Jump to content


Photo
- - - - -

Vesti iz nauke i tehnike


 • Please log in to reply
305 replies to this topic

#301 Kinik

Kinik
 • Members
 • 42,052 posts

Posted 03 September 2018 - 11:52

...

 

Tako je sa svim vukojebincima.

 

Muka ga natera da pobegne iz shitholine, a onda progovori prazilook.

;)

 

Malo je njih koji su u stanju da se toga oslobode.

Toga pocesto nisu oslobodjeni ni oni najuspesniji / 'najuspesniji' monomani.

Jesu i bogati i poznati - no samo hodajuce ljudske rusevine. 

 

...


 • 0

#302 Kinik

Kinik
 • Members
 • 42,052 posts

Posted 11 September 2018 - 10:52

...
 
:twak:
  :frust:
  :ajme:
 
 
>> ... Šumadinac pronašao besplatno grejanje - stranci čekaju u redu
Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske, nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana ...  
 
On tvrdi da bi na osnovu njegovog projekta sve toplane u Srbiji mogle da se snabdevaju besplatnom sunčevom energijom. „Zračenje Sunca u Srbiji je otprilike 0,6 kilovata po kvadratu. Pošto je u hektaru zemlje 10.000 kvadrata, dakle 6.000 kilovata, od 2.000 sati Sunca u Srbiji, dobijate 12 miliona kilovat časova sunčeve energije po hektaru. Moji koncentratori u Badnjevcu kod Kragujevca razvijaju temperaturu od 1.700 stepeni. Ali ako vam treba niska temperatura, možete da akumulirate energiju iz zemlje. Akumulirate 12 miliona kilovat časova, od toga 20 odsto izgubite, deset miliona kilovat časova vam ostaje. Tako možete da grejete 1.500 stanova po hektaru.“
 
U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor. 
„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović. 
 
Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana. 
 
„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana“. 
 
Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama. 
 
„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“ ... <<
 
...

Edited by Kinik, 11 September 2018 - 10:52.

 • 0

#303 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,694 posts

Posted 01 October 2018 - 16:33

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018 was awarded jointly to James P. Allison and Tasuku Honjo "for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation."  The announcement was made by Professor Thomas Perlmann, Secretary of the Nobel Committee for Physiology or Medicine, on 1 October 2018.

 

Ovo je tako veliko i ohrabrujuce. Sasvim novi pristup. Presedan.

 

This is the way.


 • 6

#304 Plavi Golub

Plavi Golub
 • Members
 • 48 posts

Posted 06 October 2018 - 17:27

Hvala za ova link.

Ako sam dobro razumela ovo ove T-celije u da kazem normalnom radu budu zaustavljene kada dodju do checkpoint-a, ali u terapiji raka odredjenim lekovima taj checkpoint bude inhibiran i one nastavljaju sa unistavanjem bolesnih celija. Sta ih zaustavlja ponovo kad su eventualno odradile posao sa bolesnim celijama? Checkpoint ima svrhu da ih zaustavi da ne bi unistavali zdrave celije kad je sve Ok, da li ovi lekovi vestacki pomeraju taj chekpoint?
 • 0

#305 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,694 posts

Posted 07 October 2018 - 10:37

T-celije su vrsta belih krvnih zrnaca koje su ”specijalizovane” da pronadju i uniste viruse i kancerogene celije. One su u prvim borbenim redovima naseg imunog sistema i stalno patroliraju u nasem telu. One su kamikaze naseg imunog sistema. 

 

Sa virusima se T-celije obicno lako izbore jer su lako prepoznatljivi (naravno, ima opakih virusa izuzetaka). Naime, ako celiju napadne virus onda uvek postoje sitni fragmenti virusa na povrsini celije koje T-celije prepoznaju i unistavaju. T-celije imaju pamcenje i uvek se sete virusa ako ponovo napadne.

 

Sa kancerogenim celijama je teze jer su one podlije – kamufliraju se. Zato T-celije cesto ne prepoznaju obolele celije na vreme. Sto vise mutacija u kancerogenoj celiji to veca sansa da T-celije prepoznaju neprijatelja, sprece sirenje i unisite ga. Treba imati u vidu da kod mnogih ljudi to redovno funkiconise i oni nikada ne zapate kancer jer T-celije odrade stvar na vreme. Na zalost, mnogi nemaju tako dobar imunitet. Imunoterapija trenira T-celije da prepoznaju i zapamte karakteristike zlotvora tako da uvek mogu da se aktiviraju i obracunaju sa njim ako se opet pojavi.

 

Kad T-celija pronadje neprijateljsku celiju ona [T-celija] se cvrsto prisljamci na povrsinu neprijateljske celije i pocinje da emituje nesto sto stvara male plikove na povrsini neprijateljske celije koji emituju dva enzima: perforin i granzym. Perforin pravi rupice na membrani neprijateljske celije a granzym onda ulazi kroz te rupice u neprijateljsku celiju i utice na njenu smrt – neprijateljska celija izvrsi samoubistvo. To se zove apoptoza, tzv programirana smrt/samoubistvo bolesne celije tako da ne osteti nista drugo oko sebe.

 

Dvojica Nobelovaca su, nezavizno jedan od drugog, otrkili svaki po jedan protein koji se nalazi na povrsini T-celija i funkcionise kao blokator kod ranije pomenutog checkpointa (u otprilike 5 do 12). Oni su shvatili da taj blokator treba otkloniti jer je prerano tu prikociti imunitet u borbi protiv raka. Tu blokadu ukidaju uz pomoc jednog antitela. Time se imunitetu daju odresene ruke da do kraja sprovede proces opisan u prethodnom pasusu. Lek koji se kroz infuziju koristi u imunoterapiji se zove Opdivo sa aktivnom substancom Nivolumab koja funkcionise kao checkpoint blokator

 

Upravo u tome lezi revolucinarna dimenzija imunoterapije. Do sada se agresivnim metodama (zracenje, hemoterapija) napadao direktno rak sto cesto samo kupuje vreme obolelima ali najcesce ne leci. Imunoterapija je skroz drugi pristup i u tome je revolucionarni obrt u lecenju raka – terapija se svodi na to da boostuje imunitet i trenira odbrambene celije da prepoznaju, zapamte i uniste neprijatelja. Ako se bolest vrati T-celije je prepoznaju i reaguju. Imunitet je prvo i poslednje slovo azbuke.

 

Za sada ovu terapiju moze da primi oko 40% pacijenata koji imaju odredjene mutacije u kancer celijama i rezultati su za neverovati (kod nekih vrsta raka a prvenstveno kod raka pluca koji, statisticki gledano, pokosi najvise zrtava). Da ne pominjem kakva blagodet za telo je ova terapija (OK, nije ples po ruzama ali ipak) u odnosu na one "bojne otrove" i zracenje od kojih jedva mozes da se sastavis a mnogi moraju i da prekinu terapiju jer telo ne moze da je podnese (bela krvna zrnca se sroljaju samo tako i onda mora da se prekine) sto obicno znaci mnogo kraci rok trajanja tj blizu smrt. A tek da ne pominjem koliko je za mnoge ova terapija poslednja nada. 

 

Racunam da ce Nobelova nagrada da generise vise para za dalje istrazivanje i da ce vise naucnika da uskoce u ovaj voz a sve to ce da ubrza dalji proces i uspehe u borbi protiv raznih vrsta raka. Prvi revolucinarni iskorak je napravljen, ovo je u rangu pronalaska penicilina, verujem da ce sada ce sve ici brze. 

 

Ja ne mogu a da ovo ne posmatram sa dozom cinizma jer izvikane farmaceutske kompanije su sve redom odbile da se upuste u ovo sto je sada dobilo Nobelovu nagradu i to je dosta prolongiralo realizaciju. Jer, u tome - tradicionalno gledano - nema kinte, dugo traje a puno kosta. No ovo nije tradicionalna stvar kao do sada. Ko je na vreme ulagao u Bristol-Meyers Squibb i time omogucio istrazivacki rad i testove sada neka mirne dushe otrci nasmejan do banke. 


 • 1

#306 Plavi Golub

Plavi Golub
 • Members
 • 48 posts

Posted 07 October 2018 - 11:18

Hvala jos jednom na vremenu izdvojenom da ovo pojasnis. Trenutno me ova tema vrlo zanima.

Nadam se da ce biti novca za dalja istrazivanja i da ce eventualna terapija biti dostupna siroj populaciji. Svakako deluje logicnije trenirati organizam da postane sposobniji i inteligentniji u odbrani svojim celijama, nego koristiti agresivne i neselektivne metode spolja. No, sta da se radi kad pre nije bilo boljih.

Bizarno kako se za ono sto daje istinski napredak ljudskoj vrsti tesko dolazi do novca, a besramna kolicina novca se baca na idiotluke.

Edited by Plavi Golub, 07 October 2018 - 11:49.

 • 0