Masline
#1
Posted 14 June 2008 - 18:20
Od skoro sam se ozbiljnije navukao na masline pa mi se javljaju razna pitanja.
Imam utisak da ih ljudi ili ne vole ili obozavaju...
Ja ih jedem najcesce sa sirom i mlecnim proizvodima za dorucak/veceru. Ne znam ima li u Beogradu negde gde ima malo veci izbor (osim Vera)? Kakve kupujete? Jesu li bolje/zdravije na merenje ili iz teglice? Ili je svejedno? Jel pravite nesto od njih? Jel postoji neka preporucena granica u konzumiranju? Imam ja jos pitanja, al aj da vidimo jel ima sagovornika...
#2
Posted 14 June 2008 - 18:41
Medjutim, ja ih jako volim.
Za mene, najbolje su one iz Kalamate (Grcka) i zelene i crne. I obavezno s kosticom; one, kojima je kostica industrijski izvadjena, nisu za u moju kuhinju.
#3
Posted 14 June 2008 - 19:11
I obavezno s kosticom; one, kojima je kostica industrijski izvadjena, nisu za u moju kuhinju.
Shto?
Pa nisu im dushu izvadili
#4
Posted 14 June 2008 - 21:16
Mene smara da ometam zalogaj i prebiram jezikom po ustima i vadim kosticu pa isto vise kupujem one bez kostice.
Sta im rade kad pise "odgorcene", cime ih odgorcuju?
#5
Posted 14 June 2008 - 21:17
Nego, mnogo volim masline. Sad me podseti da davno nisam bio do Vera da pazarim iste.
Inace, najvise volim one punjene fetom ili najobicnije, bez kostice, ali one manje koje su pikantnije od onih jumbo.
Takodje sam cuo da bas nije najsrecnije za liniju jesti ih gomilu ... ali kod nekih stvari se ne mozes kociti.
#6
Posted 14 June 2008 - 21:28
Ne umem da objasnim, ali im se menja ukus.Shto?
Pa nisu im dushu izvadili
#7
Posted 14 June 2008 - 23:18
Neverovatno, bas sam danas razmisljala da postavim thread o maslinama!!!! Spooky!Ne umem da objasnim, ali im se menja ukus.
Masline obozavam, narocito zelene, i to one grckog stila, one sto su hrskave i ukusne, za razliku od onih groznih "maslina" iz kesica i konzervi. Masline u kesicama i konzervama imaju neki metalni ukus, prekisele su, deluje mi kao da su barene, suvise su mekane i nemaju tu socnost i strukturu koju ocekujem od maslina. Masline na kostici su zato i bolje, zato sto toliko ne smeksaju kao one koje su suplje stajale u tecnosti. Mada, kupovala sam i masline bez kostice koje su bile ok, ali najcesce to nije slucaj.
Ja sam godinama kupovala marokanske masline dok se nije zatvorio Delhaize, francuski lanac supermarketa, odonda kuburim sa kupovanjem maslina - cesi nisu toliko izbirljivi, njima je svejedno da li kupili kvalitetne za 10 eura kilo ili one iz hipermarketa za 20 centi po kesici. U poslednje vreme kupujem kod grka i arapa u njihovim bakalnicama, te su uvek dobre.
#8
Posted 14 June 2008 - 23:26
#9
Posted 14 June 2008 - 23:27
Kaloricne jesu, ali ne preterano, zelene imaju 127kcal na 100gr, dok crne imaju vise.
Sutra malo vise o njima.
#10
Posted 14 June 2008 - 23:56
Uh, obozavam masline!
Secam se neke '81. kad sam prvi put bio u Bariju / Puglia pa otisao na stalnu pijacu - najvise sam voleo da se petljam oko tezgi sa maslinama i sirom.
Nisam mogao da verujem svojim ocima kad sam video zelene masline velicine povece sljive / manjeg kokosijeg jajeta
Dok je nisam zagrizao.
Kakav je to ukus, kakva aroma!
Brat je imao jednog poznatog prodavca, pa mu objasnio da bih da probam - od svake vrste po jednu.
A i kupovali smo redovno.
Mislim, - to su bile lukulovske perverzije od maslina.
Pa i do onih slatkih - za martini.
Crne volim vise, ne volim masline sa kosticama (lose iskustvo sa zubima).
Ne volim grcke masline.
Ne volim masline iz teglica.
U JNA (bio sam na istarskom otocju) u staroj K&K kasarni u maslinjacima, imali smo staresinu kome je hobi bio da nas tera da radimo u napustenim maslinjacima oko kasarne.
Grabuljamo lisce (trune mnoge godine), krecimo stabla, i kad dodje sezona skupljamo masline. Trpali smo ih u burad, odvozili brodom do cistog mora i sipali vodu u burad. Posle par meseci - imali smo svaki dan masline u neogranicenim kolicinama.
Normalno, ogromna vecina kontinentalaca ih nikada nije trosila.
A nekada, u neko siromasko dalmatinsko doba, takve masline iz bureta bi se vadile, stavljale u pleh, posipale solju i pekle u rerni.
To je bio all-around dalmatinski snack - i za sitnu decu i za one koji brishkulaju uz vino i kamin.
No, - ta su vremena prosla.
...
#11
Posted 15 June 2008 - 00:35
50gr crnih maslina sitno naseckati
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike limunove kore
1 kašika limunovog soka
1 češanj belog luka izgnječiti
1/2 kašike origana ili timijana (najbolje svežeg ako je moguce)
1/4 kašičice sitno seckane ljute papričice
125gr feta sira
75gr krem sira
Pomešati ulje, limunovu koru, sok, beli luk, origano i seckanu papričicu.
Ovo bi bilo najbolje držati jedan dan u frižideru, da se ujedine ukusi, ali ako nemate vremena nije obavezno.
Priprema namaza: Umutiti fetu i krem sir u penastu masu i dodati one začine u ulju, dobro promešati. Služiti kao predjelo uz parčiće bagete ili prepečeni hleb. Prijatno
#12
Posted 15 June 2008 - 03:18
I slane, krcate solju (mislim na one iz turšije i marinirane, koje najčešće idu u antipasto i grčke salate).Vrlo su masne.
Edited by Indy, 15 June 2008 - 03:21.
#13
Posted 15 June 2008 - 07:09
Mislim dodje mu kao diet svinjsko pecenje...
#14
Posted 15 June 2008 - 08:38
E pa vala i vi ga preteraste.Sta hocete kog djavola?Dijetalne masline...
Mislim dodje mu kao diet svinjsko pecenje...
Masline su poslastica i ne mozemo da posmatramo njihovu kaloricnu vrednost kao kaloricnu vrednost hleba.
Jedno parče hleba od 50 grama ima oko 140 kalorija a zelene masline 145 kalorija na sto grama. E pa vise volim da pojedem sto grama maslina nego sto grama hleba
Evo bas jednog podatka koji govori da masline nisu kaloricne koliko se misli:
How Many Calories Can You Fit Into One Olive?
Not as many as you think! We'd like to let you in on a secret. Olives are a great choice for a low-calorie snack or recipe ingredient. They add flavor and variety with only seven calories per extra large olive.
Izvor: http://www.calolive....make_count.html
Attached Files
Edited by wegga, 15 June 2008 - 08:41.
#15
Posted 15 June 2008 - 09:35
A inače oduvek me je zanimalo kako se zapravo pripremaju, kao i koja je razlika izmedju crnih i zelenih (negde sam čula da su crne skroz sazrele a zelene nisu i da je u tome štos).
Pošto ja sam jednom sa puno entuzijazma htela da malo grickam maslinke direktno sa drveta, ali, ja volim i gorko i jako i svašta, ali taj naučni eksperiment je bio jedna velika, velika, greška
Pa mi se posle neki Španjolci smejali kao haha tela da jede masline direktno sa drveta a to se bre priprema i priprema i priprema, a ja se pitam a kako.