Jump to content


Photo
- - - - -

Jesmo li sami ?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
371 replies to this topic

Poll: Jesmo li sami ? (278 member(s) have cast votes)

Dali verujete da postiji inteligentan zivot i na drugim planetama?

  1. Da (200 votes [75.19%])

    Percentage of vote: 75.19%

  2. Ne (27 votes [10.15%])

    Percentage of vote: 10.15%

  3. Neznam (29 votes [10.90%])

    Percentage of vote: 10.90%

  4. Religiozan/na sam (10 votes [3.76%])

    Percentage of vote: 3.76%

Vote Guests cannot vote

#46 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 25 September 2008 - 23:18

. Mi u po sada vazecoj teoriji ne mozemo nikada da napravimo brodove koji ce ici brzinom svetlosti. Plus, iako napravimo brodove cije se brzine priblizavaju 300.000 Km/s nama opet treba preko 100.000 godina da dodjemo do drugog ruba samo nase galaksije (o dalje da ni ne pricamo) a svi znamo da jedan covek ne zivi 100.000 godina da bi to putovanje preziveo. Elem, za istrazivanje svemirskog prostranstva u pravom smislu tog pojma sama brzina putovanja (brzina u konvencionalnom smislu te reci) je relativno nebitna stvar ukoliko nemas jos nesto pride sto ce ti omoguciti prevaljivanje puno vecih udaljenosti u kratkom vremenu, jel?



Kada bi se napravio neki brod koji ubrzava do 99,99% brzine svetlosti, a onda se u izvesnom trenutku okrene i počne da koči, zbog Ajnštajnove dilatacije vremena bi putovanje za članove posade subjektivno trajalo nekoliko decenija do najbližih zvezda. Na Zemlji bi prošli vekovi dok se oni ne vrate, ali bi za posadu to bile decenije. Znači, moguć je svet u kome se komunikacija između naselljnih planeta odvija takvim brodovima koji dolaze do ivice brzine svetlosti.

Problem je pogon. Kao što kilo uglja u sebi nema dovoljno energije ni da sostvenu težinu odnese u orbitu (pa parna mašina nije pravi izbor pogona za lansiranje sateleita, kao ni benzin ili dizel koji su preteški, tojest imaju premalo hemijske energije po kilogramu mase, ali tečni vodonik i kiseonik to mogu da obave), tako mi nemamo na raspolaganju nikakav pogon koji bi radio na takvo gorivo koje bi moglo da sopstvenu masu (i masu broda, pride) prvo ubrzava do 99% brzine svetlosti a onda usporava do ulaska u orbitu oko neke odabrane, daleke planete.

To bi morao da bude neki kontrolisani nuklearni ili sub-niklearni proces (recimo, materija i antimaterija), ali smo dalko i od nagoveštaja kako bi jedna takva kontrolisana (a ne stihijska) reakcija tehnički mogla da se izvede. To neki budući genijalac tek treba da smisli.

Ili da neko smisli način kako da se stvaraju kontrolisane "crvotočine" kroz prostor i vreme (wormholes), ali samo ako neko pre njega ili nje dokaže da su wormholes teorijski uopšte moguće i da čak i postoje :ph34r: .

#47 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 26 September 2008 - 00:47

Upravo tako.

Ovo me podseti na nešto što sam davno čitao, pa ne znam izvor... Neko je na kraju XIX veka, pred famoznu parisku izloćbu, kukao kako nema više šta da se izmisli. Eto, Maksvel je zaokružio elektromagnetizam, Hamilton i Langranž učinili da sa Njutnovom mehanikom čuda mogu da se prave, termodinamaika isto tako skockana i doterana. Mogu da se prave motori sa unutrašnjim i spoljašnjim sagorevanjem, svakojaki elektromotori, tehnika je u stanju da pravi takve velelepne tornjeve kao Ajfelova kula... Pred čovečanstvom je, dakle, jedan izuzetno dosadan XX vek u kome siroti naučnici neće moći da otkriju ništa stvarno novo, već samo da doteruju i usavršavaju već postojeće...



Da, znam i ja za tu pricu.

To samo pokazuje da sto vise znamo i otkrivamo... to vise saznajemo da sve vise i vise ne znamo. :ph34r:

#48 jddipqd

jddipqd
  • Members
  • 384 posts

Posted 26 September 2008 - 04:56

Da, potpuno sam zaboravio diletaciju, u pravu si da ne bi toliko trajalo za njega, medjutim nama kao covecanstvu na zemlji to nista ne bi znacilo, jel? Samo da te ptam, kako si tacno dosao do te 4,5 godine? Imas formulu ili onako, odokativno?

t' = t * sqrt (1 - v^2/c^2)

#49 HighBreed32

HighBreed32
  • Members
  • 1,586 posts

Posted 26 September 2008 - 10:16

t' = t * sqrt (1 - v^2/c^2)


Tnx!

Sto se tice one price o gorivima, sve se ovo lepo uklapa u istorijsku pricu o pogonima. Kao sto neko u doba parnih masina nije imao pretstavu o motoru sa unutrasnjim sagorevanjem jer se do tog nivoa jednostavno jos nije stiglo, tako i mi danas razmisljajuci o pogonima buducnosti jos uvek ne mozemo da zamislimo sta dolazi sledece.
Susret materije i antimaterije bi sigurno oslobodio ogromne kolicine energije, verovatno i dovoljne za respektabilna svemirska putovanja pa makar i samo po nasem suncevom sistemu. To sto jos uvek nemamo pojma kako izazvati kontrolisanu reakciju nije nista cudno: ista stvar je bila i kod atomske energije dok se nije resila. I naravno, problem je za sada proizvodnja ili pronalazenje antimaterije za te motore ali kontam da je to sve ne tako daleko ispred nas (do 200 godina)...

#50 Pikoleta

Pikoleta
  • Members
  • 1,012 posts

Posted 26 September 2008 - 18:16

pokusajmo zamisliti da nekakva poruka od strane vanzemaljaca u bilo kakvom obliku, ipak stigne do nas. recimo na 'lincosu', freudenthalovom logickom jeziku [osnovna zamisao tog jezika je da se sintaxa konstruise polazeci od koncepata elementarne aritmetike] koji bi bio razumljiv bilo kojoj vrsti inteligentnih stvorenja.

uglavnom, sta ako bi i pored jezika nasa cula tu vanzemaljsku poruku interpretirala na, prosto receno, neocekivan nacin? [pa ja i ovdje, na zemlji, imam problem s tim] recimo, zato sto nije 'bazdarena' prema kalibru nase kulturne razine?? debelo sumnjam da se kolumbo, iskrcavsi se svojevremeno na americko tlo, obratio urodjenicima stihovima iz danteove komedije.

#51 HighBreed32

HighBreed32
  • Members
  • 1,586 posts

Posted 26 September 2008 - 19:46

Naravno, komunikacija izmedju nepoznatih civilizacija je uvek teska stvar a kakva bi tek bila kada bi se ti organizmi razlikovali u ogromnoj meri, kako po fizickom tako i psihickom sklopu. To bi se moglo prevazici iskljucivo u slucaju da su obe civilizacije spremne za to, t.j. da i jedni i drugi imaju interesa za medjusobnu komunikaciju.
Druga stvar je ta da li smo mi kao civilizacija spremni za takvu komunikaciju? Naravno da nismo jer jos uvek nismo dostigli stepen razvoja gde ce odluke biti donosene na zajednicku korist i gde ce argumenti biti najbitnija stvar kod donosenja odluka - a ne da svako vuce za svoju korist. Do tog stepena civilizacije nas deli jos mnogo vekova ako se nesto drasticno ne promeni...

#52 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 01 October 2008 - 08:10

...
Ili da neko smisli način kako da se stvaraju kontrolisane "crvotočine" kroz prostor i vreme (wormholes), ali samo ako neko pre njega ili nje dokaže da su wormholes teorijski uopšte moguće i da čak i postoje :ph34r: .

Da bi nešto imalo rupu, prvo mora da postoji. Za početak, bilo bi sjajno da neko dokaže da postoji vreme.

#53 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 01 October 2008 - 11:04

Ovo me podseti na nešto što sam davno čitao, pa ne znam izvor... Neko je na kraju XIX veka, pred famoznu parisku izloćbu, kukao kako nema više šta da se izmisli.


trazio sam potvrdu ove price, jer sam i ja cuo da je to izjavio nekakav direktor patentnog zavoda na prijelazu stoljeca, pa sam guglajuci naletio na podatak kako se radi o neistini, tj. o pogresnoj interpretaciji covjekovih rijeci, koje su u originalu zvucale:

"...a clue to the origin of the myth. In his 1843 report to Congress, the then commissioner of the Patent Office, Henry L. Ellsworth, included the following comment: "The advancement of the arts, from year to year, taxes our credulity and seems to presage the arrival of that period when human improvement must end..."

link1,

famous misquotes

link2

#54 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 01 October 2008 - 11:23

Da bi nešto imalo rupu, prvo mora da postoji. Za početak, bilo bi sjajno da neko dokaže da postoji vreme.



A pre toga bi bilo korisno definisati sta je to vreme.

#55 HighBreed32

HighBreed32
  • Members
  • 1,586 posts

Posted 01 October 2008 - 14:51

Mozda se udaljismo pomalo od teme...

#56 r2d3

r2d3
  • Members
  • 153 posts

Posted 01 October 2008 - 15:15

Nismo mnogo u off-u :ph34r:
Uz ovu pricu ide da se malo proanalizira i kako bi recimo dosli do neceg opipljivog, a koliko sam u toku, jedini nacin, pa makar i teorijski su "wormholes", one se stvarno i pojavljuju u teoriji kao moguca resenja nekih jednacina, tako se i doslo do njih, nije tek tako neko seo i crtao cevke...ali za sada, niko nema predstave kako da se naprave, secam se iz neke knjige da je potrebna i neka materija sa negativnom energijom, uglavnom, opsti haos...ali bez neceg slicnog, ne mozemo ni da posmatramo neko udaljeno mesto, a da slika nije stara par hiljada ili miliona svetlosnih godina...a to vazi i za signale koji eventualno putuju ka nama ili suprotno, dakle, ni komunikacije ni susreta dok se nesto slicno ne nabudzi...kako trenutno stoje stvari
Koga ne mrzi, nek pogleda i ovo..

http://en.wikipedia.org/wiki/Spacetime
http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole

Edited by r2d3, 01 October 2008 - 15:19.


#57 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 01 October 2008 - 22:10

Zamisljam kako neko vekovima pokusava da uspostavi komunikaciju sa ovom planetom, i misli kad ce se vec pojaviti neki oblik inteligencije na njoj

#58 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 02 October 2008 - 01:57

Zamisljam kako neko vekovima pokusava da uspostavi komunikaciju sa ovom planetom, i misli kad ce se vec pojaviti neki oblik inteligencije na njoj

Pa ako pokusava vekovima onda jos uvek nije digao ruke jer je za ocekivati da mu odgovor stigne za jedno 10000 godina pod uslovom da je srecnik relativno blizu

#59 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 02 October 2008 - 13:15

Mnogo smo otisli od teme :ph34r: Ja bih samo da primetim da se mnogi ovde bave neverovatnim filozofiranjem, nihilizmom, i cime sve ne. Zasto je potrebno definisati vreme? Tako mozes da dovodis u pitanje sve. Postoje stvari koje ne mogu imati adekvatnu definiciju, vec samo opisnu. Svi znamo sta je vreme. Ne mozes jedan takav apstraktan pojam da definises. Sta je prostor?

Sto se tice vanzemaljaca, verujem da postoji zivot negde, identican nama. Mozda na istom civilizacijskom stupnju. Mozda su razvijeniji, mozda manje razvijeni. A mozda postoji milion identicnih civilizacija na razlicitim stupnjima razvoja. Na tome se i zasniva nase "trazenje" inteligentnog zivota... na trazenju organizama koji su kao i mi bazirani na ugljeniku. Apsolutno sav zivot na zemlji je baziran na ugljenicnim jedinjenjima, a naravno svi znamo kako je zivot ovde raznovrstan. Postoje nagovestaji i ovde o organizmima koji su bazirani na silicijumu, ali to su cini mi se jos bajke, nema nekih dokaza. Ali u pitanju je elementarna logika, Si moze zameniti C, tj. gradi isti tip jedinjenja, tako da bi se negde "na istu foru" zivot mogao napraviti sa silicijumom umesto sa ugljenikom. Mozda mogu i sa drugim elementima, mada sad ovo srednjoskolske hemije sto imam verovatno ne bi dozvoljavalo tu mogucnost, ali ne bih da lupam gluposti...

Ipak sto je neko pomenuo zivot sazdan od antimaterije negde u svemiru... mozda u nekom drugom svemiru :) Ovaj ima debelo poremecenu ravnotezu prema materiji, tako da ta kombinatorika ipak nije moguca. Sto se tice tamne materije, to je za sada nasa kreacija kako bi objasnili zasto se svemir ponasa onako kako mi vidimo da se ponasa.

#60 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 02 October 2008 - 16:07

procitah juce da je na polovima marsa uocen sneg koji pada, te da verovtno ima leda ispod povrsine. u toj kombinaciji, nije iskljuceno da na nekoj slicnoj planeti ima zivota