da ima vise elemenata komedije, da se ne bi pokvario utisak filma. Mozda poredjenje nije na mestu, ali mene su one akrobacije koje SH izvodi podsetile na C. Jacka Sparowa, a tu se najbolje vidi kako kako jedan takav lik moze da bude dopadljiv. Zaboravio sam u predhodnom postu da napisem da bi mi ocena bila visa da nije na glup nacin objasnjeno kako je Blekvud ubio onog americkog ambasadora, ono sa postavljanjem metka je ustvari i bila kap koja je prelila casu, i verovatno je to jos vise pokvarilo utisak o Serlokovom liku.



Pozitivna stvar ovog filma je sto cu definitivno uzeti da procitam Dojlovog Holmsa, do sada nisam bio u prilici zato sto pre nekoliko godina, zbog toga sto sam mlad, nisam bio dorastao tom stivu, a poslednje dve nemam vremena.

Edited by nemanjaol, 11 January 2010 - 00:50.


#12 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 11 January 2010 - 18:31

pa nije on mesavina tih likovi,nego su svi ti likovi pokrali neki aspekt originalnog holmsa...to jeste zajebano i moze malo da sjebe film ali za to nisu krivi autori filma...jedini nacin da to izbegnes je da skroz uklonis dojlovog holmsa iz holmsa a to bi bilo idiotski..


Šališ se, nadam se? Navedeni likovi imaju 0% veze sa Dojlovim Holmsom, kao što nema ni Downey. Poređenje je shvatljivo jedino ako nisi čitao, nego onako načuo.

That being said, meni je film bio super. Totalna no-holds-barred zabava, potpuino neopterećena izvornim materijalom, čak i sasvim interesantan zaplet o world domination thru advanced technology/"magic spells". RDJ mi je sjajan u glavnoj ulozi, idealno mu leži, konstantno polu-zbunjenog izraza lica, mestimično i duhovit. Lowe mi je isto OK, kao i ona Rachel McNešto, a negativac je klasičan Gestapo bad guy, sa sve kaputom, kao da je izleteo iz nekog Indiana Jones filma. One slow-mo Max Payne scene su isto interesantne, a sviđalo mi se i kako Holmes šesnaest puta pokušava da obije neku bravu, i ni jednom ne uspeva :)

Same završne scene su malo konfuzne i zbrzane, nije baš jasno da li Watson ostaje kao sidekick ili ne. Takođe, ja sam izgleda glup, pošto sam bio ubeđen da je onaj glavni bad guy, Lord Blackadder ili kako u stvari ista osoba kao lik iz kočije, tj. Moriarti, pa mi je rasplet bio čudan (kako je preživeo - pa nije, to je neko drugi, bilo mi je naknadno objašnjeno...)

Krivo mi je samo što mi je trailer spoilovao najbolji momenat u filmu, kad sedi go zaključan za krevet, međunožja pokrivenog jastukom, i kaže onoj sobarici koja uđe nešto u stilu "Madam, do not be alarmed. Below this pillow lies the key to my release!" :ph34r:

#13 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 11 January 2010 - 18:35

film ima trulih delova...jednu juranjavu i tuču previše,lika koji je kopija lurča iz porodice adamas i dauni ima jako smešan akcenat dok govori na francuskom


Jeste malo više jurnjava nego što je moralo, ali dobro, šta da se radi. Akcija je bar lepo izvedena, a camera work mi (čisto laički) izgleda sasvim dobro.

Francuski Lurch mi je sjajan, šteta što je onako antiklimaktično završio.

Downey smešno govori i na maternjem, tj. Queen's verziji istog. Što bi rekli neki, Dell, you can't speak French, you're still struggling with English. :ph34r:

#14 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 11 January 2010 - 20:05

ne bih se složio da ovo nije šerlok uopšte,ovo je jebiga,šerlok jedan vek kasnije i to je dobra stvar,jer ja znam da ne bih hteo,a veujrem da ni tebi nije potrebno da vidiš šeloka 100% onakvim kakvim ga je dojl zamislio...
.............................
možda i najveći kvalitet to što ne izgleda kao film gaja ričija,tj on ne siluje radnju kamerom i simboličnim vikanjaem "ovo sam ja snimio ovo sam ja snimio" što je do sad bila njegova možda i najizraženija karakteristika...

8/10

Naravno da ne zelim da vidim kopiju nekog od dosadasnjih SH. Meni je samo sporno do koje mere lik moze/sme da se transformise, a da i dalje ostane SH, i tu se ja ne slozih ni sa svojim muzem, gdi cu sa tobom :)
Najocigledniji primer je njegovo interesovanje za zene generalno, a specificno bas za ovakav tip kakva je Irine u ovom filmu...meni to cini njega sasvim drugim tipom coveka i tacka.
Dojlov SH se jednostano nije interesovao za zene (ni za muskarce, da ne bude zabune) u seksualnom smislu. Da ne ulazim opste u pricu da li je realno da ljudsko bice bude aseksualno (sa ovim opravdanjem bi mogao da izadje Guy ako mu je do toga da se opravdava, kao eto nije moguce, te je on ispravio nepravdu). Bitno je da ga je autor zamislio takvim. Upravo u originalu "Skandal U Boemiji" postoji nekoliko pasusa, u kojima se to objasnjava. Nemam sad knjigu kod sebe, ako budem imala vremena, otkucacu ih ovde drugi put.
Cinjenica je da je svaki od dosadasnih glumaca/rezisera uneo ponesto novo, ali se nikada do sada nije postavljalo pitanje da li je to uopste Sherlock.
Slicno objasnjenje je za koriscenje imena Irene (ljubitelji knjige ocekivace nesto sasvim drugo, eto prilike da se mozda razocaraju, a oni koji nikad nisu citali, to ime im ionako nista ne znaci). Zasto da se ne uvede potpuno novo ime?

Razumem da Viniju koji je kazao odmah da nikad nije bio narociti ljubitelj originala ne smetaju sve te izmene, nego naprotiv.

Ostale komentare mogu da prihvatim, narocito ovo za reziju.
Vish kako razvod moz pozitivno da utice na coveka.

PS. Nesto je progutalo sliku koju sam postavila :ph34r:

#15 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 11 January 2010 - 22:24

izvinjavam se na trolovanju, ali pitam se dal možete više da spoilujete film? :ph34r:


ima ovde nas koji ga nismo gledali!

Edited by steins, 11 January 2010 - 22:25.